Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel pozastavil veškeré obchodní aktivity v Rusku

Tak teď ještě Canon :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Narazis na canon fotak v orlanu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak rusi nemaju na bajraktary 5 milionov €, im to očividne stačí nejaka modelarska ptakovina za 1000€ čo zaleti 50km a urobi si svoju bombovu pracičku.
inak na ukrajine rozdali 25000 protilietadlovich rakiet, sa USA pochvalilo, tak škoda niečo drahšie pušťať do vzduchu :D Veď aj zahraničny diplomati na ukrajinu chodia len v obrnenych vlakoch. Cesty su nebespečne, protitankove streli rozdane len tak, vzduch nebespečny protilietadlove streli rozdane, mosty poodstrelovane, ukrajinci sa zlakli že Rusi utočia na Kyjev tak všetku infraštrukturu zničili a oni sa ku Kyevu dotrepali s 20 000 brancami so zakladnym vycvikom s Bieloruskeho cvičenia čo sa blišie ako 15km ani nedostali. Až mi je divne že tam prežili viac ako mesiac.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Turecký dron je bojový. Je to jiná váhová i technologická kategorie a operační nasazení. A samozřejmě jiná cenovka. Ostatně už sypou oriony jak "baťa cvičky" a to začali na podzim 2021. Akorát při vzletové hmotnosti přes tunu a jednotkové ceně ceně přes 100 mil. rublů asi jako taktický dron na úrovni praporu sloužit nebude :-D

25 tisíc manpadů fakt nerozdali. Tolik jich SSA nikdy nevyrobily. Ostatně Stinger stojí cca 150 tisíc dolarů (Starstreak 100 tisíc liber). To by bylo za 3-4 miliardy dolarů. Pro porovnání v době celé afgánské války dodali SSA mudžahedínům kolem 1000 Stingerů.

Nicméně věřím, že desetina toho počtu ve všech formách manpadsů rozdána byla. S tím, že nezanedbatelná část budou Ukrajinské Strely. Ovšem to není pro zase takový problém pro vysokoletící letadla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proč Canon? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože to ruský modeláři používají na vojenských dronech :).
Foťák od Canonu, trochu vteřinovýho lepidla do vypínače, aby to furt běželo. Supervelmoc, no.

https://twitter.com/Fbeyeee/status/1513405483914309633?s=20&t=HR3wW87l5z...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ber to zase tak "ze ucel sveti prosteedky". Pokudnto funguje, proc ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to sice ano, ale proto military grade technologie jsou tak drahý, protože když tímhle poletím odbouchnout 10 tanků a odbouchnou s tím jenom 3, protože lepidlo povolilo kvůli porivu větru, mrazu a váze foťáku tak je to dost velkej problém a můžu mít kvůli tomu nakaši rotu vojáků, kterou bude odstřelovat 7 tanků místo jednoho

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tý vole, to jsou zase teorie úplného outsidera, co si ovšem chybně myslí, že je šéfkonstruktér Orlanu a ještě k tomu vrchní velitel armády. Rusové ani neumí kvalitně zalepit tlačítko na foťáku a všechna jejich technika je zcela určitě zkonstruována stejně.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

nikdo neříká, že všechno dělaj stejně blbě, ač jejich počínání na ukrajině jako 2. "nejsilnější" armády světa vypovídá za všechno
ale montovat na 18 kilový vojenský letadlo za 100 000 $! pul kilovou zrcadlovku mi nepřijde jako super nápad

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano pane šéfkonstruktére Orlanu. Mohu prosím znát seznam Vašich předchozích projektů? Očekávám, že budou všechny super.

„montovat na 18 kilový vojenský letadlo za 100 000 $! pul kilovou zrcadlovku mi nepřijde jako super nápad"
Teda tam dělají takoví debilové, když jde tak lehce odsoudit jejich volba. Podle mě vzali příbuzného Putina co vystudoval zahradnictví a takhle to dopadlo. Protekce je cesta do řitě, Bidenův synáček by mohl vyprávět.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

budeš se divit, ale pár forem na vysokotlaký lití hliníku jsem udělal, nebyla to žádná rocket sience, ale vím co je to konstrukéřina, dokonce jsem si nakreslil šasí na drona 250mm, ale s takovou rozvahou, aby mohl mí větší vrtule, než byl tehdy standard pro závody, byla by to obroská výhoda, ale nakonec jsem to nerealizoval

a na to nemusíš bejt uplnej génius, abys věděl, že je to fakt píčovina, ale ono je taky možný, že díky sankcím se dostat ke kvalitní optice a snímači není možný a proto to dělaj, třeba

já fakt nechápu proč se tam všichni vy ruští bolševičtí noci neodstěhujete do toho vysněnýho ruska,
už před válkou rusko mělo dph jak španělsko, ale z ruska se dělala velmoc, nikdo by o ně ani nezakopl, kdyby neměli to nerostné bohactví co tam maj a stejně to ani neuměj využít pro svoje lidi, jenom si hrabe horních 100 a ostatní dřou bídu s znouzí

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No tak zase brzdi, optiku dělají špičkovou a ve snímačích sice kulhají za civilní produkcí ze Západu, ale ve vojenské jsou on par. Což je dáno tím, jak zaostalá je vojenská produkce na Západě oproti civilnímu vývoji.

orlan je z překližky, to jen aby jsi se od toho tvého hliníku dostal do reality toho stroje.

Rusko má DPH jak Německo. Pokud to hodláš počítat v nominálu, tak se mu HDP zhouplo o 50% během jediného měsíce, což samo o sobě značí, že v nominálu to počítá jen hlupák.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

bylo myšleno HDP sry
a v roce 2020: 1,281 bilionů USD (2020) Španělsko
1,483 bilionů USD (2020) Rusko

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasný, DPH, HDP holinky, hodinky. Taky jsem se spletl :-)

Děláš tu chybu co jsem tam pospal, nemůžeš počítat u velkých států, které mají minimálně vyrovnané saldo zahr. obchodu, počítat HDP v nominálním dolaru. Protože se to řídí jen a pouze cenou dolaru.

Vem si například, kdyby Amerika nějak světu vnutila, že 1RUB = 0 USD. V ten moment by mělo Rusko HDP 0 dolarů? Jasná blbost ne?

