Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel už se nepovažuje za PC společnost

Začátek konce PC ?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

skor zaciatok konca Intelu ako PC firmy :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Spíš zase další obchodní bublina. Samozřejmě že dokud se Intelu dařilo mezigeneračně nabízet výrazný upgrade výkonu a/nebo funkcí, byl zájem o nový hardware velký. Teď už pět let vývoj stagnuje a krom hw akcelerace videa pro většinu uživatelů nepřináší nové generace nic zásadního. Ani klesající spotřeba běžné spotřebitele nenutí k upgradu železa. Přes to ale počet počítačů zůstává nebo mírně roste. Na druhou stranu se v posledních letech objevily nové firmy a služby s vysokým nárokem na výkon a úložiště. Tyto nároky teď bude Intel pár let naplňovat stejně, jako naplňoval trh domácích PC.

Pro nás se nic nemění. Počítače tu budou dál. Maximálně stoupne procento notebooků vůči desktopům. Pokud jste si nevšiml, cloud resp. servery obecně jsou bez PC na straně klientů zcela nepotřebný. Naproti tomu PC bez serverů a cloudu v pohodě přežijí. ;-)

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Cloud stále více využívají i tablety a mobily.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych spíš, že cloud využívají převážně smartphony a tablety kvůli "nutné" registraci při prvním spuštění smartphonu a tabletu. Tak či tak ani cloud ani smartphony a tablety nevytlačují počítače. Obojí spíš rozšiřuje možnosti využití desktopu/notebooku.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ne, proč?

Ale co končí, je období, kdy PC zažívalo boom, kdy každý PC potřeboval (např. k tomu, aby mohl na internet). To dnes už neplatí, protože některé úlohy PC převzala menší zařízení typu tablety a mobily.

A logicky, Intel si "zvykl" (a společně s ním i jeho akcionáři), že prodává kvanta procesorů, což se nyní mění. Organický růst bývá vždy radostná událost ve firmě, ale každý takový růst jednou skončí (jako to nastává právě u Apple). Někdy se najde nová produktová hvězda, která převezme funkci tahouna růstu firmy, jindy se firma pomalu marginalizuje a jindy, zejména po neúspěšné transformaci, končí na smetišti dějin (pro poslední dva případy můžu vzpomenout finskou Nokii).

Změna je prostě život.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"To dnes už neplatí, protože některé úlohy PC převzala menší zařízení typu tablety a mobily."

Což jsou poněkud ironicky pouze jiné osobní počítače.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už aby to bylo a škoda, že se ještě neobjevují články o konci internetu :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Slovy klasika: není to konec, není to ani začátek konce, ale mohl by to být konec začátku. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z kradkodobeho hladiska Intel len hlada zdroj prijmov aby v pohode prezil. Z dlhodobeho sa nic nemeni. Stale bude treba vykonne CPU do serverov a tak isto na profi desktop. A vyvoj ide po spirale. Uz sme tu mali mainfraimy s terminalmy a skoncilo to. Nabehli osobne PC no a teraz sa to zasa otaca v inej forme spat k centralizovanym serverom a mobil/tablet ako tenky klient. Ale ono sa to casom otoci.
Staci ze prde zopar velkych cloduovych sluzieb - ci uz technicky, financne alebo inak. Velky unik dat, porucha v systeme a dlhodoba nedostupnost alebo len poskytovatelia cloudu zacitia moznost ryzovat. Nebude konkurencia tak zacnu zdvyhat ceny a ludom sa to prestane pacit. Ostatne to sa deje aj teraz. Nejedna firma navnadi zakaznikov na neobmedzene ulozisko a casom z roznych dovodov to zacne osekavat.Zatial su ceny a kapacity prijatelne ale to sa moze zmenit. Tak isto z nejakeho dovodu rataju s tym ze vsetci maju vysoko rychlostny internet a ze podobnym smerom sa nutne musia vydat aj ostatne trhy, pritom je tu obrovsky azijsky trh kde je to velmi roznorode a desktopy budu este nejaku tu dobu fungovat. Tam je len problem pre zapadne spolocnosti sa presadit.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"víme, že mobilní divize je ztrátová" - ODKAZ?
"Pokud by tyto aktivity společnost ukončila", tak by skoncily vsechny tablety a nadeje na PC v telefonu ..... to by byla fakt vyhra:o)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

