Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel potvrzuje Kaby Lake v letošním roce

Jestli Intel uvede KabyLake jako:

-znova otrepany ctyrjaderny procesor se synonymem 4K ready iGPU
-nepajeny k IHS a rozdilem IPC oproti Skylake 0%
-produkt ktery bude kompatibilni jenom s novou radou 110-i rodiny cipsetu

>muze se jit rovno zahrabat.

Preju AMD aby se ji Zen zdaril a aby zakaznici v listopadu houfne nakupovali ne prodrazene ctyrjaderne Intely ale prave kombinaci 6-8 jadernych Zen-u spolu s novymi AMD cipsety a k tomu si prihazovali Polaris 10 a Vegu, razem v Intelu pochopi kto si ukazkove nasral do kalhot, jelikoz to na 6 nybrz 8 jaderny Skylake zas nevypada.

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Přeji úplně to samé, ale přeci jen mám trošičku strach, že to někdo zvrtá a bude to zas provar.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ja doufam ze ten "slib" 40% narustu IPC oproti nejnovejsimu excavatoru se stane realitou .... a jestli udrzi rozumnou cenovou politiku (tomu ale moc neverim) tak by meli byt top ve stredni tride (ale vcera bylo pozde moc dlouho jim to trva ...a Intel si vklidu sroubuje ceny nahoru a nic ho poradne netlaci dopredu)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to dlouhé trvání přinese ve výsledku kvalitní architekturu, tak se to vyplatilo. Lepší než dále tunit stavební stroje.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

simtě, to je oproti buldozerovi (+10 steamroller +10 excavator +10 to poslední, co jsem zapomněl, no a na zen nám vychází taky +10 = +40% oproti minulé generaci) ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

excavator ma "asi" dve rady takze ted pro AM4 bude vychazet posledni a pak rovnou ZEN :)

citace: Zen Features 40% More Instructions Per Clock Compared To Excavator

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mi něco neuniklo, domnívám se že 8jádrové procesory Zen, ač mají být cíleny na desktop, nebude to jen tak obyčejný desktop za jen tak obyčejnou cenu, ale spíš konkurence pro intelův LGA2011. V horším případě to avizované o 40% vyšší IPC ve skutečnosti neznamená "instructions per cycle and core" ale jen "instructions per cycle", čili že je to prostě dáno dvojnásobným počtem jader minus to, co se v "typickém sw mixu" paralelizovat nedá. Vážně nevěřím tomu, že by AMD jen tak z ničeho nic vrhlo na svět osmijádro s takovým výkonem a cenou "desktopovou".

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To co tu pises by muselo znamenat ze by zen sel ve zkutecnosti s vykonem dolu coz je blbost.
A kdyz si uvedomis ze vic nez polovinu intelovskych CPU dela iGPU a desktopovy zen GPU mit nebude tak by ani s cenou a velikosti jadra problem byt nemusel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

OK, takže buď osmijádro se SMT směřuje do highendu, nebo na podzim nastane revoluce a intel se půjde klouzat. První varianta je pravděpododnější, a v roce 2017 pak přijdou APU 4jádra, žádná revoluce, jen dotažení náskoku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to už docela nuda, každý rok nová generace, která krom názvu a drobných změn u iGPU přínáší minimum změn u samotného CPU. V podstatě od Sandy Bridge se výkon stejně taktovaných CPU stejné řady zvýšil nanejvýš o 20%, což je upřímně velice malý rozdíl, když vezmeme v potaz, kolik generací Intel po SB už představil.
Chtělo by to oživit řady, přinést nové (třeba i9 se 6-8 jádry - ne jen v rámci platformy i7 EE na LGA2011). Jde vidět, že v Intelu jsou pěkně vych*aní, když nabízí pořád to samé za stejné či vyšší ceny. Podporu nekompletní H.265 akcelerace u Skylake považuju za vyloženě výsměch a jasný důvod pro to, aby lidi koupili Kaby Lake, pokud chtějí kompletní akceleraci.

