Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel vypíná TSX na Skylake až Ice Lake; výkon může klesnout o 30 %

Reakce všech lidí co si skoro nikdy nestahují aktualizace:
Oh no. Anyway

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je taky ma reakce, ze dvou duvodu:

1) nemam Intel :)

2) tech 30% je cislo od marketingoveho oddeleni.

Realnej dopad je takovej, ze 99.9% softwaru TSX nepouziva. Par nestastniku co to pouzivaji, budou mit problem, pro zbytek sveta je to "meh".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TSX je převážně serverová fíčura pro SQL. Co vím tak s tím byly problémy od začátku.

ARM nedávno přišel s konkurencí TSX nazvanou TME.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Krasa. Najsmutnejsie na tom je, ze na tom profituje opat len samotny Intel, ked firmy nakupuju jeho HW este viac, aby pokryli znizenie vykonu ich serverov. Az sa mi chce povedat, ze je to od Intelu chytre - planovane zastaravanie :)
Nasraaaat

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem na Intel myslel a přemýšlel, že už dlouho neměli řádný bezpečnostní průšvih. Je hezké vidět, že jsou věci, na které se člověk může spolehnout. :)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Intel je skvělý pro lidi, co nemají rádi změny, krásný tradicionalista. U grafik to platí taky. Přece kdo by chtěl od Intelu externí grafiku s bezproblémovou HW kompatibilitou, aktualizovanými ovladači, podporou v SW a solidním výkonem? To už by nebylo ono. Tradice se musí dodržovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To se hráčů s Intelem netýká, ti budou mít stále výkon na úrovni 100W AMD při spotřebě 200W:). Divím se, že zákazník nemá právo na kompenzaci. Kam až tohle může zajít? Kdyby měl CPU nějakou výrobní vadu a musela se frekvence snížit o třetinu, tak taky žádný soud? Díky bohu Intel neprodává např. auta.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V našich končinách je to stejně jedno, žádná kompenzace by nebyla. Asi jako snižování výkonu motorů VW po dieselgate, s českými zákazníky si vytřeli pr***.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Český zákazník si z auta sám vykuchá filtr pevných částic, takže mu aféra dieselgate udělala radost. Obojí má totiž stejný cíl: očůrat evropská nařízení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Divím se, že zákazník nemá právo na kompenzaci. Kam až tohle může zajít? Kdyby měl CPU nějakou výrobní vadu

Kam tohle muze zajit, je popsano v koupni smlouve. Zaruka se vztahuje na vyrobni vady - tj kdyz zrovna tvuj kus je posahanej, tak ti ho vymeni. Zaruka se nevztahuje na design errors (tohle je tam vyslovne napsano). Tj ze nekdo objevi security chybu neni duvod na vymenu. Leda ze bys prokazal ze ji tam Intel vlozil schvalne - coz bude tezke.

> musela se frekvence snížit o třetinu, tak taky žádný soud

Rekl bych ze tohle spada do vyrobnich vad a ne design errors, ale kdo vi, pravo je cerna magie ktera ma s rozumem pramalo spolecneho :) kdyz byly schopni v americe vysoudit penize na tom ze AMD Bulldozer nema "jadra", tak IMO bys byl schopen vysoudit penize za cokoliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží jak to podáte. Když to budete prezentovat následovně: " Intel je firma která poskytuje podporu svým zákazníkům dlouho po ukončení prodeje. Dokonce investuje nemalé peníze do zlepšování svých produktů a i pro staré produkty vydává vylepšení, které zadarmo zvyšují jejích bezpečnost. Proto nyní nabízí všem svým zákazníkům tuto aktualizaci zadarmo, která ještě zvýší již tak velké zabezpečení procesorů Intel." Pokud to Intel podá takhle, zkuste si jako zákazník stěžovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je škoda, byl to docela pěkný „trik“, jak urychlit přístup ke sdíleným datům (zamykání) ve vícevláknových programech. Bohužel se zdá, že na to Intel už definitivně rezignoval, Comet Lake a Rocket Lake už TSX nemají vůbec a i u budoucích procesorů to vypadá, že se s ním nepočítá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co dělají TSX instrukce, v jakých SW a k čemu se používají?

V čemu bezpečnostní díra spočívá? v čem tkví podstata té bezpečnostní díry, aka jak je reálné že bude zneužívána?

Jak reálně uživatetel, ať BFU, tak power user, tak serverový reálně pocítí absenci TSX?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dost by som predpokladal, ze sa na vhodnom HW vyuzivaju v Inteliom TBB (thread building blocks). To je pomerne siroko pouzivana kniznica na implementaciu niektorych paralelnych algoritmov. Ak ano, cakal by som, ze moze dojst k spomaleniu softov typu Autocad / Photoshop / Lightroom.

