Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čipsety i945P, i945G, platforma Lyndon

Intel logo staré
O procesoru Pentium D už asi nemá cenu hovořit nějak podrobně, z našich zpráv už toho o něm víte mnoho. Jde o dvoujádrový procesor Intel založený na stejném základě, jako Pentium Extreme Edition, tedy jádro Smithfield. Drobné odlišnosti však kromě frekvence přeci jen jsou, i ty jistě už znáte. Pokud ne, pak toto a další podrobnosti včetně informací o novém čipsetu i945P a i945G s grafikou jádrem GMA950 se dozvíte v článku.

Kapitoly článků

2.  Čipsety i945P, i945G, platforma Lyndon

Spolu s dvoujádrovými Pentii D jsou uvedeny také dva nové čipsety: Intel 945P Express Chipset a Intel 945G Express Chipset. Jak jistě víte, „G“ je s integrovaným grafickým jádrem, „P“ bez něj. Proto i945P probereme jako první.

Intel 945P Express Chipset

Intel 945P Express Chipset logoNabízí se srovnání s i915P a otázka, proč byl vlastně i945P stvořen. Pokud srovnáte i945P s čipsetem i915P, naleznete u severního můstku (alias MCH - Memory Controller Hub) pár detailů. Tím nejviditelnějším je absence podpory DDR pamětí. Tím zásadním je však podpora právě uvedených Pentií D. Pro jistotu připomeňme, že řada čipsetů i945 nepodporuje Pentium Extreme Edition 840, k tomu je od Intelu nutný čipset i955X.

Popis čipsetu i945P

Jižní můstek ICH7 už známe ze zmíněného čipsetu i955X, takže není třeba znovu připomínat, ostatně ty nejdůležitější vlastnosti jsou patrné přímo z obrázku. Proto si stručně shrňme vlastnosti celého čipsetu i945P:

  • Podpora sběrnice procesoru 533, 800 a 1 066 MHz
  • Podpora procesorů Celeron D, Pentium 4 a Pentium D (vše v LGA775 pouzdře)
  • Dvoukanálový DDR2 paměťový řadič s technologií Flex Memory (dovoluje použít na každý kanál řadiče jinou velikost paměti při zachování dvoukanálového režimu)
  • PCI Express
  • Intel Matrix Storage Technology s podporou RAID 0, 1, 5 a 10
  • 3Gbit/s Serial ATA AHCI řadič (s podporou NCQ)
  • 8kanálové HD-Audio
  • Intel Active Management Technology pro softwarově nezávislou správu stanic po síti

Intel 945G Express Chipset

Intel Graphics Media Accelerator 950 logo Intel 945G Express Chipset logo

Intel 945G Express Chipset vychází z i945P čipsetu a má navíc integrovanou grafiku. V tomto případě jde o GMA950 (Intel Graphics Media Accelerator 950) a protože se s ní setkáváme poprvé (v předchozím čipsetu i915G je GMA900), probereme její vlastnosti trochu detailněji. Částečně napoví už obrázek s blokovým schématem i915G.

Popis čipsetu i945G

Co tedy nabízí Intel Graphics Media Accelerator 950? Hned z obrázku na nás kouká popisek „Support for Media Expansion Card“. Copak že to ty „Media Expansion Card“ jsou zač?

Vy už jistě znáte ADD2 karty (Advanced Digital Display 2), s těmi je i945G také kompatibilní. Ty jsou schopny rozšířit pomocí PCI Express ×16 slotu výstupy integrované grafiky na další, nezávislé na již existujícím výstupu. MEC (Media Expansion Card) je něco podobného, ale dá se s tím užít více zábavy. Může např. z PC udělat PVR (Personal Video Recorder), taková karta může mít klidně dva tunery a tedy lze snadno provozovat známou funkci PIP (Picture In Picture, tedy obraz v obraze, tyto funkce znáte z modernějších televizorů). MEC karta může také rozšířit výstupy PC na komponentní, kompozitní, HDTV (s podporou rozlišení 720p a 1080i) apod. Jinými slovy GMA950 dokáže z PC za přispění trochy hardwaru udělat domácí zábavní centrum.

Intel se nakonec nezapomíná zmínit, že je grafika GMA950 připravena i na nové grafické funkce, které přinese operační systém společnosti Microsoft s kódovým jménem Longhorn. Pochopitelně tedy splňuje požadavky pro plnou podporu DirectX9, jako jsou Pixel Shadery 2.0, Vertex Shadery 3.0 a další. Vynechána není ani podpora OpenGL 1.4.

Stručný přehled základních parametrů GMA950:

  • 256bitové grafické jádro s frekvencí 400 MHz
  • Propustnost dat až 10,6 GB/s s paměťmi DDR2-667
  • 1,6 GPixels/s, 1,6 GTexels/s
  • 192 MB maximum video memory
  • Podporované rozlišení max. 2048 × 1536 při obnovovací frekvenci 75 Hz
  • Dynamic Display Modes pro flat-panely, širokoúhlé obrazovky, podpora Digital TV
  • Zpracování až 4 pixelů během jednoho taktu
  • DirectX9 Hardwarové urychlovací funkce: Pixel Shader 2, Volumetric Textures, Shadow Maps, Slope Scale Depth Bias, Two-Sided Stencil
  • Podpora DirectX9 Vertex Shader 3.0 a Transform and Lighting v SW skrze vysoce optimalizované PSGP (Processor Specific Geometry Pipeline)
  • Dekomprese textur pro Direct3D a OpenGL
  • Podpora OpenGL 1.4 s ABR rozšířeními

Intel 945G Express Chipset

Pokud by vás náhodu zajímalo, kolik tyto čipsety budou stát, pak vězte, že při odběru po 1 000 kusech nabízí Intel i945P čipset za 38 dolarů a i945G za 42 dolarů. Pro pořádek připomeňme, že za i955X chce Intel 50 dolarů a za nForce4 SLI IE chce nVidia od některých výrobců 65, od jiných až 80 dolarů za kus.

Lyndon

Tím by se dalo skončit, kdyby ovšem Intel ještě nezavedl do tzv. Stable Image Platform programu „Profesionální podnikovou platformu“ (Professional Business Platform), o které jsme hovořili právě před týdnem (její někdejší kódové jméno je Lyndon). SIPP (Stable Image Platform Program) podle Intelu zaručuje neměnnost hardwaru a ovladačů minimálně po dobu 12 měsíců od zahájení daného cyklu programu. Jak Intel dodává, program je populární zvláště mezi IT managery, protože omezuje množství konfigurací, které je potřeba udržovat a ověřovat.

A jak to bude s dvoujádrovými procesory u nás?

Na samotný závěr si dovolíme upozornit vás na fakt, že PC sestavy založené na nových platformách pro domácí i kancelářská prostředí v těchto dnech uvádějí na trh v České republice přední lokální i mezinárodní výrobci. Láká-li vás možnost vyzkoušet si dvoujádrové procesory na vlastní kůži, můžete tak učinit v prodejně Intel Innovation Store, která je otevřena do 5. června ve Slovanském domě v Praze.

Zdroje: 
Kapitoly článků
2.  Čipsety i945P, i945G, platforma Lyndon

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel uvádí procesory Pentium D a čipsety i945P/G

Žádné komentáře.