Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel ujišťuje, že Arc Battlemage vydá, hardwarový tým již pracuje na Celestial

To je dobré, no.
Ke smůle Intelu, který plánuje Battlemage na 2H/2024 vydá ve 2H/2024 AMD stejně cílené RDNA4 a ke smůle AMD vydá NVidia v 1H/2024 teda za týden grafiky SUPER, které budou mít minimálně stejný výkon jako za půl roku obě zbylé firmy. To že v 1H/2025 opět NVidia o generaci uteče bych snad raději ani v článku nezmiňoval, ale zas chápu, že při některých jedovatých komentech o nadržování AMD na zdejším webu to tam autor raději uvedl.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

RTX 5000 bude pro nás celkem irelevantní jelikož ceny čehokoliv nad střední třídu budou komplet odpálené I v porovnání s aktuálně předraženou RTX 4000.
Když v high endu nebude mít nVidia absolutně žádnou konkurenci tak si za to nechají pořádně připlatit.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Najpsv si treba ujasnit o com sa vravi. Absultna cena? Absolutny vykon? Pomer cena vykon? Ked ma jedna firma high-end uplne bez konkurencie, tak sa z toho stane snob-end. Vidme situaciu s procakmi medzi 2011-2017: maximum 4 kóóóre i-ckove jadra v desktope a 6- a 8- jadier bol luxus pre HEDT za batovskych 1200 a 2000 $. Neskor prisli 10-jadraky. Nakoniec iba zufalost v podobe 12-14-16-18-jadrakov do intelovskeho HEDT, ktore v poslednej genearcii na polovicu zlacneli. NEPOMOHLO. HEDT intelu vtedy umrel. AMD ho uz drvilo aj beznymi desktop CPU a na totalny prach ThreadRippermi.

AMD s nVidia vo vela ohladoch nemoze superit. Skoda ze HW pre RDNA3 sa nevydaril ako mal a ze to nemalo o tych cca 15% vyssie frekvencie. Rovnako skoda ze po dvoch rokoch to s RDNA4 nebude mat ziadny high-end Radeon RX 8900 XT(X), ktore by o 50% prekonali terajsie Radeon RX 7900 XT(X) a posunuli novu genereciu vyssie. Takze nVidia bude co sa tyka vykonu so svojou radou RTX 5000 v 2025 tiez kralovat. Ale ani 50% vykonu nad Radeon RX 7900 XTX v podobe hypotetickeho Radeon RX 8900 XTX by AMD (vydaneho oneskorene bars aj na prelome Q3/Q4 2024) by nemuselo zarucit ze prekona spicku Blackwellu RTX 5000. Kedze na spicku RTX 4000 uz AMDcku RDNA3 chyba cca 15%.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kolik lidí tu špičku kupuje? Ani na pomezí vyššího midendu a hughendu takové prodeje nejsou. Navíc, nikde není zaručené že se RTX5000 povedou na 100 %, to není zaročeno u žádného složitějšího křemíku bez ohledu na výrobce. Takže spekulace předem jsou bezpředmětné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych nad tou spickou teoreticky i uvazoval - pokud by to nezralo vysoko pres 300W. Z meho pohledu tu spicku pro domaci uzivatele zabiji jeho spotreba daleko vic, nez samotna cena a prognozy v teto oblasti nejsou vubec optimisticke. Pulkilowattove (a vice) monstra do bezneho domaciho pokoje mi prijde jako hodne velike sebezapreni (pripadne neznalost, ci nerozvaznost).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obvykle pro koho není problém cena tak ani spotřeba a opačně. Prostě kdo má na pořázení, tak má i na provoz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by se neprodávalo tolik luxusních aut s naftovým motorem. Existuje určitá hranice spotřeb (a ostatních parametrů) a tu mezi grafikami RTX 4090 už překročila. Je to poloprofi grafika.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Herní počítač a luxusní auto bych vůbec nesrovnával. Je rozdíl luxusní ale jinak s rozumem nakonfigurovaný koráb co z pracovních důvodů vozí manažera nebo obchodníka a mezi autem někoho, kdo jen chce ukázat, že na to má.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě není - obojí je nadprůměrný výdaj, který je třeba nějak zdůvodnit a to buď nadšením nebo rozumem. Luxusním autem nemyslím Superba, ale Mercedes S či BMW 7, co stojí třeba 2x tolik než obvyklý Superb. Aby si hráč koupil RTX 4090, tak musí být hodně velký nadšenec a nebo ji využívat i jinak nebo vůbec nepočítat prachy a jezdit v BMW 7. Proč hodně majitelů těchto drahých aut vybere naftový motor, i když je výdaje u pumpy údajně nezajímají? Protože i je ty výdaje docela zajímají, stejně jako i normálně nadšený hráč dojde k závěru, že RTX 4090 je už moc přestřelená a že mu pro uspokojení stačí o dost levnější a úspornější řešení.

