Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Tiger Lake má IPC zhruba o 30 % vyšší než Skylake

Divnej clanek, srovnava mobilni Intel procesory s neexistujicim mobilnim Zenem 2, nevim u tohohle odvetvi jde vic o spotrebu nez o vykon, tudiz maximalne by davalo smysl nejake porovnani vykonu v zavislosti na spotrebe.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

nejak jsi zapomnel rici, ze clanek srovnava NEEXISTUJICI mobilni Intel s NEEXISTUJICIM mobilnim AMD, ktery ale jiste prijde driv, nez ten tvuj Intel. V clanku resili vykon pri stejnych provoznich parametrech a z toho jaksi spotreba taky plyne, protoze pri stejne zatezi bude u vykonnejsiho (z hlediska IPC) samozrejme nizsi. Resit spotrebu u neexistujicich procesoru, kde o parametrech nemame jeste moc znalosti muzes bud ty nebo kristalova koule

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Resit IPC neexistujicich procesoru je na stejne urovni.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

jsou to jen predpovedi, ale tykaji se nejakych uz konkretnich poznatku. k te tve spotrebe zatim nic nemame

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to tak bývá, když se mluví o budoucích procesorech, že se porovnávají neexistující procesory.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Každý nový typ procesoru má podle Intelu o 30% vyšší výkon, než předchůdce. Jinými slovy, od čtvrté generace po dnešní desátou vzrostl (podle Intelu) výkon už na šestinásobek. Nebo - že by Intel přece jen trošííííčku kecal?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

;-))) nebo trošičku zaspalo jejich marketingové oddělení "náhodou" tam nechali těch 30% ze starších prezentaci metodou ctrl C :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ve školení IRE je to normální "oproti předchozí generací je o 30%....ve hrách, stříhání videa..." . Od roku 2012 to tam snad bylo každý rok :D nejméně 50x :D

Edit:
Už IRE skoro nepoužívám (nemám ověřený profil, platnost vypršela), akorát jsem si teď ze srandy udělal školení na téma i7-8700K vs Threadripper 2990WX a srovnání Ryzenu 7 se stejně výkonou i3 :/ . Chápu, že se Intel předvádí co umí, a to je marketing :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale právě problém se školeními na "tomto levelu" - ono ti to nic praktického nedá. Já jsem třeba držitel certifikátu Electrolux business training - level 1 i 2 ...a co z toho?

Tyhle školení jsou jen teorie jaké by to mělo být skvělé + marketingové žvásty, abyste měli lepší větičky pro zákazníky. Reálný provoz? Praxe? 0! ...

Živě si pamatuju, jak jsem ještě kdysi v Planeu (hej! teď se skoro prozradím :))) na celorepublikovém školení na Sencor doslova štval ;) školitele, když jsem té jejich teorii oponoval tvrdou praxí, čísly a reálnými zkušenostmi. Neměli mě vůbec rádi a následně jsem byl pozván "na kobereček" na téma - Co si to vůbec dovoluješ :))))) (a to bylo *interní*školení, takže se nic nikam nedostalo...)

A protože mě však zajímá elektronika a praxe - nikoli markeťácké teorie a bláboly (například vyučeného zedníka z Hulína co si myslel jaký je mistr), odpoutal jsem se, udělal si praxi ve Foxu a teď jsem třeba ve firmě odmítl půldenní školení na ESD, neb je blbost tím zabíjet čas, když je to stejně pořád dokola. Na fleku jsem jim udělal test na 19/20.
Takže za mě - praxe, Praxe, PRAXE ;))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě pořád má Sencor a Philco tak šílené procento reklamací, nebo se to už od roku 2010 co jsem chvíli dělala v planeu zlepšilo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se musíš zeptat He3lixe - já jsem končil v době kdy Philco v Planeu "začínalo" a ještě jsem měl tu Čest :) být opravdu vedoucí a objednával jsem na prodejnu to, co jsem (po konzultaci s prodavači) JÁ chtěl (samozřejmě krom nucených, povinných zavážek).

