Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel pohřbil Compute Card

V nabídce to měli i s malými jádry - například N4200 (Apollo Lake).

Myslím, že lépe mohli vyřešit dvě věci:

Zaprvé, místo speciálního rozhraní měli to kovové pouzdro vybavit několika USB-C po stranách, kterými mohlo jít napájení a všechny vstupy výstupy přímo. (Podobně je řešen ZOTAC ZBOX PI225.) Už to samotné kovové pozdro mohlo sloužit jako mini PC. Jen by se k horní ploše přiložil chladič a přes USB připojilo úložné zařízení.

Zadruhé, to měli udělat v rozměru 2,5" SSD tak, aby to šlo na výšku štosovat s disky. Něco jako ORICO http://www.orico.cc/us/product/detail/137.html , kde by se to nahoře uzavřelo tím 2,5" pouzdrem s procesorem a přiklopilo chladičem. Bylo by to chytřejší řešení než NUC, která dnes prodávají. Současně by zůstala možnost to zabudovat jinam - podle libosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady byl hlavny ucel ze tu kartu strcite do terminalu a pracujete porad ve vlastnim prostredi, namisto nutnosti synchronizovat nastaveni i data. Tudiz je to takove PCMCIA naruby (pocitac je v karte a periferie vne). Existuje zcela stejny pristup v projektu EOMA68 - https://elinux.org/Embedded_Open_Modular_Architecture/EOMA68 , holt Intel si to obslehl a nepovedlo se mu to udat :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem se jen zasnil, jak bych si představoval budoucnoust PC. :)

Kdyby existoval standard, že se procesory vyrábějí v takovém kovovém pouzdře přímo s vstupy/výstupy, tak by to odstranilo (alespoň tedy v kategorii zařízení s iGPU) potřebu používat základní desky a zlevnilo by to výrobu. Ale jde jen o můj sen. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když to stejně budeš muset přikopit chadičem na 100+W tak si moc nepomůžeš...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten procesor je Y řady, takže na těch 5w stačí úplně miniaturní pasiv a na brouzdání netem, občas word a nějaký film dostatečný.
Ostatně to taky nikde jinde nedává smysl, zbavit se základní desky a možnosti rozšiřování podle toho jaké jsou potřeby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To měla bejt odpověď na minulej komentář že by se procesory vyráběly takhle. Na 5W člověk moc parády neudělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V obchodech lze běžně koupit například chladič ARTIC Alpine AM4 Pasive, který je bez ventilátoru, jak název napovídá, jeho rozměr odpovídá přesně velikosti toho 2,5" SSD/HDD a lze jím chladit procesory do TDP 47W, což pokrývá VŠECHNA současná AMD APU (Ryzen 3 2200G a Ryzen 5 2400G lze konfigurovat na 45W). Navíc, ne všichni potřebují tak výkonná APU. Pokud by někdo používal Athlon 2XXGE, mohl by použít menší pasivní chladič. Já tento příspěvek píši na PC (DeskMini A300) s procesotem Athlon 200GE a spotřeba celého počítače ze zásuvky se podle wattmetru pohybuje kolem 8W. To by šlo lehce chladit pasivně.

V současné době je AMD velmi závislé na tom, zda vůbec někdo vyrobí vhodné desky nebo mini PC pro jejich procesory. Pokud by procesory prodávali tak, jak navrhuji, v kovovém pouzdru se zabudovanou RAM, kdy by to celé již byl de facto malý počítač, tak by se snadněji mohli dostat se svými APU na trh.

Samozřejmě slabina je v tom, že zabudovanou RAM by již nešlo znovu použít. Na druhou stranu je ale možné, že z technologických důvodů (rychleší komunikace) stejně třeba časem dojde k tomu, že se RAM bude osazovat přímo do pouzdra APU.

Určitá slabina je též v tom, že USB-C v má v současné podobě své mouchy. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby existoval podobný, ale robustnější konektor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl z toho udělat x86 mobil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To už taky vzdali :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.