Já osobně bych si RTX 4090 nekoupil ani kdybych jezdil v BMW 7 s V8, protože ta karta je dle mě nekvalitní paskvil co překračuje moje představy o hmotnosti a velikosti snesitelné karty zhruba 2x. Z podobných důvodů bych si třeba nikdy nekoupil pracovní monitor větší než cca 30", protože jsem si vyzkoušel 32" a nevyhovovalo mi to. Ostatní to mají stejně (jen s jinými čísly) a mají určité hranice nad kterými to není o penězích, ale o překročení max. vhodných parametrů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopil jste mnou myšlený rozdíl. Bohatý řidič, kterému ale auto vydělává proti v zásadě frajírkovi, co třeba i rád vytáčí motor a jezdí jako prase, ne proto že spěchá, ale proto že se rád předvádí.

A co se týká některých značek. U některých profesí to je prakticky nutnost. Takže třeba úspěšný lékař v Německu musí jezdit mercedesem, čeká se to od něj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. Obvykle pro koho není problém cena tak ani spotřeba a opačně .."

S tou spotřebou opatrně.
Pokud na vytopení celého domu při venkovních -15°C, tak je 500W (jenom z GPU) v jednom pokoji trochu moc a použití klímy na chlazení v zimě pak vypadá všelijak, jen ne normálně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výhoda skládaného vodního okruhu je v tom, že radiátor nemusí být ve stejném místě jako počítač. Ostatně ani počítač nemusí být na stejném místě jako stůl, monitor, klávesnice, myš atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PC, připojený ke zdi dvěma či třemi kabely se používat dá. Ale připojený dvěma hadicemi? Dejte pokoj...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V teto kategorii nevnimam spotrebu jako vyznamnejsi problem, jako ten klicovy problem vnimam odpadni teplo. Provozovat to doma v beznem pokoji neni to stejne jako nekde v klimatizovane serverovne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vypadá to že nvidia už má zajetý patern
RTX2000 přišla hlavně se SW, ale neposunula cena výkon o nic
RTX2000 SUPER zlepšila cena výkon
RTX3000 výrazně zlepšila cena výkon, ale spíš kvůli rnda2
...
od blackwell se dá očekávat, že dojde ke zlepšení poměru cena výkon, stejně jako to udělal ampere, je otázka jak se povede navi48 a jak ji amd nacení, takže cena výkon, alespoň v mainstreamu kolem 500$ by mohl být konečně po letech zajimavý, když se do tohohle segmentu cpe i intel

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Určitě, na druhou stranu si NVidia pořád konkuruje sama sobě. Teda karta s výkonem RTX 4080 Super by mohla být nějaká RTX 5070 a ta prostě musí být nanejvýš na ceně RTX 4080 Super, teda nějakých 27K. Sice extrémně drahé, ale když jsou lidi, kteří to kupují teď, asi budou i nějací, kteří to koupí potom.

