Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel uspíší vydání šestijádra Coffee Lake i platformy Basin Falls

Intel se bojí :D Konečně!

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jasne, jeste muzou basin falls prejmenovat na fading balls (:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ze v tom ma prsty Ryzen je asi cekem jasny a zbytek se tak nejak sesel a mame tu prvni 6 jadro v desktopu :))
Zajimave bude, jestli ty procesorova jadra Pro SkylakeX budou mit nejaky vykonostni narust.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Aj ako fanusik AMD, nevidim svet cierno-bielo a minimalne jedna veta>

>desktopová strategie „čtyři jádra jsou dost pro všechny“ se otřásá v základech

moze mat ie vysvetlenie ako prichod Zenu

Parallel programmers not prepared for the glorious revolution
By Wily Ferret
Tue Nov 27 2007, 12:28

INTEL RECKONS barely one per cent of software programmers are prepared to face the challenge of parallel programming, which the hardware giant (unsurprisingly) reckons is the future of development.
https://www.theinquirer.net/inquirer/news/1026585/programmers-prepared-g...

A kniznice dokazu paraleliovat kod programu s priatelou stratou vykonu oproti kvalitnemu cloveku do 4 jadier. Vysledkom toho je

Software needs meaty cores, not thin, stringy ARMs, says Intel
By Simon Sharwood, 26 Feb 2014

“The world has a big issue around vectorisation and parallelisation of code,” Graylish said. “99% of code isn't written that way.” Graylish also feels “defining a workload that can run in 1000 cores is hard.”

Most software, Graylish added, “still requires a big meaty core” and Intel is happy to provide them.
https://www.theregister.co.uk/2014/02/26/software_needs_meaty_cores_not_...

But sa teda za tri roky stalo nieco zaujimave, ludia sa naucili programovat paralene vo vacsej miere, alebo to dokazu kniznice lepsie

Ale to prve sa nezmenilo (v tlacenej forme to mam od utorku 18.4.2017)

Communications of the ACM
Volume 60, Number 3 (2017), Pages 42-45
Heterogeneous computing: here to stay
Mohamed Zahran

Software Challenges

At the software level, the situation is also very challenging. How are we going to program these beasts? Sequential programming is hard. Parallel programming is harder. Parallel programming of heterogeneous machines is extremely challenging if we care about performance and power efficiency.
http://delivery.acm.org/10.1145/3030000/3024918/p42-zahran.html?ip=147.1...

takze jedine kniznice to umoznili, mozno k narodeninam AMD

Computer companies founded in 1969

Advanced Micro Devices (AMD) is founded on May 1, 1969.
http://www.computerhope.com/history/1969.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle argumentaci zastánců mála jader bych bral, nebýt jedné podstatné okolnosti: Doby DOSu jsou už 20 let pryč. Dnes máme multitaskingové OS, kde neustále běží desítky až stovky procesů. Většina služeb toho moc nedělá, ale některé občas dost.

Třeba hráči. Ano, v ideální konstelaci jsou zatím 4 jádra OK, ale co když nezavřu browser a nějaká nabobtnalá stránka vyžene JS naplno, nebo se začne aktualizovat nějaký SW, nebo "to přijde" na antivir - najednou je na chvíli celé jádro - dvě v tahu a na hře to musí být znát.

Prakticky na PC nehraju, ale jsem náročnější uživatel. A všiml jsem si, že jsem schopen normálním používáním klidně vytížit mé osmijádro 8 různými činnostmi najednou. Takže i kdyby nebyly vůbec vícevláknové (mnohé jsou), tak je load 100%. A velmi často navíc potřebuji spustit stejnou nezávislou akci na mnoho vstupů (třeba časově náročná optimalizace 500 souborů), což lze škálovat čistě s tolika jádry, kolik zvládne OS a vejde se do RAM. Stejně tak kompilace větších projektů je škálovatelná prakticky na libovolně jader.

