Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel s rekordním ziskem i obratem, AMD opět ve ztrátě

CPU od AMD jsem měl naposled před dvanácti lety - od té doby nemám důvod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som AMD CPU nemal nikdy - a tiez nemam dovod s tym zacinat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CPU od Intelu jsem mel jen 486DX2/66, od te doby nikdy - nebyl zadny duvod ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

chtel jsem napsat to stejny o procesoru AMD 486DX5/133 @ 150 od te doby jen intel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aaa, tomu vravim priam slabikarove priklady reakcii na temu Intel vs AMD :-)))
Dal som vam kazdemu plus :-)
Ale teraz vazne. Momentalne som pro Intel, ale zaroven s velkym znepokojenim sa vzdy pozeram na tieto neslavne financne vysledky AMD. Znamena to totiz, ze Intel moze prist o jedineho konkurenta, ktory ho tlaci tam kde je teraz. Zdrava konkurencia je vzdy dobra. Tazime z nej my, zakaznici. Preto napriek tomu, ze ja preferujem Intel, som velmi rad, ze su ludia, ktori kupuju AMD a vazim si toho. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho, co se urodilo, od P200 po CELER 300 byl bomba, ale směr k P4 mě zahnalo na nějaký čas k AMD, nyní ale je fakt, že noťas mám s INTELEM, všechny turiony byly very hot (po testech v prodejně)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V dobach kdy AMD muselo bezet na pofidernich chipsetech nejmenovanych firem tak byl snad duvod pro Intel, dnes neni duvod pro Intel.Naopak jedine AMD ma jedine kompletni stabilni platformu.Intel nezvlada grafiky a nV nezvlada chipsety a CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu ti je stabilní platforma? Normální člověk imho vybírá podle cena/výkon a to, jestli je to vše od jedné firmy nebo ne, je mu jedno.

A že není důvod pro Intel? Co třeba notebook segment? Tam tak nějak nevidim důvod, proč AMD :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I v mobilní oblasti má AMD mnohem lepší cena/výkon ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

len im jaksik zaostava dostupnost...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já už mám 3tí PC s AMD Procesorem a teď kupuju další.
Je to každého věc co si koupí ale nevím proč vyhazovat peníze za Intel procesor a drahou základní desku ,když výkon je plus minus stejný a těch několik aplikaci co využívají funkce Intel procesorů nepoužívám.
Nejvíc mě pobaví reakce lidí co srovnávají výkon v syntetickém testu ale to že jim realně bude aplikace počítat danou úlohu o pár milisekund déle či rychlej už nevidí nebo nechtějí vidět. Jasně pokud mě baví video tak si pořídím SW co šlape na Intelu rychlostí blesku ale na domácí použití je to vlastně jedno. Já si radějí koupím levné AMD a levnou desku a ktomu si přikoupím kvalitní rychlý disk nebo SSD a tam se nárust výkonu projevý nejvíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nikdy som nepouzival ziadne synteticke testy ,vsetko sa testuje priamo na hrach ,softe,...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiez som mal tu cest mat ako 1 prcak AMD ,ktory vydrzal v bedni 2 dni ,odvtedy mama len Intel a Nvidiu. Je zaujimave ,ze su zase v strate ,ked pocut samu chvalu na predaj ATI kariet ,v ktorej im vraj ani Nvidia nestihala a procesory podla ankiet prevladaju tiez AMD, to davaju zadarmo ??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD je ve ztrátě protože tak zákazníky neškubou a nemají tak širokou nabídku. Srovnávat obrat firem kterým se produkce kryje asi tak z 40%, to je asi jako srovnávat prodejnost SQL serveru a postavit microsoft proti Oracle. Hold pro někoho jsou kritéria jen ty peníze, ne počet kusů srovnatelného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