Plus teda ti, co mají 27K, budou mít RTX 4080 Super za týden, takže fiktivní uvažovaná RTX 5070 se steným výkonem bude muset stát méně, aby to NVidia prodala i dalším lidem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

SUPER jsou prostě refresh existující kvůli delším intervalům mezi opravdu novými. Můžeme být rádi, že NV to značí takto a ne jako Intel coby "novou" řadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic jiného netvrdím. Ale znáš to tady, kdybych napsal natvrdo, že NVidia má to, co v příští generaci bude mít AMD a možná i Intel, už rok a jediné, co jí stačilo udělat, bylo poladit stávající generaci na efektivní úroveň, tak by mě tu sežrali. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvědomil jsem si jednu věc týkající se 3090 a 4090, minulé generace přece x90 neměly, byly to Titany. Takže jo AMD v průměru neporazí 4090, ale to nevadí, když jde i cenou o soupeře 4080. Titan přece nikdy běžný herní model nebyl. Byl to poloprofi kousek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže 4070Ti a 4080 konkuruje RX 7900XT a XTX. Uvidíme co 4070Ti Super a 4080 Super, jak pohnou s výkonem, minimálně 4070Ti Super vypadá, že by docela mohla. No a teď si vem, že AMD v RDNA4 nemá mít highend, teda dost možná může jít sice o levnější karty, ale nemusí mít víc výkonu než RX 7900XT, natož XTX. A teda jen těžko se budou chytat na RTX 4080 (Super) a dost možná ani 4070Ti (Super).

Edit: Teda okolo 3090/4090 bych vůbec neuvažoval, ale o ten highend pod.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Patrně mají dojem, že 7900XTX a 7900XT se dostatečně daří, možná taky chystají refresh a třeba taky si spočítali, že se jim hi-end v každé generaci nevyplatí. Dřív přece taky hi-end nebyl v každé řadě. Možná ta právě chystaná se k tomu ani nehodí. Kdo ví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady netřeba žádných dojmů, fakta jsou jasná. RDNA3 a RDNA4 nejsou monolitická řešení a u těch není možné konkurovat monolitických čipům, které má NVidia v absolutním herním výkonu. Vůbec netušíme, kdy bude i NVidia donucena nemožností navyšovat výkon u monolitu přejít na čiplety. Ale do té doby AMD boj o herní highend vzdává, protože prostě na něj nemá.

Fanoušci AMD se můžou vzteknout sebevíc, ale tak to prostě je.

A mimochodem to vůbec nemusí být špatná věc, ale to většinou technicky nevzdělaní fanoušci AMD nepochopí. AMD má čipletové řešení, bude s ním okopávat NVidii nohy v mainstreamu a co my víme, třeba za dvě generace i NVidia zjistí, že monolit už nejde pohnout ve výkonu nahoru a potom bude mít v čipletovém řešení znalá AMD výhodu a třeba náskok NVidie dorovná. Může se stát, nemusí, obě firmy vsadili na nějakou kartu a někdy v budoucnu zjistíme, která udělala lépe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"RTX 5000 bude pro nás celkem irelevantní..."

Pro nas, nebo pro vas?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taková RTX 5880 je pro tebe irelevantní už teď.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vypocetni ada pro cinu neni pro me,to mate recht. Jeste ze se ale bavime o blackwellu rtx5000

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karta s označením RTX 5000 nebude.
Pod označení RTX 5xxx zase spadne it to 5880.

NVidia do toho názvosloví hodila vidle. Tak je potřeba být trochu opatrnější v generalizujících prohlášeních.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nastesti no-x v clanku i diskutujici na ktere reaguji zminili blackwell,takze jsme snad nikoho na zcesti nesvedli

