Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel předvedl Sunny Cove. Je o 75 % rychlejší v 7-zip

Nechci kritizovat článek Dusíkatého ale je vážně nevhodně napsaný. Vůbec z něj nejsou patrné vylepšení nové generace procesorů Intel.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

a zkousels po rozkliknuti clanku parkrat otocit koleckem na mysi? (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já točil ale kromě toho co už máme, nic nového.
Více L1 cache a rychlejší bude mít nezajímavý dopad na praktický výkon, to už by tam dávno byla. A to že 7zip fičí rychleji, no bodejť když je větší část slovníku v L1 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsem trochu natvrdlej, ale není mi jasný, co přesně jsem tam měl napsat, aby to bylo v pořádku? :-) Nepřijde mi, že by Intel prozradil něco výrazně konkrétnějšího. Nevysvětluje, z čeho konkrétně má podle autorů návrhu zvýšení IPC vycházet nebo jestli dávají větší důraz vyššímu počtu portů, větší L1 nebo její vyšší datové propustnosti. Tohle není vydání, dokonce ani avizování nějakého konkrétního produktu, kde by zveřejnili specifikace nebo rozeslali podrobné prezentace, ze kterých by bylo možné udělat hustší vývar. Celkově to vypadá, že na sebe chtěl Intel upozornit, když po svátcích uvede AMD 7nm Epyc a Zen 2 a pozornost se bude ubírat jinam.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

vidim to uplne stejne,udelat wow effect, jsme o 75% vykonejsi v zip(WOOOOOOOOOOW)a upozornit na sebe,realne maj totiz uplny hov... hlavne nez to vydaj tak ty jejich PR kecy,mi nic nerikaj,to sem videl u toho jejich slavnyho 24jadra na 5ghz nebo co bylo :D ale tak nekdo to,asi bere vazne :Da veri vsemu co reknou

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže byl recyklovaný marketingový krasožvást.
Je to smutné ale je to tak, jen plácnutí do vody. Sem očekával tento komentář jako součást článku, protože dříve se to tak dělalo. Nenech se tím komentářem odradit no-Xy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No konecne se to vysvetlilo :). O Sunny Cove a dalsich uz vim nejmene dva roky, ale porad vsude samy Lake... V kazdem pripade to bude zajimave a mame se na co tesit, v dalsich letech nas ceka hodne zajimavych veci. Intel uz ma vyvinute architektury zhruba do r. 2023, ale trochu vaznou vyrobni procesy...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Minus ? :). No, uvidite za par let sami ;). Mel jsem moznost videt oficialni technicke roadmapy Intelu na spoustu let dopredu, vcetne dost podrobnych specifikaci jako instrukcni sady a relativni vykon v ruznych oblastech a vezte, ze to bude zajimave, hlavne co se tyce hrubeho vykonu v nespecifikovanych operacich (nasobky toho co ted, na jadro). Ale spis se to bude tykat "velkych" cipu, nez mainstreamu. Ale uvidime, maji vic variant, takze bude zalezet napr. i na konkurenci, co vytahnou ze sveho supliku (napr. vyvoj SC byl dokoncen uz velmi velmi davno, takze tam maji docela slusnou zasobu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. A nejsou ty nové zátoky jen přejmenovaná jezera? IceLake jako SunnyCove, TigerLake jako WillowCove apod?
2. Což o to architektur má/měl Intel jistě dost, jde o to, aby v nich opravil všechny bezpečností chyby na HW úrovni a také přinášel výkonností posun a ne jako v minulostí se držel na 4 jádrech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je prave taky nevedel. V roadmapach zadny Ice Lake atp, nebyl, jen SC atd. Ale zjevne Cove je nazev architektury a Lake pak konkretniho procaku (neco jako ma treba AMD architekturu Zen2 a cip Roma atp.).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zni zajimave, ale az prilis hezky na to, aby to byla pravda.
Ledaze byste temi nasobky vykonu myslel ony 1.06 nasobky na jadro, ktere nam Intel predvadel poslednich 10 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel nemuzu prozradit vic, ale ty nasobky jsou jen v urcitych operacich. Bezne IPC samozrejme takhle vysoko nestoupne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za reakci.