Takže pohádkám "4 jádra musí stačit všem" už dávno nevěřím.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jenže o "4 jádra musí stačit všem" nejde. Situace je spíš taková, že "4 jádra stačí velké části". Náročnějších uživatelů opravdu není převládající počet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemusí jich být převládající počet, stačí dost na to, aby se vyplatilo pro ně udělat produkt. A to zdá se je :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mate tam odkazy na heterogeneus computing. Pokud se nepletu, to je ale jeste jiny level paralelniho programovani pri vyuziti ruznych architektur.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keďže tu nemáme WIFT-a, tak ja skôr narodený to musím troška poopraviť:

"• Pentium s HT - Pentium počínaje koncem éry Pentia 4 byly čistě dvoujádra bez HT ..."

Dvojjadrový Pentium 4 na microarchitektúre Netburst sa volal Pentium D (Smithfield a Presler) s dvoma jadrami a dvoma vláknami (2C/2T) avšak existovali aj verzie so zapnutým HyperThreadingom v podobe Intel Pentium Extreme Edition (Smithfield XE a Presler XE) s dvoma jadrami štyrmi vláknami (2C/4T)

Dokonca Hyperthreading využíval aj Intel Celeron G470 Sandy Bridge 1C/2T.

No a súčasné Pentium J4205 a Pentium N4200 (microarchitektúra Goldmont, rovnako to platilo aj o Silvermont a Airmont) majú štyri jadra a štyri vlákna (4C/4T).

Zvýšenie konkurenčného tlaku AMD sa dozaista prejavilo.

A bude hůř keď ešte prídu APU​-čká AMD Raven Ridge a pridá sa po dlhej dobe aj tretí najsamprv v Číne kde nabehnú ešte tento rok len 28nm osemjadrá Zhaoxin​(VIA​) ZX​-D a budúci rok 16nm 3.0GHz Osemjadrá ZX​-E.
zdroj: http:​/​/www.bitsandchips.it​/50​-enterprise​-business​/8254​-zhaoxin​-fortifica​-la​-partnership​-con​-tsmc​-in​-vista​-delle​-cpu​-zx​-e​-16nm
zdroj: http:​/​/www.bitsandchips.it​/9​-hardware​/8194​-via​-prepara​-una​-cpu​-x86​-octa​-core​-sui​-16nm​-finfet

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No hlavní otázka je jestli všechny ty změny Intelu vůbec nějak pomůžou.
A za sebe můžu rovnou odpovědět, že pokud je nedoprovodí náležitá podstatná úprava cen tak ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vtip je v tom, ze jakakoliv vyraznejsi zmena cen smerem dolu, by znamenala vyraznejsi posun marzi smerem dolu, cemu se prave Intel snazi brani vsemi deseti...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A k tomu jeste nasrani uzivatele, kdyz zjisti, ze zaplatili vic nez museli ;)
Ten mrtvi brouk s cenama je zajimavy. Mozna intel sazi na firemni sferu, kde to muze prodavat levneji pres ruzne slevy a delat hodneho strycka a k tomu asi bude chtit u novejsi generace zvednout vykon..jak to se uvidi. Zajimave bude sledovat vysledky druheho kvartalu a chovani burzy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud přehodnotí svoji filozofii ohledně integrovaných GPU, tak ceny můžou zůstat, produkty budou výkonnější a jejich zisk zůstane nebo se i zvětší. Chce to jen upravit stávající návrh - žádná revoluce v architektuře není vůbec třeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, konecne by jim mohlo dojit to co rikam uz dlouho - do i7ky, pokud nejake GPU, tak jen minimalni. Orezat soucasne gpu tak na 1/8 toho co je dnes, zbytek nacpat jadrami a cache. Hotovo, pri stejne velikosti kremiku cena vyssi nebude, a problem vyresen... a do i3 a i5 muzou nacpat GPU velke jak krava.

