Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel se bojí Hammeru od AMD

Intel logo staré

Možná ne vyloženě bojí, ale co kdyby se AMD povedlo chytnout s architekturou x86-64? Pak by miliardová investice do Itania mohla přijít vniveč a Intel by si ani neškrtl. To by samozřejmě nemohl připustit a tak tajně u něj běží projekt, který má za úkol do Pentií 4 (resp. do následovníka Pentia 4 Northwood, do Prescotta) přidat podporu x86-64 architektury. Pokud by se povedlo AMD prorazit, tak by Intel uvolnil Pentium s podporou x86-64 a kdyby ne, tak by dál tvrdě razil vlastní architekturu Itania.


Ke snahám o vytvoření x86-64 kompatibilního procesoru se u Intelu nikdo nepřiznal, ale to je zcela pochopitelné. Vždyť Intel se snaží vystupovat tak, že on je ten, kdo určuje kam se procesorový svět vydá a ostatní (rozuměj AMD) jen kopírují to, co on připraví. Navíc by existence takovéhoto projektu mohla u zákazníků podlomit důvěru v Itanium a jeho následníky a to Intel určitě nechce.


PS: Informaci o tomto projektu (nazývaném Yamhill Technology) pochází od jednoho bývalého zaměstnance Intelu, který na tomto projektu dělal. A ač to zní logicky, nelze se na takovýto zdroj informací zcela spolehnout.

Diskuse ke článku Intel se bojí Hammeru od AMD

Žádné komentáře.