Takže to počítej v PKS a to je 4,3 biliónu Rusko, 4,5 biliónu Německo a 1,9 biliónu Španělsko. Tedy samozřejmě žádná hitparáda když vezmeme poměry obyvatel, ale s ohledem na to, že s Ruskem vede Amerika a její vazalové už 14 let ekonomickou válku, to není zase tak špatný.

Navíc ani Německo nesnese srovnání s Ruskem v záběru toho co umí vyvinout, vyrobit a v jakých objemech. Tam jim jsou konkurencí pouze SSA, ČLR a Japonsko.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém u Ruska je ve vývoji kursu rublu. Když po roce 2014 spadl na polovinu, tak to ještě neznamenalo, že se půlka ruských rováren zavřela. Takže ruská ekonomika dost pravděpodobně bude větší, než by se z tohoto srovnání zdálo. Tedy...aspoň do roku 2021 včetně. :D Letos bych na ni opravdu nesázel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže podle tebe je v Evropě x zemí se sílou Ruska? V tom případě nechápu proč Ukrajině pomáhají téměř všechny země, když by stačilo, že by pomáhalo třeba jen to supersilné Španělsko :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

těžko by si totiž obhájili rozpoutání WWIII

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě. Proto všichni tak koukáme, kde jsou ty jejich neviditelný stíhačky a supermoderní tanky (asi také neviditelný). Nebo ani ne tak neviditelný, jako spíše takové "jaké svět neviděl". :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jejich T-90ky taky na Ukrajině nevidíš. Přitom když na T-72B3 potřebuješ 3-4 Javeliny, tak na T-90M by jsi jich potřeboval mnohem více. Ale prostě tam nejsou. Stejně jako tam skoro nelítají Su-35, Mig-31BM a nebo strategické letectvo. Není proti čemu je totiž nasadit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na T-72B3 stejně jako na T-90M ti stačí pouze jeden Javelin. Pravděpodobnost zásahu a likvidace tanku je 90%. U NLAW bude pravděpodobnost menší, díky jednoduššímu systému navádění.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsem spoustu videí, které odporují tvé reklamštině. Dtto i Ukrajinští vojáci vyvinuli a začali masově prosazovat taktiku útoku javeliny v rychlém sledu z vícero vektorů. Proti T-72B3. Prostě ta aktivní ochrana na těchto tancích se s jedním javelinem vypořádá až příliš často.

Například TOWy, které vyjma navedení nejsou o nic horší než Javeliny, si proti ruským (tedy plně vystrojeným) T-90AM v podstatě ani neškrtly. A to třebas letělo 5-6 za sebou (po jednom).

ostatně, kdyby byly Javeliny tak účinné, tak by dnes už Rusáci chodili na Ukrajině jen pešky, podle propagandy SSA Ukrajina obdržela přes 10 tisíc javelinů (prakticky všechno co SSA měly na skladě). To je více, než Rusko nasadilo vozidel všech typů a mnohonásobně více, nežli nasadilo tanků.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Když jsi viděl spoutu videí, taj mi klidně můžeš nějaké nahodit.

TOW je dost zastaralý systém, ale i tak stačil i na testovací Armatu v Sýrii. UA nedostalo 10k kusů Javelinů, spíš tak 2,5k. Zbytek byla směsice všeho možného, včetně asi tisíce kusů naších RPG-75.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Například TOWy, které vyjma navedení nejsou o nic horší než Javeliny, si proti ruským (tedy plně vystrojeným) T-90AM v podstatě ani neškrtly. A to třebas letělo 5-6 za sebou (po jednom)."

TOW má top attack s EFP (TOW 2B/BGM-71F). Javelin má top attack s dvoufázovou kumulativní hlavicí. Opravdu netuším, jak TOW není "o nic horší". Ta průraznost u Javelinu bude někde úplně jinde. Přesná čísla se neuvádí, ale rozdíl v průraznosti EFP hlavice a kumulativní hlavice identické ráže je několikanásobný (!).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To víš že jo:)
https://www.ndtv.com/world-news/how-small-ukraine-force-is-killing-russi...
Na ,,zázračné,, ruské plechovky jsou zbraně proradného západu krátké.Pokrokovým rusákům ostatně stačí mít v brašně pár pastelek a jednu kalkulačku:)
https://www.reflex.cz/clanek/valka-na-ukrajine/111976/rusky-vojak-ma-vyb...
Jenom tedy nevím proč ruským plechovkám odlétávají při zásahu věže a proč mají bobky jelikož jim párají letadla a vrtulníky jak na běžícím pasu.
Ale to byl zajisté plán geniálního Vajgla:) Stejně tak jako spojit Evropu jako nikdy před tím a Finsko a Švédsko v NATO:))) A zbankrotovaný ruský Žebrákostán izolovaný na desítky let.To je panečku PLÁN:)

Jako nový skoro jako z výrobní linky:)
https://www.youtube.com/watch?v=HEnTzzL7SaE
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-valka-na-ukrajine/708648/video-zachyt...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty vytržené věže z lože jdou údajně na vrub sekundárním výbuchům (vznícení munice v tanku). Ze zachycených telefonátů to vyznívá, že osádky nepřesouvající se těžké techniky tráví většinu času v zákopech. Je to bezpečnější než čekat ve vozidle.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je tradiční problém sovětské obrněné techniky - munice ve věži.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U NLAW je ale taky hlášeno kolem 90% zásahů. NLAW má sice potenciálně horší pravděpodobnost zásahu na delší vzdálenost, ale také se na ni zpravidla nepoužívá, což nejspíše jeho reálnou úspěšnost dotahuje na úroveň Javelinu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

NLAW má velice dobý poměr výkon, cena, mobilita. V horších podmínkách (noc, špatné počasí) díky jednodušší optice jejich použití není nejsnažší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to totálně mimo debatu, nicméně T-90 Rusáci na Ukrajině samozřejmě nasadili...
Pominu-li různá videa ze silnic a železniční přepravy, tak veřejně přístupných je zdokumentovaných 17ks (zničených a zabavených). Mimochodem, T-90 vychází právě z T-72...

