Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel vydal 45W mobilní Coffee Lake-H-refresh: až 8 jader a 5GHz

Slava, slava, slava..sice uz ted jsou 6 jadra ve vetsine notebooku spatne uchladitelne, ale co, dame tam pro jistotu 8, aby to jsme to podusili a srazili ty frekvence jeste o neco vic ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klasika, ntb. se šestijádrem ste viděl jenom z dálky, stejně vám to nebrání mít plnou hubu řečí co je na tom špatně. Taková individua posílám víte kam?

Mně ntb. se 6tijádrem leží na stole, chlazení obstojné, rozhodně lepší než u starého ntb. se 4jádrem. Přitom je ntb o 300g lehčí (2.5kg -> 2.2kg).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to mate cely jeden notebook? Vyborne a jeste ho mate lehci? A jste k tomu ma to 6 jadro vyssi vykon nez starsi 4jadro...kdo by to byl rekl..jeden arument lepsi jak druhy... :))
Zkuste mne jeste poucit vic, mne se to zda malo..ale pred tim si zkuste treba ten prispevek jeste jednou precist.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V zátěži jede stabilně na 3.0-3.2 GHz, podle aplikace, nepřehřívá se, teplota CPU 70-75 stupňů, větráky jedou cca na 50%. Je to herní nbt. se 75W grafikou, kterou sice nepotřebuju, ale díky ní musel MSI použít chlazení které zvládne uchladit 120W. Takže uchladit 45W CPU opravdu není problém. Zajímalo by vás ještě něco dalšího?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V zátěži jede stabilně na 3.0-3.2 GHz.. to je skvely, a jede Vam to treba i v Prime95 po 60m na 3,0Ghz nebo Vam to spadne nekam na 2,2-2,4Ghz?
Jinak mne to az tak nezajima, testu na toto tema jsem prosel X, abych vedel, ze potencial tech 6 jader zustava ve vetsine pripadu nevyuzity daleko za tim, co nabizi desktop, i pres papirove specifikace Intelu, ktere vypadaji na prvni pohled uzasne. A u 8 jadra se ten nevyuzity potencial muze jen zhorsit a nepomuze tomu ani vzduchova turbina, ktera casto nahrazuje nedostatecne chlazeni.

Jinak ja Vam neberu radost z Vaseho HW, uzijte si ho. Muj prispevek byl o smysluplnosti nasazeni 8jader v momente nevyuziteho potencialu 6jadra, ktery bude u 8jader jeste horsi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prime95 jede stabilně na 2,8GHz, nechal sem to puštěné 15 min, což je myslím dost času na to, aby se teplota malého chladiče, který v ntb. je, ustálila. Srovnání výkonu s desktopem taky zkoumal, cca o 30% nižší výkon při poloviční spotřebě.

Zkusil jste se vůbec zamyslet nad tím, při jaké frekvenci, resp. spotřebě mají x86 CPU optimální poměr výkon/spotřeba? U mobilních 8mijáder to vidím tak, že při zvětšení plochy jádra o 33% přidají 20-25% výkonu. Jako mezigenerační nárůst výkonu to myslím není vůbec špatné.

Proč stejně tak nepochybujete o smysluplnosti 64jádra od AMD? TDP jsem nenašel, ale řekněme že bude 250W, tzn. 4W na jádro. Takže se začněte připravovat na mobilní 12ti, možná i 16ti jádra, aby vás pak z toho neklepla pepka :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Proč stejně tak nepochybujete o smysluplnosti 64jádra od AMD?"
..protoze to je uplne neco jineho. To je serverovy produkt, ktery ma svoje nasazeni. Ma uplne jine chazeni, je pouzivany v klimatizovanych prostorech, atd., jede na nem jiny typ uloh. Srovnavate nesmyslne uplne 2 ruzne veci.

"Srovnání výkonu s desktopem taky zkoumal, cca o 30% nižší výkon při poloviční spotřebě."
.. pokud predpokladam, ze 6jadro pojede na 4Ghz, ale ony behaji klidne na 4,3-4,4Ghz..a to uz mate 40%. U 8jdra se ten pomer jeste zhorsi. Pomer vykon/spotreba mne netankuje, protoze pokud potrebuji udelat narocny casovy task s vyuzitim MT, tak je pro mne prioritni cas, nikoliv spotreba. Pokud tady je u 6jadra rozdil treba 30-40%, tak je desktop jasna volba. Notebook si v tom pripade ani nevrzne a ma smysl jen pro nekoho, kdo to potrebuje tahak jako kocka kotata. To opomijim hlucnost notebooku, coz je tema samo pro sebe, ktere se nemuze z vyladenym desktopem merit.

