Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Komentář: Internetové miss, aneb pořadatelé opět manipulují

nepohodlné miss
Pozornost sociálních sítí se otočila k volbě internetové Miss Roma: Ukázalo se, že volba hlasujících je to poslední, co pořadatele zajímá, a tak dodatečně mění pravidla. Nejde o první takový případ…

Internet je mocné a praktické médium. Záhy po jeho rozšíření objevili uživatelé jednu z řady výhod: Hlasování. Hlasovat se dá prakticky o čemkoli, rychle, snadno i efektivně. Logickým důsledkem pak byl boom internetových miss. Nastoupily miss internet, školní miss, miss léta, miss města, miss z vesnice, miss ze samoty… Levná a jednoduchá organizace umožnila různým subjektům s vlastními záměry využít lidskou touhu po soutěživosti, kráse a vyjádření vlastního názoru k sebepropagaci případně reklamním účelům.

missroma
Miss Roma Internet

Netrvalo dlouho (ve skutečnosti možná ještě kratší dobu než byste si mohli myslet) a uživatelům internetu došlo, že výběr nejkrásnější soutěžící je v podstatě tím posledním, o co pořadateli jde. Krasavice, která si třese rukou se zástupcem jedné firmy, předvádí výrobek druhé a nese reklamu třetí, je zkrátka ideální dojnou krávou, která má plnou mediální pozornost, je ochotna v rámci soutěže propagovat prakticky cokoli a to - především - zdarma.

Jak už jsme nakousli, aktuální událostí z této škatulky je kauza kolem tzv. Miss Roma Internet. Nebudeme spekulovat, zda je soutěž vybírající na základě příslušnosti k určité etnické skupině rasistická, jde nám o něco jiného. Uživatelé, kteří si na podobné ankety už dávno udělali názor, začali hromadně projevovat svoji vůli hlasováním pro kandidátku, která se vymyká stereotypní představě o královně krásy. Michala Danielová si získala přízeň zřejmě za svojí odvahu - sympatie možná i za kuchařské schopnosti a pořádkumilovnost.

Michala Danielová
Michala Danielová
anketa Miss Roma Internet 2013

Projev hlasujících podle IDNES.cz nazval organizátor soutěže zesměšněním, recesí a útokem na soutěžící. Zjevně si přitom neuvědomil, že těmito slovy průběžné výsledky hodnotí na základě vlastních měřítek krásy a nepřímo tak uráží potenciální vítězku, která nenaplňuje jeho osobní představu finalistky. Pořadateli toho ale uniká více. Neurazil pouze soutěžící, ale také hlasující. Co pro něj znamenají regulérní hlasy, dal najevo tím, když dodatečně změnil pravidla: Hlasování se ukončí dříve, vítězka sice získá nějakou cenu, ale dál bude soutěž pokračovat jako superfinále, do kterého pořadatel pozve účastnice, které si vybere sám.

Rozhořčení hlasujících je nemalé a není divu. V posledních týdnech jde už o druhou podobnou událost. Lidé mají ještě v živé paměti, jak pořadatelé Českého slavíka bez ohledu na vůli hlasujících vyhodili kontroverzního rappera Řezníka, protože se jim nehodil do jejich marketingového modelu.

Bohunka Kulichová
Bohunka Kulichová
anketa Miss Internet 2001

Podobných případů ale najdeme mnohem víc. Pamětníkům se možná vybaví jeden z prvních ročníků české Miss Internet z roku 2001. Do vedení se tehdy dostala Bohunka Kulichová, dívka s tajemným úsměvem. Pořadatelé se tehdy pokoušeli zpochybnit identitu soutěžící a prohlásit snímek za fotomontáž - tomu však Bohunka zabránila, když osobně potvrdila svoji účast v soutěži.

Simona Valentová
Simona Valentová
anketa Miss Internet 2012

Větší skandál loni způsobila Miss Léto 2012 volena na stránkách Blesku. Do vedení se dostala Simona Valentová, jejíž profil a fotografie vyzařovaly pozitivním přístupem a upřímností, které nejednoho uživatele oslovily více než magazínové míry. Blesk se nejdříve pokusil zpochybnit identitu soutěžící a Simonu vyhodit se zdůvodněním: „recese“. To se nepodařilo, a tak nakonec bylo sáhnuto ke skriptu, který dívce na průběžném druhém místě pravidelně každou hodinu připisoval 80/90/... hlasů.

miss leto 2012 graf

To rovněž vyvolalo velkou nevoli, náladu výstižně shrnula facebooková výzva:

„Díky internetům, které si však nenechají diktovat, jak se mají chovat, se dostala na první místo Simona Valentová. Možná není krásná, možná ani cílevědomá, je však symbolem nepředvídatelnosti a svobody internetu a kladivem na hloupé soutěže, kde se vítěztví dá koupit.“

Jenna Talack
Jenna Talack
anketa Miss Canada

Situace, kdy se favoritky soutěže neslučují s představami pořadatelů, ale nejsou českou specialitou. Rovněž v loňském roce došlo k podobnému faux pas v Kanadě. Kandidátka, která měla podle tamějšího tisku velké šance na vítězství, byla diskvalifikována, protože se narodila jako muž. Že byla v době soutěže oficiálně ženou, ale pořadatel nepovažoval za argument a třiadvacetiletá Jenna Talack musela skončit. Pořadatel měl zřejmě s vítězkou plány, při jejichž realizaci by minulost soutěžící působila rušivě.

Všechny jmenované případy ale mají jedno společné: Soutěž, která probíhala legálně a v souladu s pravidly nastavenými pořadatelem, byla v průběhu samotným pořadatelem zmanipulována, aby si její výsledek upravil k obrazu svému. Často stačí použít slůvko „recese“ jako omluva pro porušení jasně daných pravidel ze strany pořadatele. Kde vlastně leží ona hranice, do níž je přípustné ovlivňovat výsledky obecně jakéhokoli hlasování s jasně danými pravidly? Jsou splněná očekávání důležitější než skutečná vůle hlasujících? [paranoia na závěr]Až jednou budeme volit poslance či prezidenta elektronicky, …?[/paranoia na závěr] ;-)

Diskuse ke článku Komentář: Internetové miss, aneb pořadatelé opět manipulují

Sobota, 21 Prosinec 2013 - 20:45 | John Doe | "ale nejsou jen českou specialitou"...
Pátek, 20 Prosinec 2013 - 05:41 | l0l | poucujes tu o spisovne cestine a ani nedokazes...
Čtvrtek, 19 Prosinec 2013 - 13:05 | Miroslav Jasso | Tak jsem si vzpomnel na jednu anketu na radiu...
Čtvrtek, 19 Prosinec 2013 - 10:31 | Konec Ma | Já bych ani nevěděl jaké i/y se tam správně píše
Čtvrtek, 19 Prosinec 2013 - 09:40 | Living Legend | Omlouvam se vsem koho moje hrubky oslepuji, ale...
Čtvrtek, 19 Prosinec 2013 - 09:20 | rman | Tak zas generovani penez neni uplne spatnej napad...
Čtvrtek, 19 Prosinec 2013 - 09:18 | rman | "chyby obvykle opravují labilní lidi, kteří...
Čtvrtek, 19 Prosinec 2013 - 09:16 | rman | Na dojeni :-)
Čtvrtek, 19 Prosinec 2013 - 09:14 | rman | Jestlize nekdo voli komunisty nebo extremisty z...
Čtvrtek, 19 Prosinec 2013 - 07:23 | Milenius | Jenže u voleb ty podmínky opravdu měnit nejdou,...

Zobrazit diskusi