Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel vyplatil $1,5 miliardy na dividendách a chystá masivní propouštění

Není to trochu padlé na hlavu, aby společnost, které dlouhodobě a rychle klesají příjmy vyplácela dividendy? Jako mezirončí pád čistých přijmů min. o 2/3 je málo? To si Intel hraje na Titanik (všichni se baví zatímco loď už se potápí)?

Net income (loss) attributable to Intel (mil$) Q1-2023: 2,758 Q1-2022: 8,113
Total operating income (loss) (mil$) Q1-2023: 1,468 Q1-2022: 4,341

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Je to taktizovani. Pro nooby bude porad lepsi lakadlo investice do spolecnosti ktera dividendy plati, nez do spolecnosti ktera umele roste ale nic neplati. Takze zde, i kdyz jde o chcipajiciho psa, tak plati lepsi vrabec v hrsti nez holub na strese - pro potencialni investory / majitele akcii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie úplne

V USA si firmy požičiavajú prevažne pomocou cenných papierov na burze a v bankách si berú v podstate len preklenovacie úvery a kontokorentné úvery

Na burze sa požičiava v podstate dvoma spôsobmi
1. emisiou účastín (angl. share, nemecky die Aktie), kde Vám požičiavajú v podstate návratnosti v dividendách, alebo zmene ceny účastín na burze. Emisnú hodnotu si určí firma sama

2. emisiou dlhopisov/zmeniek a pod. Pri dlhopisoch získate to, že Vám firma musí v nejakom čase vyplatiť nejakú sumu. Dlhopis teda predávate za cenu nižšiu (lebo v banke by ste za vloženú cenu dostali úroky)

Ak pripravujete emisiu nejakého cenného papiera, tak musíte nejak presvedčiť investora, že sa mu kúpa vašich cenných papierov oplatí. Väčšinou sa emisia (vydávanie) cenných papierov robí, ak chcete urobiť veľkú investíciu, ktorá má firme pomôcť v Ďalekej budúcnosti zlepšiť hospodárenie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Klesají všechny velké technologické firmy a poklesy jsou v objemech, které vesměs ty firmy předpokládaly a vejdou se do svých finančních očekávání, někdy jsou na tom i lépe než byl plán.

Jestliže je financování firmy zdravé a neprodělává, nevidím důvod aby správní rada nepustila nějaké peníze ve formě dividend.

Horší je to ale u největšího procesorového konkurenta AMD, tam je to dokonce čistá ztráta - podle použité metodiky. má teď hlavně 3D procesory, které jsou výrazně lepší než Intely, ale to je úzká skupina zákazníků.

Prodává starší generaci ale za poloviční ceny proti startovacím = nižší marže, Intel sice také prodává levněji starší kousky, ale v poměru proti startovací ceně rozhodně ne tak levně jako AMD. Nové AMD procesory zase vyžadují i DDR5 a celkově je ta platforma dražší než Intel, proto také stále prodejům dominuje Intel a ne, MindFactory ani Amazon není podstatný protože: A. prodeje táhnou laptopy, B. jen malá skupina zákazníků kupuje komponenty, většina kupuje hotové počítače, je to levnější a není potřeba žádných znalostí.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Intel prodává víc, protože většina OEM AMDčko ignoruje a nebo na něm staví jenom plečky a to ještě jen pár konfigurací aby se neřeklo - například od DELLu nelze koupit Latitude, OptiPlex nebo Precision s AMD, jenom Inspirony a to jsou shity na n-tou...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ano v těchto mašinách si Ryzeny místo nenašly ale to jen potvrzuje to, že AMD prodává daleko méně. Ale v laptopech je nabídka lepší. Byť někteří výrobci AMD neřeší, nebo se vrací k Intelu protože zákazníci to s AMD nechtěli - třeba do nedávna tomu chyběly 40Gbit/s porty.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

"40Gbit/s "
.. to je fakt MEGA duvod, proc si nekoupit AMD...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

40Gb/s asi moc lidí nepotřebuje, ale problémem, zvlášť ve firemní sféře, může být nepodpora ThunderBoltu (TB) pro připojení dokovací krabičky. TB je sice i součástí USB4, ale jen nepovinnou. A výrobci ho ve specifikacích neuvádějí, i když ho jejich porty reálně podporují.