Kdyz se nad tim zamyslim, in hindsight, tak Ryzen vlastne neni vubec zadne prekvapeni, bylo brutalne jasne ze to takhle dopadne. i7ky s GPU pomalu vetsim nez vsechny jadra dokopy, vuci levnemu (na vyrobu) slepenci dvou kusu kremiku bez GPU. A AMD avizovalo 40%+ IPC uz minimalne rok dopredu... kdyby manageros v Intelu nespali, tuhle svou slabinu by videli na sto kilometru. Snad se Sipova Ruzenka vzbudi, kdyz uz brutalne zaspala mobilni trh, bylo by trapne zaspat i vlastni monopol... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta dnešní převlečená i3 pod dva tisíce (nějaké to pentium) se dobře prodává hlavně kvůli hrám a je téměř vždy spojena s dedikovanou grafikou, takže se můžou zamyslet nad velikostí a přítomností iGPU i v těch i3 a i5. Ítrojky mají slabiny, které většina lidí neodhalí jen při projdutí herních testů, takže se může vesele prodávat dál i s velkým ziskem. Psal jsem níže - i3 bez igpu a bez K, 4,2GHz, 3500Kč a vsadím boty, že to bude bestseller (nebo minimálně v první pětce) a Intel zároveň vydělá víc než dnes. i5 na 4GHz, bez K, bez iGPU, cena 5000 Kč, to samé...

Ten nárůst plochy iGPU dělal Intel hlavně kvůli marketingu (pro sichr - nějaká procenta nárůstu výkony mohou někoho zaujmout). Dnes, když je pod tlakem, tak musí dát zákazníkům na vybranou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono zas ta plocha grafiky není úplně extrémní, u i5 to dělá cca 1/3 čipu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třetina z celého čipu. Přidání dvou jader+zvětšení L3 by možná zabralo méně. Kdybys dal majitelům i5 vybrat mezi iGPU a dvěma jádry navíc, hádej co by si vybrali. Tady je i3 a vzhledem k výkonu iGPU (2x menší než nejzoufalejší dedikovaná karta na trhu) a ploše kterou zabírá...
http://notebook.cz/clanky/technologie/2017/intel-hd-graphics-630

Se klidně můžu zeptat, jestli chcete iGPU nebo 4 jádra+cache navíc. Místo dvoujádra+igpu dostat šestijádro bez iGPU. Wow.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by Intel měnil strategii, se kterou má 60% grafického trhu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože ten podíl pro něj není nijak důležitý a v boji proti konkurenci to začíná být neudržitelné?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze tohle uvazovani je presne 180 stupnu nez ma intel. Kazdy kdo trochu pouziva selsky rozum a videl, ze intel cpal do cim vykonejsiho cpu, zaroven vykonejsi grafiku se musel chytat za hlavu. Pricemz v tech i3 to dava daleko lepsi smysl pro vetsinu uzivatelu. Akorat to by odporovalo jeho marketingovemu dolovani penez. Za kazde procento vykonu navic si priplat vic nez za to predchozi. Staci se podivat na hedt to same. Zakaznik dojna krava.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi pozdravuju! Před kolika lety si psal, že se Intel nezmůže na adekvátní reakci na Ryzen nejméně 3 roky? Aha, bylo to asi před týdnem. Hlavně ať Intel přehodnotí ceny, ono to oddalování může způsobit větší počet zákazníků co si uvědomí jaké blbce z nich Intel dělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj,
to si povime s konecnou platnosti, az bude Coffee Lake venku a to sice proto, ze v teoretickem vykonu (porad nevidim vyresene problemy desek AM4, ktere zapricinuji snizeny vykon RyZenu) muze byt RyZen stale tim, kdo se smeje. Preci jen ma RyZen 8/16T ve vyssim mainstreamu a v HEDT bude mit jeste vic. Intel nebude mit v Coffee Lake vic jak 6/12T a je otazkou zda to bude stacit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně myslím, že problémy budou hlavně v ceně. Nejde o to, že Intel není schopen konkurenta Ryzenu 7 vyrobit, ale ty náklady okolo (vlastní drahé továrny, celkově nabobtnalá firma, nízký mezní užitek na inženýra navíc apod.) je musejí omezovat v rozhodování o ceně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně bude o dost levnější než jejich současná šestijádra. Šestijádro co půjde dobře taktovat (možná i bez pasty šedivky) s až 12MB L3, i bez integrovaného GPU (nebo výrazně omezeného co se týče plochy křemíku) na 14nm za deset tisíc Kč od firmy Intel do konce roku. Naprosto reálný scénář co bude pro Intel ještě více ziskový než dnešní quady 7700k za 10k se zbytečně velkým GPU. Ze zmetků budou čtyřjádra, takže další plus. Z netaktovatelných i3 se stane lowend pod dva litry, Pentium klidně zmizí atd.

