Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel rozšířil 65W nabídku o Core i5-13490F a Core i7-13790F

Core i7 - 1360P / Core i5 - 13490F a Core i7 - 13790F, ani prase se v tom nevyzna..., pricne průseky jako hovado, jednoduse intelí vojeb, kdyby radsi vydali ciste 8 jadernej Rocket Lake Intel Core i9 - 13900A na 150W(PL3/4) s klidnim taktem kolem 5GHz a posilenym IHS za 400€.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A my tu snad jsme v Číně?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Taiwan numba one!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš Japonský ostrov co se tam ti zlý Číňané přivandrovaly a téměř vyhubili původní obyvatelstvo? Fuj fuj, podporovat válku a genocidu. Jsem zhnusen, jdu zvracet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://preview.redd.it/g7knn5jhevf81.png?width=1238&format=png&auto=web...

Oni se vůbec nesnaží. Kdyby vydali 16 atomových jader s iGPU za cenu cca 100 mm2 křemíku, tedy lowendu až nižšího mainstreamu, tak to zaujme většinu kupců v této cenové kategorii a přetáhne i nějaké další, co koukali po dražším CPU. Pro porovnání - taková i5 12400 má 163 mm2.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Holt se musíš spokojit s N300/N305 (což je 8x E-cores, žádná P-cores)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coz na ten druh notasu bohate staci..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel za to chtějí 309 USD. To musí být zisk.
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/231806/intel-core-i...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale nebude koncova cena pro velkoodberatele. Je to tradicni "list price". OEM muzou mit ruzne slevy, atd..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

List price snad byvala stanovena pro odber 1000 kusu. Pokud je na zacatku odberatel dejme tomu 100 000 kusu, muze byt koncova cena vcetne kumulovanych marzi klidne nizsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"List price" u Intel ano, je pro odber 1000ks. Ale obecne je "list price" jen zahajovaci cena pro jednani, pokud je to dostatecne velky bussines ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tom ARKu jsou to Recommended Customer Price, coz muze byt na hony vzdaleno realizovane cene v ramci koncoveho produktu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tá cena cez 300 € musí byť poriadne prestrelená, inak by Atomy boli prakticky nepredajné, lebo kto by dal 450+ € za NB s takým CPU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pochybujem, že je to reálna cena. Umax predával NB s Celeron N4000 za cca 100 € bez DPH. Možno ho dotoval ako v podstate lacnú reklamu, ale isto nie sumou 400€. Čiže v tej cene je doska, RAM, pseudoSSD, LCD, klávesnica, OS... Takže ťažko mohol stáť len CPU nad 100 €.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oni ti Mirdo nic takoveho delat nebudou. Nedava to smysl. 4P jadra jsou do desktopovych kanclu lepsi volba, protoze jsou pro bezne tasky rychlejsi (byt jen pocitove) a bezne aplikace nevyuziji 16T. Tech 8T je podle mne optimalni kompromis.
V tech levnych noteboocich kam ty N300 nacpou, je to ok. Jinam to smysl cpat bez P jader nema.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže se nákladově nevyplatí dělat nativní masku jen pro čtyřjádro, protože smysluplný zmetek je jen jeden - dvoujádro. Ve srovnání s tím můžu z nativního 16C Atoma udělat spoustu smysluplných zmetků - 14C, 12C, 10C, 8C, 6C a 4C. Intel má myslím jen masku pro nativní šestijádro, ale výsledek není o moc lepší než u toho nákladově nesmyslného nativního čtyřjádra. Dvoujádra jsou předražený jako prase a čtyřjádro se proti šestijádru moc nevyplatí.

Já si toho 8C Atoma v budoucnu koupím (jestli se dřív neobjeví nějaký zajímavý ARM), tak uvidím, jestli při běžných kancl programech budu mít problém s pocitovou shnilostí - IMHO ty dnešní shnilé programy jsou shnilé i na velkých jádrech, tudíž je problém jinde než v CPU. Ve špatném kódu a základní architektuře programu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

" tak uvidím, jestli při běžných kancl programech budu mít problém s pocitovou shnilostí"
.. to mit podle mne nebudes. Ja delam na skylake a je to porad v pohode.

Porad ti ale bude vychazet cokoliv co je zalozeno na P jadrech rychlejsi. Byt treba jen v testech a v bezne rutine to moc nepoznas. Potazmo pocitove to bude treba "reaktivnejsi".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

SW valící se tempem Kulhajícího šneka.

Modernímu ntb s moderním CPU 13gen Intel s moderním (čti módním) Windows 11 a moderními aplikacemi nasazeném pro řízení lunárního modulu při přistávání na Měsíc bych svůj život nesvěřil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to bylo vždycky ve srovnání atomových CPU a plnohodnotných Core i lowendů. Poloviční počet dvojnásobně rychlých jader znamená stejný MT výkon, ale dvojnásobný výkon v ST. A je spousta úloh, co se nevyplatí předělávat na MT nebo to dokonce ani nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsimnete si, ze v pripade Apple se v marketingovych materialech "P" a "E" core prakticky nerozlisuji. Hovori se napriklad o 10 CPU core u vstupniho M2 Pro a az nekde hluboko se clovek dozvi, ze jde o sest "P" a ctyri "E" core. Priplatek na 8P a 4E je pak 9000Kc (pravda zdarma jsou k tomu 3 GPU-jadra navic).
https://www.apple.com/cz/shop/buy-mac/mac-mini/apple-m2-pro-s-10j%C3%A1d...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože tam ta velká jádra jsou, tak nepotřebuješ řešit, jestli je to varianta CPU jen s malými jádry. Jinak u Apple je opačný problém, těch malých jader je v těch vyšších modelech málo. 2 nestačí, takže se zapínaj i velká jádra a vyšší modely tak maj větší spotřebu při lehkém použití (YouTube, Office, ...). Apple je ve velkých procesorech nováček a zatím zápasí s počtem jader (narazil na svůj strop, tak ve vyšších modelech radši místo části malých jader má velká, aby dražší vyšší model CPU byl výkonnější).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TDP 65W / 219W
Au.
To bude treba mat slusne fuciaci ventilator ak to pojde na full (nad 200W)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Že ta reálná a Intelem vylhaná spotřeba nikoho nepřekvapí, spíše je zarážející, že Intelu někteří dávají po tisícíprvní stále šanci a v koutku duše si říkají "tentokrát Intel lhát se spotřebou nebude". Já když kupuji CPU, tak se z principu v eshopu dívám pouze na nabídku AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.