Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel zrušil Xeony Cooper Lake pro platformu Whitley

A... není to už jedno, Antone Pavloviči?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Je dobře, že začínají osekávat 14nm retro, které už může zazářit jen s Tiger Lake, ale protože v Intelu spoléhají spíše na svoji velikost a oblbovací marketing, tak už i Tiger na 14nm bude zřejmě horší než AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Blbý je, že ten jejich 14nm je furt o dost výkonnější, než jejich 10nm, čili dokud nebude něco lepšího, nebo dokud nezačnou vyrábět nejspíš u TSMC, tak se nic nezmění.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Poměr spotřeba/výkon je důležitější a je jen dnešním naladěním jejich marketingu, že pořád vyzdvihují 5GHz varné konvice. IMHO bude Tiger Lake na 10nm v tomto lepší než cokoliv na 14nm. Bohužel pro servery/HPC/kancl PC nebudou moci dodat potřebné objemy, takže schíza jejich marketingu bude pokračovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě že ten jejich 10nm topí víc i při nižších taktech :( To je možná veškerej současnej problém Intelu. Pozdě a ještě horší, než 14nm.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prečo to tak je?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se, že nejde jen o proces, ale i o architekturu. Ice Lake byl navržen s ohledem na nějaké očekávané parametry procesu. Ten měl výrazně snížit spotřebu, takže si mohli dovolit jádro, které má výrazně vyšší výkon (IPC), ale i spotřebu (kterou měl vyřešit proces). Proces spotřebu nesnížil tolik, jak se očekávalo, takže 10nm produkty mají při stejných taktech vyšší spotřebu než 14nm se starší architekturou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel CPU muze zachranit jen nova/prelomova architektura, za jak dlouho bude je ve hvezdach a mezitim AMD nebude urcite spat na vavrinech, tak jako Intel...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k jejich kapacitě výroby a jejich konkurenci můžou ještě tak 2 roky prodávat 14nm NeoNetburst okořeněný nějakými těmi 10nm low frequency prototypy a budou mít CPU divizi pořád v zisku. A to nemluvím o 14nm Tiger Lake, který situaci přeci jen trochu zlepší a přijde už za rok (?). Jsou dobře zaháčkovaný a antimonopolní úřady jsou (a hlavně byly) nekompetentní.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

nezbyva, nez poprat intelu hodne stesti proti AMD Zen 3 (EPYC Milan), bude ho potrebovat

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.