Drahé továrny bych neřešil. AMD žádné nemá, ale to neznamená, že má výrazně nižší náklady. 14nm musí mít už dnes Intel perfektně zvládnuté z finančního i technologického hlediska a moc dobře víc, že si i bez krvácení může dovolit nabídnout šestijádra v mainstreamové platformě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Šestijádro co půjde dobře taktovat..za deset tisíc Kč od firmy Intel do konce roku"..jenomze to by musel prehodnotit ceny dalsich cpu. Jinymi slovy by musel zmenit cenove celou nabidku. A to se zatim jevi, ze nechce. Tudiz tam prostor pro 6 jadro za 10k moc nevidim. Kdo by mu pak kupoval 6jadro v hedt za 13.5k a 4 jadro za 9.5k? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On ji přehodnotit musí. Neudělal to skokově po příchodu Ryzenu (tím by někoho naštval), tak to udělá postupně s nástupem nových CPU, aby to jako vypadalo na snížení ceny kvůli pokroku. Šestijádro jako vrchol v mainstreamu oddaloval jak mohl, když neměl konkurenci. Existenci Ryzenu už moc dlouho ignorovat nemůže. Šestijádro v HEDT může odlišit větší L3 cache a pájením místo pasty šedivky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc hezké, jsem zvědavej, jak rychle se u intelu budou vrtět i s cenama. Né že by mě to teď nějak trápilo (už jsem dávno nakoupil, sic za draho, ale prostě už jsem to potřeboval), ale časem to bude znamenat, že se někde budou válet bazarové a tedy i levné Haswelly-E a Broadwelly-E, takže prostor na upgrade v případě nedostačujícího výkonu bude :)

Snad se lidstvo rychle přeorientuje na rozum a podpoří ty červené, skrze tu šílenou masáž intelu i hlupáků, co tu panovala spoustu let. Podle mne (jak jsem to psal měsíc? a více zpět), to bude trvat ještě dlouho. Masáž je stále přítomna a stádo se nechá rádo masírovat.

Takže franta pak vleze do obchodu zeleného skřeta, uvidí giga logo jablečné firmy, inhellu, velké zelené oko jiného vyžírky a u toho hromadu počítačů s malými kluky, kteří si rádi šáhnou na něco, co pravděpodobně nikdy nebudou mít. Franta pak zasedne, zkusí to, těch pár games co tam je mu subjektivně pofrčí a aby nekoupil špatně, tak si pro jistotu pořídí ten samý stroj.

Pohledem do "hotových" sestav zeleného šmejda, czc a další prodejce tady v česku (teď jsem se na to podíval) lze vykoukat, že nabídka je stále více než bídná. Paradoxně jsou na tom nelépe stroje jejich vlastní "produkce", tedy czc i šmejd po jednom stroji, ts-bohemka má dokonce 3. Takže to ještě dlouho potrvá, než se ten svěží vítr promítne i v katalogu hotovek nejen v česku. Tady si toho spoustu skládáme sami, ale ČR to moc nevytrhne a v jiných kotlinách je to dost jiné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lidi nejsou hloupi a pochopi brzo co je vyhodnejsi a to koupi:

Jenze AMD je dnes stale neprodejne a ja treba lidem doporucuju sestavy a AMD jde mimo me. Nic proti AMD nemam ale:

RyZen uzasny, desky AM4 stoji za hovno = doporuceni kupte Intel. Bohuzel, jakmile budou doreseny desky, zacnu doporucovat AMD, protoze RyZen je opravdu skvely a AMD Intelu uteklo.

