Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel by rád urychlil vydání 14nm Cascade Lake AP, aby předehnal 7nm Epyc Rome

Zoufalství v přímém přenosu...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To nieje zufalstvo ale manazeri chcu koncorocne premie.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Chudak Intel ...

BTW uz pol roka pred vydanim Bulldozerov, ked som videl ten single thread vykon (benhmark v SuperPI), padla mi sanka (frekvencia Bullodzerov vyssia o 400-500 MHz a vykon v single-thread nizsi o 20-25%), tak mi bolo absolutne jasne ze AMD je na par rokov v prdeli.
Pred takmer dvoma rokmi ked som videl ten single thread vykon (benhmark v SuperPI), prvych kuskov Ryzenov s frekvenciami, tiez mi padla sanka (vykon iba malo zaostaval za Intelom), tak mi bolo absolutne jasne ze Intel sice nebude v uplnej prdeli, ale ze nastanu velmi zaujimave casy a Intel bude mat co robit, aby sa do tej prdele nedostal. Ale oni sa v Inteli otrasu a za take 3 roky odteraz budu zas machri, lebo si budu naplno uzivat ten svoj 10 nm ci skor uz 10nm+ 10 nm++ a mozno pochopia ze skladacky su cesta (cipy, interposer ...) a nie hovadske monolyty. Otazne je ako toto obdobie (ked je Intel v miernej prdeli) vyuzije AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Minule když byl Intel v řiti dost hluboko (P4), tak se bičnul a vydal core, ale pár let to trvalo. Uvidíme, co z toho vyleze tentokrát a za jak dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ted jde o to, kam az vykon u x86 muze rust.

CORE byl jednoznacne skvely pocin. Dalsi jeho evoluce ale prinaseli stale mensi a mensi prirustky vykonu. A co posledni dobou prasklo za bezpecnostni diry, tak i casto ten vykon byl i za cenu nejakych zkratek pri predvidani, sosani instrukci, atp.

Spise si myslim, ze AMD bude stale vice a vice stahovat single-thread naskok Intelu a mezitim se bude snazit Intel prijit s nejakym vlastnim resenim Infinity Fabric. Nakonec budeme mit 2 ruzne implementace ale vykon stejny :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno single thread naskok uz bych nebral, pac jsou plus minus podobne, zalezi na typu kodu a opravy rozsekaly v mnoha pripadech naskok Intelu pod bod mrazu .. ve specifickych ulohach kde maji vliv i o petinu dolu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otazny to je protoze to AMD nebude mit vubec lehky, to jak ma Intel zahryznuty odberatele a nasmlouvany vsechno do predu, do toho se tezko pronika ... (stve me to, protoze jsem si musel koupit Intel notebook ale z hlediska obchodni strategie to ma velmi dobre posichrovany, klobouk dolu, skoda jen, ze jim tak lehce proslo to zneuzivani monopolniho postaveni kdysi, ted vice firem hresi na to, ze tyto praktiky jsou vyhodnejsi a pri pokutach, takze prodaji vic a jeste pochroumou konkurenci)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intelu držet palce odmítám, dokud nezlevní procesory o třetinu a čipsety do motherboardů na třetinu...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jak bych rekl ze dokdy nenastavi cenovou uroven a dostupnost svych procesoru na uroven Ryzen-u od AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel je nenažranej moloch a dobře mu tak

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

I kdyz vyda Intel CSL-X driv nez AMD svuj Epyc Rome, stale to bude produkt nesmirne drazsi nez spominany Rome, nechci ani vedet kolik bude stat zakladni deska pro CSL-X, dale kolik to bude v reale zrat a bude hodne zajimave jak se efektivne Intelu podarilo interne propojit dva 24 jadrove monolity tak, aby nebyly brzdene jak rychlosti prenosu/vymeny dat(urovne cache + radice operacnich pameti) plus s tim se dosahovalo co nejnizsich latenci, predpokladam po-uzili Ultra Path Interconnect(UPI).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zalezi jak to propoji, pokud to propoji kremikem, tak to bude silene drahy, ale velmi efektivni, AMD to propojuje levnou cestou ale kupodivu velmi efektivne, asi na tom fakt ty roky dreli ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky je otázka kolik takový slepeneček bude reálně papinkat, když obyčejné HEDT córíčko i7/9 dovede slupnout 363W, to se elektrické hodinky budou tetelit štěstíčkem. Jdu kupovat akcie elektráren, fujtajxl :-).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A není možnost, že by si Intel od AMD koupil licenci na propojení, která by se s menší úpravou dala použít?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to slepenec cipu, co jsou uz hotovy.. nevim jak by se do hotovyho cipu dala vlepit nejaka licencovana technologie.. (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Půjde, ale nebude to fungovat :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byli by blbí jim to nabídnout zrovna teď, ale uvidíme. Grafiku jim taky jednou poskytli do Inteláckých APU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Do jakého apu prosím?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale není apu, sám Intel na arku píše že to má discrete graphics.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Díky díky, člověk večer přijde z kodérské rachoty a k tomu ty hnusný xichty všude na ulici a všeobecně neblahé vyhlídky, no a pak se posadí se ke kompu, přečte si tady pár humorných zpráv o Intelu, případně Nvidii nebo podobných vyj*bávačích a hned má takovou lepší náladu, no :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den, donutili jste mě udělat si u Vás účet, neboť mi to nedá a musím upozornit na chybu.
Epic Rome je dělaný 7nm výrobním procesem což znamená, že se jedná o Zen 2, nikoliv Zen 3.
Zen - 14nm
Zen + - 14 nm +
Zen 2 - 7nm
Zen 3 - 7nm +

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.