Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel zlevní high-endové procesory na polovinu, potřebuje vyprodat zásoby

Hah...hahah...muhaha :)) prý sklady. Teče panáčkům do bot ... Eh, na akcie :))

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle kecy, které tady lidé jako vy opakují už od uvedení prvních Ryzenů, už nejsou ani vtipné. Intel včera ohlásil hospodářské výsledky za 3Q. A hádejte, jak to dopadlo?

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

vies to mas tak: zvolis si jednu zo strategii:

- predam stvrtinu hovna (jednak preto ze nemam kapacity na vyrobu a jednak preto ze to kupuje iba specificky segment trhu) a s marzami 200%
alebo
- predam toho relativne dost (na inom segmente trhu) a s malymi marzami

je jasne ktoru z tych strategii ma intel a ktoru amd
za dalsie prijmy intelov nepochadzaju z HEDT procakov

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Je jasné, že ekonom nebudete. Marže může být maximálně 100 % (pokud prodáváte něco, co získáváte zadarmo). Firmy podnikají za účelem zisku, tedy v okamžiku, kdy mají skoro celý segment trhu, nemohou logicky už moc růst, tedy nemá smysl jít s maržemi výrazně dolů. A naopak, když má firma na trhu malý podíl a má kam růst, může růst tím, že sníží marže.
To, že Intel snížil ceny HEDT CPU nemá prakticky žádný vliv na tržby a ziskovost Intelu (protože, jak správně píšete, tam se chleba neláme), ale bude to mít výrazný vliv na růst a marže AMD v tomto segmentu.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Jenže intel léta pracuje s obchodní přirážkou :-) Jak to že zlevní ceny na polovinu a jde to. Podle mě i s touhle cenou na tom má pěknou marži. Jenom intel trolové to pořád za ty přestřelený peníze kupovali a ještě měli pocit z dobře odvedené práce.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé, že Intel má větší marže v datacentrové divizi, než v klientské. A tam jeho produkty nekupují žádní trolové, ale komerční firmy, kterým se koupě jeho produktů musí vyplatit. Ale pro vás jsou to samozřejmě idioti, kteří ničemu nerozumí a ty své miliardové firmy vybudovali proto, že jsou úplně neschopní jakéhokoliv rozumného rozhodování.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

To je jen cast pravdy. OEM je prolezly obchodnima vazbama, to je uplne neco jineho nez Retail, ktery snad jako jediny pruzne reaguje na vyvoj na trhu. S tim jestli se to vyplati nebo ne, to je case by case.
Jinak je to s nadsazkou podobne (ne stejne) jako tvrdit, ze MS ma uzasne Win10, protoze se kupuji..win10 uzasne nejsou, ale vetsine lidi nic jineho nezbyva.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Své zkušenosti z nákupu serverů atd. v různých těch tvých megakorporacích zde ventilovalo mnoho lidí. Ne, opravdu to není o inteligenci, ale o nefunkčních tržních mechanismech a prakticky uplácení/nelegálním zaháčkovávání.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, teď jsem se díval na nabídku, co jsme dostali a... intel, intel, intel. Smutné. Naštěstí firma není vázána na určité instrukce a SW taky, bohužel možnost AMD prakticky není. Velmi smutné.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Nie, nie je to o nefunkčných tržných mechanizmoch. Je to o ľudskom "egu" alebo ako nazveme túto časť osobnosti, ktorá pokiaľ je podporovaná má síce pozitivne dopady ale aj zvrátené a negatívne.

Tržné mechanizmy sú založené na nestabilite a narozdieľ od tvrdenia propagačných kecov, ich úloha nikdy nebola vyvolávať stabilitu. Táto informácia pochádza z náprotivku socialistickej propagandy ktorý predával kapitalizmus a "demokraciu".

Nezáleží na logickom systéme, vždy je to o luďoch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš růst nemůže - nové desktopové Radeony překonávají intelí HEDT. Dělají z nich neprodejný ksindl, který budou firmy kupovat už jen ze setrvačnosti.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"Radeony" -> Ryzeny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marži si může firma nastavit kolik chce, když ví že to prodá. Dá se setkat i v blbý lékárně setkat s věcmi to mají třeba 120% marži, bo není na to zákon, který by to reguloval u nás, ani mezinárodní. Výjimkou jsou státem regulované léky.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je řízené matematikou (která se obchází mnohem hůř než nějaká regulace :-) ).
Formálně přesně marže = (příjmy - náklady) / příjmy.

Aby to bylo nad 100 %, musíte mít záporné náklady, což je sice možné (např. pokud vyrábíte z odpadu), ale výjimečné.

To, co se běžně označuje jako marže (tj. (příjmy - náklady) / náklady), se formálně správně jmenuje obchodní přirážka.

Stručně by se dalo říct „RadecekH dělá chytrýho“ :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

pokud něco vyrobím za 1000,- a prodám za 3000,- tak mám zisk, neboli marži 200% formálně i neformálně..! na to Vám stačí ZŠ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zial nemas pravdu. Marzu vypocitas v tvojom priklade nasledovne ((3000-1000)/3000)*100 = 66,66%
Tych 200% je oznacenych inym terminom, mozno prirazka alebo navysenie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak samozřejmě pokud to bereš z "vrchu" tzn. kolik procent z prodejní ceny, Ti zůstane za prsty, tak potom ano, říkejme tomu tedy marže.., proč ne.. :-) svou logiku, to v podstatě má tak též...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Marže může být maximálně 100 %“

To je teoreticky pravda, nicméně v běžné řeči se obvykle termínem „marže“ myslí (byť formálně chybně) to, co se odborně jmenuje „obchodní přirážka“.

„To, že Intel snížil ceny HEDT CPU nemá prakticky žádný vliv na tržby a ziskovost Intelu (protože, jak správně píšete, tam se chleba neláme)“

Není tak úplně pravda, že tam se chleba neláme.
Alespoň v retailu (podle statistik z Mindfactory) Intelu razantně klesly prodeje, ale zisk držel tím, že zbývající prodeje směřoval do hi-end segmentu s vysokými maržemi.
Čili propad marží tady určitě vliv mít bude.

Samozřejmě asi nikdo, kdo má představu o velikosti Intelu, si nemůže myslet, že by tohle Intelu způsobilo nějaký zásadní finanční problém.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz zminujete HEDT a Mindfactory, tak kdyz se podivate na pocty prodeju, tak Retailovy HEDT Intelu prakticky prestal existovat. AMD ho de-facto kompletne prevzalo. Spravne pisete, ze na obchodni vysledek megakorporace jako Intel to nema vliv. Nicmene to neznamena, ze to nevytvari nejaky jiny tlak, byt jen "vseobecne povedomi", ktere pak muze vytvaret a vytvari tlak dal treba nekde v OEM prodejich.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"Marže může být maximálně 100 %" je nazov noveho rozpravkoveho pribehu.

Priklad: predajna cena auta je 15 000 €, lenze ked sa auto pouziva, su potrebne najroznejsie nahradne diely, od karoserie (uz som 2x menil zadny naraznik), prevodovky, interieru ... proste mrte veci ... A teraz to caro: nahradne diely su NESKUTOCNE, ale NESKUTOCNE drahe. Keby si clovek vystaval take iste auto iba z original nahradnych dielov, vyjde ho to na 100 000 €. Jak je toto mozne? jednoducho: na nahradnych dieloch a ekosysteme okolo toho su neskutocne marze, radovo v stovkach %.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když nedokážete pochopit ani něco tak základního a jednoznačně definovaného, jako je marže, asi je nereálné po vás chtít, abyste tady neplácal nesmysly v jiných oblastech. Pro vaše poučení, když prodáváte náhradní díly za 100 tisíc, zatímco výrobně stojí 15 tisíc, tak je marže (100-15)/100 = 85 %.
A pro vaši představu, Intel měl v posledním čtvrtletí hrubou marži 58,9 % a čistou něco málo přes 31 %. Čistá to, je to, co vás asi zajímá. Tedy z každého dolaru tržeb, má Intel 31 centů čistý zisk.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to, či človek niečo pochopil. Vnímanie pojmu sa značne líši podla skupiny, ktorá pojem používa. V tomto kontexte je chápanie lajka rovnako správne ako chápanie experta.

To vy očivodne nechápete. Pointou príspevku je poukázať ne ekonomickú nedobytnosť intelu, nie definovať význam slova marža.

Namiesto chápania si honíte ego ponižovaním niekoho, kto má iné znalosti ako vy. Inteligencia je len nástroj, samá o sebe neznamená vôbec nič. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když si přečtete začátek tohoto vlákna, zjistíte, že celé je to o tom, že zdejší ekonomičtí ignoranti si myslí, že intelu teče do bot (na akcie), jak to vyjádřil Deiv. Já jsem jen poznamenal, že to podle finančních výsledků nevypadá. Ovšem zdejší "odborníci" mají evidentně jiný názor, což dávají hlasitě najevo. Jejich názor bych jim nebral, kdyby ho dokázali nějak rozumně podpořit nějakými argumenty. Jejich argumenty ovšem nemají ani hlavu, ani patu, a jen ukazují, že oni nerozumí vůbec ničemu, ani těm blbým základním ekonomickým pojmům (když jim nerozumí, ať je nepoužívají) a jejich celý dojem z Intelu je ten, že musí krachovat, protože přeci AMD má lepší čipy. A ano, AMD má v jednom malém segmentu lepší čipy, a proto v tomto segmentu roste. Ovšem Intel má obsazeno daleko více segmentů trhu a i kdyby neprodal jediný desktopový procesor, měl by stále zisk v řádu miliard. A i kdybychom odečetli příjmy všech prodaných procesorů (notebooky, desktopy i servery), pořád by měl obrat několikanásobný proti AMD. A tohle je bohužel trošku nad chápání zdejšího osazenstva s IQ houpacího koně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná by fakt stačilo napsat správně se tomuto číslu kdy základem jsou náklady (klidně ve stovkách procent) říká obchodní přirážka, ale protože lidi jsou lenošní a slovo marže (kde je základem cena prodejní), je kraší a známější, zní líp, používají ho skoro všude byť odborně nesprávně. Kupodivu většině z nich to nevadí a každý si domyslí o co jde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, prosím? Lidé jako...jako kdo vlastně?

