Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel ukázal x86 SoC SoFIA 3G-R vyrobené v Číně, jeho prodej dotuje

cashback? Zažalovat Intel za monopolní chování. Divím se že to třeba takový Mediatek ještě neudělal. Není normální tratit miliardu dolarů ročně a někomu tvrdit, že to je běžný obchodní model.
Stejným způsobem šel za éry Athlonů XP Intel proti AMD. Sice ho to stálo ve výsledku cca 2 miliardy na pokutách, ale stále to byl pro Intel skvělý byznys, když zastavili AMD v době jeho největší slávy. Divím se že nějaké "orgány" tomu preventivně nedají stopku.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych navrhoval vzit ho za slovo. Kdyz je to bezny obchodni model, tak urcite nebude mit problem s uzavrenim takove smlouvy na sto let dopredu a bez horniho limitu na pocet procesoru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD nepotopilo to,že Intel vracel 3$/procesor, ale to,že neměli solidní procesory, za nesmyslnou cenu koupili ATI a ke svým zákazníkům se chovali jako k dobytku, na rozdíl od Intelu.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

No právě, že v době, kdy Intel nabízel Pentia 4 a od nich odvozené Xeony, mělo AMD ve výkonu dost navrch. AMD dokonce sahalo po třetinovém podílu na trhu serverů, kde jsou velmi vysoké marže, ale Intel zatlačil na velké hráče, aby nabídku AMD produktů limitovaly, výměnou za velké slevy na Intel produkty. Takže v té době, mohlo AMD získat mnohem více, ale Intel to úspěšně zarazil. A že, to následně soud uznal a Intel musel vyplatit 1 mld. USD je jen chabou náplastí...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To by intel musel mít monopol, nebo aspoň dominantní postavení na relevantním trhu a to rozhodně nemá (na rozdíl od nb/desktopů).
Jinak skutečně je naprosto běžné, že ze začátku firma ztrácí a provozovatel ji musí dotovat, než se "rozjede". To platí obecně od nejmenšího prodejce pečiva na rohu ulice po největší behemoty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaké monopolní chování? On má snad Intel na poli SOC v ultramobilních zařízeních (tablety, smartphones) monopol? Že jsem si nijak nevšimnul. Naopak bych řekl, že téměř v každé srač.e je ARM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel mám pocit, že sankce za takové chování přicházejí až o několik let později. Jinak se mi v mnoha ohledech líbí procesory od Intelu, jejich chování už ale tolik ne. Jenže taková praxe u takových firem je, těžko s tím něco dělat. Stejně tak můžeme naříkat na chování mnoha dalších.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, tak mě napadlo - počítají Windows 10 mobile s x86 procesory? Nebo budou zase jen pro ARMy?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

skor by sa mi pacil normalny w10 na mobile kde je x86 procesor

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemachroval Microsoft ze windows 10 budou jenom jedny?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ted v tom bude jenom bordel.
Mobilni desitky pro arm/x86
Tabletove desitky pro arm/x86
Ultrabookove desitky pro arm/x86
Notebookove desitky pro x86/64
Desktopove desitky pro x86/64
+Dalsi podverze typu start/home/professional/x/x/x
a M$ to nazve vsechno stroze Win 10 wtf

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Budou jen neplnotucne(bez winapi) Windows Phone 10 (ARM a nejspis i x86) a plnotucne(s winapi) Windows 10 (x86, s ARMem na tabletech a vys se uz asi v redmondu nepocita). No a protoze WP10 si stejne sam z duvodu zabezpeceni mobilu nenainstalujes, ale uz je proste dostanes v kazdem lepsim mobilu .... tak zbyva pouze jedina verze - Windows 10 (vsechny tablety, ultrabooky, netbooky, *booky, desktopy).
A stejne jako WP si nenainstalujes XBOX Windows 10 ..... nejspis budou i embedded .....
Takze jak rikam, JEDINA verze, ktera te muze zajimat (celkem by prekvapila podpora armu, tak by to byly dve verze) .... oprava: teda vlastne dve verze, ale vlastne jenom jedna verze:o) (HEHE) ... x86 a x64, ale to pocitam jako jednu verzi. Proste v tom bordel neni .......
EDIT: no a v tech edicich, tech bude taky jen par .... http://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/348...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...WP10 si stejne sam z duvodu zabezpeceni mobilu nenainstalujes, ale uz je proste dostanes v kazdem lepsim mobilu...