Mohl bych poprosit o nějaký relevantní zdroj pro tvrzení: "Přitom když na T-72B3 potřebuješ 3-4 Javeliny, tak na T-90M by jsi jich potřeboval mnohem více." Dokonce i jen pro tu první část...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

K tym tvojim 100 tisicum €, dialkove a mechanizmus ovladania stoji 800€ aj s okuliarmi funguje v pohode do 15km po úprave signalu aj 60km, ten benzinovi motorček stoji 120€ zrkadlovka vo vypredaji 400€ ten model lietadla 18kg viac ako 500€ ich nestalo, tak kde maš tych 100 tisic? ,moj odhad je tam max 2000€.
Ukrajinsky Bajraktar stoji 5000 000€, to znamena že kutil s.r.o. dokaže vyrobiť 2500 bojovich dronov za jeden bajraktar. a ver že do vzduchu sa ti nechce nič drahšie posielať, keď USA sa pochvalilo že len oni na Ukrajinu dodali 25000 protilietadlových striel :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Střel poslali minimálně 2500000000000 gazilionů.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

100 tisíc dolarů stojí celej set (4 letouny, jeden prak, jedno velitelské stanoviště), když si ho chce koupit zahraničí. Rusové v rozpočtu na 2020 kupovali set za 1,5 milionů rublů.

Vojenské kamery mají obvykle jen HD, ty lepší FullHD. Jsou roky za tím co je dostupné na civilním trhu. Samozřejmě, mají vyšší odolnosti a větší citlivost, ale v rozlišení za dobrých podmínek si proti profi zrcadlovce ani neškrtnou. A cenově jsou pak zcela jinde (například 2K kamera pro drony Zala řady 421-16 stojí přes půl milionu rublů a to je levný). Ostatně Izraelci taky ve svých taktických dronech používají civilní foťáky, jen ne tak obhrouble, jak to je na tom výše uvedeném videu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Raytheon dělá běžně 4K kamery, ale je pravdou že ceny neznám. Vyvíjeli je v protějším baráku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Oni toho sériově a kvalitně neumí mnohem víc. Spousta jejich vybavení jsou práce mistrů v manufakturním režimu. A hlavně, neumí postavit traktor, kupují si na to stavebnice od Zetoru (kupovali). A jak dobře víme, traktor je zdaleka největší apex predator ukrajinských stepí a bezesporu nejvíc nejlepší taktický ofenzivní prostředek.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím no, v traktorech se moc nevyznám, tohle jsem našel za 5 sekund.
https://www.agroportal24h.cz/clanky/kirovec-k-9520-sveho-casu-nejsilnejs...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

stavebnice zetoru se tam posílaj, protože na traktory z eu? jsou vysoká cla, takže dodavatel to v rusku kompletuje a prodává

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to kdo z koho lepidlo versus velcro páska. Výhodou tohoto řešení je každopádně to, že buď můžete dělat letecký průzkum v sousední zemi, nebo tam jet jen s fotoaparátem na dovolenou.
https://youtu.be/4tkKpnj5gIs?t=65

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No pokud Orlanem odbouchneš byť jen jediný tank, tak zasloužíš metál a nobelovku zároveň.

To je taktický průzkumný dron s užitečnou nosností malé miny. A právě proto, že je průzkumný a vojenské foťáky mají nízké rozlišení (a to i ty americké), tak tam dali zrcadlovku s 8K záznamem. Takže dron se proletí podle vojenských kamer (které tam má taky) a operační pak z něj vytáhne SD kartu a má záznam v takové kvalitě, že by i operátor MQ-4 slintal. Samozřejmě jen ve dne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o rozlišení a už vůbec nejde o sledování záznamu z karty. Jde o rozpoznávání cílů během letu, neustálé monitorování, velmi rychlé zpracování obrazu skrz filtry a podobně, přenos obrazu na dálku, propojení s řízením palby a dalším vojenským hardwarem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Orlan je levný dron. Je vybaven nativními kamerami s vysokou citlivostí, ale nízkým rozlišením. Použitá zrcadlovka má 8K rozlišení a stojí zlomek toho co stojí "vojenské" kamery a má podstatně lepší optiku, než mají "vojenské" kamery.
Fixace voliče není aby to běželo furt, ale by se tento vibracemi neposunul kam nemá.

Jasně, mohli si s tím pohrát, nakoupit CMOS čipy, objektivy, procesory, paměti a udělat do Orlanu kameru, jako má například Zala. Ale ruku na srdce, stálo by to za ty extra náklady? Zala je stealth stroj do extrémně chráněného prostředí, kde se ty náklady zaplatí. Orlan je nenápadný asi jako čáp na komíně.

Rusko má samozřejmě sofistikovanější drony, ale Orlan je prostě pracovní kůň. Levný, lehký, snadno smontovatelný, snadno vypustitelný, s dobrým dosahem, nízkým RCS. Ideální pro jednotky velikosti praporu a výše.

Ostatně Ukrajincům se nejvíce osvědčily drony pro veřejnost typu Mavic a podobné. Oproti vojenským dronům jsou totiž mimořádně malé, mají pokročilé funkce sledování a autonomního letu (pokročilejší než Západní vojenská konkurence) a stojí zlomek vojenských ekvivalentů. Rusové je snadno přehlédnou, radary nezachytí a při znalosti terénu ti dají naprosto přesnou informaci o pozici a síle protivníka.
Jsou snad proto Ukrajinci paka, že se nevzmůžou ani na modelařinu?

Mimochodem SSA v této kategorii nemají svého nic. Nakoupili od AAI Aerosondy a ty mají mimo jiné modelářský letecký motor ;-) A že by Izraelci byli technická paka, to snad tvrdit nehodláš, ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A když už jej snad zahlédnou, tak v panice dron dovedou ke zbytku mužstva (možná v naději na jeho sestřelení). https://www.youtube.com/watch?v=5XDsR7O4fBw

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

á vidím, že tu máme internetového hrdinu. Copak by jsi dělal v jeho situaci ty?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když pominu, že bych si jeho zaměstnání v prvé řadě nezvolil. Asi bych zalehnul do příkopu, podél kterého běží a kdybych viděl, že se z dronu něco odděluje (jednotlivý pěšák asi není zas tak lukrativní cíl) snažil bych se rychle změnit pozici.

