Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel slavnostně znovuotevře továrnu v Kostarice, aby zvýšil 14nm kapacity

Schválně za jak dlouho to zase zavřou :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"především 14nm procesorů"

Ten Intel nemá absolútne nič nové. Ani by ma už neprekvapilo, keby znova zahájil výrobu 8080.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ma (bude mit) revizi 10+nm (nekde uvadeji 10++) ve druhe pulce roku. Da se ocekavat, ze bude lepsi nez 10nm. O kolik a co z toho vyleze pro vykonejsi chipy, zatim nikdo nevi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Předběžně to naopak vypadá, že 10+ bude spíš horší, než 10.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel nám to trochu komplikuje přeznačením procesů. Původně: 10nm: Canon Lake, 10nm+: Ice Lake, 10nm++: Tiger Lake. Později: Canon Lake zatajen, 10nm: Ice Lake, 10nm+: Tiger Lake. Takže se tři roky mluvilo o 10nm+ v souvislosti s Ice Lake a teď už to zase není pravda.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle všeho tam zůstali účetní a podobné functions, takže se zaucovani asi konat nebude. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle tehdejších informací tam mělo zůstat alespoň 200 lidí na výzkum a vývoj. Nepopírám, že se za tu dobu mohlo něco změnit. I účetní ale může novým pracovníkům předat podstatné informace. Kam se chodí na oběd, kde jsou záchody, kam se chodí kouřit…

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho kolik inovací Intel předvedl za poslední roky to vypadá že výzkum a vývoj moc nefunguje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

mno pokud to tam vede ucetni, uklizecka a vratnej s hajzlbabou.. neni se cemu divit :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Příjde troll face na inspekci a bude po srandě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak místo zaučování bude zaúčtování.
Jen se obávám, že Intel rozbíhá druhý BAZ a procesory z Kostariky budou bídné kvality...
Nehledě na kvalitu pracovní síly, lidi se určitě poženou někam, kde vydrží možná rok, možná dva, kdo ví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh, procáky z Costa Rici byly top. Měl sem Celeron 266 MHz bez A cvaklej na na 533 MHz pak upgrade na Celeron A 300 MHz na 533 MHz taky, ty z Malaysie nedaly ani 400 MHz. Třeba tam kuchtí Core na 6 GHz