Osobně mám doma 1156 i5 760 a v druhém 2700x na x370. Přispěl jsem tedy oběma do statistik, a mám někde, jestli jeden nebo druhý má výsledky lepší v prvním kvartálu, nebo ve třetím.
Že sami nechtějí přiznat, že to zadupali - budiž. Ale takové slevy jsou celkem podezřelé. Už jen kvůli tomu, že pokud mám takovou hromadu na skladech a i přesto uvedu další generaci, abych lepil co se dá, následně házel slevy jak pominutý... Ale notaaak :))

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ano, lidé jako vy. Lidé, kteří ignorují čísla, ale preferují dojmy. Vůbec nejde o první nebo třetí kvartál. Jde o to, že Intel od dob uvedení prvních Ryzenů jde nahoru. Má větší tržby, má větší zisky. Stabilně. Není to jako Tesla, která jeden kvartál vyrábí na sklad, vykáže obří ztrátu, další kvartál ty skladové věci prodá a dostane se mírně do zisku.
Kde vidíte logiku v tom, že na jedné straně má podle vás Intel plné sklady a hází slevy jak pominutý a na druhé straně měl největší tržby v celé své dosavadní historii. Tržby vznikají tím, že něco prodali. Ne tím, že něco vyrobili na sklad.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

O dojmech si tu promluv s někým jiným synečku :)
-> Mi osobně <- je vážně jedno, cožby někomu, kdo nemá jejich akcie, jaké měli výsledky a proč. Pokud jsi viděl film The Big Short, zajisté pochopíš, proč je mi tahle stránka věci úplně volná. Je tady ta setrvačnost, lidi mají stále v povědomí zarytou rovnici AMD = to za chvíli shoří(což se mi poslední dobou jenom potvrzuje i od lidí, co se v IT hýbou a tak nějak zkameněli na jednom místě), plus samozřejmě další věci spojené s nasmlouvanými objemy a slevami pro OEM.
Navíc - kdysi říct "koupím si intel", bylo, v době kralování Bartonu a pak Athlonů 64, vážně o hubu. To jsi teprve slyšel o rychlovarkách a topném tělísku. Zvykej si, časy se opět vrací do starých kolejí. Když si na to zvykneš, o to méně tě to bude bolet ;) Jen taková rada grátis, nemusíš děkovat, rádo se stalo :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Všiml jste si, že o akciích jste začal vy a ne já?
Jestli firmě teče nebo neteče do bot, je vidět na jejich hospodářských výsledcích, což se vám sice nemusí líbit, ale je to prostě tak.
Proč vykládáte o tom, co si myslí nějací obyčejní lidé, když dneska už většinu tržeb a ještě větší díl zisku tvoří prodeje firmám. Myslíte si, že třeba Facebook nebo Amazon nakupují hardware pro svá datacentra na základě toho, co si myslí jejich zákazníci o Intelu nebo o AMD?
Jinak poznámka k tomu, že se časy vrací do starých kolejí. Možná byste se měl trochu poučit, jak na tom ty firmy finančně byly, když to v těch starých kolejích jelo. To byla totiž přesně ta doba, kdy AMD expandovalo tak mohutně a své produkty prodávalo tak pod cenou, že jim nakonec nezbylo nic jiného, než prodat výrobní fabriky, aby se udrželi nad vodou. Tedy jestli by se měl někdo modlit, aby se ta doba nevrátila, byla by to právě firma AMD. Tentokrát totiž už moc majetku, který by mohla v případě prodělků začít prodávat, nemá.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

„Facebook nebo Amazon nakupují hardware pro svá datacentra na základě toho, co si myslí jejich zákazníci o Intelu nebo o AMD?"

Určitě ne. Nakupují podle toho co má lepší poměr cena/výkon a výkon/spotřeba. No a pokud ty CPU mají co nejméně děr, tak tím líp. Proto se AMD prosazuje i zde.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

V těchto velkých firmách je úplně jedno co se stane, i kdyby se tam stalo kdovíco, slyší jenom na to jediné - akcie. Já to nesleduju, asi bych se musel zbláznit. Ovšem sleduju to, co mi který výrobce dá za možnosti.

- Když jsem bral tu i5, bylo mi jedno, jak je na tom Intel. Cpu stálo xx, deska xx, grafika a paměti taky nějaké to x. Prostě jsem mrknul na testy a podle peněz se rozhodl, co si pořídím. Ještě před nějakou dobou si člověk koupil notebook s plnotučnou i5/i7 a dneska? Koupíš i7 v notebooku a sotva dotahuje desktopové i5. O přeznačených atomech na pentia(nebo co vlastně) nemluvě
- To samé při koupi 2700x - mrknul jsem na provozní vlastnosti a né na akcie, přidanou hodnotu že neumře socket do půl roku(oproti té 1156), zvážil cenu a šel do toho. Nedopadnu tak jak u té 1156, že budu muset měnit i fošnu, pokud budu chtít vyšší výkon.

Jo a mimochodem, bral jsem akcie všeobecně a ty jsi začal s Q3. Ale ano, evidentně tam je tlak ze strany akcionářů, že "Proč jdou prodeje AMD tak nahoru? Na tohle za posledních skoro 10 let nejsme zvyklí!". A tak se začaly "budovat statistiky".
Amazon a FB - No, jestli nakupují Intel, tak to byli zhruba stejně nas*aní jako dalších N poskytovatelů podobných služeb, když jim šel výkon dolů po aplikaci bezpečnostních záplat(určitě ale někdo dostal do kapsičky všimné v podobě slevy na nákup dalších produktů Intel). V malém měřítku to moc nepostřehneš, prostě to není "ono", ale pokud máš sjednané určité kapacity a patche ti z toho ukrojí třeba i jen 10%, máš problém. A sám se divím, že si nějaká společnost nezaloží -vedlejšák- a tam třeba, bez svázaných rukou od Intelu, nenabízí na AMD platformě. Prostě založit novou firmu.
A neboj, naprosto chápu, že takhle svět růžový není a ještě dlouho potrvá, než vyprší staré smlouvy. AMD ale celkem fandím, už jen kvůli tomu, že dokope intel k nižším cenám a zlepšení vybavenosti svých produktů, těžit z toho budeme hlavně my.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To, jestli fandíte AMD není úplně podstatné. Já jim fandím taky. Ale o to vůbec nejde. Firma žije z peněz. A dokud Intel dokáže vydělávat navzdory zvyšujícím se investicím, neteče mu do bot. A naopak, dokud AMD nedokáže přetavit prodeje svých skvělých procesorů do skvělých zisků, poteče do bot naopak jim.
Přát si, aby AMD dokopala Intel k nižším cenám, je dost krátkozraké. Kdyby se do toho zlevňování Intel obul, AMD může vyhlásit bankrot, protože ona nemá na rozdíl od Intelu, ten polštář vysokého zisku, který by na to snižování mohla obětovat.
A nemyslete si, že Intel nedokáže jít s cenou dolů tak, že má z toho konkurence zamotanou šišku. Podívejte se třeba na M.2 SSDčka. Tam napálil nejnižší cenu na trhu a získává podíl na úkor konkurence, kdy i přes výrazně klesající ceny dokáže zvedat tržby o desítky procent. Pokud se podobně agresivně vrhne do grafik, tak má AMD problém. A ten problém odneseme v budoucnu my, zákazníci. Stejně jako jsme následně odnesli neschopnost AMD před 10-15 lety přetavit skvělé čipy na zisk.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No, a jsme u toho - jestli ti fakt takovéhle jednání "rozmazleného fracka", co má v hlavě vyluxováno, ale všechno mu prochází a pak ještě těží z práce jiných... no, krásné :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Moc vašemu komentáři nerozumím. Intel je a byl v dost schizofrenní situaci. Koupit svou malou konkurenci nemůže kvůli antimonopolním úřadům. Zničit ji (třeba nízkými cenami), taky nemůže, opět kvůli antimonopolním úřadům, které mu vyhrožovaly rozdělením na dvě nebo více firem. Tak co má dělat? Vážně vám nedochází, že když ty ceny sníží, jak si přejete, bude mít AMD vážné problémy?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To bylo směrem k těm diskům...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A co dělá Intel špatně z hlediska těch disků? Vždyť je to přesně to, co si přejete, tedy, aby zákazník měl levnější produkty. A to se děje právě tím, že se Intel podbízí, tak snižuje cenu i konkurenčních produktů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Normální je se kopnout do zadele a vyvinout něco, co konkurence nemá. Udělat něco pro to, aby se konkurence chytla za hlavu "sakra, proč nás to nenapadlo taky a dřív".
Tyhle praktiky podkopání cen, kdy na to mám, je opravdu sviňárna numero uno. To umí každý poloblb s plnou kapsou peněz, hodit prachy do kanálu jen kvůli tomu, ať jiní vyhladoví a raději to složí. Ale je to samozřejmě Intel, netřeba čekat něco jiného. Ovšem chápu, opět, že konkurenční boj je opravdu bez gentlemanských způsobů/zvyklostí.
Prostě pokud na to nemám funkcemi/přidanou hodnotou, tak.. to máš za domácí úkol na zbytek víkendu :))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ak Intel takto podkopáva ceny a napr. v tých M.2 SSD má dumpingové ceny, aby prebral trh, tak by mu mal antimonopolný úrad v USA napariť aspoň 5 milárd pokutu. A pre istotu v EÚ 10 % obratu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Či fy tečie do topánok je do istej mieryt vidieť aj v jej správaní. Asi Krzanich povedal, že Intel nesmie dovoliť, aby AMD obsadila x% trhu v serverovej oblasti. Keby bol Intel spokojný, toto asi nepovie. Plus ďalšie vyjadrenia o tom, že [Intel] musí byť agresívnejší. Toto povie len zúfalý človek, príp. fy, ktoprej tečie do topánok.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže to už není pravda. Aktuálně má stagnaci příjmů, pokles zisku a pokles marže.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejste moc pozorný čtenář. Jednak si spočítejte, o kolik vzrostly tržby a zisky od té doby, co přišly na trh první Ryzeny, to je totiž přesně to srovnání, které uvádím. A pokud chcete srovnávat 3Q/19 a 3Q/18, tak si alespoň přečtěte, co o těchto čtvrtletí psal Intel letos a vloni. Dočtetete se, proč považuje tohle čtvrtletí za výrazně lepší, než to loňské a proč letos očekává větší zisk na akcii, než vloni, přestože ho v některých segmentech přitlačila konkurence ke zdi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čísla jsou čísla, doprovodné bláboly jsou doprovodné blíoly, vnich vypadaly budoucnost Enronu, či mobilní divize Nokie také úžasně.
Pokud se Intelu nepodaří co nejdříve pořádně rozjet 10nm výrobu, tak bude jen a jen klesat.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ty doprovodné bláboly jsou také čísla. A jsou to právě čísla, na jejichž základě se dá vysledovat, proč přes o trošičku vyšší tržby je letos v 3Q o trochu nižší zisk. A chápu, že Intelu nevěříte ani nos mezi očima, ale Intelu se už více jak 11 let nestalo, že by odhadl zisk na další kvartál vyšší, než byl ve skutečnosti. Vždycky byla skutečnost vyšší nebo nejhůře stejná jako odhad. A tak, jestliže Intel říká, že letošní zisk (za celý rok) na akcii bude vyšší, než vloni, dá se mu věřit.
O své 10nm výrobě toho zveřejnil také celkem dost. Ale chápu, že je jednodušší papouškovat zdejší hejty, než si to přečíst. Všichni pořád čekají, že na 10 nm přijdou nějaké desktopové čipy. Ale nic takového Intel neslibuje. Na 10 nm produkuje mobilní čipy a FPGA. Příští rok na něm začne produkovat grafiky a serverové čipy. Zdejší hejteři jsou ale přesvědčeni, že když nezačne produkovat desktopové čipy, jde do háje. Fakt, že desktopy tvoří už dávno minoritní trh, jim ještě nedocvakl.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty seš teda rozumbrada. Uniklo ti, že desktopové čipy jsou s těmi serverovými blízcí příbuzní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Blízcí příbuzní jsou architekturou, s kterou Intel problém nemá. Důvod, proč se nehodí 10nm proces do desktopu, jsou výrazně nižší dosahované frekvence, což u serverových čipů takový problém není.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Laskavě se koukni na dosahované frekvence serverových CPU firmy Intel. Turbo boost znáš? Dále si jako správný poloInteligent zapomněl zmínit, že jsou příbuzní i z hlediska počtu jader - ano, v současnosti je problém, když na nějakém procesu nejde vyrobit více jak čtyřjádro. A víš ty kubo kubikulo, že některé workstationy aka desktopy požívají serverové komponenty?

