Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel se pochlubil Optane modulem do DDR4 slotu

"Díky podstatě vrstvení (3D) by měly nabízet vyšší výkon než klasické DDR4 "
To asi ne že ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna na to koukám, ve zdroji: "These sticks fit into DDR4 slots in servers, promising better performance due to the “stacked” nature of 3D XPoint technology." Ale také se klaním k to asi ne, že ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dle meho to bylo mysleno ze nabidnou vyssi vykon jen diky vyuziti ddr4 slotu ne ze nabidnou vyssi vykon nez klasicke pametove moduly

Edit: na te pyramide je to dost jasne zobrazene ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, pyramida je jasne citelna
taky se priklanim k tomu, ze NO-Xuv text muze byt zavadejici

PS: maly preklep v perexu "který rozšíří od rychlejší elektronickou paměť" - slovicko "od"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme že to nieje rýchlejšie ako DRAM.

A už to pomaly prestáva byť vtipné. Keď pred 5 rokmi prehlásili že to bude 1000x rýchlejšie ako NAND, tak som sa na tom ešte pousmial (aj keď tomu niektoré exampláre verili a obhajovali to) ale prečo s tým ešte stále rantujú?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K cemu to je dobry?

Jako v dobe HDD by se mi hodilo nacpat vsechno co spoustim do 512GB RAM Optane modulu a nechat to tam i pri vypnuti PC a po znovu zapnuti v klidku pokracovat, kde jsem skoncil z te "ramky". Ovsem dnes v dobe rychlych SSD disku uz me nejak RAM netrapi a spis jde o jeji rychlost, aby byla furt nasobne rychlejsi nez SSD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak misto nekolika TB extremne drahe pameti tam narves levnější Optane ktery bude stale vyrazne rychlejsi nez klasicke reseni navic ty data tam zustanou uložena ( docela si to v servrovem prostredi umim predstavit) ze jsme zabredli v desktopu kde je pro bezny WS strop 4 kanalovy radic pameti s omezenou maximalni velikosti nl ..podle mne si to sve zakazniky najde pomerne snadno a az na tom dost vyrejzuji tak to treba casem zacnou pajet primo na desky ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle reseni neni zadna velka novinka, je to technologie stara jiz minimalne dva roky, tusim ze loni se konecne dockala standardizace a krome INTELU, ktery vyrabi moduly a zabudoval potrebnou podporu do DRAM radicu, to podporuje treba HP ve svych novych serverech. Microsoft k tomu napsal specialni ovladace (vlastne cele API) do Windows Serveru 2016. Hlavni duvod pro pouziti neni ani vysoka kapacita oproti RAM ani vysoka rychlost ve srovnani s konvencnimi disky (je to prilis pomale ve srovnani s RAM a prilis male ve srovnani s diskovym ulozistem) ale extremne nizke latence. Predpokladane vyuziti je proto pro databazove servery, pro ukladani transacnich logu a podobne aplikace, kde zalezi na latencich. Mimochodem to nove API umoznuje k datum pristupovat normalne jako k jakemukoliv jinemu disku, rozdil je v obsluze souboru mapovanych do pameti CPU, u konvecnich disku je to nutne emulovat nacitanim stranek pod taktovkou OS, u techto disku, se bude pristupovat primo do Optane modulu (s hlediska CPU se jedna jen o neco pomalejsi RAM).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel tomu hovori Apache Pass (NVM DIMM). Malo to vyjst uz so Skylake-SP, ale nevydalo, takze az CLX.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.