Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel se ještě téměř rok a půl nepohne ze 14 nanometrů

Hele já nevim, školy nemám, ale nejsem si jist zda bez nabírání nových a výrazně lepších lidí propouštění pomůže :-) Pokud je to JENOM tak jak je popsáno, dělá to dojem řezání vlastních nohou s cílem běžet rychleji :-) Protože vyhazování vrcholových managorů má šanci pomoci jen v případě, že jejich dosavadní činnost problémy přidělávala nebo vývoji bránila v práci, případně nákupem jachet a šampusu odčerpávala prostředky.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

'Vrcholovy managori'..to bylo vtipny :)
Ale je to tak jak pisete s tim, ze kazdy fail se da vyuzit k vyrizovani uctu a posileni pozic ve firme temi dalsimi...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste nejspíš poměrně mladý člověk. Asi jste ještě u nějaké dynamické a dravé firmy nepracoval, jinak by jste věděl co to je americký způsob zaměstnávání, kdy jeden špičkový manager, který bere velký plat je vyhozen a místo něj jsou na jeho místo přijati dva noví mladí, kteří sice o tom nic neví, ale pracují za mnohem míň peněz, mají snahu se naučit a také mají nápady jak stávající platformu vylepšit, protože na to dívají jinýma očima.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Princip zkušeného propustím a naberu mladého nezkušeného známe i od nás desítky let (osobně to považuji za totální kravinu, kdy měním kvalitu za kvantitu). Problém je v tom, že ti nezkušení nadělají více chyb, než se stanou zkušenými (a to trvá léta) a každá chyba ve vrcholovém vedení může mít nedozírné následky....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mám zkušenosti ze dvou mezinárodních a nadnárodních firem. jedna s americkým řízením kdy vyhodila programátora, který naprogramoval celý program a věděl o něm všechno. Místo něj nastoupili dva cucáci, kteří od rána do večera chodili s povolením oprav softwaru, které měl vyhozený manažer v tomto softu ponechané bez povšimnutí. A to se bavíme o programu za cca 80mega s propojením do oraclu.
A pak tu je druhá docela hodně velká firma, ta pořád drží ty stejné managery už desetiletí na stejných pozicích a je to bída, ti lidi jsou odtržení od reality, melou naprostý sračky, rozhodují o věcech do kterých jim nic není a jen podle záště a obliby toho kterého člověka, ničeho se neštítí a ještě požadují slevy po dodavatelích a když už dodavatelé nemůžou jít s cenou dolů, protože už jejich subdodavatelé odmítají plnit, tak to berou jako vzpouru a kartel a vyhrožují ukončením spolupráce. Ale furt tam jsou a nejsou vyhoditelní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"dva cucáci, kteří od rána do večera chodili s povolením oprav softwaru, které měl vyhozený manažer v tomto softu ponechané bez povšimnutí"
A to mám pochopit tak, že řešili zbytečné věci nebo tak že našli chyby kterých si provní programátor nevšiml?
Navíc vyměnit člověka abych ušetřil a vyměnit člověka, protože nepracuje správně, jsou dvě rozdílné věci ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tick tack tock tuck f**k fuck FUCK!! We are screwed!

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne predpokladam cenu vosmjaderneho Core i9 - 9900K na 450€, inu Ryzen 7 2700X stoji 350€, 50€ priplatek za vykonnejsi Intel a +50€ priplatek inu ze je pajen, sem pote velice zvedav jak Intel upravi cenu svych votrepanych ctyrjader, nemeli by stat vic nez polovinu cili 7700K za 220€ a 8700K maximalne 300€, to sou jeste pred lety nevidane ceny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby nebyl 9900K za 12500,-, 9700K za 11000,- a zbytek pod tim zustane jak je..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ja si to tiež myslím, cena bude okolo 7820X možno trocha menej a ostatné bez zmeny, žeby 7700K za 345€ padol na ~250 tomu moc neverím