Hele šetři síly na rok 2021, protože jestli i v tomhle roce bude Intel dál valit hlavně 14 nm se zastaralou architekturou, tak bude užitečné idioty potřebovat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dosahované frekvence jsou dané tím, že není důvod je tam nedat, když to architektura bez problémů zvládne (14nm). Když to nezvládne (10nm), tak to není problém, na rozdíl od desktopu.
Že nejde vyrobit na 10nm procesu více než čtyřjádro, je jen ničím nepodložená vaše zcestná myšlenka. Vzhledem k tomu, že v Ice Lake je grafické jádro větší, než ta čtyři jádra, z hlediska výrobního procesu by mělo být osmijádro bez grafiky menší a tím snadněji vyrobitelné, než čtyřjádro s grafikou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Fakt se probuď až někdy v 2021...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, dejte mi vědět, až to s Intelem půjde z kopce. Tedy až to s ním půjde z kopce finančně a ne jen ve vaší mysli.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jde to s ním z kopce už od vydání Ryzenů a to z hlediska toho co nabízí v oblasti CPU a za jakou cenu. To že to zrovna ty nechceš uznat je tvůj trapas. A finančně ať se mu daří jak chce. Mimochodem, já bych 8-core icelake bral i na nižší frekvenci a nejsem sám - lepší než ty přímotopy na špatné architektuře.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Že pro vás platí Intel = Desktop CPU, není jaksi moje chyba. Já se na Intel dívám jako na firmu. Desktopové CPU bych si od ní dneska nekoupil, jednoduše proto, že konkurence mi nabízí lepší poměr cena/výkon. Ovšem netroufl bych si to zobecňovat na celé portfolio produktů, jak činíte vy.
Je zajímavé, že vy byste bral osmijádrový Ice Lake na nižší frekvenci a vadí vám přímotopy na vyšší frekvenci, které vás ale na ty vyšší frekvence nikdo nenutí hnát. Intel, na rozdíl od konkurence, nabízí pro desktop osmijádro s 35W TDP, dokonce konfigurovatelné na 25W TDP. A to vše na té vaší špatné architektuře, zatímco konkurence na dobré architektuře nejde pod 65W TDP.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vyjádřil jasně, že mu jde i o modernější architekturu ice lake, takže mu nemůžeš nabízet starou architekturu na nízkým TDP-frekvenci. Rozumíš, že nechce přímotop a zároveň chce moderní arch? Nechce jen jedno z toho ty demagogický chudáku. Dále TDP nijak nesouvisí s architekturou a osmijádro AMD si může taky předělat na nižší TDP.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Radečku, díval jsi se na srovnání, kdy srovnali výkon/frekvence v porovnání intel vs amd? Kdy na tuším skoro5ghz intel by stačilo červenému týmu, na jeho architektuře, nahnat takty na cca 4,něco ghz?
Počítali v minulosti s tím, že konkurence nepříjde s žádným zlepšením a zůstanou outsideři, že bude stačit lidem pořád cpát 4c/8t i7 ve vůni a ještě budou děkovat... evidentně. Jinak by se teď nedělaly takové cavyky kvůli 10nm.
Prostě křišťálová koule asi neměla ECC a proto chyba ve výpočtech. Třeba za 5 let zas intel udělá to samé co před lety - hodí server CPU do consumer segmentu, udělá pár úprav, když budou děravé jak ementál, a zase bude éra intelu.

Jo a jinak, myslíš ty úsporné verze, které mají TDP... jo vlastně, intel si vykládá TDP jinak.. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Samozřejmě, kdyby 10nm Intelu fungovalo, tak by na něj přešel s celým portfoliem produktů. A to také bylo dávno slibováno.
S tím odhadem do budoucnosti. Je možné, že letošní zisk bude větší, než minulý, což je celkem i očékávatelné,když už máme jen jedno necelé čtvrtletí před námi, čtvrtletí, kde se prodává i neprodejné, takže pokud se Intelu povedlo zvýšit kapacitu 14nm, tak určitě prodátoho dost, aby celková čísla za rok 2019 byla OK. Ale nedal bych ruku do ohně, za relativní podíl a relativní čísla proti Q4 2018. A dále bude další zaostávání za AMD v dalších oblastech příští rok.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

„Intel včera ohlásil hospodářské výsledky za 3Q. A hádejte, jak to dopadlo?“

Nic moc, řekl bych. Oproti Q3/2018 příjmy zhruba stejné, provozní zisk -12 %, celkový zisk -6 %, marže -5,6 procentního bodu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Hah, díky, aspoň mi to tu někdo udělal ten "agregátor" informací, jelikož se v číslech neorientuji :-D Čili další "lul" pro usera výše.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tady je report o tom, jak AMD roste co se tyce dodavek v Evrope
https://www.tomshardware.com/news/amd-vs-intel-market-share-cpus-europe-...

Je jasny, ze takova sleva Intelu musi pochazet z toho, ze nekde se ta CPU spatne prodavaji..nic jineho nedava smysl.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No dopadlo to dost bledě. Snížení prodaných produktů, zisku a hlavně marže.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Né, kdepá nějaké tečení do bot.... Intel radikálně slevňuje proto, že má hospodářské výsledky příliš dobré a tak neví co s prachama a další prachy tedy odmítá.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Dopadlo to tak, že Intel nasadil DTC, což je známka stagnace nebo úpadku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim, ze bych byl nejakym skodolibcem. Ovsem to, ze jsou inteli produkty dlouhobe predrazene je obecne znamy fakt..tem kteri si tyto produkty i presto poridili mi tedy neni vubec lito a snad se nad tim aspon trochu zamysli..

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

jak je krasne videt jakym obrovskym zpusobem intel oje*baval zakazniky :-D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl sám, podívejte se na cenu RYZENů z předchozích generací při uvedení a nyní.
Firmy opravdu nedělají charitu, ale snaží se vydělat peníze.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

jo? tak mi ukaz, kterej ryzen byl ze dne na den zlevnenej o 60%.. diky.. ((:

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

No, nebolo to CPU ale taká AMD ProDuo "ze dne na den" z 1500 na 800USD.
...a výkon 400 resp. 500€/$ Ryzenu 1700X/1800X tu skutočne máme po 2,5 rokoch za 200€/$ - R5 3600/2700X.

Každopádne sa to podľa mňa tak brať nedá, jasne že ten kto kúpil i9 či ProDuo mesiac-dva-tri pred zľavou nadšený nebude ale čo sa dá robiť ? Donekonečna čakať...
...u grafík by sme tak nekúpili nikdy nič lebo stále je niečo na pláne, stále sa zlepšujú výrobné procesy, atď.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no radši nám tu vysvětli, jaký je rozdíl mezi zlevněním 6x o 10 % a nebo rovnou o 60% ... díky ((:

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve vysledku zadny, v procesu a tim co to rika, veliky.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Když něco slevním o 10% a za čas opět o 10% a takhle 6x, bude výsledná cena 0.9^6 = 0.53 té původní. Takže mezi 6x10% a 1x60% je poměrně velký rozdíl 13% původní ceny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„no radši nám tu vysvětli, jaký je rozdíl mezi zlevněním 6x o 10 % a nebo rovnou o 60%"
Rozdíl je v jiném výsledku (spočítej si to sám) a motivaci. Plynulé zlevňování jednotky výkonu je přirozený vývoj, skokové zlevnění znamená buď revoluci nebo uznání problému. Není zač.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Není to žádný přirozený vývoj, je to obvyklá reakce na pokles poptávky za účelem udržení prodejů.

Třeba poptávka neklesala nebo Intel nechtěl prodávat(problémy s kapacitou výroby) nebo ... cokoliv jiného.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Průběžné zlevňování je přirozený vývoj. Jde o důsledek zvyšování výtěžnosti a snižování ceny výrobního procesu. To znamená, že když si výrobce nastaví konkrétní marži vůči výrobním nákladům a tu bude držet, bude produkt s časem průběžně zlevňovat. Pokud si výrobce nastaví konkrétní cenu a tu bude držet, porostou mu marže. Za podmínky, že bude jeho předražený produkt někdo kupovat.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"Průběžné zlevňování je přirozený vývoj. Jde o důsledek zvyšování výtěžnosti a snižování ceny výrobního procesu."

To co berete jako dogma a nazýváte přirozeným vývojem je u mne důsledek změny nabídky a poptávky. Když budete hledat nebo přemýšlet zjistíte, že na cenu má vliv spoustu okolností a cílů(konkurence, objem prodeje, snaha obsadit trh, snaha zaujmout/šokovat atd) a náklady na výrobu jsou pouze jednou z nich.

"To znamená, že když si výrobce nastaví konkrétní marži vůči výrobním nákladům a tu bude držet, bude produkt s časem průběžně zlevňovat."

Výrobce nenastavuje marži na výrobku, ale konečnou cenu. Světe div se různou v různých částech světa, leckdy podle kupní síly.

Najednou chcete popírat vliv konkurence? Že cena je výsledkem zvolené marže bez vlivu na okolnosti?