Takže "lepší telefon" se pozná podle OS? Aha, takže když někdo bude chtít lepší mobil s OS Android / iOS / Sailfish / Ubuntu, tak bude mít smůlu? OMFG,to je logika...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste tady novej, vidte... to nic, na BTJ si brzy zvyknete ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže agent MS à la Lael Ophir @ root.cz

Že to ty lidi baví, to místo toho nemůžou sázet stromky? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prave si mi pripomenul jeden vyrok Gasparovica: „Na druhej strane si myslím, že Slovensko niekedy, žiaľbohu, a niekedy je to aj chvalabohu, že žiaľbohu, že na Slovensku predsa len tá pracovná sila je ešte stále lacnejšia a teraz, chvalabohu, že je lacnejšia.“

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím se ví (když nepočítám Xbox, internet věcí a jiné obskurní záležitosti) o čtyřech edicích pro x86/amd64 (Home, Pro, Education, Enterprise) a dvou edicích pro ARM (Mobile, Mobile Enterprise).

x86/amd64 půjdou na desktopy, notebooky, konvertibly a dražší tablety, ARM edice na mobily a laciné tablety. ARM edice nemají desktop, je úplná blbost říkat jim RT - ty skončily a desktop měly, i když pro něj nebyl software kromě Office.

No a mě zajímá, jestli MS připravuje i x86 verzi Mobile edicí. Všechny mobily, pro které zatím ukázal W10 Mobile, jsou ARMy. Že nechystá ARM edice pro desktopy, to je snad vcelku jasné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

