Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel pošle Core i9 i do standardního desktopu

To v tom bude zase dalsi bordel..ach jo...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V tom byl odjakživa bordel napříč všema firmama. Škoda že do toho nevlitne úřad pro hospodářkskou soutěž a nenařidí výrobcům aby v názvu uváděli počet jader a počet vláken. Třeba desktopová i5_44, notebuková i5_24... desktopová i7_48... i9_816 apod...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A bude se uvádět i u všeho ostatnho, třeba párky_60, párky_80, párky_95 kdy číslo znamená poměr masa?

Produkt má jednoduše nějaký název, prodkut pak má i nějaké specifikace, nerozumím logice mít specifikace v názvu, zvlášť když ty specifikace produktu vydají třeba na několik stran A4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ale to není špatnej nápad!!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

spíš párky_20 ;) aspoň by člověk jasně věděl, že párky_0 jsou vegetariánské!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byli co k čemu tak to číslo s "i" přiřadí napevno k počtům jader a bude hned jasno.
Proč se vlastně tak snaživě vyhýbají sudým číslům?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Protože AMD.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ryzeny sou taky 3 5 7... ale ti naopak přišli ažř po intelech, takže jakej má být důvod AMD?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nevíte že sudé čísla v názvech produktů nosí smůlu? R10 480... 4 a 8 a jakej to byl propadák. Vega 64.. 6 a 4 opět propadák. Proto ta snaha přejmenovat 480 na 580, ale už ani to nepomohlo. Ale třeba taková R9 390X to bylo dělo, sám jsem si ji chtěl pořídit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kontrolni otazka: 1080 je sude nebo liche cislo?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

začíná jedničkou, takže by měla být lepší. Ta osmička to kazí, ale jen trochu. Však gtx1080 je skvělá karta, akorát to kazí cena, že ano?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno tohle číslování zavedli po vzoru BMW, ale i samo BMW už časem našlo skulinky pro sudá čísla, jen Intelu to nikdo neřekl. AMD se s Ryzeny pouze snažilo udělat nějaké porovnání, aby běžný franta uživatel měl orientaci, k jakému Intelu se to tak snaží AMD připodobnit (já vím, v reálu je to jinak, ale marketing ... chápeme se).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Protoze 0 je blby nazev, tak zustane 2,4,6,8. V pripade licheho cislovani 1,3,5,7,9 - coz je vetsi rozsah moznosti. A ma jasne definovany stred, coz je dulezity, aby bylo jasny co je mainstream.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je špatně, protože pak se vám posouvají počty jader a vláken a teď s AMD se ty nůžky co je mainstream a co ne docela rozjíždí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem místo i1 tomu říkají Pentium. Celeron je pak i/2 :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

čtyřka nehrozí, to je v Asii nešťastné číslo a nikdo by to nekoupil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

třeba v číně by nic, v čem je číslo 4 neprodali ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že by se tam kdysi neprodávala 486? NV400?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i9 8/16, i7 6/12, i5 6/6, i3 4/4
r7 8/16, r5 6/12, r3 4/8, r3 4/4