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tajná fabrika na ty kdysi slibované 10GHz procáky, ale PŠŠŠŠŠŠŠŠT... :)))))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A bude to stačit? (oprava: a bude ty CPU někdo chtít?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak za správnou cenu asi ano...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale podaří se jim je pak vůbec vyrábět se ziskem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zisků mají dost jinde. Jim stačí se udržet a mezitím bokem jistě pumpují peníze do vývoje. Aktuální situace se jistě řeší a situace se může zas vyrovnat. Nejsou AMD (roky bez peněz, aby si tenhle exces s procesem nemohli krátkodobě dovolit).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čau lidi, tak jsme si dneska na poradě vzpomněli, že vlastně ještě máme nějakou fabriku. Váš Intel :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Brr, ty mě děsíš, ten závan agrofertu :D
Ono, aby jim to bylo ještě platný, než to rozjedou, než seženou stroje, zaučí zaměstnance a tak. Leda že by... tušili, že 10nm a 7nm je furt velký špatný a času dost, hmm.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak smysl to má. Nakoupí mašiny, které zvládnou jak 14 tak 10nm výrobu. A na 10 nm toho můžou výhledově vyrábět docela dost: nejen CPU, ale i čipsety, 5G moduly, FPGA... Co se týká 14nm procesu, tak doba mezi ukončením výrobku (EOL) a dodáním je poměrně dlouhá, tak se to hodí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to jo, jenže těch fabrik mají podle mě teď docela dost a zase překlápět výrobu několika farbik. No já nevim, asi to mají spočítaný. Nevím co je bude stát to překlopení samozřejmě, ale očekávám, že to levný nebude a na "poslední chvíli" budovat 14nm linky, já ti prostě nevím máňo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč na poslední chvíli? Třeba na nich pojedou ještě deset, dvanáct let. Co my víme?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale to by se mohlo tvrdit o každej jeho fabrice. Já bych prostě neinvestoval do nečeho, co už je teď staré (ano, i za cenu "upgradu"). Ano, ten proces neumře ze dne na den, určitě na tom bude něco dál vyrábět, ale určitě nepřeklopí najednou všechny faby na novej proces, až bude stát za řeč, neb to nebude levné. To povede k tomu, že bude mít dost linek na 14nm++++++++, což mu bude podle mě k prdu, protože ho aktuálně brzdí hlavně ten proces. Tohle udá akorát na cokoli mimo mobilní zařízení (možná modemy, pokud je dobrej analog?), možná na paměti (flash, 3DXpoint?), pravděpodobně chipsety, starší FPGA (HPC asi na 14nm ee, jak by pak chtěl konkurovat xilinxu), GPU určitě ne. Z toho vyplívá, že nebude potřebovat takovou kapacitu na 14nm, ale nemyslím si, že by bylo reálně, aby překlopil třeba polovinu fabrik na jeden proces v nějaké akci typu kulový blesk. Proto se já osobně domnívám, že je to hloupé rozhodnutí, ale třeba do toho tolik nevidím a mají to spočítané (na druhou stranu, kolik věcí vypadalo taktéž divně, ale člověk si říkal, že snad nejsou tak hloupí a ono... jo, byli :D).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pánové přečetli jste si článek? Tohle není fabrika která vyrábí křemíkové waffery s čipy. Tohle je fabrika, která ty už vyrobené waffery následně zpracovává a dává do pouzder. Tj není problém ji celkem jednoduše switchnout ze zpracování 14nm wafferů na 10nm waffery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Navíc bych neříkal, že 14nm je "staré". Značná část Ryzen čipletů je také na +/- stejné velikosti (12nm). Ta fabrika nemusí být používána pro kompletaci procesorů, ale třeba čipsetů - Intel přece některé kvůli nedostatku kapacit nechává opět vyrábět na 22nm (tuším něco z H a B řad).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jako pouzdření, viz výše je už v pořádku. On by intel hrozně rád vyráběl na 22nm procesech čipsety, aby měl 14nm linky volnější, jenže pak narážel na spotřebu a celkovou zastaralost. On by potřeboval už teď ty chipsety valit na 14nm a cpu na 10nm++, jenže ten nemá. A z toho se to celé začalo sypat, takže má linky na 14nm plně vytížené naprosto vším a musí využívat i starší procesy, které by jinak odsunul na výrobky, kde to tolik nevadí.

Teď je intel zhruba ve stejné situaci, jako bylo AMD s bulldozery, akorát že nemá vyschlej penězovod, tak by mu tohle "kóma" nemělo trvat tak dlouho a já v to taktéž doufám. Altera FPGA mám celkem rád, stejně jako bude potřeba tlak i na AMD, aby nám náhodou nezačalo pomalu "intelovatět".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo už to vidím, ona se měla používat i k výrobě, ale nepoužívala, celkově mi to přijde zvláštně rozsekané, protože se tam v jeden okamžik píše o výrobě, pak o pouzdření a posléze se stejným datem, i o tom, že tam byl pouze vývoj, výzkum a ekonomický úsek. Pouzdření už samozřejmě tak náročný proces jako litografie není, pak to beru zpět a rozhodnutí smysl dává :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš jen nechtějí být závislí na Číně.
At už kvůli ekonomické válce s USA a nebo pandemii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Divný, že by někdo chtěl 14nm.
- Neobnoví provoz tak, že by rovnou šli na 7nm(lepší) technologii?

Jinak jsou fakt marní... uplný klon Boeingu.
- Brzo začnou mít ekonomické potíže. Stát je padnout nenechá, takže budou muset svázat a zlámat neviditelnou ruku trhu. Ale protože je neviditelná, tak si toho nikdo nevšimne :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podobné to je v automotive. Napřed se smáli asijské konkurenci. Pak se spolehali na vybavu a loajalitu zakazniku. Pak se snažili konkurenci zastavit předpisy na homologace vozidel. Jak to je dnes? Evropske automobilky drtí evropské regulace. Japonci plní a číňan kupuje jednu fabriku za druhou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že to nik nespomenul... Intel potrebuje aj chipsety, ktoré zo 14nm boli donútení začať opäť vyrábať 22nm (H310 v2, B365) a tie chipsety bude zatiaľ potrebné mať dlhodobo a sú aj iné procesory kde 14nm je viac ako dostatočné, vzhľadom na fakt že elektroniky pribúda, a nie na všetky aplikácie bude ideálny či nutný lepší proces (najmä pre menšie, menej náročné procesory, ktoré by boli už veľmi malé).