stačí si přečíst článek a hosp. výsledky, AMD na tom je dobře, samozřejmě Intel absolutně bohovsky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja som používal CPU oboch výrobcov a nemal som ani s jedným žiadne problémy, čí už so spoľahlivosťou alebo výkonom. AMD ako platforma, takmer vždy ponúkala za menej prachov viac muziky. A to som ich už mal požehnane:
AMD K6-2 @300MHz, AMD K6-2 @550Mhz, Intel Celeron @800MHz, AMD Duron @1GHz, Intel Pentium 3 @1400MHz, AMD Sempron 2400+ @1600MHz, AMD Sempron 3000+ @2000MHz, AMD Ahlon X2 3800+ EE SFF /35W/ @2000MHz, Intel Atom 330 @1600MHz, AMD Athlon II X4 620 @2600MHz, AMD Phenom II X4 965BE @3400MHz, AMD Phenom II X6 1090T @3200MHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ešte jednu nespornú výhodu má AMD oproti Intelu. Posledné 4 procesory od AMD stále bežia na tej istej doske s čipserom AMD 780G. Čiže od 2-jadra k 6-jadru nepotrebujete zainvestovať do ďalšieho hardwaru. U AMD tomu kedysi hovorili "Smart Choice".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já používám AMD a nyní i ATI řešení 10 let a jsem spokojený. Vždy jsem volil kvalitní komponenty a neměl jsem nikdy problémy. Ona dnes špičková zákl. deska na AMD je levnější než špičková deska na Intel. A ve stejné cenové relaci koupím určitě výkonnější procák od AMD. A jako bonus si do té odladěné desky s AMD chipsetem dám kvalitní grafiku od ATI. Takže z toho vyplývá pokud chci hrát hry tak asi raději AMD. Pokud chci v testech machrovat s výpočtem Pí a komprimování *.rar tak zvolím Intel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro zelené: faktem zůstává, že při srovnání i7 a x6 vychází vítězně i7 ve všech myslitelných testech při stejné ceně. Podotýkám - PŘI STEJNÉ CENĚ. Kdo se přesto nadále slepě drží AMD, je blázen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pri stejne cene ceho? cpu nebo kompletni sestavy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Desky, navzdory rozšířenému mýtu, stojí stejně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mýtus? Ehm nedávno (3 měsíce zpět) jsem se rozhodoval mezi
1. upgrade procesou na p9550 + nechat starou desku
2. upgrade na PhII 1090T + nova deska a pameti
3. i7 + nova deska a pameti
Nakonec teda vyhral levnejsi upgrade na c2q na 3,2ghz ale srovnatelné desky byly u intelu o polovičku dražší než u amd!... prej mýtys :0))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, mýtus - nesmíš se spoléhat jen na Alzu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z těch stejných stránek desky am3: 37-240euro
desky s 1336 : 157-480euro
Vzit to nejdržší na am3 a srovnat to s něčím průměrně drahým na 1366, tomu se říká demagogie v praxi...
Když už srovnávat tak srovnatelné, například nejnovější top desky od asusu na dané platformě
http://datacomp.sk/mb-asus-rampage-iii-extreme-1366-_d72972.html
http://datacomp.sk/mb-asus-crosshair-iv-formula-am3-_d72056.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je potřeba si uvědomit, že chipset intelu je kvalitativně někde úplně jinde - například jejich integrovaný řadič RAID strčí do kapsy i PCI-EX řešení za tisíce - nic takov výkonného pro AMD NEEXISTUJE. A tak se dá pokračovat - střední třída desek prostě stojí STEJNĚ, to evidentně nejsi schopen argumentačně vyvrátit - a v nejvyšší třídě hraje intel první housle, a já si klidně těch pár set za špičku připlatím (stejně víc utratím za oběd).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jop, to je pravda, vcera jsem dal za tah mestem tak rozdil mezi i5-750 a i7-860 takze taky nechapu, proc si trochu nepriplatit za nadstandardni vykon, nebo si proste jen udelat radost ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty o tých tisícoch vravíš ako o pár korunách. Ale tak keď niekto má peniaze na rozhadzovanie, tak nech ich aj rozhadzuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intelácka stredná trieda je cenovo to, čo u AMD high-end. Matika ti očividne ide od ruky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale presne tak to je. stredni rada cpu od intelu, i7-860 stoji uplne to same, co nejlepsi cpu od amd, coz je 1090T

takze ano, high-end amd sotva dotahuje prumer intelu :) kazdopadne stejne jak tu uz nekolik lidi psalo, jsem rad, ze ma amd zakazniky. konkurence je dobra pro nas pro vsechny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No veď v poriadku, ja sa nehádam. On ale furt bude dookola tvrdiť, že "střední třída desek prostě stojí STEJNĚ", čo je totálna chujovina; spodná hranica je posunutá o tisícku, horná o tri tisícky, z čoho vyplýva, že:
1. Rovnosť je v zadku.
2. Najlacnejšie dosky Intel nemá ani náhodou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohajeho nevim kdo by kupoval desky od intelu, ty nejsou v zadnym pripade top ani cenove ani vykonem. Desky pro platformu intel jedine od neintelovskyho vyrobce, ale s intl chipsetem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasne ze mas pravdu, ze ma intel extra levne a jeste extremneji drahe desky. to takhle neber. ja si myslim, a je to jen muj nazor, ze tim chtel rict ze desky pro amd a intel ve stejne tride se stejnymi featurami se daji koupit za stejne penize. samozrejme, nektere intelacke desky jsou extremne levne, ale to je proto, ze jsou do kanclu atd. a zrovna zadna kvalita to asi nebude a taky tam bude minimum features, ktere by jsi na domacim pc potreboval, a v praci je fakt nepouzijes. a jeste spis maji intelacke desky mnohem vyssi horni cenovou hranici, protoze u lidi, co kupuji intel platformu je mohem vetsi procento lidi, kteri si radi priplati za neco extra. amd bylo, je a bude hlavne o budgetu, takze tam takovy tlak na luxusni desky neni. ale jak rikam, daji se ve stredni najit desky se stejnymi featurami za stejnou cenu u amd i intelu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=50...
YEEESSSSS, Core i7 toho Pehnoma normálne trhá v papuli!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty kokos, šak to celý test je podplatený AMDčkom. Svine hnusné!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bol sarkazmus...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lol, syntetiku nepozeram, a porovnavat 1 hru nepovazujem ani najmenej za objektivne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja len reagujem na Earlove vehementné vyhlásenie, že v každom jednom teste Core i7 poráža Phenom II X6 v rovnakej cenovej hladine. Ako môžeš vidieť, je to sprostosť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v roku 1993 som si na intrak priniesol PC s procesorom Intel Pentium 90 Mhz. Spolubyvajuci si kupil AMD-K5, v tom case sme popri studiu na TU, zacinali skusat programovat a samozrejme mastili hry. Kamos mal stale problem s PC (zamrzanie, prehrievanie...), neskor vymenil K5 za K6 a to dokonca za dva, lebo jedena K6 mu odisla po 5 mesiacoch 18/6 prevadzky, ja som stale fical na mojom Intel P90. V 97-om so si kupil Intel PII 350 Mhz. Obidva procaky mam stale doma a funkcne :D, vzdy som mal a budem mat procaky Intel, uz len z nostalgie. Ale aj napriek tomu si nemyslim, ze AMD v sucasnosti vyraba zle procaky. Co sa tyka grafik som verny zastanca AMD(ATI). Nvidia ma par krat sklamala .... myslim ze naposledy GeForce Ti4. Od X850 som s AMD :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Suhlas .. to bola doba lacnych dosiek a nie uplne dobrych proceserov od AMD .. v tej dobe som tiez frcal na intel ... ale teraz ked porovnam cenu a vykon tak ano je intel rychlejsi asi o 15% ale necha si to zaplatit 30% navrch takze ekonomicky kupujem AMD pretoze nerobim ziadne sialenosti kde potrebujem max vykon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě napadá, nenarazili jste někda na procentuální složení těch 16m prodanách dx11 grafik? kolik z toho bylo hd5870 kolik 5850, 5830 hd57xx hd 56xx hd 55xx 54xx , mobilních atd? docela by mě to zajímalo....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posledny upgrade PC mi prave lezi pod rukami. Viem, ze cenovo vychadza Intel momentalne ako ten "drahsi", ale ja som kupoval z druhej ruky (stale s platnou zarukou) a za ceny ~60% v porovnani s maloobchodom. Doska X58 + CPU i7-920 spolu za 260 EUR - no kto by odolal takej kupe?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dnes uz intel neni nutne drazsi platformou. prijde mi trochu smutne, jak se tu zastanci amd ohaneji cenami platformy postavene na chipsetu x58 (socket 1366). vzdyt to je prece jasna enthusiast platforma, tam se s vetsimi cenami pocita, take vam davaji na ty desky vyrobci nadstandardne kvalitni prvky

