Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel zvyšuje kapacity na testování, nikoli na 14nm výrobu

To jsou pořád pohádky na dobrou noc. Někdo si zaspekuluje, půl zeměkoule tu jeho spekulaci otiskne a už se to bere za hotovou věc.
Jestliže Intel zvyšuje svou testovací kapacitu, znamená to, že výrobní kapacita asi nejede na 100 %, protože jinak by nemělo smysl zvyšovat testovací kapacitu, když nemohou vyrobit víc na testování.
Další vytáhne, že je na trhu nedostatek Coffee Lake procesorů a hned je každému jasné, že za to může fakt, že Intel nestíhá vyrábět. Přitom daleko logičtější jsou dva jiné důvody, a to že distributoři s vidinou brzkého uvedení řady 9000, vymetli sklady, aby nedopadli jako s Kaby Lake, kterých jim zbylo obrovské množství, či dalším důvodem bude pravděpodobně to, že Intel přestal vyrábět řadu 8000 a vrhnul se na řadu 9000, kterou ale do uvedení na trh vyrábí na sklad, aby nedopadl jako vloni, když Coffee Lake byly po uvedení špatně dostupné.
Jak to bude ve skutečnosti, se ukáže během října.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a dalsi chytrak to jde pod clanek na diit vyvracet vlastnima spekulacema, ktery jsou uplne mimo.. malo procesoru maji i oems, co odebiraj primo od intelu a ktery si stezujou, ze jim intel krati objednavky.. tezko to asi bude mit co delat s politikou distributoru, ktera vubec tyhle kanaly nemuze ovlivnit.. (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jste špatně pochopil. Já článek nevyvracím. Já jen na jeho základě konstatuju, že pokud je pravdivý ten dnešní článek, asi nebude pravdivý ten článek, ve které se tvrdí, že Intel nestíhá vyrábět ten křemík. Pokud by Intel nestíhal vyrábět křemík, neměl by potřebu navyšovat testování čipů, protože to by mu v ničem nepomohlo.
Krácení dodávek se opět nijak nevylučuje s tím, co jsem napsal. Jestliže na základě dlouhodobých objednávek vyčlenil část výroby na produkci řady 9000, která jde jen na sklad, a distributoři či výrobci sestav podcenili zájem zákazníků a objednávky starší řady navyšují, může to způsobovat krácení dodávek. Nedávno psali, že prodej počítačů trhá několikaleté rekordy, a že třeba u nás se za 1. pololetí letošního roku zvýšil o 17,5 %.
Ale opět, netvrdím, že je to pravda. Jen říkám, že mi to v kontextu toho prvního odstavce přijde logičtější vysvětlení, než to, že by Intel nestíhal vyrábět vlastní křemík. Navíc je rozdíl, když spekuluju já, a když spekuluje novinář a vydává to za fakta (a znovu upozorňuju, není to o tomto článku, ten je založen na ověřené informaci).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne tohle je tak zvlastni a z bezneho pohledu nepochopitelna situace do ktere se Intel dostal, ze vlastne to zivi ruzne domnenky i samo ;)
At uz to je jak chce...tak je na kazdy pad zajimave, jak se mohlo neco takoveho Intelu stat, kdyz tyhle korporace planuji kazdy prd a kazdy petnik a maji roadmapy a fiemni goals a osobi goals a goals pro uklizecku...
Kdybych to nevidel, ze ty CPUcka fakt nejsou k dostani, tak tomu nebudu verit :)
ps: jinak, ze by to bylo vyprazdnovani skladu pro dalsi generaci, tak tomu neverim..protoze Intel, distributori atd, evidnentne prichazeji o cast trzeb..coz se v bussinesu nepromiji :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve velkém byznyse se jede systémem objednávek na mnoho měsíců dopředu. Není to stejné, jako když vy nebo já zajdeme do krámu a koupíme si procesor. Takže pokud se teď distributorům nebo "skládačům" sestav nedostávají procesory, je to jen o tom, že špatně odhadli poptávku. A jestliže všichni teď, zrovna před uvedením nové generace dorazí do Intelu a chtějí víc, dá se pochopit, že Intel víc ze dne na den či z týdne na týden nevyrobí.
Vy i já bychom nečekali, že zrovna teď prodá Intel vše, co vyrobí. Proč by to mělo překvapovat jen nás a ne ty distributory či samotný Intel? Prostě to vypadá, že poptávka vyletěla výrazně nahoru a nikdo s tím nepočítal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, ze ja neverim tomu, ze poptavka sla "vyrazne nahoru". Chapu to treba v pripade tezebni horecky s grafikama, ale tady je podle mne jiny duvod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to není vyšší poptávkou, ale neschopností Intelu, dozvíme se to přesně za měsíc, až Intel bude reportovat výsledky za 3Q. Na rozdíl od konkurence Intel nemlží a své výsledky předkládá celkem detailně. A taky většinou vydává "warning" pro investory v případě, že se podle předběžných výsledků ukáže, že kvartál nedopadl tak, jak bylo v minulém "outlooku", takže pokud bude opravdu problém, věřím, že varování vydá už začátkem října.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to muze byt ale treba i tak, ze ta rekneme mirne vetsi poptavka (nez jeho aktualni kapacity, at je duvod jaky chce) je tady uz delsi dobu a Intel mel "predzasobeno", takze nedoslo k vypadkum. Tohle se ale v case postupne zmeni jak se z tech zasob "ukusuje". A ted jednoduse dosli..takze Intel vicemene proda co vyrobi stejne jako pred tim.
Uvidime.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Jestliže Intel zvyšuje svou testovací kapacitu, znamená to, že výrobní kapacita asi nejede na 100 %, protože jinak by nemělo smysl zvyšovat testovací kapacitu, když nemohou vyrobit víc na testování.“

