Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel připouští že přeskočit desktopový Broadwell byla chyba

"Jak jsme již dříve uvedli, po Skylake se hovoří o„Skylake Refresh“, které vyplní mezeru před příchodem 10nm generace Kabylake"

Po Skylake měl snad následovat Cannonlake a oním refreshem Skylake je přece Kabylake, nebo ?

Vy jste vytvořil ještě další "refresh" mezi Skylake a Kaby lake

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ano, poplietli to. Kaby Lake je defacto SKL refresh, stale 14nm.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jen doufejme, že Kabylake vyjde na odladěném 14nm procesu, protože zatím to není moc velká sláva. Asi to není katastrofa jako byl svého času přechod ze 130 nm na 90 nm, ale pořád to má k dokonalosti daleko.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ked 14 nm desktopovy Skylake este neni vono, co potom teprve 14 nm dektopovy Broadwell? To bol len taky verejny beta-test. Resp. skor alfa-test.

Beta 14 nm procesu je Skylake a final odladena verzia 14 nm procesu bude Kabylake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestliže ten upgrade prakticky nezvyšuje výkon, zato vyžaduje skoro pokaždé i novou desku, tak k němu není důvod.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Kabylake by tu mohl být příští podzim, kdy vyjde i Zen. Byla by docela prča, kdyby se AMD pochlapilo a do mainstreamu uvedlo i 6- a 8jádrové modely. A u Intelu momentálně s více jak 4 jádry v mainstreamu nepočítají. To by mohl být krok, jak na sebe upozornit a zahýbat kartami aspoň dočasně, než se Intel probere.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Intel nemá potřebu se jakkoliv probírat, stávající stav kdy prodává za brutální marže ty low-voltage BGA plexy mu vyhovuje, stejně tak vše ostatní. Mám obavu, že pokud bude Zen trhák, dopadne podobně jako K8 :( Velké firmy se na něj vyprdnou a Intel když sníží ceny, tak to bude další rána pro AMD.

A pak je tu skupina lidí "AMD bych si nikdy nekoupil, jedině Intel, ale je to chyba AMD, že se výkon nezvyšuje, počkám si až AMD vydá něco lepšího, Intel sníží ceny a ten si pak koupím. HUE HUE HUE HUE"

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem že nebudu tak daleko od pravdy , když řeknu , že je vyšším zájmem dále hovořit o AMD i Intelu - technologie nebude to jedinné co dřív nebo později budou mít k dispozici oba tábory . Něco mi říká že AMD Intelu z principu utéct nemůže ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne ale Skylake stale neni venku, takze nemuzou vedet, ze kolik lidi ceka na novy procesor a okamzite si ho jde koupit. Teda je mozne, ze dalsi kvartal bude Intel v plusu a mensi trzby dozene. Neznem snad zadneho cloveka, ktery by kupoval kazdou generaci procesoru, takze ano nekteri nemohli koupit Broadwell, tak ted koupi Skylake. Hlavne aby mel Intel naskladneno.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, tiez cakam na i7 6xxx. Ale presne svoje robi aj to ze chrila procaky zbytocne rychlo pritom narast vykonu je minimalny a cena pritom brutalna. Aj ten kto ma Sandy/Ivy Bridge nema dovod upgradovat za tu cenu. Vela ludom stale bohate staci C2D.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Na CZC maji skladem 2ks i7-6700K. A pak ze neni venku :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Neznem snad zadneho cloveka, ktery by kupoval kazdou generaci procesoru, takze ano nekteri nemohli koupit Broadwell, tak ted koupi Skylake"

