Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel prý zrušil 10nm proces

Tak jestli se to potvrdí, bude to špatná správa pro OEM výrobce a internetovské obchody zvláště. Výrobci mají nasekáno mraky fošen a není do nich co dát. Pochybuji že by Intel začal montovat nové linky na 14nm které jsou už dnes na hranici možného, pokud jde to, co jde z nich výkonově vymáčknout. Navíc to bude rána i pro projekt výkonného GPU ala Intel, protože ho nebude mít kde vyrábět.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych naopak rekl, ze zejmena pokud 10nm opravdu zariznou, pak budou mit nove 14nm linky smysl, protoze budou vyrabet, dokud se nevyvine nahrada 14nm procesu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud nebudou lide blbci tak nove linky nebudou protoze to nikdo nebude chtit

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Setrvačnost trhu je velká - a do jisté míry ani nejde o to, co kdo chce, spíš co je dopředu nasmlouváno. Neříkám, že Intelu vzniklá situace nijak neuškodí, ale nemyslím si, že by to zvládlo tržní postavení AMD vs Intel kompletně převrátit.
(leč v následujících letech nás asi čeká spousta notebooků a 2v1 na ARM bázi)

Pokud Intel tuší, že se v novém procesu bude babrat další dva roky, ztrácet čas přípravou 10nm opravdu nezní moc perspektivně.
Mezitím ale musí posílit své výrobní kapacity = v tuto chvíli připadá v úvahu jen 14nm, anebo tiše přesunout výrobu ke konkurenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V zásadě souhlas, jen ty notebooky s ARM budou spíš od Apple než na platformě Windows. a pokud jde o přenesení výroby to není tak jednoduché, o tom by mohlo vyprávět AMD. Tam také původně byl záměr aby výrobní proces byl u GlobalFoundries a Samsungu stejný aby AMD mohlo přenášet výrobu mezi nimi podle situace. Poté co GlobalFoundries výrobní proces poupravil vzala tato kompatibilita za své,

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že by Intel už nezvládl navrhnout čip (masky) pro nějaký proces s plnou dokumentací (knihovnami) v ruce? Jo, ta firma možná poslední roky jde do kopru, ale že by to bylo až tak vážné, to jsem fakt netušil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To práve nejde. "Obr" sa síce mýli, v tom, že ich prerobili továrne na 10nm, lebo Intel bežne na jednej z 9 tovární vyvíja a ladí proces a potom proces postupne preklopí do zvyšných tovární. Teraz ale pre urýchlenie ladenia používa nie jenu ale 3 alebo 4 továrne. Ak by museli meniť časti litografickej linky, že by narušili čistotu priestoru, tak by ju len čistili najmenej 9 mesiacov, a ak by ju nenarušili, tak to bude trvať najmenej 30 dní na prestavenie, 40 dní na výrobu a 90 dní na testovanie, či to ide. To je 170 aby sa vrátili a teda, aj keby sa rozhodli dnes vrátiť továrne na 14nm tak prvý čip z nich bude na trhu najskôr 11.4.2019.

Proč nejsou CPU Intel v obchodech, a kdy se to zlepší?
autor: Z. Obermaier , publikováno 8.10.2018

Ještě před létem totiž Intel minimálně třetinu svých 14nm linek předělal na 10nm. Tam ale zatím nic nevzniká, leží zatím ladem (testovací provoz). Tím pádem přišel Intel o třetinu výrobních kapacit.
https://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/54...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Globalfoundries taky ještě dva měsíce před oznámená zrušení 7nm výrobního procesu prohlašovalo, jak vše beží jako na drátkách a brzy začne výroba :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bude mít ještě zajímavý vývoj. Na druhou stranu je možný, že ten nový proces bude tak jiný (s menší denzitou), že mu nebudou říkat 10nm, ale rovnou 12nm. Ostatně jak naznačuje no-X v článku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel tvrdí že nie: https://twitter.com/intelnews/status/1054397715071651841?s=20
"Media reports published today that Intel is ending work on the 10nm process are untrue. We are making good progress on 10nm. Yields are improving consistent with the timeline we shared during our last earnings report"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že tohle prostě museli prohlásit bez ohledu na to, kde je pravda. ...a o zlepšující se výtěžnosti 10nm procesu píší posledních pět let už docela pravidelně.:D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně ať je všeho dostatek a ať je to levné...