Herni grafika = NVidia GTX1070, GTX1080 a GTX1080Ti. Bohuzel AMD nema jedinou konkurencni kartu k temto grafikam, neni co od AMD lidem nabidnout. Nakonec pokud zakaznik preferuje NVidii, tak nemam problem mu doporucit i GTX 1060 6G nebo GTX 1050 Ti, protoze jsou to dobre a energeticky usporne karty, ke kterym zase staci i levnejsi mene vykonny zdroj. AMD se tak da doporucit jen v mensim poctu pripadu zajemcu o herni stred, ktrerym nevadi vetsi spotreba pocitace a to RX470 a RX480 (potazmo nove RX570 a RX580), pricemz teda v praxi pohledem na cenu neni RX470 nijak vyhodna karta a doporucil jsem parkrat jen RX480.

Sam zvazuji koupi notebooku a i zde AMD nema nic, v hernich nouzovkach vede i5-HQ + GTX1050 a v levnych notasech je idealni i3-U s Intel IGP. Na RyZen Mobile, ktery by mohl vnest urcite oziveni, budeme cekat do zimy, pak uvidime, ale zatim AMD nema nic.

Takze jak sam vidis, AMD evidente dobre naslaplo, ale zatim je to stale jen ten natazeny kohoutek a cekame vsichni kdy uz konecne vystreli. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Popiš proč AM4 desky stojí za houby a ty kvůli tomu doporučuješ Intel. Dnešní datum je 22.4. Pokud popřeš, že někdo má bezproblémový PC postavený na AM4, tak každý pozná, že jsi troll nebo debil.

2) Doporučil jsem RX 480 8GB s dobrým chlazením za cca 7 tisíc. To není herní střed ani cenou ani výkonem, protože dotyčný si užívá grafické orgie ve fullhd při 60fps. Téda, být AMD tak se stydím nabízet něco tak podřadného. Popiš konkrétní úsporu při koupi toho víc výkonného zdroje, chci se pobavit - ano, jestli to uděláš, tak vytáhnu cenu nvidia karet.

Jsi jednoznačně mimoň. Na jedné straně kopeš do AMD kvůli maličkostem nebo vymyšleným problémům, na straně druhé hodně podceňuješ Intel a píšeš kraviny o nemožné reakci Intelu na Ryzen minimálně další 3 roky. K smíchu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) tenhle tanecek uz sme v komentarich absolvovali pred nekolika malo dny, evidentne muze bejt 1000 lidi na diit-u kterym funguje Ryzen bez problemu, pro Redmarxe to bude forever "teoreticky vykon" a "AM4 desky na houby". Rekl bych ze je ztrata casu to dal pitvat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No uplne bezproblemovy Ryzen neni. Problem delaji kompilace.

https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-1061546-postdays-0-postorder-asc-s...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, to musíš kupu zákazníků odmítnout. To nedělá ani Intel, ani AMD, ani Nvidia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se jen zeptám, během té šílené masáže, co tu panovala spoustu let (dejme tomu posledních 5-6 let), bylo AMD v procesorech konkurenceschopné?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V hi-endu ne, mainstream průser nebyl (pokud se zanedbá první bulldozery (beta) a počítá se s visherou). Samozřejmě, intelí sandy, ivy, ... byly a jsou efektivitou pravděpodobně dál, než stavební stroje. Na druhou stranu, spotřeba vishery už nebyla takovej ústřel, tragédie to nebyla a AMD to kompenzovalo cenou.

Takže: ano, intel měl jednoznačně lepší jádra a tedy celkově lepší produkty. Na druhou stranu intel začal dost škudlit (pasta šedivka, ztenčování substrátu, neustálé šaškování se socketem/chipsetem a návrhu CPU jako takového, neklesající cena a minimální posun kupředu).

