Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel upřednostnil výrobu výkonných CPU, 10-20% poptávky zůstává nepokryto

AMD ma v tomto pripade obrovske stastie a zaroven obrovsku sancu dosiahnut vacsi podiel na trhu. Dufajme, ze to nepos.... Situacia, ked architektura AMD je porovnatelna alebo v niektorych aspektoch dokonca lepsia ako Intel a zaroven ma Intel problemy s dodavkami, sa az tak casto opakovat nebude.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně, zas takovou šanci nemá, otěže drží Intel a výrobce drží v šachu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nemusí být nutně pravda. Doba pokročila, svět IT už dávno není PC-centrický a Intel už není takový hegemon, jakým býval v dobách, kdy AMD mělo naposledy lepší nabídku. Je tu konkurence ARMu, a zrovna ten se zkouší dotahovat v entry zařízeních jako netbooky/hromebooky a podobném odpadu na svou x86 konkurenci. Zde nejde o výkon, ale primárně o cenu a použitelnost. Pokud to Microsoft myslí vážně s Win10 for ARM (byť já osobně si myslím, že jde o další planý pokus, který zajde na úbytě), určité šance jak hegemona sesadit z trůnu tu jsou. ARM se postará o lowend, AMD bude prudit ve vyšších segmentech. V kombinaci s průšvihy jménem 10nm výroba, "Spoiler" a manažerská nemohoucnost Intelu může všechno do sebe zapadnout a Intel se taky může poměrně velmi rychle stát patentovým trollem, protože jeho dosavadní velká výhoda jménem velké výrobní kapacity se obratem stane velkou nevýhodou, která jej finančně potáhne k zemi. Ono se sice často hovoří "too big to fail," ale taky se říká že "na posraného i hajzl spadne." :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"too big to fail" - keď vidím čo robí môj zamestnávateľ (HP-HPE-DXC), tak to je 100% potvrdenie toho hesla :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že by se konečně mohly objevit nějaké lepší ultrabooky na platformě AMD?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V cem lepsi? Me prijde ze aktualni nabidka uz je docela dobra. Napriklad https://www.lenovoonline.cz/notebooky/lenovo-ideapad-530s-14arr-sedy/14711 mi prijde jako super pomer cena/vykon...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslím, že kolega myslel podľa počtu ponúkaných modelov..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vzáložke Workstation ani jeden :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak to bude asi tim, ze tam zatim nema AMD co nabidnout...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Což je blbost protoze i workstationy se stavi na 1151 a i AMD ma jina CPU nez jen pro AM4 ... problem v nabidce muze byt zpusoben bud neschopnosti dodavat stabilne vyssi objemy nebo nepripravenosti vyrobcu kteri maji vlastni platformu HW, SW/FW

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rec byla o prenosnych pocitacich... tam AMD nema co nabidnout o proti mobilnim Xeonum ani proti 6 jadernym core. A nevim jestli nabizi ekvivalent mobilniho Quadra...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano i AMD ma mobilni "profi" GPU
Takze workstation s 4c i7 a nizsi je ok, ale kdyby to same bylo od AMD tak nema co nabidnout ? Ze nema AMD mobilni 6C procesor ho snad nevyrazuje z celeho portofilia ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem třeba XPSko od Dellu, LG Gram a další... :) Aji ZenBook na AMD bych viděl rád.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cili predrazeny ultrabooky s nemoznosti upgradu... hm, to je trochu mimo moji oblast zajmu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nelze upgradovat RAM, ale jde o jedny z nejlepších ultrabooků. A ano, takové XPS není nejlevnější (oproti tomu Zenbooky jsou fajn). Naštěstí vám je nikdo necpe. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nejlepsi... zalezi jak definujes nejlepsi... samozrejme jsou o trochu lehci, ale to jde ruku v ruce s kompromisama jako je pamet na desce, nekde dokonce i wifi na desce.
Proto s spis koukam po ty 530s protoze tam dam 32GB RAM a muzu upgradovat wifi kdyz budu chtit.
Kazdopadne i v tyhle kategorii (jako je zenbook nebo XPS) ma AMD zastoupeni... http://www.hpmarket.cz/product.asp?ccode=HP-Envy-x360&sid=AMD-Ryzen-5,AM...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak vezměme si třeba to XPSko - matný displej, vysoká výdrž, lehký, malý, kvalitní klávesnice, Thunderbolt, velmi dobrý podpora Linuxu. Ano, paměť je třeba na desce, ale je-li to jediný kompromis, tak jsem ochoten ho podstoupit. Ta odkazovaná HP opravdu nejsou stejná kategorie.
Oproti ZenBooku opět: lesklý displej, horší klávesnice, zpracování...

Nevím, u ultrabooku 32 GB RAM nepotřebuji a vzhledem k 15W TDP si nejsem jist, že je to dobrý nápad... samozřejmě někdo to může vnímat jinak. Proto bych uvítal i ty varianty, co jsem psal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No sláva, konečně snad budou nějaké zajímavější produkty s AMD, a až vyjde ryzen 3000 tak si možná taky něco domů pořídím :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je holt úděl fanoušků AMD - furt musí vyhlížet co je nového, jestli můžou upgradnout svůj pomalý komp na nový, jenom lehce méně pomalý. Kdybyste měl jako já 5 let starého Intela, tak byste nový komp nepotřeboval.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

:) no no, já prodal nedávno sestavu s i 4790 kterou jsem měl téměř 4roky, ale AMD fandím už od začátku, do práce jsem pořizoval stanici s ryzenem 1700x skoro hned jak vyšel a šlape naprosto parádně. V současné době nemá AMD u desktopů v intelu konkurenci, což dokazují prodeje. Já teď nic kupovat nepotřebuju, proto můžu čekat na další generaci, která oproti intelu který zpátečnicky znova rozjíždí 14nm výrobu bude jednak vylepšená architektura a za druhé 7nm proces. Doba kdy jsem musel sahat po Intelu skončila loni, teď není pro intel jediný relevantní důvod.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, brzy si jej vyzkoušíš s Intelem. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já používám i5-3450 a popravdě, než rychlejší procesor bych potřeboval spíš jakostnější software.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak každý používá něco na něco, otec používá J3455 a je naprosto spokojený že mu nežere a uchladí se to pasivně. Na internet a drobné úpravy fotek úplně v pohodě. Já pracuji jako vývojář a cokoli co mi zrychlí kompilaci a analýzy kódu je bonus, takže 8jader využiju, 8 rychlých jader ještě líp, 16G ram už začíná být pomálu :) Každý potřebuje něco jiného. Momentálně mám notebook s i7 8750H a jsem z toho někdy dost rozpačitý, ne jen že je celkem problém jej uchladit ale ani v režimu kdy žere 75W to není žádné dělo, nicméně tomto segmentu ještě AMD nemá nic tak uvidíme s čím přijdou u další generace :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Údělem členů Intel sekty zase je, že si nejdřív musí koupit novou desku, počkat až procesory skutečně budou a zaplatit intelovský a nedostatkový příplatek. A pak se modlit k Višnu, aby jim Šiva, bůh ničitel, nezničil nově získaný výkon nějakou další záplatou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.