P.S. Za předpokladu, že Bůh je nekonečný a vesmír je taky nekonečný... nedala by sis palačinku? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zrusia ho a uvedu ho ako preznacenych "7nm", aby to nevyzeralo divne ked uz aj vsetci ostatni uvadzaju "7nm"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohla by to byt i tezka rana pro GlobalFoundries, protoze kdyby se ukazalo, ze Intel je na tom stejne jako oni, znamenalo by to, ze stahli gate moc brzo a zbytecne zazdili sami sebe.
Jedinnym vyrobcem 7nm (ala intelovskych 10nm) by zustalo TSMC a to zcela jiste trh zasitit nedokaze. Ohledne Samsungu se nevi, jak na tom je a kdy a jestli neco predvede. Spis se da predpokladat, ze dokazou vyrobit jen tu jednodussi variantu 7nm, ktera je pro mobily, ale nevhodna pro desktopove CPU+GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung zacal vyrabet 7nm minulej tejden...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrusit linku jen proto, ze bude pozdeji mi nedava smysl. Intel asi provozuje nekolik ruznych technologii pro ruzne ucely a zrovna cipsety by treba vyhledove mohl na tu 10nm prehodit, az bude mit CPU na 7 ci 5nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Článek dobrý, ale až na poslední odstavec. Copak vyhození nějakých ředitelů může něco změnit? Ředitel je ve firmě ten poslední, kdo může skutečně něco ovlivnit. O technologický proces se starají technologové a technici a inženýři atd a ředitel si může plánovat, myslet, požadovat a všude něco plácat, ale realitu tvoří ti zmínění a nakonec, přesně jako v tomhle případě, řediteli nezbyde nic jiného, než počkat, až to tihle borci dotáhnou nebo případně, pokud mu neřeknou, že tohle už asi nedotáhnou :-D.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Intel je bohata firma a navic ma i jmeno. Ktery technik nebo inzenyr by nesel delat do Intelu, kdyby dostal nabidku.
Takze je mozne predpkladat, ze kdyby byl reditel (management) k necemu, ze Intel ty potrebne lidi pro dotahnuti technologie ziska. Jestlize ale reditel nicemu nerozumi a stara se jen o to, jak z firmy vytahnout co nejvic penez, kdy prodat akcie firmy, ktere ziskal a podobne veci, pak tezko muze najmout ty prave lidi, kteri technologii dotahnou do uspesneho konce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Ktery technik nebo inzenyr by nesel delat do Intelu, kdyby dostal nabidku.

Spousta z nich. Ciste hypoteticky, chtel bys mit v zivotopise "delal jsem v Nvidii na Tensor cores a Raytracing hardwaru" nebo radsi "delal jsem v Intelu, kopali jsme do mrtvoly zvane x86 aby sme z ni vyzmykali dalsi 1.5% krve" ? Stejne dobre platicich firem s "jmenem" je dost.

> stara se jen o to, jak z firmy vytahnout co nejvic penez

Bingo. Pamatuje si nekdo tu zpravu z 2016, ze intel vyhodil 12 tisic zamestnancu ? a jak celej web byl plnej komentaru "to je v pohode, nejde o inzenyre, jenom sekretarky apod" ? Cirou nahodou intel v dobe 2013-2015 (coz je cirou nahodou zacatek Krzanichovho sefovani) taky podal zhruba 12000 zadosti o H1B viza a zelenou kartu - coz je zhruba tolik nez intel podal za celou predchozi desetiletku. Cirou nahodou jejich 10nm ve stejne dobe zacal jit do kytek. To bude asi temi chybejicimi sekretarkami... Ale sefik na akciich vydelal balik, a to je prece to hlavne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je podle mě velice špatný pohled na vedení firmy. Ředitel jako nejvyšší exekutiva ve firmě právě že musí rozhodovat o všem. Od toho tu firmu vede.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Máte dost zkreslenou představu, co dělá ve firmě ředitel. Jednak není nejvyšší, nad ním je představenstvo firmy, a jednak nerozhoduje, ale schvaluje. Tedy ředitel nepřináší do firmy žádné nové nápady, ale jeho povinností je z nápadů, které mu předkládají podřízení, vybrat to, co firma udělá, a co neudělá. Navíc v zásadních otázkách stejně nemá poslední slovo, to má to představenstvo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Semanticky je toto tvrzeni chybne .. "a jednak nerozhoduje, ale schvaluje." Reditel samozrejme, pokud je to v jeho pravomoci i rozhoduje, protoze muze byt nekolik alternativ, ze kterych on pak vybira.
"ředitel nepřináší do firmy žádné nové nápady"..toto je semanticky taky chybne. Reditel muze prinest do firmy naprikla smer, kudy chce aby se urcite odvetvi firmy zabyvalo. Pro pripad nemusite chodit daleko..pokud to zjednodusime muzeme vzit Nadelu, jakozto "reditele" MS. Ten udava smer celkem zretelny smer MS Titanc smer Cloud. To ze on a jini reditele jeste podlehaji nejakemu predstavenstvu, dozorci rade atd, je pravda. Nicmene se to nevylucuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za slovem reditel ale nemusis videt jen samotnou pozici sefa, ale celeho managementu. A ten nejen schvaluje ale prinasi i nove napady. Takze reditel to nemusi delat osobne, ale proste si poslechne sveho podrizeneho treba namestka a ten mu pretlumoci nejaky napad. Napad muze byt bud jeho nebo jeho podrizenych. Pokud ale reditel pripadne namestek napadu vubec neporozumi, nemusi rozhodnuti dopadnout vubec ve prospech veci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nápady může a má mít, např. Dell přesvědčil akcionáře a stáhl firmu na 5 let z burzy, aby se mohla věnovat dlouhodobějším věcem. Baťa vymýšlel inovace od doby, kdy měl 10 zaměstnanců, např. týdenní mzdy, pokuty za špatnou práci, snížení mezd výměnou za poloviční cenu jídla a jiných potřeb, šití z plátna místo z kůže, vyhození stávkujících dělníků a nabrání nových... hromadu toho okoukal v USA, množství nápadů mu později dodávali zaměstnanci, kteří za to brali odměny, ale zásadní věci vymyslel sám (který zaměstnanec vymyslí svůj vyhazov?). Jobs prý měl taky moře řečí k výrobkům, např. aby byly vnitřnosti krásné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V nadpisu máte chybu, správně je: "Koduri zrušil 10nm proces"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Že by další firma, co jde do kopru (po MS) po tom, co to začali řídit Indové? ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kdo zanáý české Indy pochpí že tomu tak musí být