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naneštěstí mají všichni 3 barevní ve zvyku přeznačovat modely starší řady na modely řady novější, tak ani ta kódová jména nejsou zárukou :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preznacovani je problematicke,at ho dela intel,nvidia nebo amd. Vypocetni rtx 5000 na ada jsou ale dost okrajova vec,na kterou bezny spotrebitel nenarazi. Odstrasujici priklad uvadet nebudu,psal jsem to uz nekolikrat a tady na diitu to lidem nevadi,protoze to je priklad na znacce "A" a nikoliv znacce "B"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mají teprve teď první vzorek battlemage v laboratoři tak absolutně není možné že by na tom už hardwarový tým nepracoval. Na jednom vzorku v buhvijakem stavu přece logicky nemůže pracovat naplno pouze SW team.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mají v laboratořích odladěný GPU čip, teď na tom dělá softwarový tým a určitě může v rámci karty docházet na požadavky softwarového týmu k nějakým drobným úpravám od hardwarového týmu, ale na samotném čipu už se nic nemění.
Takže ano tým, co dělá čip, už dělá na další generaci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"úpravám od hardwarového týmu, ale na samotném čipu už se nic nemění."

A to chces prosimta dokazat ako?

Alebo tie drobne upravy od hardwareoveho tymu budu na zaklade poziadaviek: zmente farbu plosneho spoja, alebo poziciu tohto rezistora na nom? Sucasna farba / pozicia rusia nasmu software-u čakry!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spíš design karty, nemusí jít nutně o barvu, ale o konfiguraci paměti, napájecí limity teda napájecí kaskádu a podobně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Návrh PCB nedělá Intel, ale výrobce karty takže nevím jaké změny by měl požadovat SW team po HW teamu. Co SW nevyřeší to prostě nebude nebo bys musel měnit masky pro litografii.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD, Nvidia i Intel děleaji referenční design a od toho se pak odvíjí návrhy dalších výrobců. To že Intel pak žádné své karty nedělá, na tom nic nemění.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, nehledě na to, že obvykle každý výrobce má i nějakou levnější kartu, kde žádnou vlastní invenci nevynaložil a je to právě "jen" ten referenční design.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To už není nějaký ten rok pravda. Teamy tvůrce GPU stanovují požadavky a základní funkční strukturu, která je pak promítnuta do dokumentace, ale opravdový návrh karty dělají externí specializované firmy a to včetně referenčních karet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netuším, ale nemění to nic na tom, že hw tým starající se o čip je hotov, software tým dělá firmware a ovladače a komunikují tak maximálně s lidmi, kteří dělají design karty, jestli ho dělají externě, je jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne? Rozběhat ho a dostat do provozuschopného stavu je práce softwarová. Stejně tak testovat funkčnost a hledat bugy, následně pak zjišťovat, jestli je lze obejít softwarově, nebo bude potřeba nová revize. Teprve v tu chvíli má smysl zapojit hardwarový tým.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Intel zas a znova lze, u AMD vidim a kupuju realne, poradne produkty, u intel-u sa odklada hovno.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A mohl bych tu práci nebeskou vidět?

Pohádky Intel umí, to víme.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já se domnívám, že se letos nesetkáme s úsporným mobilním procesorem Lunar Lake ani grafickou architekturou Battlemage. Uvidíme za 11 měsíců.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A i kdyby nakonec ano,tak si na tento prispevek nikdo nevzpomene.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano uvidíme, žádné výrobní problémy netrvají věčně. Mimochodem Meteor díky zlepšení efektivity už se probojoval do první konzole, takže AMD už konkuruje tam kde to byl píseček dlouhá léta prakticky jen pro ně. A jen dobře že se diverzita opět zvýší - Nintendo bere opět NV.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím do jakého šrotu se "probojoval" Intel, ale vím určitě, že to není poprvé a bohužel asi ani naposled.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. žádné výrobní problémy netrvají věčně .."

Intel 7nm módně přejmenovaný na Intel 4 byl slíben na rok 2017.
A pořád to není takové, jak bylo přislíbeno.
7 let v IT není věčnost, ale už k tomu má blízko. Hodně blízko.