Náklady na výrobu nejsou pouze přímé - kolik stojí samotná výroba, ale mohou to být i náklady nepřímé třeba - náklad uniklé příležitosti.
Např.: Pro Intel mohlo být levnější neprodat HEDT a mít volnou výrobu pro servery. Raději polopatě, pokud by zlevnili HEDT a obnovili poptávku, vydělali by plácnu 400$ na CPU, ale přišli by o 600$ za CPU, které nemohli vyrobit a prodat, takže jako náklad na výrobu je započítat i ztrátu 200$.
(Z tohoto a vašeho předpokladu vlastně vyplývá, že Intel má drahou výrobu a zákazníky tedy neojebává :-)

"Za podmínky, že bude jeho předražený produkt někdo kupovat."
To je jeho problém, proč to tolik lidí vzrušuje?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Průběžné zlevňování je přirozený vývoj. Jde o důsledek zvyšování výtěžnosti a snižování ceny výrobního procesu."

Ještě se k tomu vrátím, jaký má mít ten přirozený vývoj průběh - nějaké znázornění, graf či funkci?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ked zlavnis 6x10% predpokladajme ze za pol roka, pravdepodobne zarobis viac ako jednou 60% zlavou

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tedy logikou prvního příspěvku - více ojebeš zákazníky:-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že neustále mluvíš o jebání, tak bys sis měla najít partnera, či partnerku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:-DDDD

Ale o jebání tady píšete pouze Vy. neilz bellic psal(a diskuze je) o ojebávání. https://cestina20.cz/slovnik/ojebat/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Pokud AMD vydělává na RYZEN 2 nyní, když jsou mnohem levnější, pak logikou prvního příspěvku ojebávala zákazníky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ak fy vyrobí lepší produkt ako ten minulý, môže ho predávať drahšie, rovnako ako starý produkt (nezmysel), alebo starý produkt zlacnie. Hoci pod výrobné náklady (je lepšie mať časť penňazí s5 ako nič a ešte riešiť likvidáciu).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale to platí jak pro kritizovaný Intel (kdy zlevňuje kvůli konkurenci AMD), tak pro AMD, u které si konkurují RYZEN 2 a RYZEN 3. Žádné ojebávání v tom není, ale kdo chce psa bít ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

''Ak fy vyrobí lepší produkt ako ten minulý '' ..lubo76
''ale to platí jak pro kritizovaný Intel '' ..simik

tak to asi dost tezko.. kdyby byl i9-10k o tolik lepsi nez i9-9k, tak by asi intel nesjel s msrp na polovic.. ((: je to stejnej cip na stejnym procesu se stejnou architekturou a stejnejma dirama, jen trochu zvedli takty.. to fakt neni lepsi produkt.. ((:

threadripper 3k - 2× vic jader, vyssi ipc, vyssi takty, uspornejsi proces, to je lepsi produkt.. zkus si sundat ty modry brejle.. (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste to přečíst znova(klidně vícekrát) a celou větu, tedy i upřesňující/vysvětlující obsah závorky: " ale to platí jak pro kritizovaný Intel (kdy zlevňuje kvůli konkurenci AMD)".

Polopatě: Intel i AMD zlevňuje kvůli novým produktům. Intel kvůli konkurenci AMD. AMD kvůli konkurenci svých (nových) produktů.

Původní myšlenka neilze byla, že když zvlevňují, znamená to , že dříve prodávali draho. Všichni tu řeší, jestli je to AMD nebo Intel. Sakra nemělo by to být jedno? Proč dvojí metr?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nie je tu dvojitý meter. AMD zlacňuje STARÉ produkty, lebo "čo už s nimi?". Ale Intel zlacnil nové. Znamená, že na CPU má poriadnu maržu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ale nedokazuje, že AMD nemělo pořádnou marži. Stále tam nevidím ten ideologický rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslíte, že je trochu podstatný rozdíl mezi tím, když AMD zlevní staré čipy při příchodu nových, výrazně odlišných a lepších, a tím, když Intel zlevní nové čipy oproti starým, přestože jsou téměř identické?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V čem by to mělo být podstatné?
Oba zlevňují, protože mají novou konkurenci: Intel kvůli konkurenci AMD. AMD kvůli konkurenci svých (nových) produktů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dost nepovedene srovnani. Intel je znam (dneska byl znam) tim, ze cenu CPU ani po nastupu nove generace oficialne nesnizuje. To byla jeho policy, ktere se drzel az do ted (co bylo pred 10 lety a dal neresim). Tohle je prvni ofiko MSRP snizeni cen, ktere si ted z hlavy vybavuji, coz je o dost jina situace, nez kdyz starsi generace CPU prirozene cenove padaji dolu, protoze jsou za ne v nabidce jine modely.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To jsou jen omluvy jedné firmy a pomluvy druhé aneb co je dovoleno Jovovi není dovoleno volovi.

Každá firma chce prodávat co nejdráž a zlevňuje z donucení/konkurence.

Pokud AMD vydělává i nyní na Ryzenech 2, pak také předtím ojebávala zákazníky?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zjevne Vam unika jakakoliv pointa meho a nejen meho prispevku.
Doporucoval bych mene emoci a vice chladne hlavy :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A Vám uniká pointa pointa mého.

Šlo o první příspěvek. IMO Podle něj je vyjádření slevy jako přiznání zvýšeného výdělku před slevou.
Pokud by toto platilo, pak aplikováno na ostatní to znamená, že pokud zlevní, do té doby ojebávali zákazníky.
Proto to o dvojím metru - omlouvání druhé firmy, která zlevňuje nějakým přirozeným vývojem, který zjevně vůbec nesouvisí s výše uvedeným.

(A ne nevěřím na náhlé zlevnění výroby a dobrosrdečnost akciové společnosti.)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bylo schopno AMD prodavat napr. 2950X za necelych 900,-E, kde jeho protivnik (klidne o pid nekde rychlejsi) i9-9960X stal 1800,- Euro..tak mi osobne prijde, ze jedna firma opravdu 'ojebava', pokud to chceme takhle nazvat..a AMD to urcite nebude :)
Doporucoval bych pouzit obycejny selsky rozum :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Selským rozumem:
1, nelíbí se mi - cena nekoupím, jaké ojebávání..
2, každý chce urvat co nejvíc navzdory všem komunistickým ideálům, pokud prodává levněji, má pro to důvod
3, srovnáváte dvě naprosto odlišné technologie
4, to na co poukazuji od začátku, podle této logiky je každé zlevnění důkaz ojebávání
(jakto, že dříve prodávali za 200,- a nyní můžou za 150,-)
5, pokud prodávají za nižší cenu, než by mohli ojebávají vlastníky/akcionáře

(Prostě tyhle socialistický touhy(všechno má být levné a dostupné pro všechny a kdo vydělává ten ojebává) těžko můžete realizovat v kapitalismu.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mně kam někteří jedinci na tyhle kecy o socializmu/komunizmu chodí. To vážně věříte tomu že je společensky a morálně v pořádku obrat zákazníka "co to jde"?? Společnost je tvořena všemi lidmi a ať se to někomu líbí nebo ne, tak ten kdo podniká tak činí jako jistou službu ostatním, peníze nejsou cíl (a pokud pro nějakého člověka jsou tka je mi ho celkem líto), ale prostředek, je to "virtuální" věc. Vážím si skutečných podnikatelů kteří dokázali něco vytvořit (viz takový baťa) ti co chtějí "jen vydělat" bez nějaké vize a rozvoje nemohou dlouhodobě existovat a je to tak dobře.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Zajímalo by mně kam někteří jedinci na tyhle kecy o socializmu/komunizmu chodí."

Je to z jiné diskuze o tom, že nvidia mají moc vysoké zisky a ceny grafických karet by měli být stanovovány, aby byli dostupnější.
https://diit.cz/clanek/raytracing-na-gtx-gtx-1080-na-urovni-gtx-1660-ti/...

"To vážně věříte tomu že je společensky a morálně v pořádku obrat zákazníka "co to jde"?? "
Co je to obrat zákazníka?
Násilím? Ne.
Nabídnout mu nějaké zboží za cenu, za kterou jsem jej ochoten a schopen prodávat/dodávat/zajišťovat podporu a nechat na něm, jestli si jej dobrovolně koupí či ne? Ano.
Nikdo nemá bohem/ústavou/přírodou daný nárok na nějaký HEDT CPU a pokud na něj nemá, ať ho nekupuje.(Také ho nemám a žiji, v čem je problém?)

"Společnost je tvořena všemi lidmi a ať se to někomu líbí nebo ne, tak ten kdo podniká tak činí jako jistou službu ostatním, peníze nejsou cíl (a pokud pro nějakého člověka jsou tka je mi ho celkem líto), ale prostředek, je to "virtuální" věc."

Připomíná mi to popis komunismusmu, kde každý dělá co může/umí nejlépe pro ostatní a bere si podle svých potřeb.

Podnikání je na území České republiky činnost vymezená zákonem vedoucí k dosažení zisku.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Podnik%C3%A1n%C3%AD

"Vážím si skutečných podnikatelů kteří dokázali něco vytvořit (viz takový baťa) ti co chtějí "jen vydělat" bez nějaké vize a rozvoje nemohou dlouhodobě existovat a je to tak dobře."

Žijeme v kapitalismu a peníze jsou součástí "boje" o přežití.
Baťa byl čtvrtým nejbohatším člověkem v Československu a přesto podle wiki měl hodně IMO lidský/empatický přístup k zaměstnancům.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1%C5%A1_Ba%C5%A5a

Když byl čtvrtý nejbohatší člověk, znamená to že obíral zákazníky? Nestačilo by mu méně, tedy prodávat levněji?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Nabídnout mu nějaké zboží za cenu, za kterou jsem jej ochoten a schopen prodávat/dodávat/zajišťovat podporu a nechat na něm, jestli si jej dobrovolně koupí či ne? Ano."
Takže prodat krajíc chleba za zlatý rodinný šperk je vlastně v pohodě, to že zneužiju nevyhodné situace, kdy "zákazník" umírá hlady je detail co.... Mohl si vybrat...
To že má někdo hodně peněz, neznamená že podnikal kvůli nim, peníze jsou a vždy budou jen prostředek směny a je jedno v jaké společnosti, kdo tohle nepochopí toho je mi vážně líto.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Emh...
Já " jestli si jej dobrovolně koupí či ne"
Vy "to že zneužiju nevyhodné situace, kdy "zákazník" umírá hlady je detail"

1, obstarávání věcí nutných k přežití jaksi není dobrovolné, že...
2, zneužití něčího postavení pro mně není detail a dost jste mně svým postojem zaskočil, ale lidé jsou různí a začínám chápat, proč si nerozumíme

Myslel jsem, že tato diskuze je o speciálním segmentu výpočetní techniky, argumentovat hladem je "zvláštní".