On Intel tyto aktivity konci, Broxton a SoFIA byly zruseny - http://anandtech.com/show/10288/intel-broxton-sofia-smartphone-socs-canc...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tezko rict co tim intel sleduje.
Jako jedna vec me stale zarazi a tou je surface phone, ktery by melo smysl delat pouze na x86 a nepochybne by zpusobili revoluci na mobilnim trhu. Dost by me prekvapilo, kdyby intel vycouval z takoveho businessu.
Podle toho clanku by koncil i willow trail, ktery je pro tablety a to jiste moc smyslu nedava, kdyz tenhle segment 2v1 a HTPC zaziva boom. Nicmene je to mozna naznaceno u toho apollo lake, ze bude spolecny jak pro net(note)booky, tak pro tablety. Osobne jsem tohle cleneni nikdy nechapal. Treba 2W baytrail ...... 10W baytrail .... jako jasne, jsou to stejne cipy, akorat maji patrne vice interniho paralelismu. Ale mozna dava smysl dat klidne do telefonu 15W "velky" cip, ktery je rozmerove defacto stejny, akorat ho budou taktovat niz, aby mel 2W .... efektivita bude stejna, vyrobni naklady nejspis taky, akorat nebudou muset vyvijet tri ruzne rady CPU. Ja osobne nevidim problem mit v surface phonu treba 15W CPU .... kdyz bude potrebovat boost, tak na chvilku zabere nebo treba pujde zadokovat do chladici stanice:) Vykon neni potreba mit k dispozici trvale, ale treba v sekundovych intervalech.
Jako nebal bych se, ze by skoncily tablety s atomy ..... jedine ceho se obavam je jejich cena. Dnes se da spickovy tablet s cherrytrailem sehnat kolem 2 litru a da se pouzit jako ultramobilni server:) Takze aby to sjednoceni platforem na "vetsi" cipy neprineslo i skokove zdrazeni (mam obavu, aby se pak zas nezacaly plnit obchody elektronickym odpadem s armem a androidem ......)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ako výhra? Celkom nerozumiem. Intel sa veľmi snažil dostať na trh s mobilmi a tabletmi lebo to je lukratívny biznis. Keď si porovnáš príjmy Intelu (ktorý prakticky ovláda notebooky, desktopy a servery) s Qualcomom, ktorý len navrhuje mobilné SOC, tak ti musí byť jasné prečo.

A hlavne, Qualcom ich len navrhuje, pridaná hodnota s výroby a zo značky mobilu ide inde (Intel si ju necháva pre seba). Ďalej Qualcomy sa používajú prevažne v lacných zariadeniach, lenže Atomy (aspoň pôvodne) mierili na high-end, kde sú marže úplne ide (Apple)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Ako výhra?"

To byla ironie. BTJ se furt nevzdal sveho vlhkeho sna, v kterem nacpe plnohodnotne PC do krabicky velikosti kreditky;)

"lenže Atomy (aspoň pôvodne) mierili na high-end, kde sú marže úplne ide"
Jestli tam opravdu mirili, tak to managori Intelu moc nedomysleli..

Problemem Intelu je, ze 1) neni ochotni delat za marze jake ma zbytek hracu v mobilnim HW svete, a 2) jeho CPU nejsou zas o tolik rychlejsi, aby ostatni byli ochotni platit tu premii...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neni sen, to je realita .... se podivej po cinskych vyrobcich, ti jsou v tomhle hodne vepredu.

