Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel rozporcoval grafickou divizi a ukončil vice-prezidentování Raji Koduriho

Však jsem to tvrdil už před léty, že Intel s těma grafikama dopadne jako obvykle, nepovede se mu to. Takových pokusů už měl více. Nikdy to nevyšlo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Po cca čtvrt století se jim podařilo zopakovat jejich původní "success".
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/i740.c1288

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě to hned napadlo :D Хотели как лучше, а получилось как всегда. Prostě klasika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nezni moc optimisticky, skoda. Treti hrac (povedeny) by se urcite hodil, jen by to asi musel byt nekdo jiny.
Zbyva otazka, za kym ten neuspech jde. Zajimave je, ze at u AMD nebo Intelu, Koduriho projekty dopadli neslavne. Na penize, jako u AMD se ted ale vymlouvat uz nemuze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, aniz bych snad slibotechnu Koduriho chtel branit, intel je proste <censored> korporat a kdyz spousta lidi (pro mne nepochopitelne) tim stale omlouva "vysledky" Pata Gelsingera, meli by to zcasti aplikovat i na Koduriho... Zajimave je, ze podle velke casti diskutujicich je Koduri neschopnej matlal, ale Gelsinger je chudak-obet korporatu - ac jeho dosavadni novodobe pusobeni v intelu je snad jeste horsi nez Koduriho :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Všimni si, že dokud byl Koduri v AMD, tak byl bůh. Fanouškovství nikdy smysl nedávalo a platí, že jako fanoušek buď miluješ nebo nenávidíš.
Ano, taky si myslim, že je to hloupé.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že je asi jedno, kdo Intel povede :) Stejně to dopadne "jako vždycky"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S dovolením se toho chytnu :-)
Samozřejmě je Koduri zodpovědný za výsledek, protože měl spoustu peněz a předpokládám i dostatek času a volnost k sestavení celého týmu.
Mě osobně by zajímaly konkrétní důvody proč dopadl odlišně v AMD a v Intelu. Jestli to bylo, že si špatně postavil team, že ho špatně vedl, že schválil špatnou architekturu, že ho měli na háku, že mu někdo zaříznul rozhodnutí, že mu sebrali peníze, neschválili lidi do týmu, nebyl dost tvrdý, byl moc tvrdý, měl velkou fluktuaci v týmu ... těch věcí může být hromada a mě by prostě zajímaly :-) "Hlavně mě" :-) ((c) Izer)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Z vlastni zkusenosti vim, ze kolikrat dobry projekt zabije prehnane ocekavani nejvyssiho managementu.

Zazil jsem situaci, kdy stredni management lhal, delal krasne prezentace a hazel pojmy jako "bilionovy market", a ze si vezmeme sice ne vetsinu, ale porad velmi lukrativni cast.

A nejvyssi management si chrochtal, jaky ze to mame iPhone pro nasi firmu...

A pak ten stredni manazer samozrejme sebral prachy za bonusy a vypadl a tym se musel poprat s dotazy jako: "jaktoze jeste nemate zisky miliony eur?".

Mozna, ze Koduri naskocil jako architekt, jeho manazeri si od toho slibovali totalni zazrak, ale kazdy musel vedet, ze Intel se do hi-end grafik realisticky muze probojovat tak za 5-10 let. Zvlast kdyz je to zatizeno kravinama typu: "hele tamhle ten tym v powerpointu vytvoril skvelou prezentaci o dlazdicich, vas produkt to samozrejme musi mit take"!

Pote mozna byl Koduri povysovan v domneni, ze to snad s vetsimi pravomoci zlomi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je i velky rozdil nezi tim byt 'architekt s vizi', tym ktery tu vizi 'realizuje' a management toho celeho. Jsou to tri promenne, ktere si musi sednout. Pokud z nich jedna je chybna, tak to nedopadne a nebo dopadne jako prave Intelovsky Arc. Je otazka, jestli i ta 'vize' Koduryho nebyla v dany cas trochu odtrzena od reality, podle toho, co z toho nakonec vylezlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, ale prave jde o to, jestli vize Koduriho v jadru, nez ji prezvykal management a marketing byla "do 5 let jsme leaderem", a nebo "za 5 let budeme mit po technicke strance relevantni grafiku ve vyssim segmentu".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koduri udajne razil cestu "chipletu", ktere se meli skaldat dohromady. TOP mel byt sna 4 chiplety dohromady. Zralo to ale tolik, ze ani 2 nebyli blizko realite. Takze nakonec z tohoc celejo konceptu zbyl "Arc". Jestli to je ten jeden ten ;chiplet' nebo neco jineho, se uz asi nedozvime.
Ale jinak jasne...kdovi, jak to 'pojmul' management..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky proto carmack odešel teď z oculusu, kvůli procesům a korporátu a to je člověk, který mohl v podstatě cokoliv

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Zajimave je, ze podle velke casti diskutujicich je Koduri neschopnej matlal, ale Gelsinger je chudak-obet korporatu - ac jeho dosavadni novodobe pusobeni v intelu je snad jeste horsi nez Koduriho :-)“