"Takže se začněte připravovat na mobilní 12ti, možná i 16ti jádra"
..mne je to ukradeny, jen tvrdim, ze je to mrhani materialem za soucasneho stavu vyrobniho procesu u Intelu, kde zustava velka cast potencialu tech chipu uplne nevyuzita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zkusil jste se vůbec zamyslet nad tím, při jaké frekvenci, resp. spotřebě mají x86 CPU optimální poměr výkon/spotřeba? U mobilních 8mijáder to vidím tak, že při zvětšení plochy jádra o 33% přidají 20-25% výkonu. Jako mezigenerační nárůst výkonu to myslím není vůbec špatné."

Takhle to ale nefunguje. Něco lze rozložit, lze zvednout cache, ale nejde to dělat do nekonečna a má to svůj strop. Víc tranzistorů spínajících rychle = větší napětí = větší proudy = větší příkon. Ty mobilní CPU to budou mít nahnané nepochybně v okleštěnosti o kanály pamětí, dále jsme srovnávali mobilní 14nm vs desktop 22nm a tak. Takže ono to tak hvězdné nebude. Já si to pamatuju, jak jsme to řešili. Jestliže vám to stačí, buďte spokojen a rád, nicméně realita je taková, že se to moc posouvat už fakt nebude.

Jinak čistá spotřeba jednoho jádra u prvního ryzenu je cca 10W. Je to včetně toho smetí okolo. Čili 6C samo o sobě by papalo kolem 60W v loadu, včetně paměťového řadiče a dalšího potřebného smetí to dělalo dle modelu 65 nebo 95W. Samozřejmě záleží dost na frekvenci, když půjde pod 3GHz, tak bych ty 4W při 7nm neviděl nereálné. Berme to jako další důkaz, že šponovat vysoko frekvenci nemá smysl. Smysl má vymyslet efektivní výpočetní nástroj, čili ideálně dostatek "pomalých" jader a k tomu i adekvátní SW, který z toho dokáže těžit. Spoléhat se na brutální ST nemá smysl, stejně jako honit MT systém na vysokých frekvencí (intel to už nějakou dobu zkouší a nevypadá to moc hezky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V recenzích 32jáder na anandtechu byla uvedená jedna zajímavá věc - s počtem jader roste i spotřeba uncore, u 8mi jádra spotřebovalu uncore 7-15% energie, zatímco u 32, resp 28 jádra Intelu, vzrostla na 40-50% .

EPYC 7601, TDP 180W, spotřeba jednoho samotného jádra v zátěži je 180/2/32 = 2.8W. Když si inženýři AMD myslí, že má smysl prodávat CPU, ve kterých na x86 jádra zbývá necelé 3W, tak na tom asi něco bude ne? Nebo je to jenom pastička na zákazníky, kteří se honí za co největším počtem jader?

https://images.anandtech.com/doci/13124/IF%20Power%20EPYC.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, je tam hlavně divné to chování, když prakticky od poloviny jader a dál je spotřeba vysoká, pak to spadne o třetinu a celé se to opakuje až ke konci grafu znovu s divnými výkyvy.

Jinak ano, je jasné, že při navyšování jader je třeba řešit i jejich obsluhu a přístup k paměti, vysoký počet pcie a kde co. Takže i to si cucne víc energie, nicméně... tvrdím, že v běžném desktopu v současné době chci 64C/128T? Je možné že se to tam někdy posune, ale zatím to patří jen do nějakých těžkých ultra-WS strojů, nebo serverů.

V desktopu má v současné době pro consumera těch 8C, dokážu si představit, že power user dokáže nakrmit i těch 16C, kde "začíná" i WS. Těch 6C jsem tu měli v jednom pouzdru na jednom monolitu už od roku 2011, nebylo to sice za lidovou cenu, 1k $ je mnohdy rozpočet celého stroje pro mainstream hraní, ale k dispozici to bylo. Uteklo 8+ let a intel by stále držel mainstream na 4C (nedělám si iluze, že by vznikly mainstream produkty ve 4C/8T, ale držel by si to stále v hi-endu consumeru a HEDT, kde by tomu sekundovalo pár 4C+ modelů za patřičný příplatek). Obzvlášť ta paralela, kdy i blbej telefon měl 8C (ano, army, mrzké TDP, mrzký výkon), nebo atomy s 4C, které tu jsou taky roky (jo, pidi jádra a kde co, ale i tam to šlo).