Tak velke zrychleni jen specifickych instrukci (algoritmu, ktere pouzivaji) je klidne mozne i v nasobcich.

Muzete aspon naznacit, zda ty hotove navrhy jsou jen nejaky druh desingu chipu, nebo i kompleni reseni pro vyrobni linky? Cekal bych ze to druhe hotove byt nemuze, kdyz se vlastne ani nevi, jaky process v dane dobe bude k dispozici, jaky optimalizcni SW pro navrh kremiku bude v te dobe existovat atd.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak neni to uplne tak, ze by to byla jedna instrukce implementujici cely algoritmus (jako napr. AES, SHA atp.), je to o dost obecnejsi. Rekneme, podivejte se na trendy ve vyoji GPU a bude vam to jasnejsi :).
S temi navrhy to bohuzel fakt nemam tuseni, do jake miry to maji pripravene pro vyrobu. Ale az do problemu s 10nm to zjevne bylo napevno svazano s konkretnim procesem. Teprve ted zacal Intel oficialne mluvit o tom, ze to zacnou delat vic obecneji, aby bylo mozne v nouzi pouzit jiny proces.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Intel's aim is to increase IPC significantly, as surely they can feel the hot air from AMD breathing in their neck.

Hmm, bych cekal ze novinari v Guru3D budou vedet, o cem mluvi... Intel IPC razantne nezvysi, protoze to proste udelat nelze. Muzou zvetsit cache a zvysit frekvence, a tim zvysit single-thread vykon (mozna i razantne), ale ST vykon != IPC, to jsou dve rozdilne veci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prečo by to nebolo možné?

1. Keď to AMD dokáže z 3,5 na 4,53

SAN FRANCISCO
11/06/2018

Footnotes

1. Estimated increase in instructions per cycle (IPC) is based on AMD internal testing for “Zen 2” across microbenchmarks, measured at 4.53 IPC for DKERN +RSA compared to prior “Zen 1” generation CPU (measured at 3.5 IPC for DKERN + RSA) using combined floating point and integer benchmarks.
https://www.amd.com/en/press-releases/2018-11-06-amd-takes-high-performa...

Samozzrejme Yen nebude mať štvorcestný dekóder ale min päťcestný...
https://wccftech.com/amd-zen-architetcure-details/

Ale je tam 8 výpočtových a dve MMU/Load-store pipeline-y

aj intel má 5-8 výpočtových pipelin(podľa toho, ako ich berieme) a a tiež štvorcestný dekóder..
https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Core_(microarchitecture)#/media/File:Intel_Core2_arch.svg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s franzzzem, že IPC v obecných výpočtech opravdu už nikomu nahoru moc nepoleze. DKERN neznám a nedohledal jsem, ale RSA bude předpokládám šifrování. To ano, ve specializovaných vybraných typech operací výkon poroste, ale v obecných výpočtech minimálně. Násobení počtu pipeline, prodlužování pipeline a různé optimalizace orákulí jsou už dost vyčerpány, když už se muselo jít v tolika případech za hranou, že se nacházejí zranitelnosti typu Meltdown, Spectre...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak okopírujú Sparc M7

SPARC M7 PROCESSOR AND CORE SPECIFICATIONS

32 SPARC V9 cores, grouped into eight core clusters.

Up to 256 hardware threads per processor;

each core supports up to 8 threads
http://www.oracle.com/us/products/servers-storage/sparc-m7-processor-ds-...

>Násobení počtu pipeline, prodlužování pipeline a různé optimalizace orákulí jsou už
>dost vyčerpány, když už se muselo jít v tolika případech za hranou, že se nacházejí
>zranitelnosti typu Meltdown, Spectre...

Meltdown nie je o prediktore, aj keď jeho "zblbnutie" využíva na polovicu útoku. Pri Meltdowne( alebo po novom https://arxiv.org/pdf/1811.05441.pdf Meltdownoch)

Ide o to, že sa počas predikovanej vetvy, ktorej platnosť nie je overená nekontrolujú "prístupové práva" pre jednotlivé Ringy CPU...