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslis ze bude nekto kupovat ctyrjaderny navic nepajeny model 7700K za 345€ kdyz bude za cenovku 450€ dostupny vosmjaderny a pajeny, vykonnejsi model 9900K? ne nebude to kupovat jednoduse nikto, uz si treba jednou a najednou zvyknout ze ctyrjadra cenu vyssi jak 250€ mit nebudou, holt sou davno za zenitem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel preci neslevnuje a nebo aspon ne oficialne..necha to dobehnout nebo to protoci v nejake promo akci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Situace kolem výrobních procesů u Intelu:
a) Původní záměr po 22 nm bylo využívat nejnovější node delší dobu (místo 2 let, klidně 3-4 roky, aby se lépe rozložily/umořily čím dál vyšší náklady na vývoj a vybavení). Intel počítal, že se konkurence zachová podobně, ale v tom se přepočítal. Samsung, TSMC a GF dupou na plyn jako za "starých časů". Ona brzda by mohla přijít kolem 5 nm.
b) Intel nasadil u 10nm procesu nové věci (např. už má používat germanium u kritických mezispojů, zatímco ostatní jedou na křemíku). Plus se objevily problémy s výtěžností, které způsobuje vícenásobná expozice. Navíc prý z vývoje odešly klíčové osoby.
c) Původní verzi 10nm procesu nepoužíjí na nic. Verzi 10nm+ měli mít ke konci letošního roku. Možná na ní postaví Atomy a ULV segment. Kdo ví. Všechno směřuje k verzi 10nm++, která bude odladěná právě v H2 2019 a umožní i vysoké taky tako stávající 14nm++.

Otázkou je, co se mezitím děje na poli vývoje procesorů. CannonLake pravděpodobně odpískali. IceLake prošel tapeoutem již v létě 2017. Pro rok 2019 tu měl být TigerLake. Jen doufám, že divize procesorů nezahálí a alespoň využila zpoždění a IceLake a TigerLake budou mít opravedné bezpečnostní chyby na úrovni HW.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je kopa noviniek. :D

Ak si pozriete oficiálne materiály z rokov 2015/2016 tak Intel takmer pravidelne sľuboval začiatok výroby na nasledujúci rok od oznámenia. Žiadne plány na pretiahnutie 14nm neboli. A vidieť to aj na tom, že už nemajú ďalšiu 14nm architektúru, tak používajú Skylake-refreshe.

Dokonca v 2016 prehlásili že v 2017 budú mať Androidy nove ARM A76 vyrábané na Inteláckom 10nm procese. Takže ten zámer na rýchly prechod tam bol.

b) neviem akú máte predstavu o konštrukcii tranzistorov, ale samotný kremík sa nepoužíva už nejaký čas. Priemerne tam sú desiatky materiálov spolu v stovkách variant...

Čo sa týka viacnásobnej expozície, Intel tam bude mať SAQP. Ostatní majú SAQP (aj náročnejšie LEx, LSEx...) v produkcii už viac ako rok a v súčasnosti dolaďujú EUV ktoré je v stave uspokojivej výťažnosti ale pomerne nízkej produkcie za deň.

c) Icelake prešiel tape-in. To je niečo podstatne rozdielne ako tape-out.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Žiadne plány na pretiahnutie 14nm neboli.“

Přesně tak, tomu odpovídají oficiální roadmapy, kde po 14nm Broadwell a Skylake rovnou následovaly 10nm Cannon Lake a Ice Lake. Žádný 14nm Kaby Lake, Coffee Lake, Coffee Lake-referesh, Whiskey Lake ani Amber Lake v plánu nebyly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu tomu nerozumím. Intel má problémy s 10 nm, zatímco Ryzen 3000 má být 7nm. Čím to že konkurence je o tolik napřed?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono neni 10nm jako 10nm. Kazdy vyrobce si to definuje jinak. Intel ma tu miru prisnejsi nez ostatni...
https://www.google.cz/search?q=intel+14nm+vs+samsung+10nm&rlz=1C1GCEA_en...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je len na papieri.

Reálne Intel používa veeeľmi modifikovanú verziu s asi tretinovou hustotou tranzistorov.