Atomy mirili na hiend v oblasti tabletu a telefonu, kde stale nemaji sebemensi konkurenci ..... nemyslely se i7ky v desktopech:)

Zbytek sveta je x86 a AMD umrelo, takze nezbyva nez platit premiovou cenu intelu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To či high-end Atomy majú alebo nemajú konkurenciu by som spochybnil.

Totiž uznávam že najvýkonnejší 14nm Atom môže byť výkonný, ale za cenu že ho musia montovať do tabletov s aktívnym chladením. ...a aj tak throtluje.

V klasických "pasívne chladených" mobiloch ale nemá akýkoľvek Atom ani najmenšiu šancu, pretože je buď pomalý, alebo žravý.

Mimochodom, preto ich ich Intelo tak masívne dotoval, a keď s tým prestal, tak sa aj "najvernejší" čínsky výrobcovia vracajú k ARM.

ps.: AMD neumrelo ;) Vraj si zabezpečili "joint venture" s pár spoločnosťami v celkovej hodnote cez miliardu dolárov. Takže to minimálne do ZENu (alebo aspoň do Polarisu) vydržia takže to či umreli by bolo vhodnejšie hodnotiť až potom.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja furt nevim o jakem dotovani se mluvi ..... pro intel je stejne drahe vyrobit ten atom jako nejaky arm, mozna intel diky vice zkusenostem vyrobi kus levneji (velikost x86 bude treba 10x vetsi, otazka je, jak moc se velikost cipu promita do koncove ceny). Vykon je samozrejme dany dimezovanim ..... neni problem tam hodit i7ku, aby zrala max 2W. Ale proste pak bude umerne pomalejsi. Ale stale rychlejsi nez 2W ARM, to je jiste.
Vyrobce se ale nema kam vracet po zruseni "dotaci" (pokud nejake byly) .... k armu? Tam jede maximalne tak android, to nikdo (v tabletu) mit nechce.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ak vážne nevieš o čo ide, tak si pozri finančné správy Intelu, sekcia "contra revenue". To je ich pomenovanie toho dotovania.

Intel tie procesory lacnejšie nevyrobí. Reálne ich vraj vyrába priemerne naprieč všetkými segmentami 7x drahšie ako TSMC. A ten rozdiel je skutočne až taký, že prekonali politické záujmy a tie Atomy vyrábali u TSMC, teda tie 28nm.

A píšem že ARM je vo výkone na W lepšie, ale asi nemám šancu ti to vysvetliť.

Tak aspoň príklad. Apple si vyberá vždy to najlepšie a nehľadí na to, od koho, proste si zato zaplatí. Displeje Samsungu, aj keď sa pravidelne navzájom žalujú, modemy Qualcomu, kamery Sony... A v notebookoch procesory Intelu. Skrátka vyberú to, čo je práve najlepšie. Ale v mobiloch a tabletoch používajú vlastné procesory, aj keď tu bolo už X správ o tom, že by mali používať mobilné SOC Intelu, stále používajú ARM.

Pretože to že má Intel vyšší výkon je im nanič, ak by mali kvôli tomu pchať do Iphonu vetrák, pretože ten Intel na to potrebuje aktívne chladenie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"A píšem že ARM je vo výkone na W lepšie, ale asi nemám šancu ti to vysvetliť."

Jenom na watt? Podle http://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2015/11/iPad-Pro-charts.0031-... to vypadá, že proti Atomu by se applí inkarnace ARMu i celkově ani tak moc nezadýchala.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"ale asi nemám šancu ti to vysvetliť"

To tedy nemas, viz vyse:

"Zbytek sveta je x86 a AMD umrelo, takze nezbyva nez platit premiovou cenu intelu."

BTJ si proste zije ve sve virtualni realite, prosime nerusit ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O dotacich Atomu se psalo i na Diitu (ztrata par miliard USD), bylo by mi divne, kdyby ses k nim nevyjadril, ale ok, dam odkaz i mimo tento web http://m.cnews.cz/intel-daval-atomy-za-tretinu-ceny-ted-slevy-zrusil-zmi...