A Spectre je o tom, že sa nekontrolujú všetky zmeny spôsobené chybne predikovanou vetvou..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

7-ZIP moc často nehraju a grafiku v to taky moc nedělám. Takže pro me asi nic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mne na prezentaci Intelu zaujalo to, o čem se zde zatím nepsalo, a to jsou ty Foveros čipy:
1. Slepenec (různé výrobní technologie pro různé části, CPU části 10nm).
2. Kombinace jednoho velkého Core a čtyř malých jader Atom.
3. PoP paměť.
4. V pouzdru 12x12x1mm. Spotřeba do 7W.
Kéž by podobné řešení předložilo i AMD (zatím to tak nevypadá). Pak by mohli spotřebitelé v tomto segmentu vybírat ze tří vzájemně si konkurujících návrhů/řešení. Takto přeci jen zůstává značná pravděpodobnost, že to Intel nějakým způsobem zabije (odklady 10nm procesu, cena, umělá omezí výkonu, ...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych přidal
5. oddělení litografie od návrhu architektury čipu (resp přidání vrstvy abstrakce). V rozhovoru právě zdůrazňovali, že už delší dobu mají připravenou architekturu pro další generaci procesorů, ale protože neměli tuto abstrakci, nemohli ji backportnout na 14nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A) Proc by to zaviselo na AMD?

B) Nektere veci uz AMD nejenom ma v prototypech, ale uz vali na plne obratky vyrobu koncovych produktu. Napr. "slepenec", EPYC ma 14nm a 7nm casti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad A)
Intel u současné generace Atomů (Gemini Lake) uměle omezuje jejich schopnosti. Například blokuje možnost přenášet video s HDR přes HDMI - tuto vlastnost má vyhrazenu pro procesory i3 a vyšší. Plus nějaká další omezení týkající se pamětí. Pokud by podobné procesory jako Gemini Lake nabízelo i AMD, tak by k tomuto nešvaru umělého omezování procesrů třeba tolik nedocházelo. Sice dnes existuje i možnost použít ARM, ale to není úplně konkurence jedna ku jedné, protože ARM má (zatím) některé nevýhody.

Ad B)
Já zatím nevím, co konkrétně AMD v roce 2019 představí. Rád se jimi nechám překvapit. Ale zatím mám pocit, že řešení, které by se hodilo do kategorie prťavých úsporných pasivně chlazených počítačů a které by přímo konkurovalo Intel Atomům, nepřipravují. AMD se před nekolika lety rozhodlo soustředit na kategorii výkonnějších procesorů a jelikož se jim to zatím vyplácí, tak asi budou tuto strategii držet. Ale znovu opakuji, že se jimi rád nechám překvapit, pokud s něčím novým v kategorii spotřeba do 10W přijdou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>1. Slepenec (různé výrobní technologie pro různé části, CPU části 10nm).

Toto áno

>2. Kombinace jednoho velkého Core a čtyř malých jader Atom.

toto som tam nevidel

>3. PoP paměť.

tiež som nepostrehol

>4. V pouzdru 12x12x1mm. Spotřeba do 7W.

A tomuto neverím..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem prezentaci přítomen nebyl. Vycházím z toho, co jsem četl zde:
https://www.anandtech.com/show/13699/intel-architecture-day-2018-core-fu...
https://www.anandtech.com/show/13699/intel-architecture-day-2018-core-fu...

Jestli to skutečně takto dokončí a vydají v druhém pololetí 2019, tak to také nevím. Ale právě proto bych byl rád, kdyby spolu s ARM na tomto poli (malých procesorů) soupeřilo i AMD. Byla by větší pravděpodobnost, že alespoň jednomu z těch tří se podaří sliby naplnit. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedalo mi to a spočítal jsem si to. A jsem rychlejší o 79%!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nové 10nm čipy od Intelu prinesú viac ako teraflopovú integrovanú grafiku" zo zive.sk
XR205 napísal:

"Ako na čo!, na zobrazovadlo príliš výkonné, na hranie je to sračka, tak na čo to je? Intel už má ľudí za úplných ***ov a darí sa mu, lebo je to pravda"
a má pravdu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.