A ano, masáž to byla, protože s klidnou duší by si většina hráčů vystačila v tehdejší době i s visherou, leč šáhli po modro-zelené. Samozřejmě, pokud se člověk začně bavit o jiných úlohách, tak se to bude různě vlnit a asi to vyhraje ta modrá, na gamesení (což je asi takovej hlavní důvod proč si někdo místo tabletu/ntb pořídí robustnější desktop) to bylo naprosto v pořádku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mne je jasnym signalem ze zrusili letite Intel Developer Forum! a proc? inu protoze by nemeli jak co nove okrem svych v-otrepanych ctyrjadernych procesoru novinarum ukazat tak by meli sypány na svou nenažranou hlavu tvrde dotazu typu: zlevnite kuli Zenu? jak budete reagovat na Zen? co date zakaznikum vic aby ne-z-volili prave RyZen u nakupu novych pocitacu? tak se s prominutim v Intel-u posrali a zduvodnili kompletni zruseni IDF blbosti u-setreni par dolaru pricem vydelavaj rocne miliardy.

Broadwell - Skylake - Kabylake - Coffelake > to sou 4 generace produktu po-stavene na 14nm a co dokazal Intel v pozici sve, neohrozene, jeste kdyz nebyl Zen na trhu udelat? prodaval nasilu votrepana ctyrjadra, k tomu generaci draz a draz plus menil sockety jen aby lide nucene kuli par pinum kupovali zbytecne novy board, tez se vysral na pajeni jader k IHS, jednoduse ve stredni tride udelal "nepoctive" procesory ktere kuli lacinne cinske paste maji na svych jadrech o 10-20 stupnu vyssi teploty a to si za ne pred prichodem RyZen-u uctoval 400€ a vic a jeste k nim ani nepribalil trapně lepsi boxovy chladic za par dolaru, jo jiste, 3/4 majitelu K modelu i tak zvolila nereferencni/lepsi, jenze jde tu jednak o princip tak prave u Skylaku Intel odrizl 1/3 jeho zakladoveho substratu a tak procesor ak ste pouzili nereferencni chladic silnejsi bez vyrovnavacich podlozek k socketu po bocich praskl a Intel vas poslal do píče s tím ze on s tim nic nema a vy ste si to dojebal sám, no pekne procesor za 400€ a na píču, tohle byla tá letitá strategie slavneho Intelu.

Intel vec nezachrani uvedenim 6-jadra pro stredni segment, tam uz dnes kralujou a kralovat budou 1600 a 1700X RyZen-y, 1800X ho zas drtive predci, tez neverim ze I6-jadro bude lacinejsi jako 6 jaderny RyZen + k tomu musime pocitat s nasilu novym socket LGA 1152?, dale uvedeni nenazraneho vic jak 110W TDP ctyrjadra do tridy HEDT je naprosta ukazkova píčovina nakolik nik kto investuje takove prachy do Enthustiast tridy ale ze uz vubec nepocita s nakupem ctyrjadra ale bude chtit minimalne 8 jadro.

Intel ted bude zbytecne a urychlene(nevyladeně) sypat na trh to co tu melo byt pred 4 lety, tipuju ze ty "slavne" 6-jadra pro mainstream budou zmetky a nepajena k tomu, proste lahoda.

Windows 10 sračka, Intel ctyrjadra prodrazene sračky a GTX Titan Xp ukazkova píča(vše s prominutim), a tohle ma jako konkurovat? se smeju, vse nedodelane, sračkove a prodražené jako psí pochvy, necht si trhnou, jeste ze tu mame AMD, Vulkan, FreeSync.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když pominu pohlavní orgány, tak celkem souhlasím s technickou argumentací, ale zapomínáš na realitu, kde hraje roli i marketing, vztahy s dodavateli (schopnost dodat obrovské množství CPU) a trollujícího Redmarxe, který si myslí, že všechny AM4 desky jsou nestabilní, a tak určitě přesvědčí hloupější čtenáře:). V této diskuzi jsem už popsal, jak to Intelovské šestijádro může být relativně dobré CPU pro zákazníka a hodně dobré pro Intel.