Nevim kolik je tech co popisujete.. ale tipoval bych ze 99% lidi co koupili Haswell se nebude zrovna hrnout vyhodit >=desetilitr za ram+cpu+mb, aby meli o 3% vyssi vykon a 5% nizsi spotrebu... oh vlastne ma to mnohem lepsi GPU. Coz jaksi furt nestaci na ospravedlneni tech nakladu... Takze koupi si to akorat ti co musi. Tech co chteji bude minimum. A po vanocich bude zas place, ze trh PC se opet, prekvapive, zmensuje...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Z Haswellu (4690K bol imho sweet spot) ist dalej absolutne teraz nema vyznam. Naviac zase menit dosku a RAM ? Dakujem, neprosim. Predpokladam, ze tak zmysla dost ludi. A ani si nemyslim, ze ma vyznam domov tahat nieco s viac ako 4 jadrami. Pred upgradom na Haswell som rovnako preskocil par generacii.
A naviac na dost FullHD hier mi staci mierne pretaktovana integrovana HD4600, nakolko ziadne GPU ma uz dlho nezaujalo. Takze stale len cakam a cakam :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Většinu lidí v desktopu nějaké onboard GPU nezajímá, často mají dedikovanou kartu a ty Intel zobrazovače plochy se vlastně vůbec nepoužívají. Tedy pokud se nebavíme o OEM sestavách ve formátu SFF třeba od Dellu/Lenova/DY a tak podobně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mám starou i7 2600K, (@4.5GHz) a pořád si nedokážu ospravedlnit upgrade.. Snad to další generace znění. Výkon navíc by se hodil.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak jedině asi LGA2011 (:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Skylake je prosta 14nm zmensenina procesorovych jader generace Haswell-Refresh, zmenilo se jenom graficke jadro ktere je u procesoru rodiny Core i5 a i7 uplne k hovnu, ja si prece nekupuju vykonnou integrovanou grafiku ale prave procesor pro jeho jadra, Skylake proste zas neposunul latku 4 jader v stredne vyssi tride od roku 2007 vys kdyz tim zapocal model QX6800, teda sa damy a panove drzime jiz 8 let na ctyrjadrech jak pitomci hlavne ze nam vykon iGPU stoupa, pro koho nevim, ale ze to ma byt tahoun pro 4K, to je ale vetsine dokonale u prdele protoze pri techto procesorech ma grafiku externi, dale Skylake nenavratil pajeni jader k IHS, Skylake prinesl zbytecne navyseni TDP, jedine co Skylake prinesl sou konecne funkci TSX intrukce, proto je to jenom holy upgrade rady Haswell-Refresh, coz ostatne potvrdily i vysledky mereni v ramci chybovosti 1-3%. Skylake jeste bude hodne Intel mrzet ze jej vydal, nutnost menit cely board + kupovat prodrazene a nic prinasejici DDR4 za to abych mel vykonnejsi iGPU + TSX, to se fakt z toho poseru.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Moje slova.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vono takto je to uz od roku 2009, ked vysiel prvy Nehalem. Vykon stupa pomalsie a pomalsie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vtipné je, že Skylake má třeba podle Anandtechu lehce horší výkon v hrách než Haswell-Refresh, v syntetických benchmarkách vede.

TDP je hrozný buzzword a trochu bullshit, jediné co vám řekne je, jak mít minimálně nadimenzované chlazení. V max zátěži je totiž ta výhřevnost klidně o 20-30% vyšší + tu jsou faktory jako super teplovodivá pasta od Intelu mezi IHS a CPU na úrovni sovětské KPT-8 z roku 1974. Také pasta mezi CPU a chladičem a pak případně samotný chladič, airflow, takty, atd.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Osobne si myslim ze pokial Intel nepretlaci do mainstreamu realne 6-8 jadro (tj i5, ziaden HT) tak sa nikam nepohneme a furt to bude len mierne ladenie v jednotkach percent. Alebo ok ak nechce Intel moc ist hore s poctom jadier ale furt meni slot pre cpu, tak nech vyrazne prekope pametovy system a pristup k pameti, lebo to je momentalne najvecsia brzda pre CPU.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

6-8 jadro mainstream ? Ani nahodou. Potom bude zase placu, ze budu musiet ist dole s frekvenciami jadier.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Radsej nech prekopu celu architekturu CPU a zvysia IPC na 2-nasobok (ak je to vobec este mozne a ak sme uz nenarazili na hranicu IPC). Potom bohato postaci aj 4-jadro na 4 GHz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On to nebude úplně párek v rohlíku + Intel by přece nedělal výkonný mainstream, to by mu parazitovalo prodeje ultra hi-endu a Xeonů. Navíc oni teď trolují se snižováním TDP a spotřeby a mají obrovské marže na těch ULV a BGA věcech. Jim ten stav vyhovuje a společnosti jako Apple jim umožňují rýžovat. Prodej jednoho ULV čipu jim podle mě vynese asi jako prodej třeba tří běžných 35W TDP mobilních PGA CPU, proto už Skylake nebude v noteboocích do socketu a jsou tam jen 5-15W TDP ULV čipy nebo 47W TDP quad-cory, ale nic mezi tím.

Thanks Obama!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Radsej nech prekopu celu architekturu CPU a zvysia IPC na 2-nasobok "
Skylake přináši vylepšenou predikci, byl posílen prefetch, došlo k rozšíření frontů a bufferů... Od původního C2D došlo k výraznému posílení všech jednotek. Chyba je prostě na straně SW vývojářů:

http://www.cnews.cz/galerie/pictures/novinky/2015/08srpen/idf-2015:-arch...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Současným mainstreamem, pokud vezmeme údaje třeba ze Steam survey, jsou stále dvoujádra, na která se tento rok dotáhla čtyřjádra, v poměru cca 47/44 %. Před pěti lety to bylo cca 57/25%. Dá se tedy přepokládat, že čtyřjádra nyní převezmou mainstream a pár let jim to vydrží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zrovna jsem ted resil, zda konecne upgradovat z i5-2500K + 16GB RAM na skylake, ale dosel jsem k zaveru, ze to vazne nema smysl, CPU me fakt nebrzdi. I kdybych hral hry, tak to smysl nema, to bych musel prevadet RAWy ve velkem nebo kodovat do x265, coz nedelam. pro profesionaly to asi smysl ma

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Profesionál bude mít nejspíše LGA2011 sestavu která je o něčem úplně jiném, takže Skylake nobody cares pokud nevyjde v nějaké jiné variantě (:

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.