Len to mali urobiť skôr. Medzitým AMD predalo kvantum AM4 dosiek a procákov. Vďaka nedostatku Intel kapacít, nastupuje AMD aj v notebookoch u výrobcov, ktorí predtým boli takmer len intel only. To je hrôza pre Intel, aby sa ľudia naučili, že aj AMD je kvalitý, mnohokrát aj kvalitnejší produkt (viď. tie HW/SW bezp. problémy, Spectre a tak).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém je ovšem v tom, že i kdyby se trh najednou zbláznil a začal masívně požadovat AMD, není nikdo, kdo by rychle zareagoval a vyrobil to. AMD může dodat pouze to, na co má nasmlouvané kapacity výroby u externích dodavatelů (TSMC,...). V tomhle má Intel přeci jen výhodu, že má svoje továrny a může tak do jisté míry reagovat na aktuální potřeby trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti je to ale naopak. Intel je ten, kdo má větší problémy s výrobou a nedokáže dostatečně pružně reagovat už druhým rokem. TSMC je dnes prostě lídrem, který stejně jako Samsung ohromně investuje do výroby. TSMC má větší kapitalizaci na burze než Intel a to přitom má jen ty továrny.
Viz přehled tuhle:
https://diit.cz/clanek/tsmc-nabira-4000-zamestnancu-na-vyvoj-nove-genera...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu spekulovat, co to znamená pružně reagovat, nicméně když Intel nestíhal (a stále nestíhá) dodávat procesory, hlavně 14nm, částečně třeba přesunul výrobu čipsetů na 22nm. A ze stejného důvodu nyní aktivoval fabriku v Kostarice. Tohle taky samozřejmě nejde ze dne na den, on ten trh má taky velkou setrvačnost. Intel prostě ty fabriky má a může si to flikovat podle potřeby. Máte pravdu, že TSMC má hodně továren, ale kolik z nich aktuálně zvládá 7nm, tak, aby mohlo nějak masivně zvýšit výrobu AMD procesorů/grafik? Podívejte se na ten seznam, co jste odkazoval - máte tam x továren TSMC, které představují cca 30 výrobních linek, z nichž každá je schopna dát od cca 4 tis. do 120 tis. waferů různých velikostí měsíčně, bajvoko přes 1,2 mil. waferů měsíčně. Samotné TSMC uvádí, že co se týče 7nm, do konce roku by chtěla dosáhnout cca 140 tis. waferů měsíčně, nyní cca 110 tis. A o tuhle cca desetinu celkové produkce TSMC se dělí x odběratelů (Apple, Huawei, Qualcomm,...), z nichž AMD má tak 10%, s tím, že koncem roku chce zdvojnásobit odběry, zřejmě ale hlavně kvůli novým konzolím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pružnou reakcí jsem samozřejmě nemyslel, že někomu leží připravené výrobní kapacity ladem a čekají jen na telefonát aby tam spustili linky. Ale spíš to, jak rychle a moc TSMC staví nové továrny. Intel letos postaví jednu (7 mld), po 7 letech. TSMC také jednu (17 mld), ale hned další tři připravuje. A ty už nepochybně nebudou na 7nm, ale na další procesy.
A když už ty výrobní kapacity má, tak je na něm, jak si to domluví se zákazníky. Je známo, že Apple umí přeplatit ostatní, aby kapacitu těch nejlepších procesů měl pro sebe. A to v principu může kdokoli. A nepochybuji, že by TSMC v takovém případě naplánovalo další kapacity.
AMD navíc na starší procesory a centrální čiplety plně využívá kapacit původních GF. A na to nejlepší - grafiky, CPU čiplety a APU si může vybírat mezi zdravě soupeřícími TSMC/Samsung.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.