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsi nahodou jeden z tech co letos palili tu barevnou vlajecku? Tve komentare tomu vcelku odpovidaji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od cloveka ako no-x by som necakal ze bude fabulovat o tom, ze je mozne preskocit 10nm a ist jednoducho dalej "aby společnost dorovnala krok s další generací."
Vyvoj nefunguje tak ze ked nieco nefunguje, tak to preskocim a idem na nieco pokrocilejsie.
Je to hlupost. Intel sa musi dostat cez funkcny 10 alebo 12nm proces.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Čím podkládáte toto tvrzení? Proč by nemohli přeskočit 10nm?
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pretoze vyvoj tak nefunguje... vyvoj je iterativny proces, skusas, vylepsujes, vymyslas nieco nove na funkcnom zaklade, nie na niecom co nefunguje... to ako zrazu bude to pokrocilejsie fungovat ked to menej pokrocile predtym nefungovalo ? Zvlastne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže jediný argument je špatně aplikovaný selský rozum.
Bohužel to tak ale není. Váš selský rozum zapomíná na spoustu dalších věcí, které s takovým vývojem souvisí.
Pokud bychom se měli bavit na úrovni čistě obecné (né konkrétně technické), tak :
- vývoj proběhl, jen to nešlo do produkce
- 7nm výroba již existuje, je vyvinutá a pokud Intel přetáhne lidi, kteří s tím mají zkušenosti, tak opět může přeskočit
- to, že mají nějakou stopku na vyšším výrobním procesu neznamená, že jí musí odladit, samotný nižší výrobní proces může nějaké problémy eliminovat a nově vzniklé problémy nemusí být tak závažné

A v podobném duchu existuje spousta dalších argumentů.
Zdar Max

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

- vyvoj neprebehol do konca, lebo nevznikli z toho pouzitelne cipy pre seriovu vyrobu, takze bol vyvoj v niecom zly... to co vzniklo ma katastrofalne vlastnosti...
- 7nm vyroba u konkurencie je to na com robi Intel pod nazvom 10nm, Intelova 7nm vyroba neexistuje nikde na svete, konkurovat by jej mal 5nm TSMC
- jasne pretahne par ludi a moze preskocit :) to si predstavujete velmi jednoducho... Intel potrebuje proces pre velke Core cipy s patricnym vykonom a prevadzkovymi vlastnostami... nic take konkurencia vyvinute nema ani zdaleka
- ak je v procese fundamentalna chyba (a vyzera ze je) tak ju musi vyladit, inak to preskocit nemoze za tym si stojim, inak budu nove problemy este zavaznejsie

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, názory vyměněny, teď počkáme, co na to Intel :)
Zdar Max

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Většina předchozích argumentů počítá s tím, že další proces bude evolucí předchozího. Tuto variantu však Intel v případě post 10nm procesu opakovaně vehementně dementoval.
Neboli ne, nepotřebujete nejdřív perfektně zvládnout pěstování hrušek, když se chystáte rozjet chov prasat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"7nm vyroba u konkurencie je to na com robi Intel pod nazvom 10nm, Intelova 7nm vyroba neexistuje nikde na svete, konkurovat by jej mal 5nm TSMC"
toto hovorili na 14nm a čo tu máme? Skylake aj ZEN približne rovnaký počet jadier (28/32), približne rovnaký výkon, približne rovnaká spotreba, respektíve Intel vyladil procesory na vyššiu frekvenciu ale za cenu že to žerie ako krava, takže vo výsledku to je len o kompromise a oba procesy sú rovnako hodné pomenovania 14nm.