Představ si testy a výrobní náklady Core i3 basic gaming edition bez možnosti taktování s frekvencí 4,2GHz bez iGPU. I chytřejší BFU (ta část co si je schopná najít nějaké testy, ale zcela nerozumí výsledkům natožpak perspektivám do budoucna) to s nadšením koupí za 3500 Kč. Bez iGPU bude ten křemík výrobně levný a Intel vydělá ještě víc než dnes. Podobně to jde s i5 a i7.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I3 na 3,5GHz stojí aktuálně 1600Kč (pod názvem Pentium G4560), dát víc než dvojnásobek za 20% výkonu navíc se lidem moc chtít nebude. Navíc bez iGPU, které spoustě lidí stačí, se to dále prodražuje kvůli nutnosti externí grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak se koukni na ceny dnešních itrojek:). 3300 až 5100 Kč a zřejmě se to prodává, jinak by Intel cenu upravil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze je to jeste kratka doba, protoze je to teprve 3 mesice. i3 na doma uz normalne nikdo, kdo vi o tom, ze pentium dostalo HT ale nekupuje. Jine to mozna bude ve firmach.
Podle men to chce cas, nez to prosakne vice. I3 krome 7350 pro OC pro 2d autocad masochisty, uplne pozbylo smyslu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Můžeme si položit obligátnější otázku: „Čím to asi bude?“, nebo ještě konkrétnější: „Nebude to Zenem?“ ale je to asi zbytečné, protože je předem jasné, že jedna skupina diskutujících o kladné odpovědi nezapochybuje ani na zlomek vteřiny, zatímco druhá skupina, bude striktně nesouhlasit a trvat na prvku náhody."

Nebyl by odkaz na tu druhou skupinu? Osobně nechápu takovéto výpady. Nikde jsem neviděl, že by někdo zpochybňoval základní ekonomické zákony a vliv konkurence. Naopak vždy se pod newskou o Intelu objeví nějaký nadšený fanoušek ekonomiky, který má potřebu pochválit AMD, jak (přesně ve stylu Dobytí Severního pólu) způsobilo, že Intel...

Abych předešel zmanipulování významu předchozího odstavce: Nezpochybňuji vliv konkurence na nabídku či ceny, ale nechápu ty výpady. Viděl jste někdo pod nějakým článkem o RYZENu hýkání o tom, že je to jen díky Intelu? Že kdyby nebylo Intelu, tak AMD má pořád Buldozer? To je o co mi jde a mám podezření, že je čistě díllo jedné skupiny. Jak oslava vlivu AMD na Intel, tak boj proti údajným "popíračům".

P.S. V diskuzích dá leccos pochopit/odpustit(takovéto emotivní výlevy asi nebudou pocházet od vyzrálých jedinců), ale u redakčních článků bych očekával, že budou nad věcí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ono to funguje i presne naopak. Na jinych webech je treba informace o Ryzenu a automaticky tam zacnou skakat prispevky, ze je nepouzitelny, ze Intel je lepsi, ze ma nizsi ST vykon, ze ST vykon je nejdulezitejsi na svete, ze Intel je nejlepsi na hry, ze Intel je modry a ja nevim co...
:)
Intel si u spousty lidi zadelal, ze to cenove zdimal hlava nehlava a prinasel pouze mirny pokrok v ramci uspokojovani akcionaru. Se nedivi, ze mu to vraceji nazpet. Samzrejme, ze se na tom podilelo AMD tim, ze nenabizelo odopovidajici produkty..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale já netvrdím, že fanoušci AMD jsou osamoceni ve svém svatém boji, ale nikde jsem neviděl, že by zpochybňovali právě vliv konkurence, jak je nám tvrzeno v článku. Naopak spousta konkurenčních fandů leckdy čeká, až bude na výběr či cenový boj(v CPU i GPU).

Samozřejmě, možné je všechno, ale právě proto bych chtěl příspěvek takového exota vidět.

Je smutné, že se toho účastní i redaktoři webů a nedokáží si udržet nadhled. Jak mohu potom brát vážně jejich články? IMO se tím řadí po bok Obra a aDDmina.

P.S. Naopak, vlastně zmíněný aDDmin, kdysi popíral vliv konkurence a slevu u AMD grafik při vydání konkurence vysvětloval zlepšením výroby. Tak možná to má jenom autor popletený a kope do vlastních řad:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.