Tak Intel to bude mit prehlednejsi. Uvidime, jestli AMD neprovede u pristi generace nejakou korekci, aby to odpovidalo vic Intelu. Nicmene pokud to bude konkurovat jak naznacuji predchozi dva radky i cenove, tak to muze byt hodne zajimave. Intel muze byt stale ve hre.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teče jim do bot jak krááááva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komu teče do bot se dozvíme za měsíc, až obě firmy ohlásí finanční výsledky za 2Q. Intel nedávno upřesnil odhad čistého zisku za tohle čtvrtletí na více jak 4,5 miliardy dolarů. AMD po 1Q odhadovalo, že v 2Q utrží 1,7 miliardy a zisk si raději ani netrouflo odhadnout.
Nechápu takové fanatiky, jako jste vy. Chápu, že někdo fandí značce, i když i s tím mám trochu problém. Ale nechápu, že někdo ignoruje fakta. Vloni za 2Q utržil Intel 14,8 miliardy dolarů při zisku 2,8 miliardy. Rok se s rokem sešel, Intelu podle vás teče do bot, ale tržby očekává 16,8 miliardy dolarů a zisk těch zmiňovaných více jak 4,5 miliardy dolarů. Během toho uplynulého roku proinvestoval dalších 13 miliard dolarů, které se projeví s cca 3-5letým zpožděním.
Nemusíte fandit Intelu, ale neignorujte fakta a neskákejte na lep některým českým pánům novinářům, kteří rádi vykládají pohádky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kolik procent z toho že dělají procesory do desktopu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A záleží na tom?
Můj komentář byl jen o tom, že firma, které teče do bot, vypadá jinak.
A zatím (což se příští rok může s příchodem 7nm Ryzenů změnit) mu neteče do bot ani v tom desktopu, byť jen díky tomu, že AMD je nuceno vyrábět na 12 či 14nm procesu, který je frekvenčně nepustí moc vysoko.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na tom celkem dost. Bavíme se o procesorech a konkrétně do desktopu intel musí reagovat na to jak ztrácí procenta na trhu ne na to kolik vydělá v jiných segmentech trhu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč by musel reagovat? Intel funguje jako firma, tedy jde po zisku. Kdyby chtěl, mohl osmijádro pro desktop uvést už dávno, protože první osmijádrový Xeon uvedl už v 1Q/2010 a dokázal ho vyrobit ještě na 45nm procesu. Když ho pro desktop neuvedl, měl k tomu důvod. A ten důvod zcela evidentně není, že by ho nedokázal vyrobit, ale je to důvod finanční. Proč uvádět něco, co se finančně nevyplatí?
Vy se na to díváte pořád z pohledu zákazníka. Zkuste se na to podívat z pohledu firmy, která má za sebou 50letou historii, z nichž naprostou většinu strávila v zisku. Už před pár lety zjistili, že ty procesory, které vyrábějí, budou stačit na další dekádu. Ne proto, že by nedokázali vyrobit procesor rychlejší, ale proto, že přibližně s nástupem Sandy Bridge začaly procesory utíkat softwaru. Dřív jsem si koupil nový procesor proto, že starý nezvládal přehrávat mp3, pak proto, že starý nezvládal video ve větším rozlišení, než 320x200, atd. Dneska a předchozích 7 let sedím u i5 2500K s 16 GB RAM a Intel mi nemá co nabídnout. Proč si kupovat něco rychlejšího, když není běžný software, který by to dokázal využít? Když chci překódovat video, pustím si to na svém pasivním servříku/TV počítači, kde to bude sice trvat 4-8x tak dlouho, než na nějakém osmijádru, ale tolik videí zase nekóduju, aby mě to trápilo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak o tomhle jsem nikdy neslyšel, zákazník se má dívat na věci z pohledu zákazníka, firma z pohledu firmy a občas by měla na věci kouknout z pohledu zákazníka, ale aby zákazník koukal na věci z pohledu firmy, to je největší chujovina co jsem kdy slyšel

o tom zbytku asi takhle, to osmijádro co uvedou bude muset druhou půlku svojeho životního cyklu bojovat se 7nm Ryzeny 3000 aka ZEN2 architekturou, pak se pobavíme o tom jak Intel uvádí vše až když je potřeba :D, uvidíme zda Intel s 10nm čeká až to bude potřeba nebo s tím opravdu mají problémy a dostanou se v Q1/2019 do těžký defenzívy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Všiml jste si, že tohle vlákno je o tom, že Intelu prý teče do bot? Z toho je snad naprosto jasné, že se bavíme z pohledu firmy, ne z pohledu zákazníka.
Proti čemu bude bojovat 8jádrový desktopový Intel, vůbec netušíme. Je zajímavé, jak máte jasno v tom, že 7nm proces bude tak úžasný, jak si ho GF či TSMC plánují, ale Intel podle vás nebude ani za rok schopen uvést desktopové 10nm procesory. A i kdyby se 7nm Ryzeny povedly podle představ a dohnaly frekvenčně Intel, nějak chybí to, čím by to Intelu nandaly. A to si nejsem jistý, jestli ten 7nm proces dokáže ten frekvenční náskok Intelu dohnat, když Intel má problém porazit sám sebe 10nm procesem vůči 14nm.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a všiml jste si že Intelu teče do bot z pohledu zákazníka? :D Na pohled firmy to tu obracíte vy....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tomu nerozumím. Jak teče do bot z pohledu zákazníka? Zákazník snad není fixován na Intel, takže si klidně může koupit Ryzen, když si myslí, že je pro něj lepší.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To byste se divil jak je hafo zákazníků fixováno na intel..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze jsou fixovani na Intel..cece vy jste asi poslednich 10 let spal, jinak to neni ani mozne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zákazník těžko může být fixován na Intel a zároveň Intelu téct do bot z hlediska zákazníka. Pokud jsou zákazníci fixováni na Intel, tak Intel nemůže mít žádný problém. Pokud z hlediska zákazníků teče Intelu do bot, tak nemají problém koupit AMD, a pak logicky nejsou fixováni na Intel.
Skutečnost je ale jiná. Většina zákazníků vůbec netuší, že v počítači je nějaký procesor, natož aby tušili, od jaké je firmy. A ten zbytek, co to tuší, to ještě z valné většiny neřeší, případně ani řešit nemůže, protože počítače mu kupuje někdo jiný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nelozlob te se, ale pisete opravdu jen tak, jak se Vam to hodi. Kdyz pominu, ze Intelu "tece do bot", coz si nemyslim, nicmene ma urcite problemy, tak psat, ze zakaznici nejsou fixovani na Intel je diletanstvi. Samozrejme, ze spousta firem je fixovanych na Intel, mate bezici smlouvy, mate "fun kluby" Intelu, mate produkty, ktere jsou optimalizovane pro Intel, mate urcite nepsane dohody, ktere existuji mezi firmami a Intelem, atd.
Ale klidne spete dal, dalsich 10 let...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas v tom nekolik chyb. Firma se na to diva optikou jeji pozice.