Osobně si nemyslím, že by nebyli schopni vyvinout sofistikované průzkumné prostředky ať již s použitím vlastních či zahraničních komponent. Jen si myslím, že to stojí zcela mimo oblast jejich priorit (dávají přednost velkým ničivým prostředkům na velkou vzdálenost) a pravděpodobně nemají problém se ztrátami na civilistech a infrastruktuře (možná je to dokonce součást strategie). Myslím, že jejich "zastaralá" těžká technika je i dnes stále více než dostatečná na pacifikaci neozbrojeného obyvatelstva (1968) či slabě ozbrojené síly (1956). V intencích pouhé demonstrace síly byla patrně zamýšlena tato speciální vojenská operace, což by potvrzoval asi i náklad jednoho ze zničených náklaďáku z kolony na Kyjev, který obsahoval přilby a štíty zásahových pořádkových jednotek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, jen aby za pár měsíců na tom, co si zvolíme, už nezáleželo. Ti naši warmongeři ve vládě by na Rusa nejraději vytáhli (rozuměj vyhnali nás, plebs) už dnes.

Zalehnout? No pokud by jsi si myslel, že tento dron na tebe může hodit bombu, tak by jsi fakt nezalehl, to mi věř. Leda by jsi zatuhnul strachy, to by jsi pak ale taky nezalehnul. Tam se nebylo prostě kde skrýt, v takovém případě je pud živočicha utíkat. Výcvik, nevýcvik.

Problém se ztrátami na civilech a infrastruktuře mají, proto první týdny bojovali tak jak bojovali. Rusko Ukrajinu a její obyvatelstvo chce pohltit a integrovat. Tím posílit svoji ekonomiku, genofond i obranyschopnost. Když to tam rozmrdají a vyvraždí, tak získají jen spálenou zemi. V podstatě jen náklady a žádné zisky.

Jejich "zastaralá" těžká technika je dostatečná na pacifikaci hlavních složek armády. Vždyť ukři bojují jen jako pěšáci. Dobře motivovaní, vycvičení i vyzbrojení pěšáci, ale například přesuny dělají zásadně v noci a v civilních vozech. Doposud prakticky válčili jen ve městech, kde jim civilové poskytovaly štíty a budovy přirozenou ochranu před těžkou technikou. Ostatně to S-300 dodané na tajňačku ze slovenska už bylo zničeno, což se v podstatě čekalo a i proto Západ zdráhá dodávat těžkou techniku. Ta nemá proti Ruské převaze prostě šanci, muselo by se jí nasadit hodně a včetně operátorů, tj. vojáků NATO.

Ovšem máš pravdu, bylo jasné, že původní plán byl, že se levobřežní Ukrajina vzdá a problémy bude dělat jen partyzánská opozice a Halič. Kde tohle Ruské vedení vzalo netuším, ale naroubovali situaci roku 2014 na rok 2022 a zcela ignorovali 8 let indoktrinace, výcviku, výzbroje ukrajinců.

Mimochodem, stále Rusko nenasadilo svou elitu. Tu si nechává v záloze na nás, kdyby američanům ruplo v kouli. Proto ta technika přijde taková zastaralejší. Protože to jsou věci z rezerv a druhosledových jednotek. Elitu tak nasadili jen ve formě VDV a taktického letectva, kde ty ztráty Rusko IMHO docela bolí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"V podstatě jen náklady a žádné zisky."
Ukrajina je patrně největší konkurent Ruska v produkci obilovin, v určitém zbrojním segmentu, ve vzácných plynech a zmiňují se velké zásoby zemního plynu na území Ukrajiny. Takže rozhodně nelze napsat, že ze zničení průmyslového/zemědělského potenciálu Ukrajiny by Rusko neprofitovalo, právě naopak. Obecný nedostatek např. v zemědělské produkci celosvětově povede ke zvýšení cen, která paradoxně pocítí nejvíce tradiční odběratelé Ruska (např. Indie) a budou profitovat zbylí dodavatelé. Z čeho vyvozujete ochotu/schopnost Ruska obnovit zničenou Ukrajinu fakt netuším.

Divím se, že Ukrajinci nestaví makety těžké techniky v bezpečných lokacích jako honey-pot pro vyčerpání útočné síly protivníka či její vystavení riziku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Konkurent Ruska v produkci obilovin je, ale přidaná hodnota toho obchodu je tak malá, že to je pod rozlišovací schopností Ruska. Ve zrbojním segmentu je to jinak, Ukrouši Chruščev a Brežněv totiž za svých vlád udělali (za ruské peníze) z Levobřežní Ukrajiny klíčovou oblast Sovětského technologického komplexu, o který Rusko rozpadem SSSR přišlo v míře závislé na aktuálním vládci Kyjeva. Po puči v roce 2014 o ně pak přišlo zcela a přes veškerou snahu se je nepodařilo nahradit. Tj. tento komplex není konkurencí, ale v podstatě nezbytnou součástí ruského vojenského a kosmického průmyslu.

Zničení toho všeho jde proti zájmům Ruska. Oni opravdu chtěli ruskojazyčné oblasti nedotčené jak na obyvatestvu tak na majetku a opravdu je připojit do Ruska a následnou denacifikací (spíše denacionalizací) vrátit tamní obyvatelstvo tam, kam staletí patří. A halič? Tu možná chtěli okupovat, a možná ne. Beztak je to vyžraný žebrákostán. Takže by ho možná i hodili na hrb EU.

Vyvozuji to z toho, s jakou ideologií se Rusko dlouhodobě k Ukrajině staví. Jestliže máš premisu, že Ukrajinci jsou západní Rusové, tak je asi nechceš vyvraždit, ne?! Jestliže rusové už dekádu pláčou, že potřebují továrny Antonova, Južmaše, loděnice Mikolajeva atd... tak to asi těžko chtějí rozsekat.
Všiml jsi si, že nebombardovali elektrárny, vodárny, přehrady, rafinerie, páteřní rozvody sítí, produktovody atd...? Proč by dělali takovou základní vojenskou chybu? Když chtěla Amerika zlomit Srbsko, tak tohle všechno rozsekala. Když chtěla Amerika zlomit Irák, všechno tohle rozsekala až na ropnou infrastrukturu. Proč? Protože pro ni měla poválečné využití. Ale jinak elektrárny, vodárny, sýpky, nemocnice, školy to vše pro ně byly legitimní cíle (když to bylo na hraně, jako u nemocnic, tak tvrdili, že tam jsou nakýblovaní Iráčtí vojáci).
Samozřejmě, když budeš žrát ukrouškou propagandu, tak přejmeš narativ, že tam Rusáci provádí genocidu a taktiku spálené země. Ovšem realita je, že i kdyby například Buča byla opravdu Ruská práce (spíše mi to připadá jako klasická likvidace kolaborantů po odchodu Ruských vojáků), tak zabili kolik? 300 lidí z 27 tisíc?! To má do genocidy daleko. Dtto Mariupol. Kdyby jim nešlo o to, co nejvíce ušetřit civilisty i vojáky, tak by nedali několikrát šanci ukrům se vzdát a nepodstupovali by městský boj od baráku k baráku, ale nechali to tam převorat termobarickými bombami z strategických bombardérů (které jsou mimo dosah ukrajinské PVO) tak, že by za den bylo hotovo (Rusko má zásoby na desítky Drážďan). Jasně, chcíplo by u toho vyjma těch několika desítek tisíc obránců i několik set tisíc civilů. Ale když jim o ně podle ukroušské propagandy nejde, tak co?