P.S. Chtěl jsem původně napsat něco ve smyslu, že se to netýká chleba, ale říkal jsem si, že i chleba je možné za normálních okolností koupit jinde a třeba válku se mi do toho tahat nechtělo. Navic jsem tam zdůraznil podporu a dodávky, to nebývají obvyklé podmínky u lidí v nouzi.
Sakra to musím každou jednoduchou větu rozepsat do odstavce, aby si tam někdo nemohl najít to, co se mu zrovna hodí?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo aha ono to jako platí jen pro něco... A ten procesor co kupuji proto abych si vydělal na chleba dobrovolný je??? Prostě a jednoduše "Trh" funguje jen tehdy pokud je k dispozici dostatek konkurenčních možností a to v reálu vždy nakonec skončí a někdo začne zneužívat nějaké výhody. V případě intelu se mu časem povedlo získat téměř monopolního postavení kterého prokazatelně zneužíval a zneužívá i dodnes ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Jo aha ono to jako platí jen pro něco"
Ano, přesněji za určitých podmínek. Je rozdíl někomu peníze dát dobrovolně za zboží/služby (kdy platí volný obchod, poptávka versus nabídka) nebo z donucení.

"... A ten procesor co kupuji proto abych si vydělal na chleba dobrovolný je???"
Pokud je způsob výdělku dobrovolný, tak ano.
Každý si nějak vydělává na chleba a nemůžete chtít aby zrovna HEDT CPU bylo levné, protože se Vám to hodí.
Někdo by chtěl levná auta, jiný bagr, autobus...
Pokud potřebujete výrobní prostředek pro svoji obživu a ten si na sebe nevydělá, zamyslete se jestli byste se neměl věnovat něčemu jinému.

"Prostě a jednoduše "Trh" funguje jen tehdy pokud je k dispozici dostatek konkurenčních možností"
Ano. Již snad chápete proč ty podmínky dobrovolnosti a Vaše "ono to jako platí jen pro něco...".

" a to v reálu vždy nakonec skončí a někdo začne zneužívat nějaké výhody."
Asi by to tak dopadlo, kdyby se nebáli antimonopolních úřadů. Ale pravděpodobně díky nim tu AMD ještě máme a konkurence funguje.

" prokazatelně zneužíval a zneužívá i dodnes ..."
Prokažte prosím, že Intel zneužívá své postavení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, ale toho člověka v lágru nikdo nenutil ten chleba koupit mohl klidně hladovět stejně tak jako člověk nemusí podnikat, může jít žebrat o dávky ne...
"Ano. Již snad chápete proč ty podmínky dobrovolnosti"
A zas motáte nesmysly trh funguje v případě dostatku nabídky i poptávky to s "dobrovolností" nemá nic společného...
Proč bych měl něco "prokazovat je to veřejně známá záležitost. 1. přemrštěná cena v okamžiku chybějící konkurence,
2. omezování odběratelů na vlastní produkty
Různé nesmyslné akce ala hořící procesor konkurence jsou jen detail...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Aha, ale toho člověka v lágru nikdo nenutil ten chleba koupit mohl klidně hladovět stejně tak jako člověk nemusí podnikat, může jít žebrat o dávky ne...
"Ano. Již snad chápete proč ty podmínky dobrovolnosti"
A zas motáte nesmysly trh funguje v případě dostatku nabídky i poptávky to s "dobrovolností" nemá nic společného..."

Aha, nechápete:-( V lágru je omezená nabídka, ten trh tam nefunguje. Ten člověk nemá na výběr. Tedy, pokud "mít na výběr" myslíte umřít hlady, pak má na výběr každý a vždy. Oloupený si podle Vás může vybrat, jestli zemře nebo odevzdá peníze.

"monopolního postavení kterého prokazatelně zneužíval a zneužívá i dodnes ..."
"Proč bych měl něco "prokazovat je to veřejně známá záležitost." Tvrdíte, že je to prokazatelné, tak by to neměl být problém.
Prokažte prosím, že Intel zneužívá své postavení. (!v současnosti!)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je přece další lež i člověk v lágru má na výběr nikdo mu ten chleba nenutí..
A už přetaňte furt dokola motat ten nesmysl o dobrovolnosti. Naopak takový kšeft s heroinem může fungovat jako trh, přesto nemá s dobrovolností nic společného. A naučte se číst, jasně jsem uvedl informace o tom co za zneužívání provádělo a provádí byl za to i stíhaný šmankote stačí si dát do dotaz googlu, je to všeobecně známá (zřejmně až na výjímky) informace....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To je přece další lež i člověk v lágru má na výběr nikdo mu ten chleba nenutí.."
Nikdo mu ho nenutí, nutí mu ho vůle žít. A toho zneužívá prodejce.

"Naopak takový kšeft s heroinem může fungovat jako trh, přesto nemá s dobrovolností nic společného."
Ano, kšeft s heroinem zneužívá závislosti. Nejde o dobrovolný nákup.

Jak je možné, že u heroinu vidíte, že nejde o dobrovolný nákup a u chleba(!) to nevidíte?

"A naučte se číst, jasně jsem uvedl informace o tom co za zneužívání provádělo a provádí byl za to i stíhaný šmankote stačí si dát do dotaz googlu, je to všeobecně známá (zřejmně až na výjímky) informace...."
1, zneužívání v historii je známé
2, můj dotaz vždy směřoval k současnosti
3, Internetové diskuze jsou plné chytráků, co mají ve všem jasno, nemám v úmyslu se přehrabovat tunami balastu. Předpokládám, že když je to tak snadné, hodíte nějaký ten průkazný odkaz...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další demagogické překroucení. Ano nejde o "dobrovolný nákup" (podle vaší logiky nikdy , protože vás k němu vždy bude něco "nutit") a dokládá to, že to vaše míchání fungujícího trhu a "dobrovolnosti je prostě blábol s funkcí trhu naprosto nesouvisející....
Když nemáte "čas" tak s tím laskavě neobtěžujte v diskuzi ostatní...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Demagogické překroucení? Snažil jsem se Vám vysvětlit princip modelu trhu. Bohužel Vy střídavě trhu rozumíte a střídavě ne, podle toho jak se Vám to zrovna hodí.
To Vy taháte do prodeje/nákupu něčeho tak zbytného jako je HIGHEND CPU nákup chleba v lágru a drogový trh, abyste tím dokázal že HIGHEND CPU má být levnější.

"Když nemáte "čas" tak s tím laskavě neobtěžujte v diskuzi ostatní..."
Byl jste to Vy kdo tvrdil, že je to prokazatelné(znovu opakuji jde o zneužívání skoro monopolu v SOUČASTOSTI). Pak jste napsal, že stačí napsat dotaz do googlu. Očekával bych, že to tedy prokážete(stačí ten dotaz Gůglu), když je to tak snadné....
Nebo jste si to vymyslel a jenom kydáte špínu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

POkud neznáte ani základní informace o dané problematice tak se prosím příště do diskuze nezapojujte. Vyžadovat po jiných aby vám "dokládaly" v minulosti mnohokrát uváděné informace je ubohé.
A přestňte motat do funce trhu nějakou "dobrovolnost", je to z principu blbostnaprosto každá lidská činnost v důsledku může bát hodnocena jako nedobrovolná a to i u toho "highend" cpu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"POkud neznáte ani základní informace o dané problematice tak se prosím příště do diskuze nezapojujte."
Diskutoval jsem někým jiným a o něčem jiném, toto téma jste vytáhl Vy, jako únik od původního a argumentoval jste tím, že je to prokázané. Což zjevně, vzhledem k Vašim výmluvám, není...
BTW.: https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam#Klam_vy%C5%BEa...(appeal_to_accomplishment)

"Vyžadovat po jiných aby vám "dokládaly" v minulosti mnohokrát uváděné informace je ubohé."
1, Je ubohé, abyste prokázal Vaše obvinění o prokazatelném zneužívání?
Opakuji pro obvzláště natvrdné diskutéry - nejde mi o minulost. Jde mi o Vaše tvrzení, že Intel zneužívá své postavení v současnosti a že je to snadno prokazatelné.
BTW.: https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam#Anonymn%C3%AD_...

"A přestňte motat do funce trhu nějakou "dobrovolnost", je to z principu blbostnaprosto každá lidská činnost v důsledku může bát hodnocena jako nedobrovolná a to i u toho "highend" cpu."

Snažil jsem se Vám vysvětlit můj postoj k prodeji a nákupu zboží a vyjmout z toho různé extrémy, které se tématu netýkají a samy jsou na dlouhou debatu. Vy se z nějakého důvodu chytáte každého slovíčka, bez pochopení celku a právě k těmto extrémům se snažíte směřovat diskuzi a úplně ignorujete původní téma - HIGH END DESKTOP CPU, což je luxusní(tedy předražená) specialita do pracovních stanic.
Za kolik Vás Intel tedy donutil koupit jeho HEDT CPU? Jak toho dosáhl?

P.S. Když jsme u těch cen a výdělků společností, kolik by podle Vás měl stát Threadripper 32C, 48C, 64C, aby to bylo ideologicky v pořádku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Což zjevně, vzhledem k Vašim výmluvám, není...!
Opět účelově lžete a následně zavádíte věc někam jinam. Jasně jsem uvedl proč tomu tak je a i na těchto stránkách byly články které to dokládaly. Nevěřím že o tom nevíte...
Vymlouváte se tu akorát vy s tím že chcete po ostatních aby dokazovali desítky let známou a prokázanou (intel za několikrát skončil u soudu) věc...
"Vyjímání extrémů" není u vás nic jiného než vynechat co se vám nehodí a snaha pokřivit realitu.
Kolik by co mohlo stát je další demagogie. Není to o tomjak přesně nastavím cenu ale o tom že ji uměle navýším tím že různými praktikami odstraním konkurenci tj ostraním rovnováhu zajišťující férovou cenu.
Je mi vás líto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

""Což zjevně, vzhledem k Vašim výmluvám, není...!
Opět účelově lžete a následně zavádíte věc někam jinam. Jasně jsem uvedl proč tomu tak je a i na těchto stránkách byly články které to dokládaly. Nevěřím že o tom nevíte..."

Opět:
1, Tvrdíte, že se to stále děje v SOUČASNOSTI a lze to prokázat
2, Když je to tak jednoduché dejte odkaz (na tu současnost)

""Vyjímání extrémů" není u vás nic jiného než vynechat co se vám nehodí a snaha pokřivit realitu."
Extrémy jsem chtěl vyjmout proto, abych se vyhnul plačícím dětem, že nemají na chleba a proto jsou HEDT CPU předražená. Bohužel Vy neumíte/nechcete normálně agrumentovat. Jediné o co Vám šlo stočit diskuzi jinam.

"Kolik by co mohlo stát je další demagogie."
Proč? Vyse tváříte, že víte co je a co není předražené, tak řekněte za jakou cenu by to nebylo předražené.

