Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel: Sapphire Rapids vydáme později, než jsme plánovali

Kde mají zrcátko?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To donesou pozdeji...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

zrcatko si ulomil ceo intelu, aby v nom videl amd,
ale kazdy vecer potrebuje nove, lebo jedno rozbije

ceo intelu sa kazdy vecer pyta zrkadielka:
zrkadielko, zrkadielko, povez mi kto ze ma najvykonnejsie serverovske CPU? dufam ze ich vsetkych drtime
a zrkadielko odpoveda: amd je uplne inde ty chuj, tu mas link
https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
a potom ceo drbne zrkadielko o zem

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už jsou tak hluboko v řiti že už ani nevidí ven :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@hor411:
že by přiště místní redakce nemusela přebirat drby od pochybných youtuberů jako MLID ( AdoredTV) a spol., kteří jak se ukazuje buď mají velmi špatné zdroje informací, nebo si ty informac rovnou cucají z prstu a střílí vyloženě naslepo. Větší míra skepse a zdravý rozum by rozhodně neuškodily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to bych nedelal, drby jsou zajimave. Je to trosku jako kdyz sledujes detektivku, jak se to postupne 'rozmotava' ;)
Samzorejme to neni pro jedince, kteri chteji cerno-bila fakta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jaký leaker má podle tebe ve všem úspěšnost všech odhadů 100%? Já žádného takového neznám, každý se někdy sekne a MLID patří rozhodně k těm lepším, co toho leakuje hodně a už se několikrát trefil i ohledně Zen4, jen to IPC se mu moc nepovedlo, ale podobná čísla přicházela třeba i od RGT, takže na tom asi něco přeci jen bude, očividně se jen změnily plány jak u RDNA3, když konkurence zvyšuje TDP, tak se nakonec rozhodli jen pro optimalizace architektury pro vyšší frekvence místo původního plánu s větším IPC.

Leakery s leaky typu: Zen4 bude do AM4 (tečka)... tak ty nepočítám, to stejně není žádná zajímavá informace, to se dozvím i jinde, to je jasné snad každému, že pro AM4 to už asi nebude, to už by mohl dotyčný leakovat už rovnou, že Zen4 nebude do AM3 nebo LGA1700, úspěšnost bude sice jistá, ale k čemu takové leaky jsou, to netuším.

Navíc MLID potom ty odhady opravil a nakonec se trefil, narozdíl od jiných, kteří tomu už předpovídali nezlepšení IPC, nebo dokonce jeho degredaci..., že?;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no, ono když nějakou informaci třikát nebo čtyřikrát upravíš (jako MLID), tak se nakonec možná i trefíš :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tech 8% ve spojeni s vyssima frekvencema bude uz v pohode. Vychazi to pak okolo tech 20% ST, coz bude stacit. MT bude vyssi. Herne to muze byt i vic.
Podle mne ukol splnen, duvod prechazet na Intel platformu moc nevidim :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No pokud se potvrdí ještě ten až 5,8 GHz max. boost, tak by mohl být ST vyšší možná i o 25%. A to je rozhodně hodně slušné. Tady ten hate na Zen4 upřímně moc nechápu, sice jsem už viděli i větší skok, ale v combu s těmi brutálními frekvencemi to ještě vychází hodně dobře na to, že to je jen takové evoluční vylepšení Zen3... u toho bylo sice IPC vyšší o 19%, ale zas s frekvencemi už moc nepohl, takže zas o tak moc lepší to tas nebylo oproti tomu co předvedl Zen4, aby jsme Zen4 za to museli nějak hanit a Zen3 naopak opěvovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hate ? Kdo podle tebe hejtuje ZEN4 ? Jediné na co se někteří snažili upozornit byl holý fakt, že nelze věřit "leakerům" jako MLID a jejich "zaručeným" informacím o 24% IPC nárustu a že reálné IPC ZEN4 bude nižší, což se nakonec potvrdilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kecy typu „má to nulové zvýšení IPC“ doslova hate byl, to si snad nikdo nemohl vážně myslet, že to nebude mít žádné zlepšení, v ojedinělých případech jsem dokonce opravdu narazil, jak si někdo myslel (nebo snad spíš jen dělal, že si myslí), že tam je dokonce zhoršení.

Ono ale když chce někdo něco hatovat, vždy se dá najít aspoň nějaká blbost, jak se říká, kdo chce psa bít, hůl si najde – třeba že se mi nelíbí tvar toho CPU, sice netuším, proč by jeho tvar někomu měl vadit, když je stejně zakrytý chladičem, ale je prostě škaredý, tak proč ne, je to úplně stejně přitažené za vlasy jako shazovat celou architekuru jen na základě toho, že má nízké IPC, jakdyby záleželo jen na tom a ty velmi vysoké takty už na ten výkon asi nemají vliv žádný, že... vůbec tak není i přes to nízké IPC stejně na úrovni konkurence, takže bojkotovat, bojkotovat a... znovu bojkotovat, očividně někdo už prostě rozhodl, že to je fail a už názor nezmění, ani kdyby to nakonec mělo mít ST vyšší o 30%, jen aby nemusel přiznat, že Zen4 předčasně podcenil. A že byl na to přehnaný hype, za to AMD přece nemůže, že někdo od toho čekal kdo ví co, vždycky bude nějaký extrém, co bude opravdu čekat těch 30%, s tím už nic nenaděláš.