Ukrajinci samozřejmě makety techniky staví. Mají nafukovačky. A právě proto je třeba, aby cíle potvrdila kamera s vysokým rozlišením. S 2K kamerou totiž na kilometr nepoznáš rozdíl mezi nafukovačkou a tankem. Ale s 8K kamerou to rozeznáš snadno.
proto taky mají ukři relativní úspěchy s manpady. Helikoptéry a letadla totiž létají nízko, aby jejich EOS rozpoznaly návnadu od cíle. A na ty stovky metrů už protiraketové systémy nefungují tak spolehlivě.

Jako tohle není jednoduchá válka. Systému "sok a úžas" se Rusové doposud vyhýbají (já už bych po americku spálil Kyjev na popel, prostředky na to mají, nejaderné) a vyzobávání tak skvěle vyzbrojených guerill je náročné. V podstatě něco podobného zažívali Američané ve Vietnamu, s tím rozdílem, že jako správní rasisté na nějaké rákosníky kašlali a to jak ty severní, tak ty jižní. Jsem zvědav, kdy Ruské velení pochopí, že takhle už dál bojovat nemůže a musí prostě přejít do režimu yankeeů.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi slušný hovado.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím kdo tady lžive tvrdí, že zájem Ruska je vyhladit a vypálit Ukrajinu. Já to rozhodně nejsem. Takže si svoje výlevy, když ti dojdou argumenty, laskavě odpusť.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"vrátit tamní obyvatelstvo tam, kam staletí patří."

argument

:)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prostě ruský nácek. Tu denacifikaci by totiž nutně potřebovalo současné Rusko včetně jeho obdivovatelů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak ukrajina chtěla zvýšit násobně produkci plynu do roku 2030, kdy v roce 2012 našli kolem krymu další velké zásoby zemního plynu stejně tak ve střední ukrajině.
po EU v tý době chtěli, aby vybudovala/zainvestovala infrastrukturu na těžbu plynu ve vnitrozemí no a čirou náhodou se krym v roce 2014 stal ruskou državou a shodou okolností se investoři stáhli, takže velká výhra pro rusko v podstatě bez boje si zajistili velmi lukrativní krym a ještě vyšachovali konkurenta na poli zemního plyny,

Když viděli, že se nic neděje tak pokračovali dál a mysleli si že v roce 2022 to bude stejnej scénář jako v roce 68 nebo 2014 že je všichni budou vítat s vlaječkama, to co dělali amíci v íráku a všude jinde je prasárna, ale nikdo prostě nechce válku v evropě a jediný komu tíme přihrávaj jsou amíci sami sobě škodí a v podstatě se na roky ne li déle sami odsoudili do úplné prdele, protože prostě tahaj už hodně dlouho za ten kraší konec na světovém kolbišti

tady je krásné shrunutí stavu ruské armády jak jim to tam krásně funguje:
https://www.youtube.com/watch?v=pdHWGP_GXdE

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je samozřejmě dezinformace. Množství plynu, které Ukrajina (včetně Krymu) měla odpovídaly cca 450 miliardám kubíků. Což by zajistilo Ukrajině plnou soběstačnost na cca 10 let. Ale nic více.¨
Ano, více plynu by pak mohla získat frakováním. Ale frakovat nejúrodnější půdu v Evropě? TO JAKO FAKT?!!!!!!!

Kdyby to EU myslela s ekologií vážně, tak hodí na americkej a kandaskej frakovanej plyn embargo. Protože frakování je už fakt prasárna největšího kalibru.

Krym se stal Ruskou državou proto, že jsme zpunktovali puč v Kyjevě a z něj vzniklá kyjevská junta se netajila tím, že hodlá rusáky a ruskojazyčné ukrajince poukrajinštit nebo vyhnat. Krymřané tak využili příležitosti a konečně se po 22 letech útlaku (vůli vypadnout z Ukrajiny vyjádřili hned při jejím vzniku, ale přání bylo Kyjevem ignorováno) osvobodili. Což se ukazuje nejen v referendu, ale i ve volbách do Dumy a Kremlu, kdy Krym je bašta strany a prezidenta, kteří jim v osvobození pomohli.

Tam fakt o nějaký plny vůbec nešlo. Rusku šlo hlavně o Sevastopol, ale na navýšení populace o 2 mili=ony věrných občanů se také nezlobili.

No nějak jsi přeskočil rok 2015 a to, jak Putin zastavil opolčence, co po likvidaci jediných Kyjevských bojeschopných jednotek, zejména z Azova a spol, se hnali na Mariupol a reálně hrozilo, že si vezmou minimálně levobřežní a jižní ukrajinu. Tehdy Porošenko najednou velice rád podepsal Minské dohody.
Ty dohody, které odmítali v kterémkoliv bodě Ukři plnit do poslední chvíle a dokonce si i otevřeli huby na Němce, aby je nenutili ty dohody plnit. Celých 8 let.

takže ano, kdyby v roce 2014 se rusko nalilo do levobřežní a jižní ukrajiny, tak je s vlaječkami ukrajinci opravdu vítali. Samozřejmě Putin jako typický srab udělal tu chybu, že to tehdy neudělal. A dal Západu 8 let na zopakování scénáře Gruzie 2008 (akorát tentokráte Putin táhl jako první) ovšem lépe připraveném, lépe indoktrinovaném a lépe vyzbrojeném.

Já válku nechci vůbec, na druhou stranu nejsem rasista, abych považoval negry, slimáky a rákosníky za podlidi a viděl jejich utrpení jako menší, nežli utrpení ukrů.