Ale myslim si, ze tych 40% je Intelovsky marketingovy slang a realne spomalenie az take nebude.

Zranitelnosti na poli spekulativneho vykonavania su casto zneuzitelne aj obycajnym JS podhodenym na stranke, koniec koncov tak bola prva diera najdena. Ale nemam info o tom, ci sa tak aj realne deje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jak jsem psal v minulosti, jsem rád že jsem se zbavil mé 8600K a koupil ryzen 3600 sice jsem si o pár fps pohoršil, ale desku koupím ještě dneska a tyhle bezpečnostní díry řešit vůbec nemusím a ani bych je neřešil, ale ten pocit, že se mě víc a víc zpomaluje procesor nebo ho mám děraví mě nenaplňuje pocitem spokojenosti vlastnění takového hw

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokial na Ryzene 3600 neprevadzkujes datacentrum s VPSkami pre zakaznikov, tak ta tie bezpecnostne diery nemusia trapit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Resp. na 8600K. Zakaznik by si na prenajatom virtualnom stroji (par jadier mnohojadroveho procesora v mnohosocketovom servri) moze robit a spustat co chce, akurat ze by nemal "vidiet" to, co robia ini zakaznici na inych jadrach toho isteho stroja. Lenze kvoli chybam v navrhu, je mozne sa k tym cudzim datam "pretunelovat". Pri beznom domacom pouziti v desktopoch/servroch su tieto chyby nepodstatne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepodstatné? To je strašný omyl. Ľudia nechodia na PC do bankingu? Nepoužívajú web tak, že majú v taboch viac s stránok súčasne, pričom v niektorých taboch sú prihlásení do emailu a k rôznym iným službám, kde majú citlivé dáta? Nepoužívajú web popri tom, ako im v PC beží nejaká herná platforma (steam) kde sú nalogovaní?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, všichni přechází na Apple MogBuk M2X s 2048-bit SVE instrukcemi, takže PC už opravdu nikdo nepoužívá, už není rok 1991.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak, tak, líp bych to nenapsal sám.

Možná jenom bych dodal, že 2048-bit SVE2 vektory budou umět i obyč licenční Cortexy v těch nejlevnějších telefonech.

Majitelé AMD procáku budou mít docela problém. Kdejaké děcko s levným čínským mobilem je setře otázkou: Můj mobil umí 2048-bit vektory, jaké umí ten tvůj počítač? To bude kruté, a děti jsou kruté :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To pouze za předpokladu, že budou vědět, co to jsou vektory. a k čemu se to používá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže když mám ještě starýho Haswella, tak jsem v pohodě? Dost divný, že to bylo uvedeno v něm, ale týká se to až novějších generací. Nebo je to tak, že Haswell je už tak starej, že se Intel už ani neobtěžuje vydat na něj ten update?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na Haswellu je TSX vypnuté už od roku 2014, protože se zjistilo, že nefunguje správně.

https://diit.cz/clanek/intel-tsx-error-haswell-broadwell

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ah, krása :). No jo, Intel...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel aktivoval ďalšie kurvítko.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A pak slavně uvede atomí Skylake jádra na Alder Lake a bude sa chvastat nárustem jejich IPC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi připadá, že koupit před třemi lety Intel byla velká chyba.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cítím Tvou bolest.
Pamatuji jak nám před lety v práci pochcípaly historické virtuály, protože spectre/meltdown patche.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kto naopak koupil před 3 lety Ryzen 7 1700, má dotěď spokojeně vystaráno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bol to dobrý procesor (posunul som ho...teraz slúži u niekoho doma ďalej), ale na encoding do H.265/HEVC (cez handbrake a x265) je dobré urobiť upgrade aspoň na Ryzen 5 3600 (zen2)...síce menej jadier, ale paradoxne vyšší výkon...no má to rýchle AVX2 spracovanie inštrukcii - v jednom cykle - a to sa počíta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel nám zraje jako víno :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tomto kontextu jsem kdesi četl spojení „zraje jako mlíko“.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ještě záleží na tom jestli je to domácí mléko které se promění v něco dobrého(kyška) a nebo krabicové trvanlivé mléko jehož produkt po dozrání a vypití je schopen proměnit místnost na vomitárium.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

intel nám dozrál z hovna do ukážkové sračky na které se již kloužou majitelé těhleh procesorů, ne není tomu konec, přijdou další překvapení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ze si ma sam uzivatel dohlidnout na to aby neprobehl update mikrokodu a nepripravil se tak o funkcni instrukce typu TSX, jasne, uz to vidim jak si aktualizace windows 10/11 natahnou aktualizacemi UEFI a ni v zminovany mikrokod, nasledne probehne flash bez moznosti zasahu uzivatele(a kdyz zasahne hlavne na noteboocich pujde jim notebook do prdele) a bude tak pripraven o 30% vykonu.