Pozice Intelu je svetova jednicka v nekolika oblastech. Ale uz ztraci v jinych a v nekterych ji ta ztrata prisla tak dulezita, ze i vyhazovala vedouci pracovniky. Vyrobni procesy mela vzdy na spici, ted uz to takove neni. Tam ty hlavy padaly.

Dalsi muze byt pozice v serverech, notebookach, hernich sestavach, atp. A pokazde, kdyz se objevi sance, ze se proti Intelu postavi fenix AMD, zacnou se dit veci. I kdyz ma Intel uzasne vysledky, neznamena to, ze by mohl nechat prejit to, ze AMD prakticky z 0 vyskoci na 20% trhu. To znamena vice penez, lepsi R&D a za rok to muze byt 30%, pak 50% a pak bude Intel tahat za kratsi konec. Je to sice mako pravdepodobne, ale je to riziko, ktere si Intel nemuze dovolit ignorovat, protoze je taky poradne macaty a musel by zacit propoustet...

Navic vase teorie s tim co dokazou a nedokazou dostava pekne na prdel v realite. Intel se nezmohl na zadne razantni zatipnuti konkurence tim, ze by mel eso v rukavu a behem par tydnu vydal a pak behem par mesicu na pulty dodal lepsi, levnejsi, vicejadrovejsi procaky. Naopak, vypada to, ze ty drobne evoluce poslednich let, tech 3-5% tamhle, 2% tamhle, 7% v nejake specificke oblasti budou tedka pekne vraceny zpatky bez nahrady kvuli opravam bezpecnostnich chyb.