"Není to o tomjak přesně nastavím cenu ale o tom že ji uměle navýším tím že různými praktikami odstraním konkurenci tj ostraním rovnováhu zajišťující férovou cenu."
AMD nikdy v HEDT sektoru nebyla. Čili o jejím odstranění nemůže být řeč. HEDT sektor vymyslel Intel, aby mohl prodávat dražší CPU. To že se AMD plácala 10 let v Buldozeří architechtuře také nebyla vina Intelu.
Ale pokud si myslíte, že Intel donutil spoustu lidí pod pohrůškou násilí koupit jejich HEDT CPU, přestože byli předražené, pak chápu Vaše spravedlivé rozhořčení.

Co je to férová cena?
Jaká je férová cena pro ten budoucí Threadripper?

P.S. Nespochybňuji to, že Intel měl zřejmě v době končící P4 nějaké podpásové akce, ale určitě nemůžou za to, že Buldozer a následovníci byly propadáky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To netvrdím já to tvrdí spousta novinových článků a "dohledávat odkazy" někomu kdo trpí selektivní slepotou fakt nebudu. Vtipná už je jen ta snaha uhnout od tématu a hledat "důkaz že se to děje stále"... Stačí se podívat na průběh poslední desítky let, články byly i tady na tomto webu!
"AMD nikdy v HEDT sektoru nebyla."
Další snaha o demagogii, co je mi po tom v jakém "segmentu" kdo byl, notabane "vymyšleném". (a to ani nemluvím o tom blábolu že AMD nikdy nebylo v sektoru "High end desktop" jak tomu kdo říká je irelevantní)...
Ne já na rozdíl od vás netrpím "fanouškovstvím", takže podsouvat ni threadripper je ubohost a férová cena je takové která není uměle navýšená oproti takové jaká by byla kdyby firma nezdeformovala trh...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To netvrdím já to tvrdí spousta novinových článků a "dohledávat odkazy" někomu kdo trpí selektivní slepotou fakt nebudu."
To je ale náhoda, že nejste schopen svoje tvrzení doložit.(současnost).

" Vtipná už je jen ta snaha uhnout od tématu a hledat "důkaz že se to děje stále"."
To není uhýbání od tématu, to je Vaše tvrzení z této diskuze, které najednou ignorujete - "V případě intelu se mu časem povedlo získat téměř monopolního postavení kterého prokazatelně zneužíval a zneužívá i dodnes ...".

"Další snaha o demagogii, co je mi po tom v jakém "segmentu" kdo byl, notabane "vymyšleném". (a to ani nemluvím o tom blábolu že AMD nikdy nebylo v sektoru "High end desktop" jak tomu kdo říká je irelevantní)..."
A přesto tvrdíte, že Intel ji odtamtud odstranil - "Není to o tomjak přesně nastavím cenu ale o tom že ji uměle navýším tím že různými praktikami odstraním konkurenci tj ostraním rovnováhu zajišťující férovou cenu." - Protože se předpokládám bavíme o slevách a "předraženém" Skylake-X...

"Ne já na rozdíl od vás netrpím "fanouškovstvím", takže podsouvat ni threadripper je ubohost a férová cena je takové která není uměle navýšená oproti takové jaká by byla kdyby firma nezdeformovala trh..."
Mýlíte se. Ani já netrpím fanouškovstvím, naopak. Je fajn, že jsme oba tak skvěle objektivní;-)
Na Threadripper jsem se ptal, protože má být uveden na trh a ceny nejsou známy. Měl to být takový test jestli dokážete stejně posuzovat i ty hodné/slabé/utlačované. Neměl jsem v úmyslu se Vás nějak dotknout Threadripperem(nefanouška:-), můžete tedy posoudit ceny nových Cascade Lake-X - jsou férové? Pro koho?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To je ale náhoda, že nejste schopen svoje tvrzení doložit.(současnost)."
Umělá lež kdy si fakta upravíte na "současnost"... to pak můžu tvrdit že to že to uváděli lidi včera vlastně znamená že ode dneška už jsou čistí...
"To není uhýbání od tématu"
jasně to je stana o "objektivitu" jak vyšitá a to samé je uvádění threadriperu.
Co jsem psal o tom díky čemu lze/nelze cenu považovat za férovou je uvedeno v jiném příspěvku, jestliže ale budu omezovat zákazníky/velké odběratele, aby nebrali konkurenci upravovat testy i podvádět v recenzích a sám cenu díky tomu naženu na dvojnásobek, pak není cena férová pro nikoho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale já si to neupravil. To je Vaše tvrzení a cituji Vám ho již po několikáté:
"V případě intelu se mu časem povedlo získat téměř monopolního postavení kterého prokazatelně zneužíval a zneužívá i dodnes ..."

Klidně dodejte tu současnost z doby, kdy jste psal výše citované (nyní je to 30dní).

Psal jste obecné kecy o tom, jak by všichni měli pracovat pro společnost a o nekalích praktikách. Přičemž to vypadalo spíše jako snaha vylít si žluč. Jak z toho poznám tu férovou cenu jsem se nedozvěděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To že má někdo hodně peněz, neznamená že podnikal kvůli nim, peníze jsou a vždy budou jen prostředek směny a je jedno v jaké společnosti, kdo tohle nepochopí toho je mi vážně líto."

Šlo o Vaše prohlášení "tak ten kdo podniká tak činí jako jistou službu ostatním, peníze nejsou cíl"
- pro něj evidentně byli, protože by jinak prodával levněji a nevydělával by (ano je to nesmysl, ale to je celá Vaše teorie dobrovolné práce)

- Ano, peníze jsou jen prostředek směny. Peníze samotné nejsou cíl pro nikoho, kromě pár chorých mozků, které baví sledovat čísla na účtech. Normální lidi potřebují peníze, aby zajistili sebe či/i rodinu. Přijde Vám divné, že někdo chce dům, zahradu, pole, auto, traktor, loď, letadlo, raketu ...? Peníze mají výhodu v dobré likviditě a navíc se v nich musí platit daně - ať chcete nebo ne musíte je mít, je to past státního systému().
Je to sen většiny nemuset pracovat pro peníze a mít práci jako koníčka, ale bohužel za současného stavu techniky to není možné.
Pokud máte zajištěné živobytí a nemusíte pracovat pro peníze, přeji Vám to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"pro něj evidentně byli, protože by jinak prodával levněji a nevydělával by"
Pořád si pletete prostředek s cílem, kupodivu klidně v další větě popíráte svou předchozí...
Nebavíme se o práci jako koníčku bavíme se o práci jako smysluplné činnosti sloužící ostatním lidem. Cílem může být vybudovat nějakou společnost, získat prestiž v daném oboru (nebo prostě jen pomáhat lidem) atd. Nebo myslíte, že lékaři chodí na studia primárně proto, aby si hodně vydělali?? Nebo snad podle Vás jsou podnikatelé magoři uctívající peníze a hromadící majetek aby si na konci pořídili "zlatou hrobku"?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

""pro něj evidentně byli, protože by jinak prodával levněji a nevydělával by"
Pořád si pletete prostředek s cílem, kupodivu klidně v další větě popíráte svou předchozí..."

Penize, ty které jste nazval virtuální, jsou prostředek směny, ale lze z nich mít prospěch a užitek, který je hmotný. A ten, jak to tak bývá hodnotí se penězi.

Znovu:
"Šlo o Vaše prohlášení "tak ten kdo podniká tak činí jako jistou službu ostatním, peníze nejsou cíl"
- pro něj evidentně byli, protože by jinak prodával levněji a nevydělával by (ano je to nesmysl, ale to je celá Vaše teorie dobrovolné práce)"

Baťa vydělával peníze(hodně), přesto by ho nikdo nenazval ojebávačem.
Baťa vydělával peníze(hodně), přesto ho nepranýřujete, že neprodával levneji.

Co je tedy podle Vás prostředek a co cíl?
1, Pro Baťu
2, Pro Intel
3, Pro AMD

"Nebavíme se o práci jako koníčku bavíme se o práci jako smysluplné činnosti sloužící ostatním lidem."
To je samozřejmě hezké, ale neznám nikoho, kdo přijde do práce a řekne šéfovi, že mu může snížit plat, protože doplatil hypotéku a nepotřebuje už tolik peněz, ať je dá mladému kolegovi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Plácáte ty samé nesmysly furt dokola evidentně nedokážete rozlišit mezi prostředkem směny a cílem. A hodnotit úspěch člověka podle jeho peněz je prostě hodně špatné až ubohé.
Cílem bati mohlo být vybudovat podnik schopný zajistit dostupnou obuv co největšímu počtu obyvatel, později spousta dalších cílů, až po rozvoj samé společnosti, ale rozhodně ne to, aby si "nahrabali prachy". Prachy dokonce nejsou ani skutečným prostředkem tím jsou materiální věci a lidé sami. Stačí se podívat co si za kabelu plnou peněz člověk pořídil před pár lety v takovém zimbabwe...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mýlíte se, nehodnotím lidi podle peněz. Naopak snažím se Vám ukázat, že je to nesmysl. To Vy tady píšete, že lidi mají pracovat pro blaho druhých a kdo pracuje pro peníze je špatný.

"Cílem bati mohlo..."
Mohlo, ale to nevíme. Jak jsem již napsal, měl velice zajímavý a vstřícný přístup k zaměstnancům a přesto bohatl. Já s tím nemám problém, to Vy tvrdíte, že lidi mají pracovat pro společnost a ne pro peníze. Ale Baťovi dáte vyjímku, měl vizi, ten může vydělávat.

"Prachy dokonce nejsou ani skutečným prostředkem tím jsou materiální věci a lidé sami. Stačí se podívat co si za kabelu plnou peněz člověk pořídil před pár lety v takovém zimbabwe..."
Výraz peníze je dosti volný, označuje jak obecně nějakou hodnotu, tak konkrétně nějakou měnu. Nechápu proč máte potřebu se proti tomu výrazu neustále vyhraňovat a pokaždé v jiném významu. To přece s prací a výdělkem nijak nesouvisí. Není to co Vám ve skutečnosti vadí kapitál?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je už vrchol demagogie... gz vycucat si něco co druhý vůbec neříkal a pak to "vyvracet". A co chtěl baťa to celkem víme minimálně z dobových dokumentů, jeho činů a spousty dalších dokladů...
Jinak "Podnikatelům" co chtěj fakt čistě jen hromadu prachů se taky většinou říká zloději. Viz heslo Harwardské fondy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jste neříkal/nepsal? Upřesněte to až Vám to můžu ocitovat, či se omluvit...

