Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Distributoři kritizují Intel za uvedení OEM Haswellů na pulty

Ten komentar o prizpusobeni vyroby je spatny. Problem byl a je na strane OEM partneru kteri nadhodnotili sve schopnosti a mysleli si ze to udaji. Takze budto se na ne vykaslal jejich zakaznik (zde doplnit znamou znacku) nebo toho objednali vice protoze chteli vydelat na nizsi cene. Ale intel prece nikoho nenuti neco kupovat. A dle clanku ma i sam prebytecne zasoby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celkem souhlas. Proto taky Intel nespecha s uvedenim i3 a Pentii s Haswellem. Jak je vydaji, tak skokove klesne uz tak podprumerna poptavka po slabsich verzich Ivyho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak keby aspon boli k dispozicii nejake poriadne notebooky s haswellom, v sucasnosti je v ponuke asi 5 modelov....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně! Naopak přícházi neustále "novinky" s Ivy či dokonce ještě Sandy, ale to jen potvrzuje článek o přebytečných zásobách, holt když nechtěj dát pořádný výprodejový ceny, tak budem muset všichni čekat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měli to udělat jako dřív - ukončit distribuci hiendu předchozí generace, uvést hiend Haswellu, ukončit distribuci lowend předchozí generace, distribuovat lowend Haswell, v tomto pořadí. Takové P4 tady strašily ještě snad rok po uvedení Core a zákazníci (kteří nechtěli jít od Intelu) je museli nakoupit, protože nic jiného za normální peníze nebylo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak že by na našem trhu nějak klesaly ceny intelích procáků jsem si nevšiml ;) Kdyby taková i5-3350P (bez grafiky) spadla o těch cca. 500,- tak bych asi přesvědčil sám sebe, že je na čase vyměnit podvozek (i když si myslím že mi na obyč využití PC to postarší dvoujádro od amd v pohodě stačí).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel se bude muset rozstepit, respektive odloupnout vyvoj a vyrobu CPU podobne jako to udelala AMD a jini. Vse tomu naznacuje a cosi se uz suska primo v Intelu ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

AMD odprodalo tovarny aby ziskali financni prostredky. Intel nemusi prodavat tovarny, pokud se mu je bude darit vytezovat. A tady je otazka, jestli to zvladne obvodama ze sveho vyvoje nebo se zacne soustredit i na zakazkovou vyrobu pro ostatni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"z dlouhodobého hlediska by bylo vhodnější omezit výrobu a přizpůsobit ji skutečné úrovni současné poptávky"
- Poptavka po Ivy Bridge je mala a Intelu to muze byt jedno, protoze uz najel na Haswell.
- Poptavka po Haswellu je vysoka, a protoze ji OEM partneri nechteji uspokojit, tak se Intel zachoval trzne a obchazi je. Rika se tomu riziko podnikani.

Z dlouhodobeho hlediska by tedy bylo vhodnejsi vyrabet a uspokojvat poptavku z jakekoliv strany, pokud se to vyplati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

njn me uz je jasne, ze 6 jadro i5 se na puvodnim soketu konat nebude ...

intel proste tlaci nove sokety jako vzdy takze za rok tu bude dalsi soket ...

osobne mi to zacina vadit, nejprve povrazdil vsechny ostatni vyrobce cipsetu (kteri se konecne naucili delat kvalitni cipsety i pro intel)

zacinam mit pocit, ze brzo se snad intel odvazi vydat 2 nove sokety pro desktop rocne

no snad AMD vymysli nejaky CPU co bude mit vykon podobny i7 a 8 ci 12 jader ... pak bude snad o cem premyslet ...

ARM je stale pozadu,i kdyz 2Ghz ctyrjadra uz maji uroven p3 ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

netreba prehanat
socket 1155 tu bol od januara 2011 do juna 2013 - to je 1 rok ??
socket 1150 bude minimalne do polovice roku 2015 takze klud

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to tak, sice to neni rok, ale i tak je to slabota.
U AMD se aspon trochu snazili (no mozna i jeste snazeji ) a plynulost mezi am2->am3 byla z meho pohledu zakaznika paradni. U intelu mam dlouhodobe zafixovano, nova architektura=novy socket, i kdyz by nebylo potreba, ono uz se neco najde proc ho zmenit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to se ale psal rok 2007/8. Dnes to naopak AMD pěkně kraví. AM3+ vůbec nemusela existovat a stejně jí vnutili. Stačily by nové biosy pro AM3 boardy. Z AM3 boardů podporujou nakonec AM3+ CPU asi jen dva a stejně mizerně.