Vsechny procesory od generace Skylake prostě stojí za píču, inu:

-zrezani zakladoveho substratu o 1/3 cimz tyhle procesory praskali
-hromada bezpecnostnich der umoznujicich pristup k datum na nejnizsich urovnich cache
-pri 8/10c desktopovych procesorech uzita jenom single ring bus sbernice coz zvysilo latence

Intel jednoduse jeste pritvrdil, po zavedenem systemu co nova generace procesoru to novy socket, prislo pasteni a to dokonce i HEDT segmentu(Core i9 - 7xxx), dale seriznuti zakladu procesoru, k tomu 2 - 3x ojeby na TDP, tez v roli dosazitelne maximalni boostove frekvence(TB3.0/TVB), kdyz to jiz neslo cipsetem ani socketem tak se fw umele prerobila Z290 na Z390 pricemz zadny fyzicky rozdil tam nebyl, generace PCI-Express 4 generace prisla az s Rocket Lake ale ten zas lidi vojebal na znizenem poctu jader(10 -> 8 v pripace tridy Core i9), s tim se jiz dlouhe roky veze Meltdown, Spectre a dalsi veci na kterych si intel vybudoval narast IPC u svych novych generaci procesoru, ted verejne priznal ze je to v prdeli, jiz majitele procesoru od rady Haswellu byly bombardovany novymi mikrokody, ted doslo agresivneji na Skylake a vys, musim zvracet, jiste se to dotkne i generaci Comet a Cascade Lake, jiz to vubec nema cenu resit jejich nakup, Rocket Lake? k cemu? 250W TDP pri 8 jadrech? si delas prdel??? nech si intel i tuhle generaci pekne pojebe, to by slavne ody na Ice Lake a Tiger Lake, ve skutecnosti sou to silne nepovedene procesory na jeste silneji nepovedenem 10nm vyrobnim procesoru, degradujici I/O rozhrani v pripade zmetku Atomu je uz jenom ceresnicka zvratku na tenhle dort z hoven.

Majitele Ryzen procesoru od modelu Athlon 3000G si mnou ruce, zadne problemy s bezpecnosti a tudiz byl narust IPC u jejich modelu skutecnou revoluci, dale jim pribyla moznost technologie SAM a FSR, muzou jenom jasat, u mne osobne jiz nema procesor od intelu zadnou cenu, za ta leta nedokazal intel vubec nic, neverim ze o tech bezpecnostnich rizikach vyplyvajicich se spekulativnim nakladani s pameti cache/predikci nevedel, jednoduse mu to neuverim, ted prijde dalsi vojeb v roli debilnich atomu a jeste k tomu navic 2 sockety(LGA 1700 a 18xx), no nekup to, i kdyby prinesl Alder Lake 100 jader stejne si vyberu 16 jaderny(max. 150W) Ryzen 9 5950X protoze vim co v ruce skutecne mam, za vojeb jiz nejsem ochoten platit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jaky flash probuh? Microcode update je v specialni RAM a pokud se pripadne jadro vypne, tak je to tam nutny natlacit znova :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

microkod se do te RAM natahuje z BIOSu...proto flash

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To v tom prispevku nahore Waffer47 trochu pomichal. Jasne ze prvotni mikrokod je z biosu/uefi. Ale v dnesni dobe prakticky kazdy moderni operacni system umi natahnout mikrokod behem bootu. Takze flash neni potreba (a nezazil sem, ze by windows na desce flashli sami uefi) a stejne clovek muze mit aktualni mikrokod, kterej mu tam pristal updatama systemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krapet mi to připomíná kauzu Apple, kdy uměle snižovali výkon procesoru, aby u stárnoucích telefonů kompenzovali nižší kapacitu baterie. Dostali za to pokutu 500 M$ jen u USA. V Evropě taky něco bylo.

Tohle by mělo být podobné. Ať si každý vybere, jestli tu aktualizaci chce, nebo nechce. Ten procesor Intel jednou prodal, tak ať ho nemodifikuje bez jasného výslovného souhlasu majitelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To fakt nějaká aplikace nepoužívá ? Není garance, že synchronizovaný kód doběhne do konce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není garance, že *jakýkoli* kód doběhne do konce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dostanem aj vratenie penazi ze produkt co mam uz nesplnuje parametre podla reklamneho letaku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inu intel ume konci definitivne za posledni čtyři roky jen snizuje umyslne vykon amd je na tom aktualne nejlepe i cenove a takoveto manevry nedela

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.