Celá ta diskuze je totiž o ničem.
Kritizujete vydělávání peněz a zároveň to omlouváte pokud má někdo(nebo to tvrdí) "vznešené cíle" či "vize". Ono je to přece jedno jaké má kdo cíle. Pokud by Intel měl "vznešené cíle", pak je to v pořádku a neojebával zákazníky?
Vizí a vznešených cílů jsme si užili v minulém století docela dost, nemyslíte?

"Jinak "Podnikatelům" co chtěj fakt čistě jen hromadu prachů se taky většinou říká zloději. Viz heslo Harwardské fondy."

Harvarské fondy jsou u Vás podnikání a proto jsou podnikatelé, kteří vydělávají zloději?
Ne, to vůbec není demagogie, srovnávat tunelování s poctivým prodejem zboží(procesory, ne chleba v lágru).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Co jste neříkal/nepsal? "
No to je vrchol vzmýšlet si na člověka bláboly a pak je ještě od něj chtít ...
"Harwardské fondy" když se vám nelíbí heslo harwardské fondy najděte si třeba H sytem příkladů lidí co šli čistě po penězích je hafo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele uz ho nech.. :D
Evidentne zapomel co je to selsky rozum..pak z toho vychazeji tyhle zplacany radoby intelektualni veci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Když ty urážky zaobalíte, stejně jste to Vy:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

""Co jste neříkal/nepsal? "
No to je vrchol vzmýšlet si na člověka bláboly a pak je ještě od něj chtít ..."
Jistě. Opět. Vy tvrdíte a já mám dokazovat, hledat a vůbec, protože Vy prostě máte pravdu.
(To Vy jste mně obvinil, ze špatného citování, ale sám to nechcete ocitovat...)

""Harwardské fondy" když se vám nelíbí heslo harwardské fondy najděte si třeba H sytem příkladů lidí co šli čistě po penězích je hafo..."
Ale pointa je přece to, že vy najdete příklad trestné činnosti - Harvardské fondy, H-system a nazvete to podnikáním, abyste dokázal, že podnikatelé jsou špatní.
To není podnikání! To je podvod/zpronevěra a je to trestné!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A opět zjednodušeně řečeno lžete (nikdo netvrdil že máte něco dokazovat) a vymlouváte se na to aby vám někdo dohledával obecně známou věc ke které stačí napsat pár slov do google vyhledávače, jenže evidentně není zájem...
Ano proto se tomu říká krádež, bo je to ve výsledku akorát zlodějina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obvinil jste mě ze špatného pochopení či citování, ale nejste schopen napsat co tím myslíte. Já to mám hledat a vysvětlovat Vám jak jsem to pochopil a proč? Ne jen klasicky špiníte někoho, kdo má jiný názor.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam#%C3%9Atok_na_%...(argumentum_ad_hominem)

Umím to také ve Vašem duchu - Lžete Vy. Že jste lhář je obecně známé a dohledatelné. Dohledejte si to. Stačí napsat pár slov do google vyhledávače... :-)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam#Dovol%C3%A1v%C...

"Ano proto se tomu říká krádež, bo je to ve výsledku akorát zlodějina."
Ano a jen účelový demagog by to(H-System, Harvardské fondy,...) nazval podnikáním a pak špinil všechny podnikatele.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam#Un%C3%A1hlen%C...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste povedeny :))
Bohuzel ve Vasem pripade selsky rozum uz nefunguje, tudiz debata s Vami je ztrata casu.
ps: jinak nezlobte se, ale ty pindy o socialismu si nechte nekam jinam. Treba na záchod ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Bohuzel ve Vasem pripade selsky rozum uz nefunguje"
Zjevně Vám došly argumenty - https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam#%C3%9Atok_na_%...(argumentum_ad_hominem)

"...tudiz debata s Vami je ztrata casu." - Jen proto, že mám jiný názor než Vy. Prostě máme každý jiné životní zkušenosti a názory a nechápeme se. Sice by diskuze o tom měla být - výměna názorů, zkušeností apod., ale ze zkušenosti vím, že Vám jde o něco jiného.

"pindy o socialismu si nechte nekam jinam."
To vy neustále vytahujete tu myšlenku, že lidi(firmy) budou pracovat za méně než mohou dostat.

P.S. Polopatické obecné vysvětlení: Pokud by ta firma prodávala levněji, aby "neojebávala", vydělala by méně peněz, které v kapitalizmu potřebuje k údržbě/rozvoji/vývoji/investicím a ohrozilo by to její existenci(v případě Intelu zájem akcionářů).
To bylo možné právě za socialismu, kdy kvůli centrálnímu plánování bylo všechno všech a centrálně řízené. Peníze na údržbu/rozvoj/vývoj/investice byly dodávány ze státního/společného(kam šli i zisky) a nebylo nutné, aby každý vydělával.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste marny :))
Mne nedosli argumenty, ale nevim proc bych mel ztracet cas s clovekem, ktery neni schopny pochopit tak elementarni jednoduchou vec, ze kdyz nekdo prodava neco o 100% draz a ma to stejnou uzitnou hodnotu, jako to co je o 50% levnejsi, oba dva na tom stale maji profit, tak ma hrozny problem, kdyz to nekdo nazve "ojebem". I kdyz, ja bych to treba takto nenazval. Takovy clovek je u mne trulik, ktery nestoji nohama na zemi, ale lita si nekde ve sve vlastni intelektualni fantazii
Hezky den :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1, Přečtete si první příspěvek. Nepochopil jste ho. O konkurenci tam není nic.
2, Přečtete si první příspěvek. Z něho vyplývá, že když nyní Intel zlevnil, předtím ojebával.
A není sám, kdo zlevňuje...
Chápu proč se snažíte najít důvody, aby to platilo jen na některé firmy, ale je to dost průhledné.
3, na slovo ojebávat jsem linkoval slovník a opravdu nejde o podvod pokud někdo prodává něco dráž než někdo jiný něco podobného se stejnou užitnou hodnotou...
4, těším se až AMD předběhne Intel a zvedne ceny, pak uvidíme jak to bude s cenama a tuhle diskuzi rád připomenu :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Důsledek hlavně toho, že Intel dnes high-end vlastně nemá. ;-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Počkejme si na nějaký přizpůsobenější test a on to Intel AMD ještě natře...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vhledem k tomu že Intel má možnost provést veškeré testy. Však si muze 3900 koupit. Předpokládám že je už provedl. A žádný nenašel. Jinak by nesrazil cenu na polovinu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono jedna věc je přizpůsobit test a druhá věc jestli si to pak někdo skutečně koupí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Správně!
Já bych Intel rozhodně nezatracoval. AMD je sice možná výkonnější, levnější a vytvořené modernějším výrobním procesem, ale Intel má zase víc bezpečnostních chyb. :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kolikrát tady zazněla věta že Intel je v pohodě protože prodá vše co vyrobý?
Najednou skladové zásoby vyprodává za polovinu.
Proč to dělá když AMD nestíhá vyrábět a nemůže mu konkurovat?

Všechno jenom kecy.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Intel prodí vše, co vyrobí, kromě HEDT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už by si mohl koupit i redmarx

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

NEKOUPIM.
Skylake-X ani Cascade Lake-X nedava do herniho pocitace zadny smysl. Obecne plati, ze tyhle procesory nemaji vysoke frekvence, nejsou pretaktovatelne pro singlthread a nedavaji tak do 99% her zadny smysl. Castecne to nakonec plati i pro TRipper, ale ten prekvapive dokaze jet na singlcore frekvenci na podobne urovni jako RyZen, takze nevyhoda TRipperu oproti RyZenu je zanedbatelna oproti Intelu a jeho X procesorum oproti na hry mnohem vhodnejsim K.

X procesory od Intelu davaji smysl jen do pracovnich stanic jako mame u nas v praci, kde proste AMD narazi na neznalost managementu a neochotu vyvojaru odtestovat software take pro procesory od AMD.

Nechapu, proc Intel nestihal dodavat procesory OEM vyrobcum pocitacu a zaroven mu zbyly na sklade procesory pro retail. Jedine vysvetleni je, ze Intel veril, ze i v consumer oblasti bude v pohode konkurovat RyZenum a TRipperum a alokoval pro koncaky urcite mnozstvi procesoru, ovsem lidi nejsou blby a dali prednost AMDecku.
Stale plati, ze jedinne procesory od Intelu, ktere bych zvazoval jsou i7-9700K a i9-9900K, ty at zlevni Intel na pulku a okamzite kupuju!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, co se vam zase nelibi, ale trvam na tom, ze "Skylake-X ani Cascade Lake-X nedava do herniho pocitace zadny smysl." Podivejte se na libovolny herni test a narust vykonu pri pouziti techto procesoru je NULA nebo dokonce je tam i mirny propad.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To mas asi za toto :))
"Stale plati, ze jedinne procesory od Intelu, ktere bych zvazoval jsou i7-9700K a i9-9900K, ty at zlevni Intel na pulku a okamzite kupuju!"

Jinak, byt tebou, tak 9700k zadna velka vyhra dneska uz neni, 3700x je celkove povedenejsi CPU (a i levnejsi) a 9700k muze mit smysl jen pokud te bavi asi taktovat a 9900k za ty penize nestoji..
Nicmene ja jsem ti dal jedno bezvyznamne (+) ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dik. Mne u 3700X nesedi ten TDP limit. Nicmene ano byla by to eventualita k tomu i7-9700KF, které jsem mel take v hledacku. Mam i nasetrene peníze, takze bych do noveho PC mohl jit hned, ale narazil jsem na to, ze nemam důvod kupovat nove PC, když nedokazu naplno vyuzit to soucasne. Takze se ve mne pere, ze bych si chtěl udelat radost novym, ale zase proc utrácet, když je stare porad dost vykonne.

Nicmene ohledne toho 3700X, tak bych byl spis pripadny zajemce o 3750X, jestli skutecne bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumim, proc se koukas na TDP..divej se na vykon. Jestli je rozdil mezi 3700x a 3800x na urovni 2-5%, jaky muze byt mezi 3700x a potencionalni 3750x...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Redmarx | před 2 hodinami | *"
"NEKOUPIM."

Hele nechceš si to uložit a dávat to ke každému přízpěvku jako "hlavičku", ušetřil by si ve výsledku hafo času (a možná vy si pak ani nemusel psát k tomu žádný další text :0) )..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba už to má namapované na nějakou klávesovou zkratku (hned vedle „ještě počkám“)
:-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže Intel má problém stíhat výrobu a dodávat partnerům procesory a přesto údajně vyráběl na sklad?

