Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel vydal June Canyon, NUC (mini PC) s Atomy Goldmont+

Nejsou náhodou ty ceny pentium a celeron v tý tabulce prohozený? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už ne. Díky za upozornění.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to trochu konzistence. Jestliže u těch šestijader mluvíte o řadě Coffee Lake, měli byste tyhle procesory nazývat Gemini Lake a ne Goldmont+.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„měli byste tyhle procesory nazývat Gemini Lake a ne Goldmont+.“

Kde ty procesory nazývám Goldmont+? Ve článku je řeč o architektuře procesorových jader, to jsem tam zdůraznil minimálně 3×:

„…vycházející z atomové architektury Goldmont+“
„Jádra Goldmont+…“
„Architektura Goldmont…“

A architektura procesorových jader se jmenuje Goldmont+.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ta architektura se Goldmont+ nejmenuje. Je to jen nepoužívaný pracovní název. Schválně se podívejte, kolik najdete výskytů slova Goldmont na intel.com. Celých 63. Goldmont plus pak jen 2x. Pro srovnání, Gemini či Apollo (oficiální názvy) mají víc jak 10 tisíc výskytů.
Je vtipné, že slovo goldmont se v doméně intel.com vyskytuje 63x, kdežto na diit.cz 173x.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Gemini Lake je označení pro SoC, Goldmont+ je označení architektury procesorových jader. Počet výskytů na veřejně přístupné části webu Intelu nic nedokazuje ani nevyvrací. Pokud máte jiný názor, napište do Intelu a vysvětlete jim, že svoji terminologii ve svých materiálech používají chybně: https://pbs.twimg.com/media/DSDK4F3XkAAOg3L.jpg:large

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ceny ve článku pocházejí odtud: https://ark.intel.com/products/codename/126434/JUNE-CANYON

Bude tam možná rozdíl v konfiguraci (ve vyšších cenách bude zahrnuto něco jiného než v nižších), ale není mi jasné, v čem by mohl být rozdíl. Že by paměť?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to barebone, takže žiadna RAM. A prvé ceny na nete - https://www.cnx-software.com/2018/02/13/intel-june-canyon-gemini-lake-nu...
Neviem kam to cieli. Ak chce niekto úplne slabučký Win client, tak sa dá kúpiť mini PC s Atomami X5-Z8350 za 80€ vrátane 2 GB RAM a 32 GB eMMC. Ak chce niekto výkonné a lacné, môže si kúpiť NUC s i5/i7 5th gen CPU. Ja osobne som si kúpil NUC 7i5BNH práve pred týždňom :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme to uz umi HEVC main 10 a ma to HDMI 2.0b asi tam bych videl cast cilovky

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě teď jsem řešil výběr atomového notebooku - místo tabletu - na čtení, učení a výpisky, nějaký ten film na cestách. Priorita byla malá velikost a hmotnost se zároveň co největším displejem, reálná výdrž na baterii 8h+, HW akcelerace HEVC, fullhd IPS displej a aby to nestálo moc.
Gemini lake se kromě nějakých čínských notebooků ještě stále neprodává, přestože o něm čtu už rok, tak jsem zkusil mrknout jinam, a byl velice příjemně překvapen.
Dá se sehnat zenbook se 14'' IPS displejem v těle velikosti 13ky (mini okraje), i3 7100u (Kaby lake na 2.4GHz, 3MB L2, hyperthreading), 4GB/128GB ssd za 15k, a celý to váží jen 1.4kg. Výkonově úplně někde jinde než Atom, dá se na tom normálně pracovat aniž byste to chtěli rozbít, je to upgradovatelný jak ram, tak dalším HDD, a opravdu to vydrží cca 8-10 hodin na jedno nabití. Asi na tom má dost podíl to, že procesor si v klidu jede na 0.6-0.65V a vůbec netopí :)
Pokud někdo pokukujete po něčem podobném, doporučuju atomy zcela zavrhnout, připlatit pár tisíc a mít radikálně odlišně použitelný počítač.
Vzhledem k tomu, že výrobci atomových NB tam cpou minibaterky, který celou výdrž zabijou, tak mi přijde že celá ta kategorie netbooků už je v dnešní době zbytečná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna notebook s intel i3 7100U a 4GB RAM za 15k je podle mě trochu moc předražený. Jako příklad bych dal Lenovo 720S AMD, které se dá sehnat na webu Lenova za $649,99 (13 460 Kč) a disponuje novým Ryzenem 5 2500U s integrovanou grafikou Vega 8. Celé to váží 1.14 kg. Samozřejmě tento notebook je velká ostuda pro jinak výborný procesor, protože dát single-channel RAM do APU je naprostý nesmysl a zbytečný úbytek výkonu (O DDR4 2133 MHz ani nemluvě). Ale samozřejmě je to pořád výkonově jiná liga než uvedený Zenbook.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam Apollo Lake Celeron N3450, což je čtyřjádro turbující až na 2.2GHz, v Jumper EZBooku 3 Pro za 6 litrů. Upgradnul jsem ho 256MB m.2 SSD. Má to 13" Full HD IPS, važí 1.3kg, a vydží 8+ hodin (Wifi Surfing na 30-40% jas). Moje varianta V5 má TPD 9W a Dota 2 je na něm hratelná ve 720p na nízké detaily. Nethrottluje, přestože je pasivně chlazený, takže když je třeba tak jede pořád na max. Přehrává a zároveň buferuje 4k YouTube videa bezproblémů. Má Intel AC wifinu. Edituji na něm i fotky na cestách, ale taková Prime redukce šumu v DXO Optics Pro tomu dá zabrat. Má 6GB Ram a 64GB Emmc v základu a volný m.2 slot. Celkem elegantní, velice tenký a přenosný. Vylepšil jsem na něm trochu chlazení, ale nevím jestli jsem musel... :-) Za ty prachy je super, rád ho používám. Nevím, jestli by mi stál lepší KabyLake za více než dvojnásobnou cenu, výkon potenciálně bude cca dvojnásobný. Ten celer je více méně polovičně výkonný oproti mojemu 35W Lenovu x220 s i5 2540m. Na to jaký tam je rozdíl ve frekvencích a spotřebě je to úctyhodný výkon podle mě, a je to výkon s kterým se dá už slušně fungovat :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš, na amd jsem upřímně ani nepomyslel, vzhledem k tomu jak jsou současný intely dobrý. Ale cílem nebylo vybrat nejvýkonnější HW (i když ten ryzen bude silnější), jak jsem psal, šlo mi hlavně o tu výdrž, protože náhrada atomu. A podle notebookchecku vydrží to lenovo 3 hodiny na internetu, což je třetina, a dělá to z hračky, se kterou můžu být celej den vyvalenej v křesle něco, z čeho mi neustále bude čouhat napájecí kabel :) Btw ta integrovaná vega v něm taky těžce zklamala, podle jejich testů se na tom nedá hrát v podstatě nic.
Každopádně to jsou jen moje požadavky, každej bude mít jiný, žejo...nic nenutím :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, jen jsem uvedl jako příklad a jak jsem již zmínil notebook je to nic moc, co mě ale zaskočilo je že když jsem se podíval na notebookcheck, tak jsem zjistil jak moc zpomalily Vegu 8 oproti normálním hodnotám (O 50% míň). Takže děkuji za rozšíření obzorů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.