probuh, srovnavejte desky se socketem 1156, to je mainstream. zarazi me, ze vam takova vec unika, ale mozna, ze ji spis nechcete videt. u 1156 uz davno intel neni drazsi platforma

a co se tyce vykonu, top cpu amd 1090T sotva dotahuje i7-860, coz je prumer u intelu. oboji stoji stejne. navic i7-860 je vyrazne uspornejsi (desitky wattu). o kus nize, korunni princ amd 1055T sotva slape na paty i5-750 (take mainstream u intelu), opet obe cpu stoji uplne stejne, ale i5-750 je vyrazne uspornejsi. pak mame co, segment budget, kde intel nabizi skvele taktovatelne core i3, ktere maji navic integrovanou grafiku, zvladajici v klidu harwarove dekodovat full hd obsah, daji se sehnat extremne levne, opet za temer stejne ceny jako amd cpu v te kategorii, ale zakaznik zaroven dostane i grafiku, ktera mu do jeho HTPC nebo pracovniho pocitace staci, opet jsou intely vyrzne uspornejsi. v mobilni sfere je to jasne - c2d CULV se v noteboocich prodavaji jeste dnes, tak byly dobre. tady je take ted extremne dulezity power gating, ktery v uplne cerstvich arrandale ULV cpu dela svoje a zivotnost baterie namakleho pc se tak posunula na 10h. a co kategorie ultra mobile "fast enough"? tady ani neni potreba srovnavat, protoze nic podobneho jako je atom proste amd nema

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amen, bratře. Kdysi se opravdu s AMD dalo ušetřit, ale tito holoubkové, co jej tady nyní obhajují, se zapomněli zjevně podívat na testy z posledního desetiletí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu máte i3 za extrémně levné? za cenu dvoujádrového i3 mám 4 jádrové AMD ... a ještě ušetřím. Jinak zajímavá je u Intelu právě 1366, a pak na 1156 i5-750, cokoliv jiného je absolutně předražené.
Ovšem, stejně je to jedno, na 99 věcí, co normální člověk dělá stačí AMD x4 za 2000 ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to mozna cenu toho dvoujadra sice amd ctyrjadro ma, ale nezapomnel jsi tak trochu na vykon? ten je stejny nebo lepsi pro i3 temer vzdy + ta grafika

onno i7-860 je sice ctyrjadro, ale s sestijadrem 1090T si poradi levou zadni, to same i5-750 vs 1055T. neboli, pokud jsi to jeste nepobral, vic jader se nerovna vetsi vykon

a tvoje amd x4 za 2000,- je sice mozna levnejsi nez i3, ale abys to mel komplet, tak oproti i3 k tomu musis jeste koupit grafiku, co zvlada full hd dekodovani. a pak jsi cenou uplne mimo a spotrebou .. ehm, radsi ani nemluvit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Full HD dekódování? Jsi 100% ovce, integrované AMD grafiky (sice v chipsetu, ale ve výsledku to nepoznáš) jsou stále o 2-3 generace před inteláckými, a tady tentokrát intelu ani méně nm nepomůže :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. http://www.anandtech.com/show/2901/12
http://www.anandtech.com/show/2901/8
http://www.anandtech.com/show/2901/9

2. V single-threaded aplikáciách áno, v multi-threaded aplikáciách už nie.

3. ROFLMAO

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

LOL? ty linky co jsi postnul v sobe vubec neobsahuji benchmarky 1055T a 1090T .. :D

tady to je:
http://www.anandtech.com/show/3674/amds-sixcore-phenom-ii-x6-1090t-1055t...

a tady mas krasne side-by-side porovnani (davej hlavne bacha na "lower is better" a "higher is better" komentare):

http://www.anandtech.com/bench/Product/146?vs=108

hlavne si vsimni te spotreby v klidu: i7-860 85W, 1090T 122W
a v zatezi: i7-860 180W, 1090T 201W

;)

ad 2) v ST ano, a o hodne, v MT ne, ale o minimum

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Je ti jasné, že tie odkazy sú k bodu jedna, kde si porovnával Phenom II X4 s Core i3, že... ?