To je omyl vycházející z opomenutí faktu, že z totožného množství křemíkových waferů lze vyrobit různý počet čipů v závislosti na tom, o jak velké čipy jde. Proces pouzdření, testování a balení je pro změnu závislý na počtu těchto vyrobených čipů, nikoli na množství křemíku, ze kterého vznikly.

Pokud tedy Intel spustí výrobu modemů, 14nm výrobní kapacity to příliš nezaměstná, ale nároky na pouzdření a testování vzrostou, protože z každého waferu vznikne několikanásobek čipů oproti tomu, pokud z něj vyrobí procesory pro desktop.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Radku Holečku, souhlasím s Vámi, jestli diit neznáte, měl by jste pochopit základní pravidlo tady tohoto plátku:
1) špatné zprávy o konkurenci (i když se jedná o výkřiky a neověřené zprávy), jsou uveřejňovány hned.
2) neutrální zprávy o konkurenci jsou uveřejňovány s několikadenním zpožděním s hledáním dalších problémů a nestabilit a jsou vydány těsně před vydáním opravy ze strany konkurence tak aby článek vyzněl, že konkurence na opravy kašle.
3) dobré zprávy o konkurenci nejsou uváděny vůbec a nebo i víc jak týdenním zpožděním.

O AMD je to naopak:
1) dobré zprávy o AMD jsou uváděny hned.
2) neutrální zprávy o AMD jsou vydávany opožděně, nejlépe až po opravě ze strany AMD a zkrouceny jako dobré zprávy, že AMD ihned reagovala a ihned opravila.
3) špatné zprávy nejsou zveřejňovány vůbec.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi ty tuny modemů pro iPhony mají přednost ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne je to celé akce PR oddělení Intelu. Byl to jediný způsob, jak nastartovat růst cen. Vytvoření imaginárního nedostatku procesorů uměle nastartovalo nákupní horečku a tím se celý trh dostal do spirály, na jejímž konci jsou vyšší ceny. Tzn. cíl byl splněn. Bude zajímavé, jak na to celé bude reagovat AMD, protože, a to si přiznejme, to není také žádná charitativní společnost. Budou se tedy chtít na této akci Intelu také přiživit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já teda netuším co se dá dělat ze dne na den, ale pokud se nepletu tak výroba chipu jako je CPU trvá přibližně tří měsíce a i kdyby dnes zdvojnásobili výrobu tak na trhu se to projeví až za ty tří měsíce, kdy z druhé strany fabriky vypadnou první CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.