Důvodem může být třeba to, že nechtějí platit Intelu za certifikaci, nebo se nechtějí zabývat testováním a řešit případné nefunkčnosti s různým příslušenstvím. A nebo to nemají ve specifikacích, protože TB je asi jedinou zajímavou technologií, kterou mají Intel notebooky navíc proti těm s AMD procesory. A klientům je potřeba dát aspoň nějaký důvod pro koupi strojů s procesory od Intelu.

To co Intel (aspoň zatím) chrání před větším poklesem ve firemním segmentu, je setrvačnost IT oddělení. Větší firmy berou počítače jednoho typu ve větších množstvích, vytvoří obraz instalačního disku a pak ho sypou na všechny nakupované stroje. Snaží se tedy kupovat co nejméně typů počítačů a co nejdelší dobu, aby nemuseli mít a udržovat moc instalačních obrazů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak kde. Já jsem diktátu korporátu nepodlehl až tak úplně (servery tady mám s AMD). Ale, MUSÍM nakupovat DELL, přes to vlak nejede, proto mne neskutečně štve, že nemají nic s AMD (myslím laptopy/desktopy, shitózní Inspiron a "herní" nepočítám). A instalační obrazy neřeším, nasypu tam standardní M$ image, přihlásím do domény a zbytek bordelu se tam nainstaluje "samo" přes nějaký VMWare bazmek do kterého stejně zasahovat nemůžu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no vidíš. A to je důvod, proč u nás ve firmě není jediný Dell. Je to tady samé Lenovo s Ryzeny. Desktopy jsou taky na Ryzenech. A host server tady běží na Epycu. Poptávaly se servery od Dellu, ale protože Dell nebyl ochoten (v roce 2020) dodat Epyc 1S server, tak se přešlo k Supermicro. Tedy, existují i jiní výrobci a konkurence.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale já měl na výběr DELL a nebo jít jinam. Takže DELL ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám to podobne, DELL nevedel dodať AMD, tak sme brali AMD servery od Supermicro a notebooky a PC AMD od HP. Obchoďákom DELLu som dal patrične najavo o aký objem zákaziek prišli s "pozdravom" ich vedeniu, ktoré túto Intel-shit politiku presadzuje. Naštastie vedenie je príčetné a do rozhodovania mi nezasahuje.

Posledný firemný Intel CPU máme nejaké historické Core-duo, ktoré tento rok bude vyradené, takže tento rok budeme už čisto na AMD.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Skoro těm vašim pracovníkům závidím...
U nás se prDell drží zuby nehty, nedávno jsem si polepšil a nedávno jsem nafasoval i1235u jako náhradu za i8265u. Sice vydrží trochu déle na baterku ale reálný výkon je tak na 50% a můj starý osobní r2500u tomu natrhne prDell zcela suverénně. Teď se děsím co bude další krok, nejspíše nějaké 17c18t a to už si budu radši nosit dřevěný sčot, pastelky a kus papíru na prezentace...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo ledy se konečně hnuly, dělám už dlouho ve státní a do teď to byl pouze Intel jak v desktopu tak notebooky (servery tak na střídačku). Dneska už chodí Lenovo nebo HP s ryzenem 3, 5 atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' Jestliže je financování firmy zdravé a neprodělává, nevidím důvod aby správní rada nepustila nějaké peníze ve formě dividend. Horší je to ale u největšího procesorového konkurenta AMD, tam je to dokonce čistá ztráta ''

co to zas placas za hovadiny? intel mel za q1 23 ztratu 2,8 miliard usd, amd mela za q1 23 ztratu 139 milionu usd..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Skutecne nezaujaty nazor - ztrata Intelu je fiktivni, ztrata AMD realna.... musim se smat. Intel bez poradnych vyrobnich procesu skonci jako Bckova firma pro nenarocne klienty.
A pokud je tohle strategie soucasneho CEO, dari se mu to velmi rychle.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, Intel starší generace neprodává, on je refrešne a prodá jako nové.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. Nové AMD procesory zase vyžadují i DDR5 a celkově je ta platforma dražší než Intel .."