2. Definuj "minimum". Navyše, šesťjadro si predsa nebudem kupovať kvôli ST aplikáciám. To je už čo za úchylnosť? To si radšej kúpim vysoko taktované dvojjadro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Terrorist je pěknej pokrytec. U AMD mu watíky vadí, ale u nvidie je nevidí. Už jen čekám na fyzikálně teoretickou přednášku o tom, jak watty u nvidie jsou něco jiného než watty u AMD..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Terrorist je sociální snobský pozér :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jop, kdyz tak dojdou argumenty, to se pak deji veci ..

:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ty argumenty... Tak třeba já nemám rád málo plusek či mínusek, vždy se těším až ta budu mít +/- 7 :-) Avšak lidi mě nemají moc rádi a tak jsem toho moc nedostal :-( A pipeline... s tou se dají provádět věci, třeba 31 stages :-) To je panečku topení, kam se na to hrabe 14 stages, s tím si můžu maximálně tak zchladit pivo :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud bych na tohle mel zareagovat a mirka usadit tam kam patri a jak si zaslouzi, zvrtlo by se to tu do bitvy Intel vs AMD vs nVidia a to uz rozhodne radsi ne :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím krátce reaguj. Poslední dny se tady neustále pereš za nvidii a jejich 30W navíc(v tom nej případě - GTX 480,GTX 470 si nechám jako eso v rukávu:) ti je úplně jedno a pokaždé když se začne s AMD vs. Intel tak začneš se spotřebou. Jako sorry, ale to na něco ukazuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a vynaseni dx11 u ati ale zatracovani skveleho tessellacniho vykonu u nvidie ti jako pokrytectvi neprijde? ale budiz, abych ti odpovedel. u meho pracovniho pc me spotreba zajima dost silne, vsak take bezi temer 24/7. u meho herniho pc, me vazne spotreba nezajima skoro vubec, protoze bezi tak 1 az 2 hodiny denne. uz tomu rozumis? pak mam jeste server (pracovni i medialni), ten bezi 24/7/365 a svete div se, tam mam superusporny dualcore atom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Atom na server? Jsi zdravý? Nejspíš ne, jsi zarytá intelácká ovce :-) Jako sorry, ale tohle je fakt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm zajímavé. Vychází mi z toho, že bys v herním PC měl mít přetaktovaný Phenom X4/X6 + nvidii a v pracovním PC Intela + Ati. Chápu, že zrovna tobě to ale vyšlo všude pro Intel+nVidia i když to zčásti odporuje tvým myšlenkám, ale ono se dá vše interpretovat po svém. Třeba takové "ale ty nvidie tolik nežerou, vzhledem k tomu jak obrovský mají teselační výkon" a já bych napsal něco jako "v reálu té teselace stejně tolik není a podle mě nebude" no a nakonec by tady byla další nekonečná diskuze...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pracovni pc jen intel (s intel hd graphics), herni intel + nvidia, server je intel atom, nvidia ion

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máme to podobně, ale nejsem AMD rasista :) Pracovní PC intel s intel HD, menší webserver i5-750 s Nvidia, větší server Xeon s Matrox-em a NB Intel i Turion...A herní? AMD, když jde o cenu....Ale Ion chápu, na to na co to máš, to bohatě stačí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pod tohle se s klidem podepisu.Kdyz jsem na EH napsal pod podobny clanek ze nerozumim preferencim AMD tak me tam mladasove rozcupovali co to placam za nesmysly a kdyz jsem napsal ze zasadne u sebe v obchode nestavim PC s AMD kvuli castejsim problemum pri naprosto stejny cene,skoro nikdo to nedokazal pochopit.Lowend desky na Intel jsou levnejsi nez na AMD + maji modernejsi cipsety a ceny CPU jsou u Intelu pri stejnym nebo vyssim vykonu stejny,opravdu nerozumim cerveny zaslepenosti pubertaku v CR.Jiz to nekde bylo napsany,takhle akcni fanousci AMD/ATI jsou jen v CR a na SK... :))) Oni z toho ale jednou vyrostou. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, ja tady po kazdem postu taky cekam tak -10 do vecera :) ale to je spis fun. uz jsem dostal i asi -18 nebo kolik ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne pride zaujimave, ze z postov "proIntel" orientovanych ludi mam dojem, ze su otvoreny vsetkym veciam, ale momentalne triezvo preferuju Intel, lebo je proste teraz situacia na trhu taka, ze im ten Intel vychadza lepsie.
Naopak u zastancov AMD ide z ich postov pocit, ze za nieco bojuju, ze vsetci Intel su satani, alebo co :-)
Btw, ako som uz spominal niekde hore v tejto diskusii - vdaka bohu za tychto AMD zastancov a za ich klientov. Znamena to, ze Intel ma konkurenciu. A (zdrava) konkurencia je vzdy dobra. Tazime z toho my, klienti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sniper2003 je Radek Hulán?

"maji modernejsi cipsety"
Třeba takový SATA III, že ano:). Puberťák nejsem a s tímhle stupidním argumentem si můžeš podat ruku s největším dementem českého internetu, pokud to nejsi přimo ty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Az na posledni vetu souhlas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mirek11: Ty jsi neskutecne omezenej clovek.Podivej se na desky AMD okolo 1000Kc bez DPH - vsecko to ma NF520,630,max 760G.Beru lowend,do kancelare naprosto postacujici desky.U Intelu mas vsude G41...Nikdo neocekava u lowendu SATA III,to mozna tak ty.E3300 Celeron mam za 895Kc bez DPH,nejlevnejsi AMD je X2 5200+ za 952Kc.Deska pro Intel je za 815Kc bez DPH,MSI s G41,u AMD je to Gigabyte s nForce 630 za 813Kc.Vykonove spotrebou i cenou je na tom podstatne lip Intel sestava.To samy ti vyjde i u mainstreamu.Pokud by jsi chtel u AMD i jejich cipset,mas nejlevnejsi Gigabyte se 740G za 900Kc bez DPH a umi jen AM2 CPU...Jsou to v konecnym dusledku rozdily max 200Kc celkem,ale nejsem blbej,abych byt jen o tech 200 vic delal dreazsi a horsi PC...Hulan byl sice v.l,ale v hodne vecech mel pravdu,nicmene to pochopis casem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty časem pochopíš, že když ten komentář je napsát bez řádného ukončování vět, tudíš i bez argumentace, tak je nikdo číst ani nebude, protože se to přečíst ani pomale nedá :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