Velikost cipu ma na vyrobni cenu docela velky vliv, 1) se jich vejde min na waffer a 2) je vetsi pravdepodobnost, ze v nich objevi chyba, ktera cely cip odepise. Jak uz tu psal kolega, Atomy x3 (aka SoFIA pro mobilni telefony) vyrabel Intel 28nm procesem u TSMC. Spickove procesy se financne nevyplati pro masovou vyrobu budgetovych cipu, to uz tu padlo v mnoha clancich.

Ad vykon Atomu...pri realnem srovnani s ARMovymi cipy je v nicem vyrazne neprevysoval, obcas ztracel, obcas byl lepsi. Soucane x3 jsou v porovnani s highendy s ARMem beznadejne zastarale, nejen vyrobnim procesem, ale napr. rychlosti pameti a uloziste, proste nepodporuje nove standardy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tej 1.: Tak v high-end mobiloch typu Iphone alebo Galaxy S7 sú marže už dosť vysoké na to, aby sa o ne Intel zaujímal. Mimochodom, ešte stále sa objavujú "zaručene potvrdené" správy o tom, že by mal Intel dodávať modemy do Iphone 7. A Intel o to záujem ešte stále má pretože už teraz hovorí o 5G a spol.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne, jestli to trosku sledujes, tak vsechno speje k windows (phone) .... proste jedno zarizeni, ktere se vejde do kapsy a pujde zadokovat doma, v praci, na chate .....
Stejne jako vykrystalizovaly takove ty nepouzitelne detske tablety s androidem v to, ze lidi chcou 2v1 (osobne jsem to tu predpovidal tak pred dvema lety). Dnes uz prakticky o nedotykovem notebooku nema smysl uvazovat a stale vice ma odpojitelny displej jako tablet .... cili konecne to dava smysl.
Stejne tak (muzu zase predpovedet - nejsem gartner, takze mi to asi i vyjde:) je budoucnost ve windows telefonech. Uz dnes je mozne do telefonu fouknout 16GB RAM, terove uloziste a nejaky nabudesny CoreM. Pri bezne praci to bude mit vykon atomu, ktery dostacuje na (priblizne) 100% uloh, samozrejme krome velkych her ..... a kdyz to pripnes do velke dokiny, ktera bude odvadet teplo, tak muzes plne nazhavit coreM:) Jako to je budoucnost ..... pak bude mit smysl takovy ten ausus, kde bylo telo notebooku a strkal se do toho telefon s androidem, cili uz z linky to vozili do SAKA:)
Ale takhle je klidne mozne, ze zadokujes telefon nebo proste jen dongl. Mam tu tablet a vnitrnosti jsou vlastne deska 60x20x1mm ... plnotucne PC s plnotycnyma W10 pro ....proc by to nemohlo byt v telefonu? I s baterkou je pulka toho tabletu vlastne prazdna. Jak ma ted nejaky ten vyrobce tu vymenitelnou baterku u mobilu za treba lepsi fotak nebo co ..... tak si dovedu predstavit modul velikosti flashky, ktery takhle fouknes do mobilu nebo monitoru a budes si moct tahat s sebou svuj system .... zadny extra system na mobilu, tabletu, notebooku, PC ..... to je dnes, to neni budoucnost;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Sorry ale nad tým sa musím len usmiať.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Po jaky pilulce budu mit takovy halucinace? Vsechno speje k Windows Mobile...videl jsi posledni kvartalni prodeje Lumii?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Uz dnes je mozne do telefonu fouknout 16GB RAM, terove uloziste a nejaky nabudesny CoreM."
Muzu se zeptat, z ktere vetve jsi spadnul. Kdyz si odmyslim takovou banalitu jakou jsou limity RAM mobilnich SoCu (x3 2GB, x5 a x7 8GB), tak tam ani tolik RAM ani uloziste nenacpes. Videl jsi nekdy rozebrany telefon? Elektronika je jen malicka desticka, mista tak na 1 cip RAM a 1 flash, vic tam fyzicky nenarves.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

