Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel vítězoslavně uvádí dvoujádrové procesory

Pentium Extreme Edition logo
„Dual Core Era Begins“ (éra dvou jader začíná). Tímto rčením uvádí Intel oficiálně na trh dvoujádrové procesory a to pod označením „Intel Pentium Extreme Edition 840“. Kupodivu má tento procesor jako první z „extrémní“ řady i modelové číslo. K němu se samozřejmě váže i potřebný chipset a tím je „Intel 955X Express Chipset“. Na bázi zmíněného procesoru a chipsetu začínají od nynějška prodávat své počítače firmy Allienware, Dell a Velocity Micro. V článku si o dvoujádrové platformě Intelu shrneme fakta, která už dřívějších povídání známe.

Kapitoly článků

1.  Úvod, Pentium Extreme Edition
Jak se dívat na dvoujádrové procesory?

Nejprve si musíme něco povědět o tom, co nám vlastně dvoujádrový procesor přináší za výhody a nevýhody. V první řadě se dvoujádrový procesor v systému tváří a chová jako dva v podstatě naprosto nezávislé procesory. A podle toho, jak budou aplikace (resp. operační systém) dva procesory využívat, bude celý systém výkonný.

Není to tak dávno, co se objevovaly dotazy typu: „Na kolika gigahertzích teda běží ten dvoujádrový procesor, když se řekne 3,2 GHz? Když jsou jako dva, tak běží jako jeden na 6,4 GHz? Nebo jako jedno jádro běží jen na 1,6 GHz? nebo je to ještě úplně jinak?

Odpovědět na tuto otázku není tak jednoduchá, jak se může někomu na první pohled zdát. Mnozí uživatelé totiž stále za výkonnostní ukazatel považují pracovní frekvenci procesoru, což už nějaký ten čas není úplně pravda. Ano, frekvence procesoru udává jeho rychlost, nikoli však výkonnost. Tu tvoří mnoho dalších parametrů a faktorů. Zjednodušeně se dá prohlásit, že dvoujádrový procesor na 3,2 GHz běží jako dva procesory, každý na 3,2 GHz. To však neřeší dilema, které má tazatel výše položené otázky. Dvoujádrový procesor zkrátka běhá tak rychle, jako dva procesory. Ovšem aplikace (potažmo operační systém) musí umět využít toho, že má skutečně dva procesory k dispozici. Pokud toho nevyužije, nárůst výkonu se nekoná a dokonce může výkon i klesnout.

Zkuste si představit jednoho písaře, po kterém chcete, aby opsal knihu. Dáte mu jednu knihu, písař ji vezme a podle toho, jak je výkonný, ji rychle opíše. Teď si představte, že chcete, aby to bylo rychlejší, takže si najmete dva písaře a dáte jim tu knihu opsat. Otázka je, zda se k nim stále budete chovat jako k jednomu písaři, nebo jako ke dvěma.

Pokud oběma dáte dohromady jednu knihu na opsání, pak se k nim v podstatě chováte jako k jednomu. Když budou přepisovat text dva z jedné knihy, o moc rychlejší ta práce nebude. Vlastně skoro vůbec a dokonce se může stát, že ta práce půjde ještě pomaleji. Písaři si budou knihu půjčovat, aby každý dělal to svoje, čímž se budou zdržovat (úplný nesmysl by byl, aby oba dělali totéž, tento scénář vynechme).

Aby byla jejich práce opravdu efektivní, musí každý přepisovat jiný text. Každý dostane tedy svůj svazek textu na přepsání a co se stane? Písaři se nebudou navzájem zdržovat, každý udělá svou práci a v ideálním případě bude celá práce hotova za polovinu času. A oba budou plně vytíženi.

Podobné je to i s dvoujádrovými, resp. dvěma jednojádrovými procesory. Bude-li aplikace či operační systém využívat toho, že jsou výpočetní jednotky dvě, poběží efektivněji a v konečném důsledku i rychleji.

Pentium Extreme Edition 840

Pentium Extreme Edition logoJistě jste si už všimli, že Intel uvedl pouze nejnadupanější desktopový dvoujádrový procesor a tím je Pentium Extreme Edition 840 (Pentium D bude později). Nasazení modelových čísel do procesorů s přívlastkem „Extreme Edition“ osobně vidím jako promyšlený marketingový tah. Doposud totiž byly u Extreme Edition procesorů uváděny frekvence a některé uživatele (právě z té kategorie, co by mohli položit výše uvedenou otázku) by od koupě nového modelu mohl údaj o frekvenci odradit. Představte si totiž, že máte vedle sebe dva procesory: Pentium 4 Extreme Edition 3,73 GHz a Pentium Extreme Edition 3,2 GHz. Že z názvu dvoujádrového procesoru vypadla čtyřka, by si mohl všimnout málokdo. Že má ale dvoujádrový procesor nižší frekvenci, to je patrné snad na první pohled.

Pojďme si stručně a přehledně shrnout parametry procesoru Pentium Extreme Edition 840:

Intel Pentium Extreme Edition Procesor Pentium Extreme Edition
Modelové číslo 840
Frekvence 3,2 GHz
L1 cache 2×16 kB
L2 cache 2×1 MB
Rychlost sběrnice 800 MHz
HyperThreading Ano (4 softwarová vlákna)
EM64T Ano
XD (eXecute Disable) Ano
Pouzdro LGA775
sSpec number SL8FK
Výrobní proces 90nm
Jádro Smithfield
Velikost jádra cca 206 mm²
Počet tranzistorů cca 230 miliónů
TDP (Thermal Design Power) 130 W
Napětí 1,25 V - 1,338 V
Maximální teplota 69,8 °C
Stepping A0

Jak jsme se již dříve zmiňovali, má Pentium Extreme Edition technologii HyperThreading, která dokáže zpracovávat dvě softwarová vlákna naráz. V dvoujádrovém procesoru to znamená 4 vlákna. Názornou animaci ve Flashi můžete shlédnout přímo u Intelu.

Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Úvod, Pentium Extreme Edition

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel vítězoslavně uvádí dvoujádrové procesory

Pátek, 26 Srpen 2005 - 13:27 | Anonym | To Gwon: Tak jak koukám je někdo opravdu...
Středa, 25 Květen 2005 - 22:05 | Johnny | >>Krozyk: "A že v práci,...
Pátek, 22 Duben 2005 - 23:07 | Anonym | qwon: Ty ses pako. Takovy prispevek mohl napsat...
Pátek, 22 Duben 2005 - 11:46 | Anonym | som toho názoru, že hadať sa či je AMD lepší ako...
Čtvrtek, 21 Duben 2005 - 23:23 | Anonym | jedine intel... stejne to v tedle diskuyi vzhral...
Čtvrtek, 21 Duben 2005 - 12:47 | Krozyk | Johnny: No jo, já zapoměl, že testy jsou...
Čtvrtek, 21 Duben 2005 - 12:41 | Krozyk | qwon: Tak buď si nějakej vtipálek, co chce...
Čtvrtek, 21 Duben 2005 - 09:11 | Anonym | AMD si koupi jen clovek co nema prachy.... kdyby...
Středa, 20 Duben 2005 - 18:46 | Johnny | >> Ithokar: "Nedělejte v...
Středa, 20 Duben 2005 - 12:27 | Anonym | Existuje nějakej seznam programů podporujících HT...

Zobrazit diskusi