Jedna vec co zakaznici neresi, ale rada reditelu/akcionari neodpousti, je snizeni marze a ztrata bonusu protoze se neco nepodchytilo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Váš problém je, že nechápete, že Intel nemůže konkurenci zatnout tipec. Teoreticky může jít na výrobní náklady, tedy při aktuální marži na cca 1/3 současných cen a AMD neprodá jediný procesor. Prakticky sice AMD zkrachuje, ale antimonopolní úřad Intel sejme a donutí ho k rozdělení, k čemuž měl už v minulosti nakročeno.
Odvolávání šéfů jsou opět pohádky pánů redaktorů. Ve skutečnosti netušíme, co stálo za odchodem třeba toho nejvyššího šéfa. Každopádně je naprostá kravina, aby byl nejvyšší šéf odvolán proto, že se nedaří vyladit nějaký výrobní proces. To je věc, kterou ten šéf nemá šanci ovlivnit. Nejvyššího šéfa mohou odvolat třeba proto, že mu utíkají zaměstnanci nebo proto, a to je podle mě nejpravděpodobnější, že šéf navrhuje udělat něco, s čím správní rada nesouhlasí. Jinak šéf zas tolik pravomocí nemá.
Je také zajímavé, že máte jasno v tom, že akcionáři neodpustí snížení marže, ale nedochází vám, že přesně to chcete, aby Intel udělal. Když bude Intel prodávat osmijádro za cenu šestijádra, půjde to na vrub marži, protože na stejném procesu bude to osmijádro vždy výrobně dražší, než šestijádro.
Ve výsledku je celé rozhodování o tom, jestli dovolit AMDčku získat +10 % trhu nebo si snížit marži o víc jak 10 %. A z ekonomického hlediska je lepší ztratit část trhu. Na snižování marží může dojít v okamžiku, až to bude nevyhnutelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Prakticky sice AMD zkrachuje, ale antimonopolní úřad Intel sejme a donutí ho k rozdělení, k čemuž měl už v minulosti nakročeno." Pisete uplne nesmysly. Ukazte mi jednu firmu za poslednich 20 let, ke antimonopolni urad neco takoveho bud jen naznakem udelal. Nejbliz tomu mel MS v roce 2001 a jak to dopadlo? Soudruzi se hezky domluvili, MS zaplatil neco do kasicky, pak pridal na prezidentskou kampan a bylo vymalovano. Dneska tady mate MS monopol jak vino a co? NIC. Stale vice firem se slucuje, tudiz nastava stale mensi a mensi konkurenni prostredi. Brani tomu nekdo? NE. Pak tady pisete uz rovnou bajky.. "To je věc, kterou ten šéf nemá šanci ovlivnit. Nejvyššího šéfa mohou odvolat třeba proto, že mu utíkají zaměstnanci nebo proto, a to je podle mě nejpravděpodobnější.." to co rikate je opet ciry nesmysl. Sef je samozrejme zodpovedny za chod cele firmy, i presto, ze s tim napriklad nemuze nic udelat. Tudiz problemy s vyrobnim procesem jsou i jeho problemy. Jestli to byl onen duvod, nebo to jsou kumulovane problemy Intelu za posledni rok a pul, to se muzeme dohadovat.
Zkuste se drzet pri zemi a ne si poustet fantazii na spacir a jeste tvrdit treba o redaktorech, ze si vymysli..kdyz u vas jsou to hotove bajky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by to bylo tak, jak říkáte vy, ukažte mi jediný důvod, proč by si Intel firmu AMD nekoupil. Za letošní první pololetí vydělal 9 miliard dolarů čistého, tržní cena AMD je asi 14,6 miliard. Podle vás pohádkářů je Intel v takových problémech a přitom si za roční zisk může koupit celou firmu, která mu ty problémy působí?
Oficiální důvod odvolání šéfa jsme od Intelu slyšeli. Vy a ani já mu nevěříme. Problém je, že vy věříte tomu, co si vycucali novináři z prstu a vůbec nejste ochoten akceptovat jiný pohled na věc.
Kumulované problémy Intelu jsou kde? Jediný podstatný problém je 10nm výrobní proces. To je problém s cenou desítek miliard dolarů. Další problémy jsou proti tomu a hlavně v porovnání s finančními zdroji naprosto zanedbatelné.
A kupodivu tomu Intelu neteče do bot ani v té hlavní oblasti, kde se na něj AMD dotáhlo. V posledních výsledcích prezentuje, že v desktopových procesorech utržil meziročně o 2 % víc. Nic moc, ale vzhledem k tomu, že u notebooků to bylo jen o 4 % víc a v nich žádnou konkurenci nemá, tak to nevypadá, že by si měl z AMD dělat nějak těžkou hlavu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud by to bylo tak, jak říkáte vy, ukažte mi jediný důvod, proč by si Intel firmu AMD nekoupil."..clovece, bavi Vas michat gulas? Napred pisete o tom, ze by v pripadu AMD krachu, Intel "NEKDO" rozdelil, coz povazuji za pitomost non plus ultra, a pak si vycucate podpurny argument typu "proc by jinak Intel AMD nekoupil". Ptejte se akcinaru Intelu, ptejte se jeho spravni rady proc to nezkusi. Je mozne, ze by, kdyby se o to pokusil, tak tady by mozna dokonce i mohl antimonopolni urad zasahnout (aspon teda doufam). Ale to je uplne jiny pripad, nez o kterem jste mluvil v predchozim prispevku. Michate dohromady ruzne veci a pak se odkazujete z jedne na druhe aniz to dava smysl. Akorat z toho delate pohadku o tom, jak pes a kocicka varila dort.
A jinak, mi podsouvate, ze ja nekde tvrdim, ze je Intel ve "velkych problemech?" Ja jsem snad toto nekde tvrdil? Intel ma urcite problemy, ale ja nepatrim k tem, ktery tady nekde pise o tom, ze Intel zkrachuje a podobne.
Proc bych mel akceptovat "Vas pohled", kdyz je plny nesmyslu? Ve vasem videni sveta mozna smysl dava, ale urcite ne v tom me. Stejne jako nesmysl, ze CEO neni zodpovedny za to, ze Intelu se uz pomalu 4 roky nedari prechod na novou technlogii.. Ja nevim co delate v realu, ale o fungovani firem nemate ani potuchy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uz vam bylo vysvetleno :)