Rozhodne niesú 14nm AMD o generáciu horšie, pretože Haswely boli niekde úplne inde.

No a to isté bude na 10nm, 7nm a 5nm. Intel zneužíva že sa to nedá len tak ľahko porovnať ale nakoniec to dopadne rovnako ako 14nm.

Inak áno, zvládnutie technológií použitých v 10nm je kritické pre ďalší vývoj, pretože následne sa im to bude len hromadiť a môže sa stať že toho bude toľko že nebudú vedieť na čo sa zamerať. Tiež im budú chýbať dáta zo sériovej výroby, kde sa zvyčajne prejavia trocha iné problémy ako v labáku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

trosku budem vymyslat, ale i toto je mozne.
Ak vyvoj 10 nm prisiel do bodu ked je jasne, ze starsi proces nevie vyrazne predbehnut a je drahy jak svina, tak sa asi neoplati na nom vyrabat. Stale mozu byt vyvojove skusenosti prenesene na 7 nm. Tak isto mohlonastat, ze pri vyvoji dosli k bodu kde sa uz oplati dotlacit na 7 nm, lebo 10 by bola aj tak kratka zivotnost a vyvoj ukazal, ze na 7 sa da ist uz teraz.
Kludne intel moze skocit "generaciu" z roznych dovodov. 14 tku ma dotiahnutu asi do dokonalosti tak by mu 10 iba zozrala prostriedky a nemusela priniest nic.

Vobec by som sa nedivil, keby novopouzite svetlo pre 10 bolo pouzitelne na 7 a tak huraa na mensi proces uz teraz

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z toho co jsme četl není problém v litografii ani ničem podobném, ale v tom, že v chtěl Intel také nahradit měd a to nefungovalo, tedy fungovalo, ale chipy odcházeli díky špatnému odvodu tepla a křehkosti kobaltu, zkrátka procesor byl funkční, ale vydržel jen jednotky měsíců.
Tím došlo ke zpoždění a Intel teď udělá co, no vyrazí kobalt a nasadí EUV 7nm, tim nasadí to co je dnes možné a nebude ztrácet čas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze doted vylepsoval starou technologii az na krev... dalsi krok bude nejspis zalozen na nove technologik .. takze zkusenosti s 10nm prijdou vniveč ...pro intel to byla doslova slepa vetev a mysleli si nejspis ze stary proces vyroby vyzdimou kvuli usporam co to pujde ale asi se prepocitali (i to se indum stava)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Od cloveka ako no-x by som necakal ze bude fabulovat o tom, ze je mozne preskocit 10nm a ist jednoducho dalej "aby společnost dorovnala krok s další generací."
Vyvoj nefunguje tak ze ked nieco nefunguje, tak to preskocim a idem na nieco pokrocilejsie.
Je to hlupost. Intel sa musi dostat cez funkcny 10 alebo 12nm proces.“

To by mě zajímalo, jak mohla GlobalFoundries zvládnout 14nm proces, když pro úsporu času a prostředků zcela přeskočila vývoj 20nm procesu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduše, GF si doladila licencovaný 14nm LPP proces od Samsungu. Uspořené zdroje měly putovat na vývoj 10nm procesu (který nakonec ale odpískali ve prospěch dnes již také zrušeného 7nm procesu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ha, ha ... Ujíždí jim vlak ...

Analytická firma očekává, že Intel přijde s 10nm produkty o 4-6 týdnů dříve
http://diit.cz/clanek/analyticka-firma-ocekava-vydyba-10nm-cpu-intelu-s-...
<= "Zde v článku není ani jediný důvod, proč si tato analytická firma myslí, že Intel přijde s 10nm produkty o 4-6 týdnů dříve, na rozdíl od té předchozí zprávy, kde jiní analytici předpokládali že je Intel pozadu ..."

Jen tak dál Intel worshipping fanboys ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ja by som tomu aj veril.
Pokial je naozaj Intel na tom tak, ze technologiou zaostava za TSMC cca o 4-6 rokov tak je lepsie pouzit osvedcenu technologiu a vyvyjat nieco ine, ono sa neda stale ist nizsie.
Nech radsej poriesia pocet jadier, spotrebu a chyby v HW

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.