Takže Philco nevím, ale kvalita Sencoru byla vždycky hodně kus od kusu. Když se trefil kus, mohla to být i špica věc, která (zvlášť v rámci zaměstnanecké slevy) za ty prachy udělala super práci a vydržela. Znám kolegy, kteří díky práci v Planeu měli domácnost vybavenou v Sencoru a nestěžovali si. Pokud se kus netrefil - no, to už byla jiná písnička...
Ale pokud jsi tam dělala, sama jistě víš, že (na zaměstnaneckou od Drahuny) bylo za úchvatný prachy stříbro, hodinky (Casio) a třeba bych krom celého portfolia Catleru vypíchl i mou milovanou a do dneška často používanou...
https://mikrovlnne-trouby.heureka.cz/sencor-smw-2320/
...parádní kousek - povedla se ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sencor neni vyrobce, Sencor zkupuje nepovedene vyrazene kusy jinych vyrobcu, opravi, nalepi svou znacku a proda. A to je duvod, proc se da u Sencoru narazit na skvely drzak i na totalni odpad. Kdyz udelate jednoduchou opravu na nahodnem zmetku spickove elektroniky, tak to bude jinci kvalita nez kdyz opravite nejaky podradny kram.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rede... chci být slušný - ty se do toho fakt nepleť, když o tom víš tak exkrement.
Ano, Sencor "není výrobce", Sencor je obchodní značka, kterou vlastní česká firma - FAST ČR a.s., provozující (mimo jiné) maloobchodní síť diskontních elektro prodejen Planeo. Ano - u různých čínských fabrik si zadávají/nakupují výrobky, které odpovídají jejich zadání a na ně se pak "lepí" logo Sencor, pod kterým se to souhrně prodává.
Fakt se *prosím tě* nepleť do diskuze velkejch kluků a holek, ju? ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyz to vis, proc jsi se podivoval nad tim, ze maji nektery lidi vybavenou domacnost Sencorem a ze jsou to drzaky???
Preci je jasny, ze kdyz jsou ty lidi v Planeu u zdroje, tak si dokazou najit tu elektroniku, ktera je OK, jen se u nejakeho znackoveho vyrobce neco nepovedlo a vyplatilo se mu to prodat Sencoru, kterej to rad v cinske manufakture opravi a proda. Takove zbozi pak logicky muze byt drzak na leta.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rede, jsi si jistý, že rozumíš psanému textu? Jabba se nepodivoval, on konstatoval... Jinak já Sencor pamatuji ještě z doby, kdy to byla japonská firma a u nás se prodávala její výborná autorádia, ještě za totáče.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Blbý na tom je, že se TigerLake dostane jen do pár modelů pro mobilní segment. Začínám věřit tomu, že do roku 2021 žádný 10nm čip pro desktop nevznikne. Intel bude prioritizovat výnosné segmenty (servery, výpočení karty, FPGA atp.), kde se případná zmetkovost 10nm procesu vyváží vysokými maržemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Desetijádra za 15 litrů a s reálnou spotřebou 180W tvé chmury rozptýlí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zmetkovitost neni problem. problem je neschopnost dosahnout pro desktop potrebne frekvence, nakonec se to i v clanku pise, ze frekvence tech intelovskych mobilnich procaku jsou strasne nizke.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notebooky má Intel hodně zaháčkované, takže prodá prakticky cokoliv.. Já osobně dnes už netoleruji notebooky s dvoujádry co stojí víc jak 10k a za rok už nebudu chtít moc utrácet ani za čtyřjádra.

Šest jader na 10nm pod 20 tisíc bych od Intelu bral jako něco normálního, ale Intel má s čímkoliv normálním jen málo společného a výrobci notebooků jsou snad ještě horší svoloč.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

najhorsie je ze vyrobcovia notebookov propaguju uz par rokov "atomy" ako vykonne procesory
staci, ze ich premenovali na Celeron a Pentium (v podstate uz od Baytrail)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Notebooky jsou celkově příkladem zhoubnosti marketingu. SVA neboli hnusné TNko, které má horší barvy než dektop LCD z roku 2004, úžasné rolišení 1366x768 a procesory jak z kalkulačky. Už dnes bych v noťasu bral raději šest jader na nízké frekvenci než čtyřjádro se stejnou spotřebou a o něco vyšší frekvencí. Cenově by to neměl být problém (viz. desktop CPU) udržet v mainstream segmentu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S tím rozlišením bych úplně nesouhlasil. MS ani velká část softwaru pořád nemá dořešené škálování rozhraní, takže jsem rád, když se objeví notebook, který má běžnou hodnotu DPI. 13" notebook s full HD vypadá na papíře dobře, ale stačí jeden DPI unaware program, často speciální nebo proprietární s plánovanou životností "navždy", a je to v pr......

Pokud je vhodné rozlišení pro zamýšlené použití, nemusí být "MORE"* vždy výhra. U notebooku se taky nepředpokládá, že bude displej dále než 20cm od xichtu. Ale s tím TN, často ještě nízkorozpočtovým, je to tragédie. Skoro už i telefony do dvou tisíc mají lepší technologii displeje.