yep, dosly argumenty, uz zase. tak je na case zacit se chytat neceho, co s tematem naprosto nesouvisi, treba interpunkce, preklepu, gramatiky a pravopisu atd. a az i to dojde, prijde zachvat rage, slintani z koutku ust, krevni vyron v mozku a temer okamzita smrt :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Argumenty? Kde? Já se svobodně účastním diskuze, nikde se s nikým nehádám že je to zarytá intelácká ovce ... teda krom jednoho příspěvku s grafikou, tam se to prostě nedalo vydržet, to byla zaslepenost 100% ... nejsem nějaký stádovitý pubescent jenž se honí za nálepkou intel, já si spokojeně užívám kombinaci AMD CPU/chipset/GPU, ale nikde o tom nemusím básnit :-) To dělají pouze vesničtí klučíci, musí se před sousedy neustále vytahovat co mají nového, předraženého, skvělého, atp. Já se můžu pouze smát a odklikávat hodnocení v diskuzi, je to tak nesmírně zábavné :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak si to srovname :)

"tslany | dnes, 21:55 | reakce na terrorist
Argumenty? Kde? Já se svobodně účastním diskuze, nikde se s nikým nehádám že je to zarytá intelácká ovce ..."

"tslany | dnes, 16:52 | reakce na terrorist
Full HD dekódování? Jsi 100% ovce, integrované AMD grafiky (sice v chipsetu, ale ..."

krasa :D a nebo:
"já si spokojeně užívám kombinaci AMD CPU/chipset/GPU, ale nikde o tom nemusím básnit :-) " tady dokonce v jedne vete neco tvrdis a hned to v ni porusis :D ja z tebe fakt nemuzu :DD

velmi prosim, vratme se zpet k alespon trochu vecne diskusi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, vytrhávat z kontextu je jediná věc, co umíš, že? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pozorny ctenar si zajiste vsimne urcitych prvku ve vasich prspevcich. nicmene jeste jednou - vratme se prosim k vecne diskusi, diky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"velmi prosim, vratme se zpet k alespon trochu vecne diskusi "

Myslíš takúto vecnú diskusiu?
"a tvoje amd x4 za 2000,- je sice mozna levnejsi nez i3, ale abys to mel komplet, tak oproti i3 k tomu musis jeste koupit grafiku, co zvlada full hd dekodovani. a pak jsi cenou uplne mimo a spotrebou .. ehm, radsi ani nemluvit "

Kľudne, len podotknem, že 1. apríl v tomto roku už bol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co z toho co jsem napsal neni pravda? muzes prosim ted vecne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba že nemusíš dokupovat grafiku, že ta integrovaná v chipsetu je dvakrát výkonější než ta v i3? Už jsem ti to tuším jednou i já psal, avšak tys to nechal bez odpovědi. Došli ti argumenty, nýbrž i vyhýbavé odpovědi :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale pointa je v tom, ze to cenove vyjde stejne, vykonove lepe a spotrebou mnohem lepe ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si robíš prdel? Core i5 je sám o sebe rovnako drahý ako Phenom II X2 + 890GX. Radeon HD 4290 je vo väčšine prípadov výkonnejší (4x lepšie, 2x horšie, 1x rovnako). No a čo sa týka spotreby:
"While we're presenting power consumption data here, it's not a very balanced comparison. Our H55 test motherboard is a micro-ATX board without any fancy features like USB 3.0 and uses scaled down power delivery. Our 890GX board however is a fully equipped ATX board from Gigabyte and thus can easily draw another 10W+ over a reduced micro-ATX design."
Pekná demagógia z tvojej strany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co sem pletes i5? vzdyt ty jsam si mluvil o i3, ja ti odpovidal na i3 a zrejme proto, ze se ti to ted nehodi, se dotoho snazis motat i5? LOLeq

a co se tyce spotreby, tak:
core i3 idle 33W, ph II x2 46W, ph II x4 57W
core i3 load (3d) 61W, ph II x2 103W, ph II x4 151W
core i3 load (x264) 50W, ph II x2 69W, ph II x4 78W

i s temi tvymi +10W se dostanes nejlepe na stejnou uroven jako intel, ale spis ani ne.

tady mas porovnani vykonu i3-53 a ph II x2
http://www.anandtech.com/bench/Product/121?vs=118

tady mas ceny :)
http://www.alza.cz/amd-phenom-ii-x2-550-d166491.htm
http://www.alza.cz/intel-core-i3-530-dual-core-2-93ghz-73w-d136068.htm

neni co resit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno máš pravdu...phenom x2 550 je pár percent pomalší ako core i3 530, ale je o cca 650Kč lacnejší, čo činí takmer o 1/4 z ceny Core i3 530...a nabudúce postni Anand-ove testy v správnom porovnaní, čiže Phenom x2 550 vs Core i3 530 a nie Ahtlon X2 250 vs. Core i 530. a to je rozdiel.