Nintendo dostane čip, o jehož nasazení do handheldu se uvažovalu už v roce 2021.
Pokrok nezastavíš.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel s problémy s výrobními procesy plácá dobře 10 let nejméně. Začalo to už u 22 nm, pak 14 nm a stále se to táhne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nintendo jde po nízkých cenách HW úplně nejvíc. Ta firma už dávno není, co bývala, když ještě bojovala se Sony v normálních konzolích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konzole jsou ryzí spotřebák jedna jako druhá, tak nevím, proč by nintendo nemělo jít po nízkých cenách HW, když už dlouho jede stylem "není to o špičkové grafice, ale o hratelnosti" a vychází jí to, protože má pravdu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to ano, ale často bylo zmiňováno že ikdyž je tam nízká marže tak je to pro AMD výhoda. Tady je to pro Intel docela zajímavé protože bude na optimalizaci spolupracovat s MSI a ne jen na tradičních ntb jako doposud ale bude získávat nové zkušenosti na novém poli které se hodí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť těhle herních handheldů je jak nasráno, takže co jako změní MSI claw? Jestli si už zapomněl, tak Intel má i zkušenost s k notebookům vzdálenějších mobilů a že by mu k něčemu byla....

Jako pozitivum Meteoru se silným iGPU beru jen možné probuzení AMD v oblasti APU, kde se bohužel stále nevyužívají všechny technické možnosti a jde se dopředu jen díky přechodům DDR3-DDR4-DDR5, což je nuda a šeď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uviidíme, co s tou šedí provede to 4-kanálové GPU s integrovanými Zen 4 jádry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To myslis tu od MSI?
MSI je takovej malej puclik Intelu. Kdyz vysel mobilni Zen, tak ho nekolik generaci vesele ignorovali s tim, ze jsou mala firma...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což je pravda, Asus ROG Ally nemá žádné veliké prodeje a natož zařízení od MSI. Prostě tam dali něco ještě levnějšího než obsahuje konzole od Asusu. Tady vidíme, že Intel, když chce, umí přitlačit i na cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..a nebo Intel v ramci svych dobrych vztahu s MSI rekl, kluci, dame Vam slevu na tohle, ale vydate nam 'zbytecnou' konzoli v maloseriove vyrobe, at muzeme rict, ze mame konzole jako AMD ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Pro Intel je to totiž nepodstatné a mimo obor jejich činností. Za to pro MSI se konzole stala podstatná ve chvíli, kdy ji přinesl jejich hlavní konkurent Asus. Takže hledali hardware, který by byl levnější a šlo s ním Asusu konkurovat a teprve tehdy při dotazu směrem k Intelu tam zjistili, že něco jako přenosné PC konzole existuje a že tam taky dominuje AMD, tudíž to chtějí mít taky. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímaly by mě čísla prodejů těhle windowsích herních handheldů. IMHO je to ztrátový byznys, protože z jedné strany na handheldy tlačí praktičtější mobily a z druhé ještě praktičtější notebooky. Ještě jsem zapomněl na zavedené Nintendo, které se nemusí trápit s Win11.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Asus tlačí herní pojetí byznysu, tak musí. Valve se Steam Deckem rozhodně uspělo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

možná měli své důvody, první Zen se do mobilního segmentu moc nehodily - tam se často dávají singl paměti a pak ten výkon byl smutný. Mě dnes překvapilo jak i Zen2 při osazení všech 4 slotů začal být viditelně svižnější. Na prvních Zen byla propustnost klíčová, jinak ten výkon byl mizerný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Paměti jsou dnes SR nebo DR. Při osazení 4 slotů DR dojde ke snížení výkonu a to včetně Zen2. U SR je naopak osazení 4 slotů výhodou, ale zase je tam problém, že pokud nekoupíš naprosto shodné paměti, tak je to v 90% případů nekompatibilní a nejde to tak osadit vůbec nebo to jede jen podle JEDEC, teda se z toho nevymáčkne maximum.
Obecné doporučení teda je 2xDR paměti. / Ale já měl u 3800X osazeny 4xSR a náhodou mi to fungovalo a běželo na tom "XMP" ala AMD (3600). Každý mi říkal, že jsem klikař. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jseš klikař.