8GB u androidich telefonu bude brzo mainstream a jsou telefony s 256GB pameti ..... jsou terabajtove microSD (micro!) karty s prenosem 100MB/s .... se podivej jak jsou malinke desticky s core M .... a tu mluvime o atomu! Taky se podivej na telefony jake se delaji padla .... jestli tam bude ARM nebo core M, tak bude rozdil v tloustce mozna pul milimetru se stejnou baterkou.
A ja samozrejme nemluvim o lofasackych telefonech s androidem pro deti, ktere se predbihaji, kdo ma tenci telefon a komu min vydrzi:o) Ja mluvim o pracovnich strojich budoucnosti;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak jeste jednou, reagoval jsem na tvuj prispevek, ze DNES neni problem fouknout do telefonu Core M, 16GB RAM a terove uloziste, nikde nebyla zmenka, ze to bude mozna mozna za 3 mozna za 5 let.
Pokud jsem si nasel, tak 8GB RAM ohlasil 1 cinan, v letosnich top modelech zavedenych vyrobcu bez ohledu na platformu muzem ocekavat max.6GB u Samsungu Note, ale vetsiny budou 4GB...a to jsou top modely, mainstream ma porad 2GB.
Co se uloziste tyce, zacatkem tohoto roku Samsung ohlasil 256GB cip vhodny do telefonu, proto dnes zadny telefon nema 256GB interniho uloziste. Jediny Zenphone ma 256GB edici, ale to je 128GB uloziste + 128GB karta v cene.
Maximalni kapacitu microSD ma dnes Sandisk - 200GB...kde jsi prisel na ty terove karty, by me fakt zajimalo.

Nez zacnes komentovat mobilni techniku, zkus si pustit video rozebirani telefonu nebo se aspon podivej na fotky...a pak mi ukaz, kam bys narval vsechny tvoje vysnene soucastky, zatim jen mlatis prazdnou slamu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak BTJ nedavno prohlasil neco ve stylu ze nevidi duvod proc by do telefonu neslo nacpat 256GB SSD, vzdyt uz existuji 256GB microSD karty ;) jaksi mu unikaji drobne rozdily mezi SSD a microSD ;) takze asi tak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tak v high-end mobiloch typu Iphone alebo Galaxy S7 sú marže už dosť vysoké na to, aby sa o ne Intel zaujímal"

Ano - a Apple/Samsung by platil plnou cenu (vcetne marze) cpu Intelu. Pokud si to vyrobi doma, zaplati naklady a zbytek zustane jim. O kolik by podle tebe musel byt vykon intelu (pri stejnem TDP) byt lepci nez domaci cpu, aby o intelackem cpu tyhle firmy vubec uvazovali ? rekl bych ze 5% asi stacit nebude....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Intel klidně zítra řekne, že se zase považuje za PC společnost. A hlavně, žádné toto prohlášení nic fakticky v realitě nemění. Tím pádem je zbytečné takovým prohlášením věnovat byť jen pikosekundu své pozornosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne je dulezite zminit, ze tem podivnym nazvym jake intel dava jmena procesorym, architekturam, platformam atd .... nerozumi uz asi ani intel .... osobne o broxtonu slysim poprve, jsem tu snad jediny?:o)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A já pořád marně čekám na domácí PC server, kupodivu mi Intel, natož někdo jiný nic rozumného nenabízí.
Přitom nemám nijak přehnané požadavky, spotřeba v Idle jednotky wattu (1-2), schopnost v tomto modu a s touto spotřebou základní činnosti jako je sběr dat z čidel po baráku, zároveň ve výkonném modu schopnost pokrýt 1Gb domácí LAN, to , to celé napájené jedním napětím, pasivně chlazené, kompaktní a ne moc drahé .
Kupodivu nic, vše se soustředí na vývoj plastových šeldských nesmyslu