Toto bol tvoj pohľad na vec,ja sa na to pokúsim pozrieť po svojom...čo tak zrovnať to tvoje Core i3 530 (za 2833 Kč) s cenovo porovnatelným CPU. Ja navrhujem Athlon X4 635 (za 2639 Kč) /zdroj Alza.cz/

porovnanie výkonu http://www.anandtech.com/bench/Product/122?vs=118

a čo sa týka spotreby Ahlony idú krásne podvoltovať bez straty stability, kukni sa sem http://www.zerocom.sk/procesory/athlon-ii-x4-620-spotreba-v-hlavnej-ulohe ...ak pôjdeš do extrému tak môžeš ušetriť aj 30W pri častokrát vyššom výkone (záleží od aplikácie).

Netvrdím že Core i3 sú zlé procesory, robil som na ňom pred týždnom a čo sa týka aplikačného výkonu, ktorý vnímam len subjektívne (bez benchmarku, len pozorovaním na svižnosť systému) nevybočoval tento systém z rady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je dobre srovnani, co pises. s tim podtaktovanim by me zajimal vliv na vykon obecne, ale pochybuju, ze by to dokazalo nejak vyrazne srazit rozdil spotreby 30W v idle a 69W v loadu (to jsou hodnoty z tveho vlastniho linku). i3 je v tech testech ve vetsine testu rychlejsi, s vyjimkou video encodingu a profi 3d renderovaciho software. ve hrach je i3 vyrazne lepsi. co se tyce urceni, ktere mi pro i3 prijde nejlepsi, tj. pracovni stroj, tak v SYSMark Productivity testu ma i3 193 bodu, ph II x4 635 jen 133 bodu. imo jako pracovni stroj je proste i3 lepsi a jeho spotreba usetri businessu dost penez. muzes rict, ze pro jednoho je tech 70W nepodstatne (i kdyz, vyznam uz to ma), ale ve firme, kde je tech pc sto, tak uz je to dost velky rozdil

btw, phenom xII chtel srovnavat hMrHenky, proto ten odkaz

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

13W rozdiel v IDLE a 56W v záťaži je dosť malý, aby si to pocítil na peňaženke.

Zoberme si príklad, že je počítač zapnutý 12 hodín denne a kW/h stojí 0,1348100 € (nakoniec to prevediem na Kč)

IDLE:
Rozdiel hodinovej spotreby v IDLE je 13W = 0,013kW
za 12 hodín to číní 156W = 0,156kW
za 30 dní to činí 4680W = 4,680kW
za 365 dní to číní 56940W = 56,940kW
a to je vo finančnom vyjedrení 7,68€ = cca 194,69 Kč (1€=25,350Kč)

BURN:
Rozdiel hodinovej spotreby v BURN je 56W = 0,056kW
Povedzme že bežný človek vyťaží procesor na plný výkon tak na 3 hodiny denne, čo činí 168W = 0,168kW
za 30 dní to číní 5040W = 5,040kW
za 365 dní to číní 61320W = 61,320kW
a to v peňažnom vyjadrení znamená 8,27€ = 209,64Kč

Ak zoberieme že ak chce velká firma naozaj ušetriť, tak to kacelárie si môže vybrať s týchto procesorov a do úvahy zoberie tieto ceny /zdroj alza.cz/:
Core i3 530.....2833Kč
Athlon X4 635...2639Kč (-194Kč/-7,65€)
Athlon X3 435...1883Kč (-950Kč/-37,48€)
Athlon X2 250...1631Kč (-1202Kč/-47,42€)

Rozdiel spotreby v IDLE/BURN oproti core i3 530 (zdroj Anandtech) a následné vyjadrenie v €/Kč
Athlon X4 635: 13W/56W
...7,68€-194,69Kč/8,27€-209,64Kč
Athlon X3 435: 17W/56W
...10,04€-254,51Kč/8,27€-209,64Kč
Ahtlon X2 250: 10W/30W
...5,90€-149,57Kč/4,43€-112,30Kč

A stoho vypočítame za akú dobu je procesor schopný spáliť elektr. energiu v hodnote, ktorú sme ušetrili pri nákupe:

Athlon 635: IDLE 7,65/7,68 = 0,996 roka
BURN 7,65/8,27 = 0,925 roka
Athlon 435: IDLE 37,48/10,04 = 3,733 roka
BURN 37,48/8,27 = 4,530 roka
Athlon 250: IDLE 47,42/5,90 = 8,037 roka
BURN 47,42/4,43 = 10,704 roka

takže ak kupovať procesor do kancelárie tak jednoznačne Ahlon II X2 250, pretože tie peniaze čo na ňom ušetríte môžete s kľudom mínať na elektrike v IDLE 8 rokov a v BURN 10,7 roka. Táto analýza ale neberie do úvahy iné procesory od INTELU, takže je istým smerom skreslená, berte to skôr ako zamyslenie sa a reakcia ku výhodnosti, či nevýhodnosti Core i3 530. Výsledky prekvapili aj mňa :-)

Za prípadné chyby pri výpočtoch sa ospravedlňujem, neurobil som ich úmyselne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hned tvuj prvni predpoklad je ale spatne, rozdil ve spotrebe neni 13/56W ale 30/69W idle/load :) zdroj je tvuj vlastni link:
http://www.anandtech.com/bench/Product/122?vs=118

nevim proc do toho pocitas vysledky s hd5870, kdyz ma i3-530 integrovanou grafiku a tak si do kancelare nikdo externi grafiku kupovat nebude, natoz pak hd5870 LOL

taky jsi jaksi opomnel rict, ze i3-530 je znacne rychlejsi nez x4 635 ve vsech beznych ukolech viz. "v SYSMark Productivity testu ma i3 193 bodu, ph II x4 635 jen 133 bodu", u tech ostatnich cpu od amd se ten rozdil presouva uz k extremnim rozdilum

