Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel zlevňuje své SSD a přichází se 120GB verzí X25-M

pěkně jen ať cena padá, ale já stále ještě čekám, ještě stále je to do domácího pecka na systémový disk drahá sranda
ale do plánovaného úplně pasivního nettopu k telce to bude jasná věc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4000 tácy za 80 giga revolučního výkonu je drahé? Kde žiješ, člověče? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslim ze v cechach a bude to normalne uvazujici clovek ... vidim to totiz naprosto stejne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Češi by chtěli všechno zadarmo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A umelci to uz dostavaju!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak Vlado, umělci ne. Jejich zástupci ve formě rádoby ochranných spolků a tak :(

Ale to jsme trochu OT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pasivni nettop? Jake planujes komponenty a SW?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel zlevnuje a cesky e-shopy zdrazuji, alespon za posledni mesic sla cena vsech levnych SSD nahoru

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to nemusi byt iba predvianocnou akciou.
Na trhu je uz dlhsie OCZ Vertex 2 s o poznanie vacsim vykonom a cca rovnakou, ci nizsou cenou. S momentalnym X25-M to nie je Intel, co udava tempo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, a co este Patriot Inferno. Rovnake prenosove rychlosti, Sandforce a cena u 120GB cca o tisicku nizsia ako OCZ Vertex 2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vertexy 2E 120Gb jsem mel dva, jeden odesel za tyden a druhy za mesic. Intel, i prestoze ma nizsi prenosove rychlosti je spolehlivejsi a vykonejsi v IOPS. Ted pujdu do Intelu. OCZ me nejak nepresvedcilo. Nejrychlejsim Sandforce SSD je Crucial C300 256GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moze byt, ja som reagoval na akciu Intelu, nepisal som o najrychlejsiom Sandforce SSD.
Nepouziva Crucial pri niektorych svojich modeloch pouziva starsi modifovany SF FW, ktory je rychlejsi ?
Plus vacsia kapacita pridava moznost internej paralelizacie/optimalizacie ukladania dat. Zato zapis az tak presvedcivy u toho C300 nie je o Inteli ani nevraviac (100MB/s limit pri M modeloch).
A podla http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=58... a http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=53... ma ten C300 SSD moc nepresvedcil.
Intel v IOPS vykonnejsi isto nie je, mam pocit, ze iba v specifickom pripade malych blokov, neviem to teraz narychlo najst.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

v kazdem pripade onanie nad syntetickymi papirovy testy jsou magory. realny vykon je vzdy nekde jinde a hlavne nikdo nepozna rozdil mezi zapisem 100 a 300MBs. Jediny skutecny rozdil, ktery dovedu udelat mezi HDD a SSD je, ze u SSD kliknu a mam. zapnu notebook, windows "okamzite" naskoci. otevru photoshock a muzu neco delat coz nejak moc nejde s HDD i prestoze mam 4GB RAM. Svetilko stavu disku malokdy uvidim svitit.

spolehlivost a odezva je pro me dulezitejsi jak nejakych imaginarnich 300MBs zapisu. 50k IOPS s nizsim zapisem je vykonejsi jak 20k IOPS s ultra zapisem. cim vetsi rychlost tim vetsi naroky na ECC a jine algoritmy pro korekce chyb.

Prvni Vertex mi odesel po tydnu s pouzivanim hibernace Win 7. Druhy Vertex vydrzel mesic bo jsem nepouzival hibernaci. Ze by 2 nahodne spatne disky ze stejne davky? Vypada to na problemy s power managementem u SSD disku nebo nejaka krpa s FW. Vertexy prvni generace meli taky problemy udajne. Intel byla spolehliva "pomalejsi" volba. Jen nevim proc jsem se honil za mega rychlostmi pri koupi disku :o)

Intel je vykonejsi v IOPS u malych bloku, coz jej dela kralem mezi OS disky. Kdo si kupuje SSD na ukladani dat, ze? Predpokladam, ze se tady bavime o beznem uzivateli Lojzovi. Podnikova sfera je nekde jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aaa, zmen taktiky, spochybnenie testov :)
"v kazdem pripade onanie nad syntetickymi papirovy testy jsou magory. realny vykon je vzdy nekde jinde a hlavne nikdo nepozna rozdil mezi zapisem 100 a 300MBs" to je pravda len ciastocne, subjektivne je tazko zhodnostit limity diskov, to dokazu je synteticke benchmarky (ak su vhodne navrhnute). A 2 az 3 nasoboch vykonu pri zapise teda poznat sakra bude, to by som nebagetelizoval.
S tou spolahlivostou je to dost zvlastne, cas ukaze, ci islo o nahodu. Kazdopadne swap by som na MLC SSD zatial nedaval, aj ked pri NB nie je ina moznost.
Ja mam zase pri 4GB swap uplne vypnuty.
Sandorce ma pokial viem issues s PM pri FW 3.0.1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevim jak poznas rozdil zapisu 1000x 20kB souboru. rychlost zapisu je nepodstatna, pouze IOPS. rychlost zapisu muze byt podstatna pri zapisovani velkych souboru.

mam dva disky v notebooku a ssd jsem si koupil prave kvuli swapu a odezve systemu. jestli zapisu 1GB dat rychlosti 50MBs nebo 200MBs me nejak netrapi za tu cenu. ja zapisuji soubory o velikosti 20-600MB, jestli budu cekat 12s nebo 3s me nejak netrapi.