Opravdu? Koduri je v čele vývoje grafik v Intelu déle než 5 let. To je doba, za kterou lze CPU i GPU architekturu postavit od nuly až po masovou dostupnost na trhu. Výsledky jeho práce lze tedy objektivně hodnotit, protože co je dnes na trhu, je jeho dílem.
Gelsinger není v čele Intelu ani 2 roky. Za jeho působení nešly na trh dosud produkty, jejichž vývoj odstartoval on, dokonce ani produkty, jejichž vývoj odstartoval jeho předchůdce (Swan, nastoupil před 3,75 rokem; provizorní správou byl pověřen před 4,5 rokem). Nemůžeme tedy hodnotit Gelsingerovy projekty, můžeme hodnotit pouze jeho vystupování, dodržování slibů a veřejně známá rozhodnutí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, to hodnoceni nebude jednoduche, ale vem si to treba takhle
arc 770.. 406mm2, 21,7miliard tranz., 6nm - nejlepsi proces ze tri
AMD 6600XT .. 237mm2, 11miliard tranz., 7nm
NV 3060 .. 276mm2, 12miliard tranz, 8nm .. nejhorsi ze tri

Co tam u Intelu tech 10 miliard tranzistoru navic a plocha velka jako NV 3070 vlastne dela?
Vzdyt, kdyby jsi to bral na plochu kremiku, tak je to kompletni propadak. Kdyz to vezmes podle trandaku, tak co ta druha polovina toho chipu vlastne dela ?

Architektonicky to vypada podle techto parametru dost blbe. Snad jedine, ze byl ten kremik urceny ke 'spojovani' tech chipletu, ale to se vubec neuskutecnilo. Nejak to silne pripomina Vegu, ale tam byl aspon vykon jako 1080, coz byl stale highend, nad kterym byl jen tehda "ultra drahy" 1080Ti. Tady ale mas vykon lowendu s paramtery minimalne na neco, jako je 3070 nebo 3070Ti, spis ale 3080, protoze to vyuzivalo min o 1 az 1,x lepsi generaci vyrobniho procesu, nez ma NV.
Jestli tam je nejaka HW bota, pres kterou pak nejde vyuzit potencial toho chipu, proc radeji neudelali nejaky respin a nevydali to pozdeji? Oni ty chipy meli udelane uz nekdy v breznu. Cely to je divny.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tu je rozhodovacia logika, preco je pre mnohych Gelsinger OK a Koduri NOT OK.
https://imgflip.com/memetemplate/118716048/peter-griffin-color-chart

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koduri v tom podniku rozhodně není jediný matla.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ze to nebude ľahké bolo jasné od začiatku, škoda, že mali príliš veľké oči.. S realnejsimi cieľmi to nemuseli zabaliť.
A je to škoda pre nás všetkých, duoplol je už veľmi cítiť.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, hlavně teď šponování cen nabralo obrátky jak nikdy..

Chceš něco lepšího než 2 roky stará generace? Joo tak to to si pěkně zaplatíš přes 30 tisíc, a je fakt jedno jestli to bude 7900xtx za 31k nebo 4080 za 35K, obě za tu cenu nesmysl oproti tomu co se poslední půlrok prodávalo z minulé generace.

A nejhorší na tom je že AMD i nVidia už nejspíš zaškrtili dodávky "starých" high end karet, aby oproti nové generaci nestálo do pár týdnů vůbec nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak teda si všimněte i jiné věci. Nejen grafiky Intelu nejdou, procesory s tou šílenou spotřebou, vynucená blivajz architektura biglittle, prostě ten hardware Intelu nejde tak nějak všechen.

Ale co je ještě horší, Intel je na sestupné tendenci i v marketingu. Dejme tomu, že někdo může přát Kodurimu zkažené vánoce, když mu zrušili divizi, ale co fanoušci? Tohle Intel nadělí svým věrným pod stromeček, to je marketingově zcela nezvládnuté.
Takovéto zprávy se oznamují po Silvestru, když toho lidi v sobě mají tolik, že nemají sílu to moc vnímat a ona ta negativní událost nějak tak zanikne. Tohle oznámit v adventním čase, to je jasný faul. Tohle marketéři Intelu těžce nezvládli!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Takovéto zprávy se oznamují po Silvestru, když toho lidi v sobě mají tolik, že nemají sílu to moc vnímat .."
+1 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Intel procesory zerou v maximech jako utrzene, maji kockopsovitou architekturu, atd..ale aspon vykon tam je. Tady sli s vykonem kompletne vedle i presto, ze pouzili skoro nejlepsi litografii dostupne v te dobe. Z toho pohledu je to o dost horsi, nez ty procaky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"vynucená blivajz architektura biglittle"

Zajímavé je, že i ta nová CPU architektura, která započne ArrowLakem, pokračuje v Big.Little (8+16). Tudíž jen těch 8 jader bude supr, zbytek jen atomy (Skymont, o 2 generace novější než je v Alderu a Raptoru).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ArrowLake by mel vyjit nejdriv 2024, jestli se nepletu. Pristi rok jen druhy refresh AL v desktopu a MTL asi jen v noteboocich.
Takze pristi rok v desktopu od Intelu asi nuda..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MTL nejdříve 2024. Kdy AL, to fakt není ani ve hvězdách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.