Proto taktéž doufám, že se Zen opravdu povede a přinese svěží vítr do světa CPU.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

i9 máš, ale stojí 50 litrů (půl báby), je to dokonce i12 ;) | 24 vláken

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

a za 75litrů (třičtvrtě báby), i14 ;) | 28 vláken

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

????intel core i12 a i14 ???

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ty máš tu desku PC mate a jedeš na HD530 ne? Ta má myslím taky "max shared memory 512MB. Vyhodilo tě to někdy z nějaké hry (pokud něco hraješ vůbec) kvůli "detekované" paměti?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jj mám, paměť jde normálně nastavit až na 1024MB, jako při bežné práci to nepoznáš. Fallout New Vegas, 1900x1080, detaily na ultramax: Normálně to bylo hratelné, ale když jsem přišel do města jako bylo godsprings tak tam ta odezva na reakci myši byla už nepřijemná. Prostě jsem se otáčel a když v záběru byly všechny ty baráky tak to jelo sice plynule, ale myš byla taková strašně moc vláčná a hra zpomalená, pak ses otočil jen do pustiny a najednou už myš reagovala rychle a celá hra se rozjela na normální rychlost.
Jinak Emperer Batlle for Dune, není problém, rychlost hry se tam dá nastavit.
Problém mám akorát ve 3D modelování, mám starou verzi goolge sketchup 6.2.247 a to absolutně HD530 nedává. Nevím proč ani jsem to dál nezkoušel, možná ovladače, možná stará verze, zatím to nepotřebuji a nebo si to namaluju doma kde to funguje normálně. A novýho sketchupa odmítám, to je sračka.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dívám se ti do manuálu do BIOSU a žádnou takovou volbu tam nevidím, pouze:

"▶▶Integrated Graphics Share Memory [64M]
Selects a fixed amount of system memory allocated to the onboard graphics. This
item will appear when IGD Multi-Monitor is enabled.
▶▶IGD Multi-Monitor [Disabled]
Enables or disables the multi-screen output from integrated graphics and external
graphics card.
[Enabled] Enables multi-screen function for both integrated and external
graphics cards.
[Disabled] Disables this function."

Dokonce v celým návodu k desce není jedinkrát slovo "1024". Nenastavuješ to ve Windows? Nikde ve specifikacích (na webu atd.) to nemají, ASUS to uvádí přímo v základních specifikacích u každé desky (512/1024)

http://www.custompcguide.net/the-differences-between-all-asus-mainstream...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://www.imgup.cz/images/2016/06/06/fff.jpg
a až půjdu dom tak ti vyfotím BIOS.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase jen obyčejné tendenční cinty. Intel pochopil jednu věc, a já jsem za ní upřímně rád, a to, že budoucnost je v miniaturizaci a mobilitě. A tam je důležitá efektivita. Však se stačí podívat, jak na tom Intel zapracoval, což ještě s markantním narůstem igpu je velice slušný výkon. Co se týče výkonu procesoru - k čemu?? Osobně už pěkných pár let jedu na obstarožní Core 2 a viditelný narůst výkonu PC nastal po nasazení SSD, procesor rozhodně brzdou není a věřím, že do budoucna ani nebude. A co se týče ceny, tak tam musíme poděkovat jak drahému vývoji výrobních technologií (a tyhle náklady se promítnou do cen u AMD jistě také), tak samotnému AMD, které svým chaotickým tápáním ztratilo několik let a nebylo tudíž schopné vyprodukovat nic konkurenceschopného (a hlavně tady nepište, jak jsou to chudinkové malí - malí oproti Intelu, to ano, ale s podporou mega hráčů za zadkem a de fakto nezkrachovatelní).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No dobře, ale to se tedy netýká normálních i3/i5/i7 a K verzí ne? Budeto jen do 35w ne (talkový ty kripl verze U, T, S, P atd ?