Zkrátka konečně se to hlo, konečně je zde HW s více vlákny a tak se doufám SW mimo enterprise posune do více vláken (což se už děje, tak snad bude ještě větší tlak). Jinak by jsme hodně zaostali

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

keby to nebol problem, tak nemas 75 stupnov :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je jasny, ze ten notas zacne to CPU hutne thorttlovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezačne, podle senzorů se CPU package power drží stabilně na 45W, odběr ze zásuvky 70W, rezerva k Tjmax 25 stupňů. Pro lepší test si budete muset počkat na srpnové 30ky, zapínat kvůli tomu topení se mi nechce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U dnesnich notebookovych CPU neni throttling zavisly jen na teplote.. Nevim co mate za CPU, ale nejslabsi 8750H ma definovane fekvence 2,2-4.0Ghz. 8850H 2,6-4.3Ghz, atd.. Pokud Vam v Prime bezi to CPU na 2,8Ghz, coz v AVX2 zatezi s nejakym treba enkodovacim softem bude mit podobne chovani (plus minus), tak je celkem jasny, ze to CPU throttluje, jnak by si drzelo vyssi frekvence.
Jinak mne 6jadra pripadaji jako momentalne 'jeste' smysluplne pro aktualni "state of art" intelovske technologie do notebooku a i presto, ty rezervy oproti desktopu jsou enormni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak throttlingem myslim to, ze by jinak bezelo na vyssi frekvenci, ne to, ze se propadne pod "base" frekvenci. Tohle se dneska u CPU uz moc nedeje, snad s vyjimkou, ze nekdo totalne zmrsi chlazeni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň že to přiznáte, že vlastně vůbec nevíte, co to ten throttling je. Podle vaší definice totiž throttluje prakticky každý moderní x86 CPU. Podle zátěže jede CPU na několika různých frekvencích
- bez zátěže jede na max turbu, když si nastavíte režim high performance
- s celočíselnou zátěží na nižší frekvenci
- s AVX na ještě nižší
- s AVX-512 na ještě o něco nižší
Podrobnější popis pro Intel najdete na https://en.wikichip.org/wiki/intel/frequency_behavior , jestli víte, jak je to u AMD, pošlete odkaz.

Jako throttling se tedy většinou bere pouze thermal throttling, kdy CPU omezuje frekvenci, protože chlazení nestíhá. Kromě thermal throttlingu jednotlivých jader mám v senzorech i
- Package/Ring thermal throttling
- CPU package power <- tím je omezen výkon, cca minutu po spuštěni benchmarku se pohyboval v rozmezí 47-50W, pak klesnul na 45W.

Zajímavé je, že s wPrime mi to jede na max turbu pro všechny jádra, 3,8-3,9 GHz, asi holt jiný algoritmus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Aspoň že to přiznáte, že vlastně vůbec nevíte, co to ten throttling je."
..hele nezlobte se, ale bezte s takovyma prupovidkama tak akorat tam, kde slunce nesviti. Ja se tady s vami snazim normalne diskutovat o tom, jaky ma smysl uvadet 8C chipy do notebooku a ne hrat si na diskuse o definici throttlingu. Ale chapu, ze kdyz k tematu nemate co rict a melete od zacatku hoveziny, tak se potrebujete aspon zahojit na slovickareni a ukazat jak jste veliky a napsat co je to throttling...on to totiz krome Vas nikdo nevi :)) .

Pokud chcete diskutovat k veci, muzete napsat nejaky smysluplny prispevek, pokud ne, tesilo mne, na diskuse s Volem je mi casu skoda..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba ja NB s sestijadrovym CPU mam a mam ho mirne podtaktovany. Protoze rozdil v chodovych vlastnostech je znacny. Sorry, ale to co ve stolnim PC chladi 500g+ chladic + 12cm vetrak fakt v NB s par gramovym chladicem a "turbinou" moc srovnavat nejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To byla pointa meho prispevku. To 6jadro v notebocich je uz tak na hrane. Vzhledem k tomu, ze se jede porad na stejnem procesu a architekture, tak 8jadro na tom muze byt jen hur..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem zvědav, co budeš říkat na mobilní Intelí 14nm desetijádra a 15W 14nm šestijádra ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi prestanu radeji cist clanky na to tema ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já se náhodou docela bavím, v podstatě můj výraz pak kopíruje ten smajlík v tabulce... stejně to budou prodávat a jiní kupovat ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já mám taky ntb s Core i7-8850H a dokud člověk pracuje jen s Office, nebo je na netu, tak je to v pohodě, je to tichounké, výkonné, ale jakmile pustím třeba virtualizaci, tak se to dost přehřívá. Pravdou je, že to mám ve 14" Latitude s 1,6kg.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Latitudy 5480/5580/5490/5590/5491/5591 mají bohužel dost malou pasivní část chladiče a spoléhá se tam na ventilátor co pak jede na 5200 RPM :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano na Office je potreba 6 core :D ... jasne ze je to tiche, kdyz CPU je pouzivan na nula nula nic procent.

Virtualizace sama o sobe taky moc nezatezuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Excel umí to 6 jádro taky pěkně potrápit.
A virtualizace? No tak asi v tom nemám jen virtuální stroj bez OS, že? Asi tam něco poběží. A když s tím pracuji, tak to asi nebude jeden virtuální stroj, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.