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

priznám sa ten tie testy na Anandtechu sú zvláštne...X4 635 + 5850 má nižšiu spotrebu ako X4 635 bez 5850(resp. bez špecifikovania GPU...nepíše sa tam vyslovene ani IGP)

Vôbec ti neberiem tie testy v sysmarku, ale ja som si zatial pri office programoch vystačil aj s ahlon x2 3800+ aj to som bol najpomálší článok, ktorý zadával príkazy a povely...skutočný výkon procesoru potrebuješ k hraniu nových hier, kodovanie videa (môj prípad), rendering v 3D animačnom programe a ešte aj zipovanie (to je menej časté)

Ja by som si nemohol vybrať ten intel...slabý výkon v H264 za tie prachy...ale každý nech si vyberie podla aplikácie v ktorej najčastejšie robí...ty asi v Exceli a worde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na pracovnim pc urcite h264 neencoduju, to delam na hernim s cuda akceleraci h264/renderovani. tvuj pristup beru v pohode, pokud to delas casto a nepouzivas grafiky od nvidie a software, ktery cuda akcelerovane prevadeni videa a renderovani podporuje. pak by se ti o fous ta x4 vyplatila, to je bez pochyby. a o tom vnimatelnem rozdilu mas vicemene take pravdu, rozdil je maly, protoze lepsi response casy u i3 jsou dost brzdene normalnimi disky. zkus dat k i3 i x4 nejake dobre spolehlive ssd, treba intel x25-m g2, az uz ten rozdil mezi temi platformami poznas mnohem lepe. ja jsem si tohle ssdcko poridil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu ...video enkodujem často a nvidiu nepoužívam...zvyčajne IGP alebo nejaké GK do 100€ od ATI...teeda aspoň zatiaľ, kým hrám na jednom monitore :-)

Do SSD by som chcel isť, ale obávam sa o životnosť SSD.Bol by som rád aby to vydržalo aspoň 5 rokov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

urcite do toho jdi, ssd je nejlepsi upgrade co muzes udelat. koupit si rychlejsi pameti nebo cpu nepoznas zdaleka tak, jak poznas ssd. ja muzu napriklad rict, ze spustit eclipse a v nem nejaky velky projekt mi pred ssd trvalo i minutu. s ssd je to za 3 sekundy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Či to nebude tým, že som porovnával výkon GK? A len GK v Core i5 je natoľko výkonná, aby dokázala dobehávať za GK v 890GX. Ak si porovnával GK v Core i3, potom som veľmi zvedavý, odkiaľ si vyhrabal rozprávku o tom, že Intelácka GK je výkonnejšia, než GK v 890GX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

stejne vykonna. to je rozdil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za "stejně výkonnou" sa dá ako-tak považovať GK v Core i5, nie v Core i3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale jo, me to prijde stejne. na 3d hry oboji skoro nehratelne. na h264 1080p oboji staci .. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, už chápem:
1. GK v Core i3 je rovnako výkonná, je výkonnejšia a poráža 4290 vo všetkých testoch, ale ani na jednej je to nehrateľné, čiže je to jedno.
2. Na AMD platforme si treba priplácať za ďalšiu kartu, aktorá zvládne full HD video, ale vlastne obe ju zvládnu bez problémov.

Ty si schizofrenik?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a vida, uz to skoro mas. jeste chvilku premyslet. s ekvivalentnimi grafikami pak je rozdil hlavne ve vykonu cpu samotneho, kde i3 jasne vede a ve spotrebe, kde i3 opet vede. tak a tim jsme se dostali pres tvoji legracni odbocku k moji puvodni pointe

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedinú odbočku si urobil ty, my sa tu celý čas bavíme o GK, nie CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pointa je v tom, že si zapotil takú sprostosť, že sa budem na nej ešte veľmi dlho smiať. To je proste perla, na ktorú sa nezabúda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

reakce na "integrovaná v chipsetu je dvakrát výkonější než ta v i3". to rozhodne neni dvakrat, dokonce intel hd graphics jsou ve spouste testu stejni nebo i lepsi

http://www.anandtech.com/show/2952/2

:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je dobrej joke, prej X2 5200+ - ten se ještě prodává? I blbec má občas pravdu, ale hulánovské tvrzení, že AMD/Ati produkty kupují jen puberťáci nebo chudší lidé, je zcela mimo realitu. Opravdu mám stovky zkušeností s různými PC a nějak nemůžu zodpovědně tvrdit, že by Intel byl něco víc, jelikož poruchovost je tak nějak stejná a ten výkon je občas dost problém vůbec poznat - často říkám, že kdyby tam nebyla nálepka s logem, tak nikdo nic nepozná.

Časem jsem pochopil jen jediný fakt - kvalitní zdroj a trochu lepší deska(ne ta nejlevnější) jsou základem - značka CPU nic moc neovlivní. Prosím nepiš případy jak se ti to tehdy s AMD všechno rozesralo, protože jak jsem psal, já mám zkušenosti a tyhle málo vypovídající tvrzení beru jako hoax.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jsi zapomel zminit spotrebu v klidu, coz je v kanclu 99.9% celkovyho provozu, ta bude u intelu rozhodne nizsi coz je taky padnej argument. Mensi teplota=nizsi poruchovost (nestabilita).
Nekolikrat sem servisoval lowend od AMD platformy (ze to jede pomaleji kdyz to stoji min bych pochopil), ale to neskutecny vedro ve skrini i pri necinnosti me jen utvrzuje ze tudy cesta nevede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chci znát ten lowend od AMD co v nečinnosti tak hrozně topí. Myslíš ty jednojádra semprony s TDP 45W nebo nejlevnější athlony II X2? Ty to totiž nedokážou ani v sebeblbější skříni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, starýho Athlona X2 6000+(Brisbane) jsem doma chvíli měl a ani ten by to nedokázal - v idle byl totiž srovnatelný s wolfdaly. Burn už byl horší. Tudíž beru tvoji reakci jen jako další nekonečné klišé "AMD se přehřívá a padá".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