Povedlo se mi dostat do rukou paměti prodávané jako set 3600, které na těch 3600 neběžely spolu, ani po jednom. Jenom úplný základ JEDEC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no vidíš, máme dokonce doma dvě takové sestavy které jsem takto nakrmil a dokonce odlišnou kapacitou. U jednoho to jede prakticky na základu 2,66Ghz v konfiguraci 2x8 a 2x4 a v druhé mé to sice nedá deklarovaných 3600 (2x16+2x8) ale "jen" 3333, takže to jde. S DDR5 by to ovšem byla jiná pohádka, tam jsem zkoušel a velké problémy, nejela ani 4800, pouze na 4200, tak jsem to vyházel a dnes jsou tam 2x24 5600.
Ale u toho prvního o kterém jsem psal s 2666 to jsou SR a i tak to viditělně zvedlo svižnost systému - ne nějak drasticky ale poznat to je. Hlavně jde o 4300G kde i té iGPU ta vyšší propustnost hodně "chutná".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzenům dělá obecně dobře vyšší propustnost, takže kdybys tam měl "jen" 2x3600, tak by to také pomohlo. Takže ano, jestli tam byly jen 2x2666 SR, tak v podstatě muselo pomoct cokoli navíc. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jde o sestavu 4300G kde z původních 2x4 +8 se přidalo dalších 8, takže celkem 24GB s obyč SSD 980 Samsung. Né že by to bylo dramatické ale zvýšení svižnosti jsem si všiml. Tohle u Intelu nehrozilo. Je to sice příjemné ale vracím se tím k myšlence proč MSI první ZEN/+ víceméně ignorovali když s jedním kanálem to dávalo mizerné výsledky - a tato situace je u velkého množství ntb typická ani nemusí jít o úplně nejlevnější produkty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak první Zen měl výkon pod Skylake, to byl stále zázrak tehdy na AMD, ale obecně to lepší mělo teprve přijít, jak ukázal Zen+, kde už byl výkon mírně nad Skylake refresh (Kaby Lake).
V té době taky přišla Spektra/Melta, která hodně Intel pohřbila, AMD byla zasažena méně. No a pak už to byla spanilá jízda AMD.
Teda vyjma notebooků, ale na to neměla vliv ani tak paměť, jako spíš to, že stále ještě optimistický Intel byl ochoten finančně motivovat výrobce, aby osazovali jeho platformu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty zranitelnosti a nemyslím jen tyto, zasáhly i mimo svět x86, nevím jak ARM, ale určitě IBM Power 9 i když později

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

duvody byly asi velmi pragmaticke.. meli nejpis uzavrene vyhodne smlouvy o dodavkach s Intelem a nechteli do toho stourat (rozumej Intelu, protoze nejsou tak velky hrac). Zaroven by jim to v te dobe stejne asi moc neprineslo a nechteli jit do zbytecneho rizika.
Nastesti to jine firmy poijali trochu odvazneji, jinak by jsme tu dneska AMD v noteboocich nemeli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych že to nejsou jen problémy Intelu, ale hlavně to že proti minulosti má AMD daleko efektivnější architekturu.
Pamatuji, jak se říkalo, že Apple přešel z PowerPC na Intel pro neschopnost udělat PowerPC čipy do notebooků. Ve skutečnosti NTB s PowerPC existovaly, ale jen na nižších taktech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"žádné výrobní problémy netrvají věčně." <= O tom nepochybuju, nicméně člověk nemusí být zrovna Einstein aby viděl, že ty Intelovy plány jsou nerealistické i bez výrobních problémů.
Dále stojí za to dodat, že čím dál pokročilejší proces je složitější a složitější, takže pokud se nestane zázrak, tak jejich postup ke kýženému cíli nebude podstatně rychlejší, než byl v případě posledních dvou-tří procesů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžou rozvíjet a zlepšovat stávající s cílem vzniku nového, ale to nové je zase složitější a tím stoupá riziko chyb. Takže to může být nekonečný proces plný chyb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jim držím palce, přes veškerou nedůvěru. Trh to potřebuje jako sůl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já už ne. Konkurence stejně nefunguje, tak ať jsou klidně jen dva "konkurenti" a ne tři "konkurenti". Jen to zbytečně zvyšuje cenu grafik. Proti nvidii nedokázalo skoro vůbec prorazit ani AMD, tak jakou šanci mají somráci z Intelu potom, co předvedli minule? I když nvidii moc nemusím, tak kdyby na trhu nebylo AMD a byl jen výběr nvidia vs intel, tak neváhám ani sekundu a klidně připlácím tisíce za ngreedii, protože Intel grafiky byly vyloženě nekoupitelný - pořád ten stejný problém s cenotvorbou u nafrněnýho Intelu, kdy ani zmetka neumí nacenit dostatečně atraktivně. Kdyby se dohodli s AMD, tak to nakonec prospěje oboum a nvidia nemá téměř monopol. Tříštění sil nepomůže ani AMD ani Intelu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