Ono to míří neodvratně k světové válce mezi Cihlamy s vazaly a SSA s vazaly. Takže dopady pro Rusko nejsou takový problém, jak naše propaganda maluje. Já na místě Putina bych byl vůči Západu nesrovnatelně tvrdší. Například na krádež majetku a odstřižení od síťových a finančnách služeb bych reagoval likvidací datových a surovinových cest, jakož i surovinových a energetických instalací v mezinárodních vodách. Pokud by to Západní elity nepochopily a situaci eskalovaly, tak bych použil Ruské námořnictvo na přesně to, k čemu jedinému je a to potopení maxima vojenských plavidel NATO. V tomto tahá za kratší konec právě to NATO, díky převaze Ruska v protilodních raketách a faktu, že Rusko moře nepotřebuje (tj. reciproční opatření NATO mu neuškodí).

Ona ta tvrdost by totiž byla jediná cesta jak té světové zabránit. Je třeba si uvědomit, že ve skutečnosti je Hitlerovské německo Amerika. Ta chce světovládu. Ta odmítá multipolární svět. Ta porušuje dohody a systémy, které sama Světu vnutila. Největším nepřítelem EU fakt není Rusko, ale právě Amerika, která ustavičně a dlouhodobě pracuje na tom, aby EU byla rozdrobená. Putin vždy podporoval EU dle vize Chiraca se Schroderem a měl velký zájem být součástí takové EU.
Prostě tím pravým zlem světa jsou SSA a jejich vládnoucí elity rozumí jen a jedině síle.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

I když budeš tu rusáckou propagandu přepisovat 100x pravda se z ní nestane. A tvrdit, že největším nepřítelem EU jsou USA může jen ruský propagandista, který se cíleně snaží o rozpory mezi Evropou a USA. Protože Evropa žádnou dominantí vojenskou sílu nemá, Rusák by ji pak mohl snadno diktovat. Kolaborantům tvého ražení by to jistě vyhovovalo, naštěstí se situace vyvinula naopak a Rusák svou akcí na Ukrajině v podstatě udělal svou propagandu bezpředmětnou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ano, zbabělec tvého formátu se potřebuje schovat za něčí sukni. Já na druhou stranu vím, že evropa je nesrvonatelně silnější než SSA. A EU je samozřejmě vojensky silnější než Rusko. A to dokonce i po odchodu ostrovních zkurvenců.

Rozdíl mezi mnou a tebou ej v tom, že ty jsi lidozrádce, evropozrádce a eurozrádce. Já jsem naopak Evropopatriot a donedávna byl dokonce Europatriot.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ikdyž vezmu že všechno je pravda co tady říkáš, tak to můžeme vzít úplně z gruntu, rusko napadlo svého souseda, protože mohlo protože je silnější, protože si myslí, že jim to nějak pomůže, teď západ odpovídá všemožným způsobem jenom ne vojesky a uvidí se kdo tahá za kratší konec, když se to vezme z ruského pohledu prostě silnější pes mrdá, ale rusáci to nebudou, to mi věř.
To že si rusáci myslí, že když naočkovali kukačku jménem Schroder a spol. tak němci na kterejch záleží nejvíc budou vyšlapovat tak to fakt ne, ten tlak je na ně velký a tohle neustojí. Zavřít atomový elektrárny, nechat si spravovat Gazpromem státní zásoby plynu a na konci února, kdy je skoro jistý, že tam vlítnou si nechat 3% v rezervách byla slušná prasárna od těch nastrčenejch kremlobotů, bych je pověsil za vlastizradu.
Sorry jako tohle generalizování lido zrádce eurozrádce to sis slušně naběhl, koukni jak který stát zachází s normálníma lidma teď neberu smetánku ani spodinu, ale normální obyčejnej člověk co chodí do práce a nechce nic řešit, tak zrovna rusko zrovna není vyhlášený svojí přívětivostí ke střední třídě. Jak jsem to tady říkal několikrát, kdybych si měl vybrat kde bych chtěl pracovat ve fabrice tak by to bylo: čína<rusko<usa<eu<něměcko/severské země.
Nikdo z amíků taky nadšenej není jsou to stejný imperialisti jako rusové, ale furt je mezi nima rozdíl. Radši budu lamentovat na zavedení povinných záchodů pro genderově neutrální lidi než hledat flašku vodky pod stolem.
Ale furt se putinovy musí nechat, takhle sjednotit západ a všechno proruský i to dobrý bohužel se takhle rychle zbavit nebylo snadnější a z ruska zbude jenom čínská kolonie, ale budiž jim to přáno, ještě budou rádi vzpomínat na eura, až budou dostávat yuany.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

naopak, rusko je přívětivé ke své střední třídě. Například na té střední třídě. Když v SSA odmítneš nazývat ženu TO, tak tě vyhodějí než řekneš "co?" U nás už taky plánují zavést, že když píče, co si nepřeje být přechylována budeš říkat přechylovaně, tak z práce poletíš. Přitom v Rusku ti nic takového nehrozí.

Tohle není o záchodcích, tohle je o diskriminaci normálních. A to tě bude v životě mnohem více otravovat nežli to, źe rusáci rádi pijí. Protože oni tě do toho nenutí. Nebudou ti sice tak důvěřovat, ale nevyhodí tě, nebudou tě za to perzekuovat, posílat na semináře "jak chlastat" a podobné. U američanů to je dnes již jistota.

Takže domýšlíš ty své myšlenky do konce? Protože se zdá, že jsi načal myšlenku, následně jsi ji však už nerozvinul a místo toho aplikoval ideobrýle a rovnou skočil k závěru.

Nicméně závěru špatnému.

Přemýšlel jsi někdy nad tím, proč, když je v Rusku takový "marasmus" z pohledu Západu, proč je Putin oblíbenější, než libovolný západní politik?