Vidieť to na 14nm. Intel je papierovo lepší asi o generáciu ale reálne tam až taký rozdiel nieje (niekde je Intel dokonca pozadu).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Těch 7nm TSMC zhruba odpovídá 10nm Intelu. Takže ano, Intel je zase jednou pozadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik let už tvrdí, že ví, kde je s 10 nm procesem problém a jeho odstranění je jen otázkou času?
Já si myslím, že ví velký kulový a přestože do toho procesu vrazili už neskutečné úsilí, měli by se zamyslet nad variantou zkombinovat přiznání "tudy cesta nevede" s "začněme znova od píky".
S překopáním všeho včetně základů by během dvou let mohli mít funkční náhradu, kdežto neustálým náhodným opravováním chyby, kterou v podstatě nikdo nechápe, se výsledku také nemusí dobrat nikdy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale oni vědí, kde je problém - vícenásobná expozice + původní 10nm varianta nedovolí vysoké takty. Podle tohoho prohlášení, se více méně čeká na 10nm++. Viz můj příspěvek výše.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno a proč by to nemohlo bejt jen otázkou času? Aktuálně jedinej problém je čas :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože se elektřina chová pořád stejně a čas její chování nezmění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby Intel vydaval lepsi procesory jak AMD a za primerenou cenu, nevidim duvod hnat se za 10nm... vic pasiku, vic adidas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otazka taky je, co to za 10nm bude na tom konci 2019.

Za prve proc by po 10 odkladech nemohl byt 11ty.
Za druhe to muze byt ten konecne odladeny 10nm proces, ktery nesahne na vysoke takty a bude jen pro notebooky typu U, to uz tu nakonec take bylo. Nebo muze byt prvne pro notebooky a az casem se dostane na desktop procesory.

Proste to zacina byt s Intelem cim dal vic nahnute. Zatim stale dokaze konkurovat RyZenu 2000 tim Coffee Lakem nebo refreshem, ale pokud AMD dodrzi slovo a RyZen 3000 tu bude v 1H 2019, tak minimalne pul roku nebude Intel schopen konkurovat nicim.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vsak to je idealni stav. Roky ted prakticky nebylo schopne konkurovat AMD. Tak se alespoň trochu zahoji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

intel je microsoft )) oni sa nepohli z windows xp , zabugovany dnesny win 10 (!)denne(!) griluju stovky nespokojnych na reddite.. a to znaci ze maju obrovske problemy vid tento post : This error used a Windows XP icon.https://old.reddit.com/r/Windows10/comments/9348xt/this_error_used_a_win... a takych je tam denne viac )) kto fakt nemoze migrovat na linux tak odoporucam win 8.1 ..ten je vcelku vyladeny a uz nan nepustaju ziadne zmeny z MS.. este 3 roky podpora ,ptootm nepriama. len si treba upravit to tablidne menu a pracuje svizne. neporovnatelne lepsie ako moj sucasny win10pro

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nu což, moje pájená Pentium 4 se při zobrazování diit.cz zapotí stejně jako při hraní C&C Generals, ale pořád PC brzdí spíše HDD, takže počkám a třeba se dočkám něčeho s výrazně lepším poměrem spotřeba/výkon než má už poněkud letitý Prescott. Zombíe na retro 14nm navíc zmrzačená blátem pod heatspreaderem není dostatečně lákavý upgrade. Věřím, že to Intel dokáže a opět překoná sám sebe/svůj produkt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

děláte si srandu že? já myslel že mám prskavku dlouho,ale už jsem dal prač i c2d a jedu na 6 generaci i5,ale taky to vidím že můj příští cpu bude amd

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na mém Core2Duo Wolfdalu odešla deska (těch 8GB DDR2 je mi hodně líto), takže jsem taky dal pryč jedno core. Netburst je kvalita a jako jediná skutečně špatná architektura (ale s kvalitním provedením) si zaslouží nezemřít předčasně na recyklaci kvůli modernějším šidítkům, ale až skutečně na nějakou poruchu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

P4 jsem nedávno dával někomu jak náhradu za odešlý processor/desku. (ještě si polepšil) Ale tam šlo dát jen max 2GB ram takže tam zůstaly XP. No byl jsem z toho docela nervozní jak se vše tahalo/instalovalo pomalu, ale ono je to relativní tomu co to používá se to zas zrychlilo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to už je fakt extrém - P4 jako upgrade:). Kdyby ta zaostalost měla aspoň šetřící funkce jaké měl ještě starší Athlon64.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Mirda: A postavit si PC na AMD platformě tě neláká? Budoucí ZEN 2 + deska s B450 bude technologicky dál než, co nabídne Intel.

Původní PC, co dosluhovalo u našich, P4 2,26 GHz Northwood + 512 MB RAM + GF MX440, jsem poslal na odpočinek loni v říjnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no takze tu bude dalsi refresh lakerefresh refreshu?
super takze po 6 rokoch naspat k AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.