No a pokud ti tak strašně vadí, že to MLID jednou popletl, tak to doporučuji ty leaky nečíst vůbec od nikoho, protože každý leaker se někdy splete a je svým odhadem mimo, právě proto se vždy píše, ať to bereš s „grain of salt“.

A navíc kde bereš furt tu jistotu, že se třeba v nějaké ranné fázi vývoje opravdu někdy nepočítalo s vyšším IPC, to doteď moc netuším, akorát z toho z různých důvodu mohl prostě sejít, jen to už se k někomu nedostalo včas, aby své predikce mohl poupravit... že se postupem času, kdy se blíží vydání, spekulace mění, protože neustále přicházejí nové informace o změnách, to je přeci úplně normální, takhle předčasně se nedá nikdy určit, jak to přesně dopadne, to doteď nejspíš moc neví dokonce ani samotní inženýři přímo v AMD, na jaké hodnoty se jim to ještě podaří dostat, natož někdo tam venku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

buď sem hoď odkaz, kde někdo mluví o nulovém zvýšení IPC v souvislosti se ZEN4 nebo si prestaň vymýšlet.

"že to MLID jednou popletl..." LOL To je vtip roku :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možné jste si nevšiml, ale větší vylepšení ZEN architektury je vždy ob generaci a to bude až ZEN 5. Takže bych řekl, že AMD odvádí dobrou práci a mezigenerační zlepšení bude i tak slušné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Intel to asi bude stačit, AM5 ale bude jen pro nadšence, drogové dealery a kryptosmetánku :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

maji v jednom clanku chybu v nadpisu odstavce a nebo mi neco unika :D

"IPC Zenu 4 má oficiálně být o 8–10 % lepší, než u Zenu 4"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to Zen2 je tam preklep?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme Zen3

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Saphire rapids to budú mať ťažké voči Genoa-As viac ak 1 GiB V-cache. Asi vznikne nový pojen "In cache processing"

- For EPYC 7004 "Genoa", AMD > 75% improvement for enterprise Java performance compared to EPYC 7003 series. 12 channel DDR5 PCIe Gen 5 CXL support. Genoa is on track for Q4 launch.

- EPYC "Bergamo" with Zen 4C cores for cloud computing will be able to offer twice the cloud density as 3rd Gen EPYC. Bergamo CPUs will launch in H1'2023.

- Genoa-X was confirmed as Genoa with 3D V-Cache. Genoa-X will offer more than 1GB of 3D V-Cache per CPU/socket.

- "Siena" was announced as a lower-cost Zen 4 platform intended for edge computing and telecommunications. Will be quite interesting to see how this Siena play is for lower-cost EPYC.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Financial-Day-2022

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta dnešní Amerika je nemocná. Teď jsem si všiml, že ta Intel blbka má nalakované nehty na tmavo, nejpravděpodobněji na černo. V USA jsou holt v kurzu nevhodné extrémy - buď infantilní duha LGBTQ nebo nevkusná death-metalistová barva úplně nevhodná pro lidi zastupující společnost na veřejnosti. Ještě tam chybí nějaký CEO s potetovaným ksichtem....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pohlaď si svůj prsten s černým kamenem a na klávesnici už nešahej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intele! Hlavně nespěchat!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je problém prísloví

1.
Práca kvapná,
málo platná.

v
2.
Kto včas dáva,
dvakrát dáva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mne necht intel Sapphire Rapids ani Raptor Lake vubec neuvadi, oba produkty sou totiz planovane jako silene zrave, vyzaduji nove zakladni desky a i tak se Zen-u III co se tyce vykon/watt/cena nevyrovnaji, jednoduse intel promeskal cas vydat neco nove a lepsi nez konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc by som AMD nepodceňoval vo výrobnej kapacite. Zákazníci v minulosti reportovali, že dodávky od AMD sa zlepšujú zatiaľčo u Intelu to bolo naopak. Ak to takto bude ďalej pokračovať AMD bude mať naozaj podobnú alebo dokonca rovnakú výrobnú kapacitu ako Intel v leading edge procesoch. Teraz sa o leading edge nebavíme o 7nm, ale už o 5 a 3 nm produktoch, na ktorých by mali byť serverové produkty AMD vydané v najbližších rokoch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"AMD bude mať naozaj podobnú alebo dokonca rovnakú výrobnú kapacitu ako Intel v leading edge procesoch."
.. Neboj, to se nestane. Intel si to uz osefoval. Alokuje kapacity u TSMC, tudiz zase se to bude delit a to co by mohlo vyrobit AMD "navic", pujde misto toho za Intelem. K tomu ma vlastni kapacity pro rekneme pro ne-top generaci CPU. Takze ve vysledku na tom muze jen vydelat (Intel).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.