G41 za 1000? To sice ano, ale to jsou desky, o které bych si ani neopřel kolo...To jsi dal příklad na prd...Kvalitou zpracování počínaje a layoutem konče..A nezapomeň, že když dáš 2000 za 785 tak do ní dáš i poslední procesory od AMD (odzkoušeno) - což u 775 samozřejmě neplatí... Skladově dostupná, která připadá v úvahu a pod kterou bych se podepsal stejně vyjde na cca 2000... Bohužel Intel to s chipsety nemá moc slavné (úzká hrdla jsou u nízkých dobře známá), ideál za současnou cenu je pořád podle mě P55, ale to už jsme někde jinde,že ;-)Já bych naopak nic od Intelu v téhle ceně nedával, to je hazard...dostanu za 2000 lepší AMD, který můžu poslat do světa... A za poslední 2 roky se mi vrátila jen jedna paskvilní G41 (která byla superlevná na přání zákazníka). Osobně se snažím stavět Intel na DP55KG a DP55SB ;-) A jinak většinou AMD..a zatím no problem..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reagovat na terrorista nemá smysl, vždy si bude stát za svým ikdyž mu napíšete milion argumentů. Znám pár takových případů, býval jsem moderátor na jednom hojně fregmentovaném fóru, avšak jsem právě neměl čas ani nervy se s individui typu terrorist apod. otravovat, a vám radím to samé :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja jsem od tebe zatim nikdy zadny argument neslysel, jen urazky typu "jsi 100% intelacka ovce" a k jinym prispevatelum reakce typu "mas tam chyby v interpunkci a proto nemas pravdu". tak pokracuj dale, at to jeste vice zviditelnis :) ja se mezitim budu venovat vecne diskusi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neurážaj ľudí, ktorí sa skutočne venujú vecnej diskusii. Na tú tvoju by som vedel nájsť kvantum prívlastkov, no "vecná" medzi nimi určite nie je, pretože okrem demagógie som od teba nič iné nečítal.
A prosím, napíš, že to nie je demagógia a v tom momente ti dôkazom roztrieskam papuľu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takze pisu "nie je to demagógia". tak a ted mi rozrieskaj mou papuľu, uz se tesim ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

terrorist | 20. 7. 2010 16:28
a tvoje amd x4 za 2000,- je sice mozna levnejsi nez i3, ale abys to mel komplet, tak oproti i3 k tomu musis jeste koupit grafiku, co zvlada full hd dekodovani. a pak jsi cenou uplne mimo a spotrebou .. ehm, radsi ani nemluvit

terrorist | 20. 7. 2010 22:33
a co z toho co jsem napsal neni pravda? muzes prosim ted vecne?

terrorist | včera, 14:44
ale jo, me to prijde stejne. na 3d hry oboji skoro nehratelne. na h264 1080p oboji staci .. :)

Jeden z mnohých príkladov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ony snad vsechny levne desky pro amd maji igp? ja jsem treba nasel s 890GX jen sest desek, jedna za 2660,-, ostatni za 2800,- a vic, se slusnou vybavou pres 3000,- (zdroj: http://www.lan-shop.cz/zakladni-desky?v=&zd=&cmin=&cmax=&s=&p=479x3732&s...)

ohanis se tu levnymi deskami pro amd, ale zaroven pouzivas jako argument chipset s igp, ktery ale do kategorie levnych desek nespada. to je jasne stredni trida

kdezto ke core i3 si koupim desku se vsim potrebnym na full hd 1080p uz za 1700,- (zdroj: http://www.lan-shop.cz/asrock-h55m-h55m-94671)

OWNED :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha, takze ty srovnavas vykonove 890GX a cenove pak 740G? no ty si dobrej :D

navic ti na to hardwaru jaksi chybi hdmi, ne? takze napriklad o hdcp nebo audio over hdmi se neda ani mluvit :)

next? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som vedel, že sa chytneš na výkon! Tak mi dovoľ ťa citovať:
terrorist | včera, 14:44

ale jo, me to prijde stejne. na 3d hry oboji skoro nehratelne. na h264 1080p oboji staci .. :)

Na margo HMDI: Chcel low-end, máš low-end. Chceš HDMI? Máš HDMI: http://datacomp.sk/mb-msi-785gm-e51-am3-_d52706.html
1557 Kč.

Next?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je pekna deska. v cechach se da sehnat jeste levneji nez u nasich slovenskych bratru :) (http://www.lan-shop.cz/microstar-785gm-e51-87355)

tak, to mame desku za 1462,- (uspora 240,- kc)
k tomu jeste cpu za 2462,- (uspora 264,- kc) (http://www.lan-shop.cz/amd-adx635wfgibox-x4-635-94876)
i3-530 je za 2726,- (http://www.lan-shop.cz/intel-bx80616i3530slblr-i3-530-93561)

usetris 504,- kc, ale mas vetsi spotrebu a mensi vykon cpu (v office produktivity jen 66% vykonu i3)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cenou bez daně bych se nechlubil. To je jak mobil bez SIM karty nebo auto bez kol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je cena s 19% DPH.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tys to přepočítal na Kč? Aha... tak pardon, jsem slepej ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.