* https://www.youtube.com/watch?v=3YckuP-o6EA

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

20cm ksicht od obrazovky? Ehm? Cumim na 14" Lenovo s T480 s fullHD displayom z cca 40cm dialky. Doporucujem navstevu ocneho. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nebavíme o "notebucích" do 15 tisíc, tak už je aspoň výrobci začali osazovat IPS panely. TN na notebooku je prasárna a nadával jsem na to roky. Problém je ale rozlišení. FullHD na 14" třeba je nepoužitelný, pokud člověk nechce oslepnout. O 4k se ani nebavím. Ani Win10 se s ním neumí pořádně vypořádat a většina aplikací špatně škáluje...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám 14" notebook s full HD (Thinkpad E495) a nemám s tím žádný problém.
Aplikace, kde se typicky čte větší množství textu (tj. webový prohlížeč a aplikace na práci s dokumenty) škálují bez problému.

Jinak ne že bych trval na vysokém DPI, problém je, že při poměru stran 16:9 (jiný se dneska prakticky nesežene) pak vychází naprosto nepoužitelné vertikální rozlišení.

1366 px na šířku bych u menšího notebooku přežil, možná i 1280, ale 768 na výšku?! Před 20 lety možná, dneska fakt ne.

Ačkoliv, znám i takové, kteří měli netbook s 1024x640, v prohlížeči stavový řádek a doinstalované asi tři lišty, takže na samotnou stránku zbývalo asi 300 px výšky uprostřed, a prý v pohodě. Holt asi každé zboží má svého kupce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V praci cumim na 14" fHD a Win10 a naprosto bezproblemom a to pouzivam hodne (i zastaraych) toolov. Doma mam 13" Zenbook so "skoro" 4k pri upsize 150% a nemam jediny problem..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To s Atomy je fakt hnus.
Vždycky když někdo chce doporučit levnější notebook, u každého modelu dvakrát zkontrolovat, jestli to náhodou není maskovaný Atom.

Jen čekám, kdy přijde Core i3 N a pak škrtnou i to N a půjdou Atomy poznat jen podle čísla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta situace u notebooků mě taky štve. Třeba můj firemní ntb, sice už letitý Dell Latitude E7440, kterej ale v době nákupu stál 45 tisíc, má sice Core i7 processor, ale ty U řady, co do všech business ntb dávají, jsou jen mizerná špatně nataktovaná 2 jádra, která při každé trochu větší zátěži (zálohování, antivirový test či JAVA běžící aplikace) na pozadí zabrzdí celý ntb, že se systém zasekává a ventilátor fučí, jak fén!! Výkonově je i nějaké stolní Core i3 rychlejší. Situace s novějšími modely bohužel není o nic lepší, opět samá 2 jádra.

A perlička na dortu, že do toho i v této cenové relaci tenkrát dávali 5400ot HDD!! Což se nedalo používat, než se tam dokoupilo SSD.

Takže, jestli se konečně Intel díky AMD aspoň trochu probudil a začne tam dávat aspoň 4 jádra, tak je to docela pokrok...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, když si koupíte žiletku s pomalým CPU, tak se nemůžete divit, že v zátěži zasekává. Pro sebe si vybírám mezi herními ntb. Jsou cca o 500g těžší, CPU 3x výkonnější, cenově zhruba nastejno, spíše o něco málo levnější.

Nabídka mobilních CPU Intel je myslím dost široká, rozhodně daleko pestřejší než u AMD, které žádné výkonné mobilní CPU nemá, nic co by se dalo porovnat i7-8750H nenabízí a pokud vím, tak v dohledné době ani nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si bohužel nic vybírat nemůžu, to pro nás vybírá IT :( Já jen poukazuju na to, že v cenové kategorii 50 tisíc, bych čekal adekvátní výkon i u tenčího notebooku a ne 2 jádrovou sračku s pomalým HDD diskem...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja teda fakt netusim, co vam IT vybera za 50 tisic s plotakmi, ale ja mam na cesty tento: https://www.alza.cz/asus-zenbook-flip-ux360uak-dq456t-black-metal-kovovy...

Ma to 500gb SSD, je dobre spracovany, bateria drzi luxusne (obsahuje 3 clanky) a display je nadherny IPS skoro-4k. To vsetko pri hmotnosti cca 1.2kg. Ano, procak by tam opravdu mohol byt lepsi (mozna sa osadzuje aj v lepsej konfiguracii), ale za tie prachy som nic lepsie v zivote nemal v rukach. :)