Jinak co se týče exportu zla. To je právě ta zrůdnost ameriky, že si lidé ani neuvědomí, že je uchopilo její absolutní zlo. Není zlý ten, kdo tě zabije. To je jen jeho přirozenost. Zlý je ten, kdo tě zákeřně dovede k sebevraždě. Celý konflikt na ukrajině totiž nezačal v roce 2022, on nezačal ani v roce 2014. Ten konflikt začal už dávno v historii, dokonce ještě před rokem 1945. A nyní jen SSA bojují s Ruskem do posledního Ukrajince, nic více, nic méně. Cíl je zničit Rusko, pak budou moci jaderně vyhubit Čínu a nakonec si došlápnou na Indii. A to jsou SSA v kostce. Oni neútočí na Rusko, protože to je ideový nepřítel, oni na něj útpčí ze stejného důvodu, proč útočil Řím na Kartágo i poté, co bylo Kartágo na kolenou. Carthāgō dēlenda est.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Když v SSA odmítneš nazývat ženu TO, tak tě vyhodějí než řekneš "co?" U nás už taky plánují zavést, že když píče, co si nepřeje být přechylována budeš říkat přechylovaně, tak z práce poletíš. Přitom v Rusku ti nic takového nehrozí."
Předpokládám, že k tomu máš důkazy v podobě třeba návrhu zákonů. Ale to nemáš, jen pro podporu jedněch lží šíříš zase další.
A ten zbytek to je propagandistické cvičení na úrovni věřícího dementa.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

dočkej času výkale. Když jsem se s podobným debilem jako jsi ty hádal na počátku milénia o tom, jestli buzny registrovaným partnerstvím jdou po adopci dětí a rozkladu manželství jako svazku muže a ženy, tak měl přesně tyhle stejné hovna v hubě, jako ty teď na klávesnici. A kde jsme teď?!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

end of line, co?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak prostě odřádkuj ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Existují studie naznačující, že mezi těmi největšími homofóby je značné procento latentních homosexuálů. https://www.eurekalert.org/multimedia/739996

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

proč nám tady číkáš, že jsi latentní buzna? Souvislost?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takže máš hovno a ještě na mě opět po petrohradsku útočíš. A přesně takovýhle útočný hovado je ten ruskej vajgl, kterého tak uctíváš.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ano ty zmrde, protože jsi zaútočil první. Tedy chovám se přesně tak, jak sám by jsi vůči Putinovi chtěl ;-)

pokud nechceš agresi, tak se jí nedopouštěj první.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Agresi tady ty celou dobu schvaluješ, jako správný ruský nácek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to bylo obrazně řečeno s tou vodkou, jestli si musím vybrat kdo mě bude roztahovat kaďák jako, že musím tak se radši nechám protáhnout amíkem než rusem a ještě radši němcem

svět je šedivé místo a je to hezká představa, že rusko s evropou bude obchodovat a budou se chovat a mít se dobře jako norové v podstatě by jim západ zobal z ruky kdyby to fungovalo jako v norsku, jenže nefunguje, rusové vždycky vzhlíželi k velkejm vůdcům protože sami si myslí, že nic nezmůžou, stejně jako u nás babiš, lidem prostě od přirody imponují sebevědomí leadři ikdyž melou hovna trump je toho důkazem

a s ruskem jsme si to mohli vyzkoušet už 40 let a jak to dopadlo víme tak teď po 30ti letech zase na té druhé straně mi přijde že jsme na tom líp aspoň se tady můmeme o tom beztrestně bavit

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A proč si musíš nechat roztahovat kaďák? Rusko nehovoří o unilaterálním, Ruskem kontrolovaném, světě. O tom žvaní a tak koná jen Amerika. Rusko hovoří o multilaterálním světě. Právě to míchání SSSR a Ruska je typický příklad mdlé mysli. Rusko je arcikapitalistický stát, který má zájem pouze v byznyse a svou sféru vlivu definuje prostorem SSSR. Ano, to pro pobaltí nebo Finsko znamená maximálně neutralitu, ale když do Rusáka nebudou kopat, tak z toho můžou i profitovat. Rusko respektuje zadní dvorky. Tak jako se nesere Americe do Mexika, Číně do Pacifiku a Indii do jejího okolí, tak očekává, že se tyto státy nebudou srát Rusku do prostoru býv. SSSR. A vyjma Ameriky to všichni respektují.

Jinak "beztrestně" se o tom můžeme bavit jen dočasně, amerika už dost dlouho utahuje šrouby nejen u nich, ale i ve vazalských státech. Covidhysterie dost svobodu slova okleštila a dnešní vyhrožování (a konání fízlů) s ohledem "Schvalování" si už pak nijak nezadá s dobou normalizační.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty víš o době normalizace naprostý hovno, což si už sám několikrát potvrdil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Obsazení Tibetu Čínou v roce 1950 bylo z její strany zdůvodňováno jako záchrana Tibeťanů před imperialistickým útlakem a snahou zabezpečit svou západní hranici. Stále stejná písnička.

Mezi Čínou a Indií dlouhodobě probíhají boje o sporné území Indie, které si Čína nárokuje.
https://www.denik.cz/ze_sveta/cina-indie-hranice-boje-20200617.html

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Tibet je Čínský zadní dvorek. To je prostě fakt, který rozumné státy respektují.

Spory mezi Čínou a Indií jsou dlouhodobou ostudou Ruska. Doposud stále nedokázalo donutit tyto dvě supervelmoci si sednout a jednou provždy ty třenice vyřešit. Jedná se o zcela bezvýznamné území a osobně si myslím, že Čína by to měla pustit výměnou za volnou ruku v Jižním Pacifiku.

Kdyby byl Putin chytrý a měl koule, už dávno by slíbil Indii, Číně a Japonsku rozparcelování Austrálie na 4 kusy (4 kus by dostali původní obyvatelé - tím by se to obhájilo de iure) za to, že udělají tlustou čáru za všemi místními spory pomoc ve válce se Spojenými státy. Tím by tyto státy získali lebensraum a suroviny a došlo by k likvidaci amerického (a hlavně bílého) vlivu v Pacifiku (patřilo by do toho i osvobození Havaje). Rusko by si tak uvolnilo ruce k vytlačení SSA z Evropy a když by to šlo dobře, tak by i získali zpět Aljašku a tím by SSA vytlačili ze své zájmové oblasti v Arktidě a zamkli je na jejich vlastním kontinentě. Což by byl ideál nejen pro Cihly, ale hlavně pro Evropu. Jedinej problém, co by zůstal by byl ten tumor na ostrovech za Francouzským kanálem, ale ten by se dal řešit embargem a následným hladomorem dokud by se "dobrovolně" nestali Evropským protektorátem. Pak už bychom se mohli vrátit k projektu federativní Evropy pod osou Paříž-Berlín-Moskva. Nejsilnějšího spolku světa, respektujícího zájmy zbylých supervelmocí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš mi dát odkazy na ty spousty videí kde je potřeba na zničení T-72B3 3-4 zásahy Javelinu jak jsi tvrdil?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nemohl, protože jsem je viděl na AK, kam jsem dostal ban za nedostatečné prorusáctví ;-)

Určitě se dají dohledat i jinde, ale na to nemám čas ani chuť.