OMG, jde o to, ze bude RT kompatibilni jak na mobilu (ARM), tak na vsem ostatnim (x86 nebo pripadne ARM u masochistu a raspberry pi) ... ted bylo winRT z nepochopitelneho duvodu trochu rozstrelene (ale zase mene nez android a chromyos), takze to dali dokupy a budou W10. Ktere navic budou stale aktualni. A RT subsystem samozrejme pobezi pokazde na jinem OS .... pro ARM to bude proste windowsRT, pro x86 to budou klasicke windows + winAPI. Nic vic nic min. Otazka jak na tom bude WP ... jestli pujde stale o specialni system nebo jenom klasicky plny system + RT "plugin". Tipl bych si druhou moznost, protoze prece dnes uz musi pocitat s x86 i na mobilu. Ale samozrejme x86 na mobilu nebude mit winapi, to je celkem jasne, ikdyz by to svym zpusobem mohlo byt cool:o) Sam jsem zvedav, ale nevidim v tom rozhodne zadny gulas, je to celkem jasne ...... hlavni je, ze dnes uz se proste pisou vsechny aplikace ve winrtapi, budou jednoduse zpenezitelne i pro male developery a pojedou uplne vsude nativne stejne jako winapi aplikace ..... ja to rikam furt, w10 bude zabijak tech vsech kvazisystemu:) Teda pokud neco fakt krucialne nezvocasi:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim si, ze tohle je neco s cim Intel udela diru do sveta, dost bych si tipnul, ze zamyslene trhy jsou Indie a Afrika a ze se to k nam oficialni cestou vubec nedostane. Intel pres sva prohlaseni ARM vubec neohrozuje a jeste tomu tak chvili urcite bude.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze intel ARM drti uz i cenou, krome efektivity a vykonu.
Jinak tohle me dokaze pobavit .....
http://www.czc.cz/acer-iconia-tab-8-w-w1-810-8-z3735g-32gb-w8-1-bila/164...
http://www.czc.cz/acer-iconia-tab-8-stribrna/159486/produkt
Uplne stejny tablet, akorat ten o litr levnejsi ma 2x vetsi uloziste a skutecny operacni system ... bylo to na jedne strance v reklame ..... dokaze mi nekdo vysvetlit, kdo si koupi ten tablet s polovicni pameti a jeste s lagroidem a jeste o litr draz? Doufam, ze pak sestavi nejaky poradnik pitomcu, co na to klikli a koupili ten lagroidovy:o) V normalnim svete by prece ten hovni tablet musel stat litr ne? Rozum se asi vytratil ..... jako kdyby nekdo nakrasne tam tu sracku kvuli necemu chtel (absolutne nechapu na tabletu, kdo by chtel radsi android s polovicni vydrzi a par stupidnima apkama), tak ji rozjede treba pres bluestacks (ale nenapada me aplikace, ktera by ve windows nebyla, navic muze bezet nekterou z milionu skutecnych aplikaci) ..... gugl a apple uz asi rozum lidem uplne vytrepali z hlav:o)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Rozumu nikdy moc nebylo - a dnes pod neustálým vlivem reklamy a mediální propagandy nejspíš mizí poslední zbytky. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To první zařízení je po slevách a to druhé vyprodané, takže poněkud mimo komentář navíc plný manipulačních novotvarů..
Spousta lidí považuje android za mohutnější a zajímavější/perspektivnější platformu než MS výtvory.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A nebo to je jen bublina, v čem by měla spočívat ona mohutnost Androidu ? Pokud Microsoft nezrmší své produkty špatným UI, cloudem, nebo dalšími zásahy, které snižují produktivitu, přehlednost, bezpečnost apod. bát se nemusí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V čem? Co takhle v počtu uživatelů, v počtu výrobců zařízení, v počtu aplikací a vývojářů?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je ta hlavní mystifikace. Počet není důležitý pokud neznamená kvalitu a přidanou hodnotu. A jinak se mi tedy zdá zázemí a historie vývojářů pro x86/64 platformu daleko větší, konzistentnější a různorodější než hurá vysoce spekulativní projekty na Android + všemožné kopie a tisíce "aplikací" k ničemu. To samé komunita, která na Androidu v podstatě neexistuje. To, že si Franta koupil zařízení s Androidem sice zvýšil počet uživatelů, ale díky tomu, že na této platformě nemůže pracovat nebo tvořit něco smysluplného či zábavného ho pasuje na pasivního příjemce a to i za předpokladu, že si k tomu připojí klávesnici a myš. Pak se může zamyslet nad tím co mu taková platforma vlastně dá.. :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak říkat holým faktům "mystifikace" to chce vážně silný žaludek nebo výplatní pásku od konkurence..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"zázemí a historie vývojářů pro x86/64 platformu" je na mobilu k nicemu, protoze vetsina z uvedenych vyviji pro win32 api ktere na mobilu nikdy nebude, dokonce ani s Windows Phone.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pohadky o efektivite a vykonu si klidne nech od cesty, staci se podivat na jakekoli testy a zjistis, ze Intel nema v soucasnosti na trhu mobilni procesor, ktery by se vykonove a efektivitou (spotrebou) vyrovnal Qualcomm Snapdragonu 810. Mas pravdu, ze Intel nasadil ceny opravdu nizko, ale pochop, ze on to dotuje z vlastni kapsy (z vydelku z jinych trhu), zatimco ARM a spol. na prodeji procesoru vydelavaji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Můžete nějak doložit, že Snapdragon 810 je výkonnější než mobilní Atomy? Na http://www.hardwarezone.com.ph/blog-samsung-exynos-6-and-qualcomm-snapdr... tvrdí úplný opak.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty testy by me taky zajimaly. Chapu, ze naprosta vetaina lidi ma priserny UX s androidem a povazuje tim padem i ARM za chciplou sracku, ale verim, ze ty procaky nejsou tak spatne, ale dost pochybuju, ze se intelu vubec priblizujou. Vsechny ty testy bezi na lagroidu, ktery byl primarne delan pro arm. Uz tady je pochybnost, ze vyhledavac ma tolik zkusenosti, aby rozume migroval tu svoji prvotinu na x86. A vsechny ty tututututu byly psany v androidu pro ARM, takze nejspis testujou vypocetni vykon na zaklade nejakych jednoduchych operaci jako scitani v cyklu, kde bude zalezet jenom na frekvenci, cili zcela nicnerikajici vysledky. Jedine, kde se to asi da objektivne srovnat je surface RT, kde se da predpokladat, ze MS nejsou podobne lamy, maji zkusenosti a na migraci na ARM si dali zalezet. No a vsichni jsme videli uzivatelske testy surfacu RT a spousta lidi ma nejaky baytrail nebo clovertrail tablet a vi, ze tam ten system bezi jak z praku a nechava za sebou naprostou vetsinu vseho, co dnes maji lidi doma (idealne jeste s XP) nebo v socialistickych kanclech s HDD ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A kdo posoudí tu míru "dotace"? Dostává se tím Intel do mínusu nebo je stále ještě v plusu, ač možná zanedbatelném? To jsem se nikde nedočetl a věřím, že to mají u Intelu spočítané tak, aby jim cena minimálně pokryla náklady.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel opravdu má spočítané náklady a výdaje mobilní divize, ovšem zdaleka ne tak, aby cena pokryla náklady. Za poslední 2 roky měla mobilní divize ztrátu 7 MILIARD USD. Za první půlku roku 2014 činila výše ztrát 2 MILIARDY USD.

Zkuste trochu googlit než sem něco napišete, vždyť to není tak složité.
http://appleinsider.com/articles/14/11/16/after-losing-apples-ipad-busin...
http://www.extremetech.com/extreme/186367-intels-mobile-division-has-los...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je sice prus..vih, ale uz je to vyreseno: http://www.bloomberg.com/news/articles/2014-11-18/intel-to-merge-loss-ma...

Staci zaclenit mobily do divize ktera vydelava mnohem vic nez mobil ztraci, et voila, abrakadabra, najednou mas jen vydelavajici divize, no neni to hustodemonicky krutoprisny ? ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsem četl poctivě, tak se jedná o výsledky celé mobilní divize a nic neříká o tom, zda jsou SoC čipy "Sofia" rentabilní nebo ne. V každém případě lze těžko očekávat, že Intel bude při vstupu do zavedeného trhu nějak závratně vydělávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tym tvojim windows marketom o pocte 12 a pol polofunkcnych a tisic neexistujucich aplikaciek si mozes vytriet rit ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.