//Tak sa robi aj vo verzii s 4-jadrovym Intel Core i7 8565U: https://www.alza.cz/asus-zenbook-flip-13-ux362fa-el151t-grey-metal-d5535...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď už jsou novější modely taky s SSD, pokud bych dostal nový, tak bez HDD, ale i v době, kdy byl ten ntb nový, tak prostě dát tam HDD byla prasárna. Jinak tady běžíme na Dellech, takže nic jiného stejně nepřipadá v úvadu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne to dneska uz takovy problem neni. Intelovska 4c/8T 8xxxU rada a Ryzeny jako treba 2700U, 3700U na beznou kompfortni praci staci i v ziletce. Samozrejme to nejsou notebooky na konverzi videa, ale na bezne pracovni cinnosti, kde nejvic brzdi, tak akorat win10.. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale až teď, ty roky předtím Intel nic nenutilo vydávat víc, než dvoujádra. Člověk nemusí konvertovat video, ono stačí mít 3 monitory, dva prohlížeče s 10+ otevřenými taby, pár dalších otevřených programů a nedej bože Java aplikaci a už je to znát...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zde povýšení na 4 jádra opravdu dost pomohlo. Námi nejdrodávanější notebook je aktuálně HP EliteBook 850 G5 s i5, sám na na něm právě dělám a používám 3 displeje a je to naprosto v poho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dell a jeho notebooky s poddimenzovaným chlazením. Že se to stane u jednoho modelu OK. Ale u Dellu to je pravidlo. (Které má pár výjimek). Pak stačí trochu prachu a hned to řve a trotluje. Delletanti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže, pokud náhodou půjde všechno pěkně podle plánu, tak si Intel bude moci zase jednou dovolit přímé srovnání své novinky s architekturou, kterou vydal před pěti lety?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"přičemž stávající 3,7 / 4,5GHz Coffee Lake Core i7-8700K"

i7-8700k je 3.7/4.7 ne 4.5, při přepočtu na takt vychází že to nové CPU má IPC o 36% vyšší.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby.
Důležité je použité nastavení v testu ne teoretická hodnota prodávaného procesoru..
4,5 - 140bodů tj. 31,11111 na 1ghz
3,6 - 146 bodů tj. 40.55555 na 1ghz

40,5555/31,11111 = 1,3 tj. + 30%
A samo je to zas jen hádání z křišťálové koule na základě jednoho nějakého výsledku....
Stačí se podívat do dat v tom userbenchmarku. Je tam spousta dat s veelikým rozptylem například je tam i výsledek i78700k na 2,85ghz s výsledkem 105 bodů takže to by pak vyšlo navýšení ipc jen 10%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

odporúčam Lisu Su na Hotchips včera tam je záťaž kompontov v pomere na celkovej záťaži (aj keď len pre HPC) ale aspoň niečo.

https://www.anandtech.com/show/14762/hot-chips-31-keynote-day-1-dr-lisa-...
https://www.tomshardware.com/news/amd-ceo-lisa-su-keynote-hot-chips-2019...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to se provádí statistické testy - vyloučení odlehlých hodnot, test normálního rozdělení, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně a kde vemeš ty statistické testy pro ten nový vzorek co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jednou 8700k má 4.7GHz turbo boost pro zátěž jednoho jádra, autor píše "stávající 3.7/4.5" tzn cituje base clock a max boost. Neříká že ta 8700k byla podtaktovaná na 4.5GHz. Takže z toho usuzuji že jde o chybu. To CPU mám v počítači 1,5 roku a 4.7GHz není teoretická hodnota, ale reálná hodnota boostu, které to CPU dosahuje zcela normálně v defaultním nastavení.

Takže
4.7 - 140 bodů = 29.787 na 1GHz

40.555/29.787 = 1.361, tj 36%

ale ano, dokud ty CPU nejsou venku, můžeme jen spekulovat za jakých podmínek to bylo, nebylo, já jen upozorňuji na to že to CPU boostí o 200MHz výše než bylo uvedeno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co to furt plances. To číslo na kolik "boostí" není konstanta (v článku zmíněném/použitém testu jsou výsledky pro procesory co mělěly tuto hodnotu nastavenou od 2,5 do 5ghz). A musíš brát to číslo se kterým bylo to score v tom testu naměřeno a předpokládám autor je i použil v článku, ne to max co to umí a co si najdeš v ceníku...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proč tedy nenapsal že nové Tiger Lake na 3.6GHz má X bodů a 8700k na 4.5GHz má Y bodů, proč tam jsou pro takový kontext base frekvence? Jednoznačně uvádí specifikace těch CPU, byť u Tiger Lake není jednoznačné že to jsou finální hodnoty. 8700k finální hodnoty má a jsou 3.7/4.7 ne 3.7/4.5

navíc průměrné skóre pro 8700k je jen 137 bodů, rozsah 131 - 155

Naschvál jsem ten test nechal projet u sebe s 4.7GHz a mám 144 bodů. https://www.userbenchmark.com/UserRun/19449880

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To se musíš zeptat autora. Každopádně to číslo je závislé na více věcech než jen na použitém procesoru a jeho max frekvenci na jednom jádru.
Pokud bychom chtěli mít alespoň trochu srovnatelné číslo museli bychom mít výsledky ze stejné testovací sestavy se staným nastavením jinak to je to prostě hausnumero určené jen vytvoření podmínek pro hádky na forech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.