Navíc by tě to stejně nepřesvědčilo. Začal by jsi nejprve zpochybňovat, že to nebyly Javeliny, pak okolnosti a kdesi cosi. Známe tvé kruhy ;-)

Statistická fakta jsou jasná, oficiálně dostala Ukrajina více Javelinů, než nasadilo Rusko vozidel. Kdyby byly tak účinné, jak tvrdí americká propaganda, tak chodí Rusáci pěšky. Což nechodí, to nemůžeš popřít ani ty.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže děkuji za potvrzení, že se z tvé strany jedná o argumenty typu JPP (jedna paní povídala). Mluvíš o "spoustě" videí a nedokážeš předložit ani jedno.

Já jsem ve firmě začínal na rad-hard komponentách a tak jsem byl v kontaktu se spoustou lidí z aerospace ale i obraného průmyslu. Je zvláštní, že žádná z firem nebyla z Ruska i když v té době ještě nebylo embargo. Člověk se pak nemůže divit "kvalitám" ruské techniky, když rakety řídí pomocí consumer grade akcelerometrů od ADI :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Pak už bychom se mohli vrátit k projektu federativní Evropy pod osou Paříž-Berlín-Moskva. Nejsilnějšího spolku světa, respektujícího zájmy zbylých supervelmocí."
Typicky rusácká nacistická koncepce. Absolutně se nezajímající o to, zda by o takový projekt kromě Ruska někdo stál. Prostě natvrdo to prosadit, bez ohledu na ostatní a pak ještě kecat o tom, že to respektuje něčí zájmy. Válka je mír...
Ano, jsi nácek a každý věřící nácek je zároveň debil. S normálním mozkem se totiž taková ideologie sežrat nedá.
A je i moc pěkné, jak si protořečíš, viz: "Jinak "beztrestně" se o tom můžeme bavit jen dočasně, amerika už dost dlouho utahuje šrouby nejen u nich, ale i ve vazalských státech."
Tedy unáváš, že my se tu můžeme bavit beztrestně. Pověz, kdy to naposledy bylo možné v Rusku? Nejspíš za Jelcina :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle jak se bavíme my, se můžou v Rusku bavit taky. Ovšem za chlebíčky policie v Rusku ještě nikoho nevyšetřuje ;-)

PS: Francie, Německo a Itálie si tento systém uspořádání přejí. Ostatní se postaví do latě, a když ne, no tak jejich smůla. Stejně tak jako kolaboranti tvého typu. Buď s kolaborací se SSA přestaneš sám od sebe a nebo tě už represivní složky, které máš tak rád, donutí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takže klasické náckovské vyhrožování a lži. A kdopak, že si to v té Francii nebo Německu přeje, uvedeš něco konkrétního?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To víš že jo.Berlín,Paříž a smradlavá Moskva:) Na čem jedeš že máš takové halucinace?
V reálu NIKDO nebude s Moskvou spolupracovat do té doby než si rusáci vymetou ten bordel z Kremlu.Další sankce a hlavně ZBRANĚ na cestě.
Aktuálně stahuje ocas I Huawei a končí v Rusku:) No co.Rusák bude volat pomoci kelímku a špagátu:)
Evropa pěkně počká až se zkrachovalý ruský Žebrákostán rozpadne a potom třeba pomůže...Do té doby ať si bídu a svrab pěkně užijí.Prý mocnost:)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, v Rusku se vyšetřuje pouze za užití slova "válka" ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alebo ho navedú namiesto Ukrajiny do Chorvátska :) Akurát čítam ako si ruský vojak spravil nepriestrelnú vestu z MacBooku :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak cokoliv, co zpomalí kulku se hodí. A pokud mu "vesta" vydrží až domů, tak s ohledem na to, že e Apple z Ruského trhu stáhnul, tak za MBčko dostane řádnou porci rublů.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No podľa všetkého ho to neochránilo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to má blbý :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A dovolí to Apple aspoň opravit?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z těchto záběrů to vypadá, jako když části mužstva zůstaly po cvičení v Bělorusku v zásobnících slepé náboje.
https://www.youtube.com/watch?v=Cny_sA010Cw

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to jen nemáš zkušenost s tím, jak se (ne)dá otevřít zámek ráží 5,45 mm.

Na tyhle věci potřebuješ větší kalibr. Ideálně brokovnici či kulovnici, aby byla co největší plošná škoda a nízká průraznost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A tento postup ze strany profesionálního vojáka vypovídá o čem?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Že zřejmě při cvičení nestřílel do bezpečnostního zámku :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi bizarní, že zrovna do Canonu někdo kape nějaké lepidlo, když pro Canony jsou alternativní firmwary jako Magic Lantern a spol., se kterými se dají dělat všelijaké kejkle bez lepidla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel +1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stanou se dvě věci
1. Rusko a Čína urychlí vývoj vlastních procesorů, a stejně tak investují do vlastních výrobních kapacit v polovodičovém průmyslu.
2. To co Rusko bude potřebovat nakoupí přes Čínu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Rusko na to nemá. Čína ano. Čína Rusku technologie neprodá, jen výrobky.
2. Jenže Rusko může nabídnout pouze suroviny. Stane se tak pro Čínu onou čerpací stanicí, což jeho touze po postavení mocnosti nijak vyhovovat nebude. A Čína se s ním rozhodně nebude babrat tolik, jako jsme to dělali my. Ona už teď drancuje Sibiř.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, Huawei oznámil odchod z ruského trhu a připojuje se tak k západním výrobcům.... nějak se vám ten pakt čína-rusko rozpadá místní kremrole

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No zatím jim nebudou dodávat novou síťovou infrastrukturu, takže úplný odchod to není. Ale i tak je to hodně citelná rána.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, jak se v nějakém článku vyskytne heslo Rusko, Putin, apod., vždy přiběhne Černák, náš Evropapatriot, ovšem v mezích rozhledu z Putinovy zádele ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.