Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Tiger Lake více než zdvojnásobí kapacitu L2 cache

nuze, na margo clanku "Proč má Skylake-X 4× větší L2 cache než Skylake bez X?"a prepracovania L2/L3 cache systemu (velksoti, exclusivita, latencie atd), tak L3 cache na jadro su rovnake a ice lake dostalo 512 kB L2 miesto 256 kB co maju vsetky desktopove refrese refresovanych refresov skylake od roku pana 2015 (t.j. az po vytvor s nazvom coffee lake refresh new stepping refresh ci ako to nazvat) a ten posun z 256 kB na 512 kB priniesol podla intelu IPC +18% v hrubom priemere (ale samozrejme neumoznila to len L2 cache), v globale cca 3 tucty benchmarkov kde IPC bolo od -5% po +40% a ten priemer je +18%

otazne je co cakaju od dalsieho (vyse 2-nasobneho) zvysenia L2
isteze vacsie IPC by sa zislo, ale to uz nerastie stale a tak isto - napr. pri zvyseni L2 z 2MB na 4 MB (ziadny taky x86 cpu sucasnych architektur dnes intel ani amd nema) sa samozrejme IPC nezvysi o 18% ale mozno o 1%

zvysenie L2 z 512 kB na 1280 kB moze sice zvysit IPC o nejakych 10% oproti ica lake, ale jedine v sucinnost s dalsimi tvrdymi optimalizaciami v cpu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S ohľadom na úspechy 10nm výroby Intelu mal úplný názov článku znieť "Intel Tiger Lake více než zdvojnásobí kapacitu L2 cache a termín své reálné dostupnosti na pultech obchodu".

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že nástupce Ice Lake bude už šestijádrový a ne pořád jen čtyřjádrový. IMHO to Intel neřekl, aby nás překvapil. Jo a to zvýšení cache je příprava na alespoň základní kompatibilitu s budoucím Golden Cove na 7nm. To jest další důvod, proč si dnes jakýkoliv 14nm kousek od Intelu koupí jen neznalý jedinec a dokud nezlevní o minimálně 1/3, tak to tak i zůstane..Všechny Intel CPU na 14nm zažijí v blízkém budoucnu (max. 3 roky) rychlý a pro někoho překvapivý sešup ve výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude jen 4jádro v omezených dodávkách. Zkrátka aby se vlk nažral a koza zůstala celá (= pár kusů na trhu bude a Intel může říkat, že už na jede na 10 nm, viz IceLake).
Golden Cove je v zásadě Sapphire Rapids a pravděpodobně půjde o jediný masově vyráběný CPU na 10 nm od Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už za rok pojedou i nějaké vícejádrové 10 nm Xeony a Golden Cove bude jedině na 7nm.. Seš prostě pesimista.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Centaur x86 microarchitecture: "CNS" for x86/x86-64 Zhaoxin KX-7000 (VIA) processors

• 2H20
• 16nm TSMC (po roku 2021 sa plánuje 7nm)
• nový dizajn dokáže dekódovať štyri inštrukcie x86 za cyklus a paralelne vykonávať 10 mikro-operácií, vrátane troch operácií načítania a uloženia (4xALU, 3xAGU, 3xFPU ?)
• 195mm2 SoC "CHA"
• 8 core CPU s 16MB L3 cache
• NCORE (AI coprocessor 34.4mm2)
• AVX-512
• štvorkanálový pamäťový radič pre moduly DDR4 DIMM
• 44 PCI Express 3.0 lanes
• dvojsoketové systémy (optional)

Referenčná platforma pre servery dnes beží na frekvencii 2.5GHz (iba od septembra sa testuje).

zdroj: https://www.linleygroup.com/newsletters/newsletter_detail.php?num=6099
zdroj: https://centtech.com/ai-technology/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten AI koprocesor je zajímavý nápad. Nedivil bych se, že do pár let to bude mít Intel i AMD.
Do jaké je to patice? Už mají vlastní, nebo jedou v deskách od Intelu jako kdysi?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímá dnes ještě někoho co dělá Intel? 100x recyklované. Architektura +++++++++++++ pořád to samé dokola. Dřív jsem si rád přečetl a těšil se na novinky ale dnes je na pořadu dne pořád dokola recyklované core s 2% nárůstem výkonu mezigeneračně a to je opravdu nuda. Tak zvětšili cache ve výsledku tu budeme mít zas tramtarará lake na architektuře ++++++++++++++++ s tím samým výkonem. Poslední dobou mi přijde že se o Intelu píše jen proto aby neupadl v zapomnění.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.