4GB RAM je dostatecne pro normalni uzivatele. ja potrebuji min 6GB, abych mohl vypnout swap. koupil jsem 8GB RAM, bohuzel nefunguje v mem NB.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2.5" 500GB disk stoji 50£
2.5" 500GB SSD stoji aspon 20x pokud se takovy vubec vyrabi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tym mrtvym diskom: http://www.guru3d.com/news/sandforce-sf1200-controller-to-gte-capped-fir...
Dost svinstvo ta dohoda Sandforce/OCZ ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiez pekna tabulka a komentar.
http://www.maximumpc.com/article/reviews/crucial_c300_256gb_ssd_review
"But for sequential and random write speeds, it can’t touch SandForce drives. And its current firmware’s instability is worrisome, though we have faith that Crucial can fix the problem." :)
Vela testov sa v istej miere odlisuje, ale charakter jednotlivych modelov je vidno vsade rovnaky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry za spam, ale zabudol som napisat, ze Crucial je Micron a nie SF...Takze zrejme bude najrychlejsim Micron SSD :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čekám na G3 a celkem se to vleče. Z článku plyne dost zajímavá informace, která mě na první pohled nenapadla... Že se SSD nehodí kupovat hned po uvedení(cena+chyby).
- Takže když G3 uvedou v prosinci, budu muset počkat ještě minimálně do jara, než se objeví recenze, zlepší se cena a opraví chyby :-/
- Dobré je, že Intel má konkurenci, která mu dost znatelně šlape na paty, třeba Kingston. Zejména nové SandForce řadiče SF-2500/2600 dají Intelu pěkně pokouřit. Proto budu čekat i na uvedení SSD se SF řadičem a podle porovnání koupím ten lepší.
- Snad to příští rok stihnu :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a neni lepsi si rovnou poridit neco takovehoto http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=79130 ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kámoš, co mi prodával toho vertexe a kupoval tohle tvrdil, že neviděl rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduché. S průměrně dobrým SSD se svižnost systému dostane o řád výš. Nadprůměrně dobrý SSD oproti průměrnému už o řád výš nepostoupí. Možná na dvojnásobek, ale to už nemá na svižnost systému takový vliv jako samotný přechod z HDD na průměrně dobrý SSD. Pak už totiž není brzdou systému úložiště, ale další věci, třeba i obecně datová prostupnost samotné architektury PC jako celku (no a samozřejmě i to, jak je udělaný samotný OS ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"(no a samozřejmě i to, jak je udělaný samotný OS ;)."
no to hlavne

ja bych to formuloval rovnou takhle
"Pak už totiž není brzdou systému úložiště, ale to, jak je udělaný samotný OS"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já to nechtěl říkat moc nahlas ;). Přesněji bych asi řekl, že problém je v "high-level" programování, které je sice nesrovnatelně jednodušší, ale v koncovém důsledku se pro dobrání se k danému výsledku v procesoru děje hromada jalových zbytečností. Všechno nové se dělá přidáváním funkcí ke starému a vrcholem toho všeho budou "aplikace ve webovém prohlížeči běžící v HTML5", takže se dostaneme s rychlostí zpátky tam, kde jsme byli s Windows 95 na 486ce. Ale bude to cool a v "cloudu woe" :). Už delší dobu mi přijde, že slovo "pokrok" začíná dostávat trochu jiný význam.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj, i stránky jsou třeba pomalejší, fůra javascriptu a je to zabitý. Napadá mě třeba server diit.cz XD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten první graf ceny X-25M 80G je nějakej divnej. Já jsem si ho kupoval do domácího PC (systém + 2T data WD green) v prosinci minulýho roku a to rozhodně nestál 12K. Jestli se nepletu, tak byl za 4200+DPH. A minulej měsíc jsem do noťasu přikoupil 120G Vertex2 za 5000+DPH. A nemůžu si vynachválit. Oba. Za tu cenu se to vyplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zápis 35MB/s? Tak to bych musel používat ten disk asi hodně specificky, abych si něco takového koupil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

35 MB/s s přehledem stačí prakticky na vše s vyjímkou editace videa a dalších aplikací, které přesypávají GB dat z jednoho místa na druhé.

Těch 35 MB/s zvládá SSD i při náhodném zápisu (tzn. ~ 8000 operací za sekundu), zatímco HDD při náh. zápisu zvládne pouze kolem 150 operací za sekundu (600 kB/s).

Pár měsíců jsem používal X25-V 40 GB s rychlostí zápisu 45 MB/s a kdybych nepotřeboval větší kapacitu, používal bych ho stále. Např. instalace Windows 7 je na X25-V 2x rychlejší než na HDD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cokoliv s rychlosti 15MBs a 40k IOPS je rychlejsi jak jakkykoliv disk ;-) Intel disky jsou nadherny priklad. V pripade nekomprimovatelnych dat (achillova pata Sandforce radicu) je Intel na stejne urovni a spolehlivost je uplne nekde jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo jakým PR trikem či změnou testovacího modelu dosáhli cituji: "delší životnost" u 25nm Flash? Z logyky věci jemnější litografie, menší rozměr problematického hradla, stejný problém jako u klasické Flash tedy 100.000 zápisů a buňka je v pr....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jemnejsia litografia = mensie stratove teplo, potreba nizsieho napajania ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.