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Linx EM-I8270 pod 2k. Ale chtelo by to 2GB ram. Ale na VPN, nejake cidla pres gpio, par kamer, KMS server(:) atd je to vyborne.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mám dvě otázky:
Je tam nainstalovaný serverový OS?
Kde trčí ty GPIO piny?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co pa o to, ale kam se strká LAN kabel

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

On psal neco o serverovem OS? A GPIO ..... co treba pres USB? HM?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

GPIO neni USB - https://en.wikipedia.org/wiki/General-purpose_input/output

Jestli chtel domaci SERVER, tak predpokladam, ze na nem pobezi SERVEROVY OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„A já pořád marně čekám na domácí PC server, kupodivu mi Intel, natož někdo jiný nic rozumného nenabízí. Přitom nemám nijak přehnané požadavky, spotřeba v Idle jednotky wattu (1-2), schopnost v tomto modu a s touto spotřebou základní činnosti jako je sběr dat z čidel po baráku, zároveň ve výkonném modu schopnost pokrýt 1Gb domácí LAN, to , to celé napájené jedním napětím, pasivně chlazené, kompaktní a ne moc drahé.“

Máte přehnané požadavky. Pokud nechcete PC na hry, tak máte, přesněji máme všichni smůlu.

Je problém koupit dobrou klávesnici na psaní, a dražší jsou všehcno herní klávesnice. Je problém koupit dobrou normální myš, to, ono, výrobce vyrábějí jen herní nesmysly.

Kromě toho na server přehnané požadavky máte. PC je složitý komplex mnoha standardů, a to přeje výkonu a modularitě, ale nikoli jednowattové idle spotřebě. Navíc máte zbytečný požadavek na jediné napájecí napětí.

To co chcete a potřebujete, na to mi stačí trochu lepší router. S nějakým tím ARMem či MIPSem, který má uvnitř OpenWrt, a uděláte si co potřebujete. Pravda, budete muset asi trochu zápasit s přizpůsobením i po hw stránce, zejména po stránce I/O, ale nijak moc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona je dneska problem koupit snad jakykoliv pracovni HW, vsechno je jen na hrani nebo vylozene hracky. Pritom trh by tu byl, nedavno jsme ve firme shaneli pracovni mysi, ale neni kde brat. A takovych firem bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ano, kde to mám podepsat?

To je důsledek metamorfózy marketinku a manažerů, kteří zjišťují, co trh chce zásadně pomocí různých metod, jako je čtení reklamních materiálů Intelu, nvidie, a různých firem. Marketink dnes pracuje tak, že se snaží lidem natlačit své představy, aby lidé chtěli to, co se jim chce vyrobit, nikoli naopak. Dokonce mám podezření, že při přijímání manažerů, plánovačů, vedoucích, ředitelů a obchodníků je nutnou podmínkou jakási úchylnost, odchylka od myšlení zákazníků a braní drog.

Nikoho dnes nezajímá co chce zákazník. Marketink zajímá pouze, jak zákazníkovi natlačit co vymysleli.

Já zásadně u klávesnic a myší kupuji nejlevnější kšunty, obvykle jsou lepší než průměr a nadprůměr. Tam nikdo nevymýšlí wow ptákoviny, které má zákazník ocenit a být z nich v extázi, ale v podstatě brání normálnímu používání.

Proto shánět něco praktického v PC, jako třeba ten server na řízení praktických potřeb domácích sensorů, disků a sítě – je čirá utopie. Pokud pominu nereálnou spotřebu, která je u PC nedosažitelná bez oholení celého standardu PC, pak zbytek je nedosažitelný pro neviditelnou pracku trhu pokřivenou MBA manažery.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.