Jinak chtěl bych se někoho-kohokoli zeptat, jestli je problém parametr u základních desek "Maximum shared memory 512MB" při provozu iGPU (HD530). Co to je za část paměti a kde to může vadit? Došel jsem pouze k tomu, že u některých (spíše starších her), protože takové GTA V si řekne i na desce Asus H170 Pro Gaming s tímto 512MB omezením klidně o 2300MB... Intely GT2 / HD530 umí sdílet až 1792MB, čili těch 512MB se k tomu přičítá? (GPU si počítá obraz v těch 512MB a CPU jí tam posílá práci, ale textury jsou v těch 1792MB?) Pomůžu si nějak výkonově, když vezmu desku s max. shared memory 1024MB?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Řada „S“ = socketový desktop. „K“ je její podmnožinou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není S jako S, jeden o voze a druhý o koze :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zeptám se ještě jinak, počítáš s tím, že opravdu řekněme v listopadu budou nový Core i3? To budou mít lidi se skylake radost, po roce...
(pomóoc, jak je to s tou sdílenou grafikou max shared memory? )))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Já jsem se svým skylake spokojenej a AMD může jen překvapit :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čili žádná změna :) Integrovaná grafika natož 4k "nikoho" nezajímá. Naše poslední naděje je aby Zen byl úspěšný, jinak se na trhu CPU nic nehne. Doufejme, že to dopadne jako athlon vs. P4 blahé paměti :D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

No to asi tak úplně nedopadne, i když to AMDčku opravdu přeju. Ale i pokud slibovali a zdá se, že výkon na takt bude cca jako u Ivy Bridge, tak je to dostačující, pokud za srovnatelné peníze (případně nižší) dostaneme klasický osmijádrový CPU namísto 4C+HT. A třeba jako bonus půjdou i taktovat (omezí to AMD jen na K modely nebo to půjde všude?). K tomu nové desky, snad se povedou chipsety. Já teda i když vyloženě novou sestavu nepotřebuju (lynnfield drží i po šesti letech), tak se po deseti letech k AMD vrátím, jen tak.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenom k tomu Lynnfieldu. Já přešel z Core i7-875K (oc 3.8) na 6700K (oc 4.5) a výkon se zvedl výrazně. Např. v LinX o cca 50%. A i třeba v Euro truck sim 2 je nárůst FPS masivní, hlavně ve městech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je teda nuda, takhle ty prodeje nezvednou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Trocha OT, ale viete, ci bude Zen podporovat aj DDR3, alebo bude DDR4 only?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nevim ale na wiki (coz je velmi duverychodny zdroj ) pisou "Zen does not support DDR3;[citation needed] only 7th generation AMD APUs (also fitting the AMD AM4 unified socket) support DDR3 and DDR4"

preci jen z DDR4 se vyzdimat vetsi rychlost ale nevim jestli bude podporovat DDR3 i DDR4 :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

VIA/Zhaoxin ZX-100S zvládne HEVC(H.265) 4Kx2K@60fps (10bit 4K @ 60FPS) v kombinácii s VIA/Zhaoxin OctaCore to bude brnkačka :-)
zdroj: http://www.haimingchem.com/qichedaogou/9-qreajdi.html
zdroj: http://savage3d.tistory.com/490

Tu sa môžte pozrieť ako to zvláda GPU v ZX-2000 SoC len so 4x ARM Cortex-A17 1.4GHz Táto GPU je x86/ARM kompatibilná teda je aj v čipsete ZX-100S
zdroj: http://mt.sohu.com/20160414/n444172864.shtml

Tvrdenie "O Kaby Lake víme, že jako první produkt od Intelu nabídne plně hardwarovou podporu pro 4k video HEV/h.265 s 10bit barevnou hloubkou (profil Main10) při 60 FPS, takže jako první nabídne procesory vhodné pro stavbu obývákových mini-PC ke 4k televizorům (u současné generace musí asistovat procesorová a grafická jádra, což znamená vyšší spotřebu a hlučnost)." bude ale pravdivé, pretože sa jedná o procesor, kým VIA/Zhaoxin bude mať túto podporu v chipsete :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nikde tam u HDMI nevidím zmínku o HDR.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.