Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel snižuje spotřebu některých Pentií D

Intel Pentium D logo

Již před měsícem jsme vás informovali o snižování spotřeby u 65nm desktopových procesorů Intel Pentium D 940 a 950. Dnes Intel oznámil uvedení dalšího procesoru z řady 900, který bude tikat na frekvenci 3,6 GHz a stejně jako oba nižší modely i Pentium D 960 bude vyráběno s revizí C-1, tedy s TDP do 95W.
Jedná se o model s jádrem Presler tikající na frekvenci 3,6 GHz. Aby výpočetní jednotky zbytečně nezahálely, nechybí dvojice 2MB cache. První vzorky modelů Pentium D 940 a 950 byly k dispozici již 24. února, k zákazníkům by se první kusy měly dostat 24. dubna s tím, že bude pokračovat doprodej stávajících modelů s jádrem B1.

Pro upřesnění ještě dodám, že již dříve bylo řečeno, že procesory Pentium D série 900 budou v průběhu druhého čtvrtletí doplněny o technologie Enhanced Halt State (označovanou rovněž zkratkou C1E) a Enhanced Intel Speed Step (často značenou jako EIST) s větší podporou úsporných režimů a možnosti dynamicky snížit frekvenci podobně jako u Pentia M. Vedle toho v modelu Pentium Extreme Edition se ve stejné době objeví již zmiňovaná technologie Enhanced Halt State. Ta bude obsažena rovněž v novějších modelech Pentium řady 600.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel snižuje spotřebu některých Pentií D

Žádné komentáře.