Michate nekolik veci naraz...

Zlikvidovani konkurence podle zakonu - Intel se nezmuze. Nema vyrobni proces, nema architekturu, nic cim by mohl konkurovat.

Zlikvidovani konkurence odkoupenim - Intel nemuze, protoze jsou na trhu prakticky jen 2 dodavatele x86 a tim by Intel dostal monopol, takze urad by zasahl a nedovolil to.

Zlikvidovani konkurence protizakonne - Intel to uz jednou zkusil, podruhe by mu to mohlo prijit mnohem draze a navic by to asi bylo i mnohem rychlejsi, nez minule, kdy se AMD dockala odskodneni az po mnoha letech.

Mimochodem, s tim odvolavanim, to nebylo ohledne Briana Krzanicha. Dostudujte si laskave.
A jeste k tem marzim. Ja po Intelu nic nechci. Nejsem jeho akcionar a ani jsem nerikal, ze by mel snizit marze. Mohl tech X let, co palil penize R&D na kravinach (a to se do marge pocita), vymyslet neco, co by mu dovolilo poskocit zase o kus dal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Holt reálekonomie je ze 60% o citech a jen z 40% racionální úvaha. Chápu že po tolika letech fanoušci jedné strany mají tak velkou touhu to té druhé "nandat" když se jim fanoušci té druhé pošklebovali.

Taky si nemyslím že Intelu "teče do bot." Možná z krátkodobého hlediska se mu konkurence výkonem +/- vyrovnala a boduje nižší cenou, což je ale cesta kterou na 99% když nebude zcela nezbytné Intel určitě nepůjde. Nízké ceny = nízké marže = málo peněz na všechno, není to jen o zisku ale i investicích, odpisy, získávání mozků a technologií....

Zatímco AMD při svých případných problémech už nebude mít kam jít s cenou aby mělo pořád dost peněz na investice a výzkum ale bude opět leda paběrkovat a čekat na nějakého dalšího génia co je vytáhne z problémů (a nebo taky ne), Intel s tímhle problém mít nebude. Už jsem tu psal že AMD by muselo vydržet být stejně nebo víc výkonné minimálně 5 let aby pohnulo s trhem dostatečně na to, aby to Intel nějak pocítil. Zatím mají za sebou rok a vypadá to že ještě jeden by to mohlo vydržet. Ale co bude dál to je ve hvězdách. Za sebe AMD ze srdce přeju těch 5 let ne snad proto že bych je měl tak moc rád, ale protože to má pozitivní vliv na nás zákazníky - dostanete reálně větší výkon za stejnou či menší cenu od obou výrobců.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, tonoucí se stébla chytá :) a ještě k tomu pasuje, kdo chce moc, nemá nic

Jako uživatel PC preferuji u CPU do desktopu max 45W TDP s výkonem dostatečným na moba hry
u ntb bych to viděl tak do 25W TDP. Až si koupím z výplaty ansys, tak budu uvažovat o silnější mašině :)

Řekl bych, že to půjde především výrobcům nabušených sestav pro hraní nebo práci s grafikou, aby to z toho byl alespoň nějaký vývar.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak můžeš počítat MKP i aplikacemi co jsou zadara, netřeba hned kupovat drahej ansys :0) navíc i člověk co nedělá složité simulace může třeba konvertovat videa či podobné srandy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně :), šlo o nadsázku, ale to video jsem myslel v té práci s grafikou, podstatné je, že takové kousky se většinou prodávají skrze marketingově protěžované sestavy bez ohledu na to, jaký je jejich užitek s ohledem na cenu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prostě i skladník ve šroubárně může potřebovat výkonnej procesor :0)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.