1) Intel s DDR5 je stejně drahý nebo i dražší než AMD.
2) DDR4 velmi pravděpodobně skončí spolu se socketem s1700

Jsem zvědav, jaké argumenty vytáhnete až se Intelu povede uvést Arrow Lake (pro desktop).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD je ve ztrátě, nicméně žádné oheň to není, jestli zveřejněne též.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vy si myslíte že kdyby místo vyplácení odměn podílníkům, kdyby za ty zdroje na konci daňového období nakoupili kancelářské potřeby a firemní auta, že by to nějak zlepšilo příjmy firmy?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, mohli by ty peníze investovat do výzkumu, aby jim AMD tak rychle neutíkalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To tvrzení mi přijde, jako když se řekne že 9 žen odnosí jedno dítě za měsíc. Víc prostředků neznamená nutně lepší výsledky dříve. A pokud by do vývoje lili peníze bez ohledu na to, že to není více třeba, (nebo že dokážou prokázat, že to třeba je), tak se to nazývá zpronevěra věřitelských prostředků a jsou na to paragrafy. Ale klidně můžete Intelu poskytnou svoje prostředky a nikdy nechtít nic nazpět.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak jestli si Intel myslí, že vývoj jde dobře a více prostředků na vývoj netřeba, tak se není co divit, že je AMD lepší a neustále jim ukusuje z prodejů. Nebýt podplaceného OEM segmentu, byl by Intel v pr...i.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intelu by se hodila tudíž změna paradigmatu. Počkat.... neměnil paradigma vlastně docela nedávno?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne nemohli, Vice prezidentu mají více než inženýrů takže budou nový auta a do vývoje se koupí nové židle aby viděli že na ně taky myslí.
O projektech bude debatovat střední management ještě několik měsíců, protože nikdo nemá koule na to udělat rozhodnutí, protože by na něj pak šlo ukázat že to on za to může. A mezitím ti nadějní inženýři pomalu ale jistě ztrácí iniciativu až z nich jsou lenoši a místo přemýšlení o technoligiích se začnou zajímat o to jak se dostat do toho managementu aby nemuseli dělat už vůbec nic (krom povídání si o něčem) a brali za to ještě víc než do teď. No prostě korporát jen tak někdo nenastartuje :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jenom doplním že Intel opravdu výrazně snížil dividendy. Poslední vyplacená dividenda 4.5.2023 byla 0.125 $ na akcii. Do té doby byla vyplacena dividenda 0.365 $ na akcii. https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/intc/dividend-history

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tím si ale tu pohádku o zlém Intelu nebudeme kazit, že?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak jde videt, tak v kapitalismu (nebo jak se tohle stadium nazyva) jde predevsim o cloveka...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo a odkdy kveten patri do prvniho kvartalu?? (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jak byste si představoval vyplácení odměn za kvartál v rámci kvartálu, kdy ještě není udělaná uzávěrka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to se ptej simika.. ten se tu rozciluje ze ve vysledkach za prvni kvartal nejsou podchyceny veci co se staly ve druhym.. ((:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápání textu ani souvislostí nebude vaše silná stránka, že?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tato informace se nehodí do kontextu článku

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

snizeni oznamil v unoru, ted mas kveten.. takze to odkladal cely ctvrtleti a teprv po zverejneni tragickejch vysledku za q1 23 zacal neco delat..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, ale částka na dividendy byla stejná, jen je více podílníků, tedy těch, kteří věří, že se z toho vyhrabe. Taky bych rád věřil a případně do Intelu investoval, ale momentálně tam moc pozitivních výhledů nevidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

závod ke dnu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozkaz zněl jasně: Dividends must flow!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... me to přijde jako drzhubny pro velké akcionáře aby se nerozhodli restruktualizovat společnost... ale myslím si že už jsou ve spirále smrti a cesta k restrukturalizaci byla už započata.... místo aby si utrhly trochu od huby a větší část peněz na dividenda, dali na vývoj či obecně smyslupne investice tak se radši tím vykrmujou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.