šanci mají protože ucelená platforma, NV musí spoléhat na ARM, je to pořád jen "výrobce akcelerátorů". Arc je prvotina se spoustou dětských nemocí, ale spoustu už jich softwarový tým vychytal - a celkově vzato za rekordní dobu i s tím problémovým DX9. Přitom "zasvěcení odborníci" tvrdili že je prakticky nemožné se dostat na dohled zavedeným lídrům oboru v nějakém rozumném čase. Právě v sw oddělení Intelu je snad nejvyšší produktivita celé korporace.
Přitom značka je přes všechny peripetie pořád pojem, takže když budou mít minimálně mainstream v grafikách tak pro spoustu neznalých hw ale log vezmou prostě komplet Intel hw.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pojem? V grafikách? OMG...
Já už tomu nemůžu věřit, protože ta neefektivita miliard tranzistorů navíc nelze překonat tak rychle. Uvidíme.

Jo a o nvidii bych se fakt nebál. SW tým nvidie si s tím Intelovským doslova vytírá zadek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo netvrdil ze Intel je pojem v grafikach, jenom ze je to pojem.
Realne je uplne jedno, cim si v SW tymu Nvidie vytiraji zadek a kdo vladne v highendu. Ja se tak maximalne podivam na https://www.tomshardware.com/reviews/gpu-hierarchy,4388.html abych si zjistil, ktera karta mi da maximalni FPS v mem oblibenem rozliseni za penize, ktere jsem ochoten a schopen zaplatit bez toho, aby mi pak doma deti plakaly hlady. Pokud se v pristi generaci grafik Intel trosku vic pochlapi, tak jsem ochoten o nem uvazovat.
Ted si tak leda zaplacu, ze jsem na Black Friday nevzal brutalne zlevnenou 6750XT a budu cekat na dalsi slevy :-)
Kdyz jsem vybiral auto, tak jsem si taky udelal spreadsh*t a porovnal vybavy, vlastnosti a ceny aut pouzitelnych pro me specificke potreby, projel si je a skoncil jsem u Subaru, protoze levnejsi byla jenom Kia a ta vypadala a jela jako nakladak, ne jak auto.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já přeci nepsal jen o highendu, protože Intel po RTX 4090 nemohl ani pošilhávat a ani jsem to po něm nechtěl, když to moc nezvládlo ani AMD. Prostě už dnes nevěřím tomu, že by se Intel pochlapil. Lhal tolikrát, že jeho sliby jsou dnes už stoprocentní lži.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíc se píše o 4070, ale v té době to mohlo být i 3080 a to je hi-end, jen ne top hi-end.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale on i kdyby se meril Alchemist oproti jen Radeon 6xxx a GF 3xxx, tak je na urovni (v prumeru) karet jako je 6600XT.. coz byl i tehdy lowend a dneska je to uplny lowend.
Ty karty vykonove kompletne zklamaly a to se bavime o vykonu, ktery byl pul roku po jejich uvedeni, ne v dobe uvedeni.
https://www.techspot.com/review/2634-intel-arc-a770-a750-revisit/#2023-0...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V době uvedení se to intel styděl dávat recenzentům:).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.