U APU naprostá katastrofa. FM1 komplet nekompatibilní s FM2. A nadcházející FM2+ CPU si do FM2 nevložíš. A zde už vůbec neni důvod k změně patice. Všechny tyto CPU komunikujou se southbridge stejně, maj i stejné southbridge, stejně komunikujou s RAM, maj stejnej PEG řadič, vše. Ale vynucené nové patice, protože..... nikdo neví.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proč se špatně prodávali Ivybridge? protože oproti Sandy bridge nenabízely lidem nic.

Haswell to samé.

+ Intel to pěkně sere i tim že brání rozšíření SVÝCH VLASTNÍCH nových instrukčních sad. Proč maj proboha Celerony a Pentia vypnuté AVX? Proč to novej Silvermont Atom vůbec nebude podporovat? Atd. atd.

Od příchodu prvních I7 PC jen přešlapujou na místě, ano, klesá nám odběr, atd, ale dnes už jen kosmeticky, nic zásadního. Proto PC trh ihmo umírá, už téměř ve všech odvětvích ztroskotal na selhání kapitalizmu, ala zánik aktivní konkurence, přežívají už jen 2 z vynuceného duopolu, a tito 2 nemají zájem si jít po krku, protože kdyby nedej bože to jeden zabalil, tak ten druhej bude mít větší problémy než když tu zůstanou oba.

PC trh prostě naráží na technologické, ekonomické a politické limity toho na čem se dnešní svět bohužel staví. Už nejsou in a potřeba. BFU se jen potřebuje dostat na net, dříve k tomu potřeboval PC, není ne takže už si nové PC kupovat nebude. Kor ne když to staré funguje a furt ne a ne moc zastarat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dnes neni potrebne kupovat si kazdou novou gene/polo-generaci procesoru kdyz je vykonovy rozdil kosmeticky(3-5%), naopak i stare ale presto dobre Core 2 Duo a Quad s prehledem staci na vsechno i dnes, dokonce i na hry, staci menit jenom graficky akcelerator a doplnovat systemovou pamet(RAM), kdyz tak na misto dokopit dalsi pevny disk. Intel si sam kope hrob tim ze meni sockety jak na pasu a uvadi generace novych procesoru kazdy rok, mel by to delat kazde 3 roky a radne je vypilit(ne jako ze prodava cipove sady 8 rady s chybou probuzeni) a potom by byl znat jak rozdil ve vykonu v porovnani s predchozou radou procesoru tak by nabyl i zvyseny zajem o ne(koupe). Intel zbytecne zdrzuje uvedeni 6 jadernych procesoru pro stredni a stredne vyssi segment, uz davno to melo byt tak ze Core i3=2/4, Core i5=4/8 a Core i7=6/12(pri uziti technologie SMT/HT). Co se tyce socketu LGA2011 pro nej meli byt uzite rady Core i7=6/12, ale s podporou vyssich taktu a novych instrukcnych sad + 4 kanalovy radic pameti a Core i9=8/16, konecne prvni vosmjaderny procesor pro segment ne servru ale domacich vykonnych pocitacu. U notebooku taky co? Core i3 je 2/4 to jeste chapu ale proc uz davno nema technologii Turbo jako Core i5 ktery je navic to jiste jako Core i3 dvoujaderny, to i dnes mate dost lidi, i u notebooku byt to melo byt jako u desktop tridy je potreba ozivit trh a prinest lepsi modely a s tim uvadeci ceny. Viditelne zakaznici cekaji na svezejsi oziveni trhu, ne to co se odehrava(deje) dnes.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, pravda ... uz vice jak rok uvazuji o upgradu sveho Core Quad 6600@3GHz, ale zatim to skutecne neni potreba. I kdyz uz jsem narazil na par her, kde kvuli CPU neslo vic jak 40FPS.

Sandy byl fajn, ale ja cekal na Ivy (co melo brutalne snizit spottrebu), Ivy nic moc (proti Sandy), tak jsem cekal na Haswelll ... ten je pro zmenu se spotrebou jeste hur. A porad furt jen 4 jadro, i kdyz kazde se da pretaktit na 4 - 4.2 GHz. Chtel bych po tech 4-5 letech aspon 6 jadro, ale do LGA2011 jit nechci, tam uz na cena pro domaci paransky pocitac je skutecne uz moc.

No asi to nakonec udelam tak, ze Q6600 pujde synovi (konecne bude mit vlastni pocitac, urcite mu tak jeste 2 roky vydrzi) a koupim fungl novy Hasswell. Ale zase me sere ta chyba v USB3 v novem chipsetu... ano vim, ze CPU a chipsety maji vsdechny mraky malych chyb, ale proste mi vadi kupovat rovnou neco, o cem se vim, ze ma chybu - stejne jako kdysi ty prvni Pentia s chybou v FPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.