Něco mi na tom nesedí. (a ne, opravdu nevěřím, že jsou tam všichni idioti, jen proto, aby tato protichůdná tvrzení dávala smysl)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

se podivej odkdy se vyrabi skylake-x.. ((: navic jsou to jiny chipy nez standard desk-top, ty jako lga115x neproda.. podle cisel toho nemeckyho webu se hedt posledni rok prakticky neprodaval..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Potíže s výrobou také nejsou zrovna čerstvé, že? Silně pochybuji, že Intel vyráběl "na sklad" v době, kdy byla výroba bez problémů natož při problémech.
Prodej Intelího HEDT se také určitě nezastavil ze dne na den. Již dva roky mu musela ukusoval AMD, takže to nebyl nečekaný pokles.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vše se vyrábí ve várkách, tedy na sklad. Nic jako průběžná výroba konkrétního typu procesoru se neděje. Zvlášť když má Intel řadu různě velkých jader. Průběžně mohou vznikat tak 7nm čiplety AMD, protože z těch se vyrábí prakticky všechno.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

zdroj?
Jako vážně.

Co myslíte tou průběžnou výrobou?

Výrobu na sklad chápu tak, že pro ni není kupec. V době, kdy Intel údajně nestíhá vyrábět, si nedovedu představit, že má skladem(bez objednávek) více než určité minimální množství a přesto je zařadí do výroby. Tzn. Ano, má možná něco skladem, ale určité minimální množství pro pokrytí průběžných objednávek, které se asi časem snižovali - konkurence, takže imho klesalo i to minimální množství.
Vždyť oni přece museli vědět, že časem budou muset zlevnit, tak proč by proboha plnili sklady neprodejným šmejdem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako vážně. Ani by mě nenapadlo, že by si někdo mohl představit, že když Intel vyrábí desítky různých křemíkových návrhů, tak má každý vlastní linku a když jde o high-endový produkt, kterého se prodává méně, tak ta linka 90 % času stojí a nic nedělá... :-)

Tak to vážně nefunguje. Každý produkt se vyrábí ve várkách, vyrobí se množství odpovídající určitému období a hned se jede další produkt, a takto se střídá valná část portfolia, aby byly linky maximálně využité.

Vždy tedy výroba vychází z odhadu prodejů. V případě HEDT to prostě netrefili. Skylake-X je starý návrh, ten mohli mít vyrobený už v prvním pololetí loňského roku a s vydáním čekat, až se z valné části vyprodá předchozí generace.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Jako vážně."
Aha, přístě to zkusím polopatě. To bylo k tomu dotazu na zdroj. Vážně by mě zajímal zdroj informace, že Intel vyrábí něco, co po něm nikdo nechce, aby se mu to válelo ve skladu, když nestíhá uspokojovat objednávky.

Z čeho jste si odvodil, že by měl mít Intel na každý návrh vlastní linku?

"Každý produkt se vyrábí ve várkách, vyrobí se množství odpovídající určitému období"

Tak o tom vážně pochybuju. Můžete to nějak doložit, protože prakticky celý svět přepíná výrobu podle potřeby(odhadu) a ne podle období. A pokud má nějakého zboží moc, případně sleduje klesající objednávky(RYZEN je tu 3. rok), proč by ho vyráběl na sklad?
Notabene, když nestíhá uspokojovat objednávky.
(a ne, opravdu nevěřím, že jsou tam všichni idioti, jen proto, aby to dávalo smysl)

"Vždy tedy výroba vychází z odhadu prodejů. V případě HEDT to prostě netrefili. Skylake-X je starý návrh, ten mohli mít vyrobený už v prvním pololetí loňského roku a s vydáním čekat, až se z valné části vyprodá předchozí generace."

OK. Vyrobili první várku(y) a čekali až se prodá a ta se neprodávala. Takže není důvod vyrábět další várku ve stejném množství. Buď vyrobili méně nebo výrobu odložili. Přece nebudou od první poloviny loňského roku vyrábět v nějakém přemrštěném množství, když vidí, že se to neprodává a zároveň nestíhají vyrábět jiná CPU.
Nevěřte marketingovým kecům. V Intelu IMO moc dobře věděli, že jim bude klesat zájem/odbyt, viz prohlášení o očekávaném poklesu v serverech a to je konzervativnější segment než HEDT.

P.S. Co myslíte tou průběžnou výrobou?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasne. Kdybych si mel před rokem vybrat jestli 2011-3 nebo 2066, tak radši ten starsi. Ten cipset u levných desek neni prostě tak orezanej a mela byt podpora novych CPU do 2020. Jenže letos na jaře Intel ofiko odvolal podporu 2011-3, už lepší xeony nebudou (jako bylo u 2011-1), na 2066 chystá nové desky protože stávající jsou na úrovni 1151 jen umí vice RAM a ani letos není nabídka CPU pro 2066 nikterak lákavá. Nikdo to prostě nechce. Uvidíme tedy co se změní příští rok s 2066, protože ta platforma s 2011-3 tak nějak umírá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimave ze v Alze cela sekcia na socket 2066 zmizla skoro z ponuky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci teď chystají nové LGA 2066 desky, tak možná proto.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten kto nedávno kúpil Intela bude asi poriadne nasraný :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si před rokem koupil ntb. s 8750H, což sice není high end, ale taky nebyl moc levný. Měl bych taky být nasraný? Asi vás překvapím, ale nevidím k tomu žádný důvod. A to i přesto, že AMD na jaře začne prodávat mobilní 8mi jádra, dokonce se spotřebou 15W !

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno vs před rokem.
Desktop vs notebook.
OMG.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

no víte, já bych si ten ntb. koupil klidně i teď, kdybych potřeboval nějaký další. Mobilní CPU jsou dražší než desktop, takže pro ně tato diskuse platí dvojnásob. Pro zajímavost sem se podíval, za kolik se MSI GL63 8RD-253CZ dnes prodává - za 10 měsíců zdražil z 30 na 35 kkč. Čím pak to asi bude?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vývojem trhu? Cena stoupla zpět na úroveň před rokem na konci prázdnin, přičemž zmizel nabídky větších prodejců?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a taky inflací, což mi připomíná, že bych si v práci měl říct přidání.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Omezenou nabídkou v segmentu notebooků a volný trh omezujícími praktikami Intelu. I tak bych vzhledem k bezpečnostním „kvalitám" a zjevné zaostalosti 14 nm Intelů raději šel do levnějšího quad AMD i za cenu, že dostanu menší výkon, který mě možná v budoucnu omezí dříve. Názory se různí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě jste ten příspěvek nepochopil.

Nápověda:
Zákazníka většinou nepotěší, když produkt, který si právě koupil, vzápětí dostane 50% slevu (a tedy kdyby chvíli počkal, mohl půlku ušetřit).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kdo by to kupoval za ty peníze když je v nabídce lepší volba.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za nabídku, ale přesto raději počkám na Threadripper 3000.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych tipoval, že to alespoň zčásti je jen promítnutí reálného stavu do oficiálních ceníků.

Tj. že Intel i dříve ty procesory dodával za nižší než oficiální ceny a teď má konečně možnost to prezentovat i oficiálně s tím, že to přece vůůůbec nesouvisí s AMD, ale jde o slevu po vydání nové generace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To co pisete, tak mozna plati pro OEM, protoze tam stejne nejake cenikvoe ceny moc neplati. V retailu je to ale ptakovina, Intel prodaval za ceny, ktere prodaval. Staci se podivat, jak se zmenili skokove ceny CPU v Nemecku..
https://geizhals.de/intel-core-i9-9900x-bx80673i99900x-a1910524.html?hlo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel zlevňuje veškeré produkty, byť leckdy skrytě. Poptával jsem do firmy notebooky, kus do 33 bez daně dle ALZA/CZC. Poptal jsem u Dellu Ryzena a Intela. Plus mínus podobně výkonné. Zatímco na Ryzena mi dokázali stáhnout asi 3500Kč v rámci nákupu na korporaci, tak na Intela sundali 13000Kč. Evidentně tedy Dell má páky na Intel, aby to ještě někdo kupoval. A ano, koupil jsem Intely.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Budou u techto novych CPU opravene alespon nejake diry? Diky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Určite nie. Jednak by museli kompletne prekopať architektúru a samozrejme s výkonom by išli dole.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Opět plodná diskuze, ale, líbí se mě jedna věc, že to tady v rámci propagace AMD nevzdáváte, fandím takovému přístupu, odhodlání a výdrži.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak jak to teda je? Stíhá nebo nestíhá krmit trh? Několik měsíců se lakuje o nedostupnosti a vyšší ceně a pak najednou neví co s nima?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mě přijde že celá ta kauza je poměrně úspěšná marketingová habaďůra - vyrábíte pořád stejně jako předtím ale omezením dostupnosti produktu posunete snížení jeho ceny po určitou delší dobu než kdybyste se ho snažili udat za cenu nižší. Na nákup dosáhnou pouze lidi, co jsou ochotni zaplatit kolik jste si nastavili, zatímco ti co by tlačili na nižší cenu jsou z kola ven. Boucháte samozřejmě hlavně na sklad u některých modelů.

Jenže jako vše pěkné i habaďůra má konec, který se jmenuje plný sklad a Ryzen 3000 - ten je tak moc lepší a přitom dostupný, že už se skupina lidí ochotných zaplatit tolik peněz smrskla na skutečně jen nábožensky zapálené fanatiky a taktika přestala fungovat, dostali jste se do fáze kdy už budete prodělávat potože ty CPU nebude mít kdo kupovat a na skladu zůstanou.

Tak se cena rychle upraví více realisticky aby si ty CPU byli ochotni koupit i méně zaslepení jedinci a s úsměvem se běží dál. A že ovce co za to daly dvojnásobek zabečí, to je detail. V příští generaci to většina z nich udělá nejspíš stejně, protože ty prachy mají k dispozici a jejich volba není řízena čistě ekonomicky. Za mě si někdo v PR Intelu svoje odměny zasloužil...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

On je rozdíl mít na skladech CPU HEDT a pak standardní I3 I5 a I7. Ty opravdu neměl a nestíhal dodávat nikomu, ani takovým partnerům, jako je HP, Lenovo a Dell

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já v Intelu nepracuju abych věděl kolik přesně jakých CPU měli na skladu ale na druhou stanu jak snadněji (a přitom pro vás bezpečně) "motivovat" výrobce hardwaru u kterých hrozí že v dohledné době budou neposlušní k "hardwarové disciplině" než přes totální nedostupnost CPU pro ty, co by snad náhodou šlápli vedle a hodlali začít prodávat i konkurenci takže jim tím kvalitně skazíte podnikání? Na nedařící se výrobu nemůže žádný externí regulátor nic říct a ještě můžete ceny držet výš protože se o menší dostupný objem případně tahá víc firem. "Partner" je pro Intel leda tak Apple protože se chová stejně tvrdě a neustále mu připomíná, že aktuálně kupovaná řada intelích CPU v objemu miliard dolarů do jejich výrobků může být snadno řada poslední.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.