Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Investoři Nokie jsou nervózní, má Stephen Elop poslední šanci?

Dosud používám Nokii N900, kterou hodnotím jako nejlepší telefon od Nokie a jako jeden z nejlepších telefonů své doby, které trh nabízel.
Naprosto nechápu proč Nokia celý ten koncept Maema (MeeGo) a všezastřešující Qt zavrhla. Vždyť do vývoje museli nasypat neskutečně obrovské peníze....a pak to všechno jen tak prostě zahodí.....to mě připadá opravdu nepochopitelné.
Kdyby Nokia opět uvedla na trh telefon, který by rozvíjel filosofii N900, ale přinesl by moderní prvky (kapacitní display, procesor 28nm, 2GB RAM, rychlou grafiku, atd.), tak ve mě má okamžitě jednoho zákazníka. :o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem začal místo N900 používat Samsung Galaxy S3 mini (aspoň nouzově, než se objeví Samsung Galaxy Note 3) a musím říct, že jsem si sice polepšil v rychlosti a nabídce aplikací integrovaných se současnými službami, ale jinak je to bída, bída a bída.

Souhlasím s tím, že N900 je to nejlepší co kdy Nokia vyprodukovala a jejím zazděním se odsoudila k neúspěchu jaký prožívá nyní.

Ostatně četl jsem kdysi historii vývoje N900 a Mameo5 a následně MeeGO a je to čistá ukázka toho, jak funguje nepružný moloch, který potřebuje řádně nakopat.

Zatímco N900 vyvíjel malý tým prakticky ve volném čase a bez zasahování managementu, během relativně krátké doby, tak na MeeGO byla nasazena kompletní mašinérie s několika vrstvami manažerů, kdy pro každou kravinku bylo vyžadováno neuvěřitelné schvalovací kolečko - vývoj se táhl, několikrát ze začínalo znovu a ačkoliv výsledná N9 s MeeGO není špatný stroj, tak tu mohla být už dávno, něž Nokii kompletně ujel vlak a upsala se ďáblu z Redmontu.

BTW. strašně mi chybí HW Full QWERTY klávesnice - to on-screen ťapkání i s geniálním SWYPEm je na houby a opruz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pak by mozna stalo za to manazery zavrit nekam do kumbalu a ostatni nechat v klidu pracovat.
HW QWERTY klavesnice chybi spouste lidi, me napriklad take. Ale jedine ceho se asi v soucasnosti dockame bude 1 nebo 2 modely od Blackberry.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten článek o vývoji N9 a MeeGo jsem četl taky, ke moc zajímavý. Ale jak já jsem pochopil, hlavním problémem bylo to, že se Nokia spolčila s Intelem a každý se snažil do výsledného MeeGo zakomponovat svůj systém (Maemo od Nokie a Moblin od Intelu). A ta spolupráce prostě nefungovala. Navíc Intel pořád sliboval Atom pro mobily, jenže nic nevyrobil. Kromě toho nebyl schopný vyprodukovat funkční ovladače pro PowerVR grafiku (ani pro Windows, natoř pro Linux), kterou v licenci ve svých úsporných chipsetech používá.

Když Nokia prokoukla, že Intel nic nemá a další minimálně dva roky nic mít nebude, bylo už relativně pozdě. Začali shánět nějaký chipset s ARM a plnou podporou Linuxu. Jenže s tím byl problém. To je pro mě nepochopitelný, že takhle silná firma není schopná zajistit si dodavatele HW. Ale asi to souvisí i s rozhodnutím, že MeeGo mělo být pouze pro top model, kterých se nebude moc prodávat, takže Nokia měla zájem o relativně malou sérii chipů.

Do ostatních telefonů měl jít pořád dál Symbian, protože za ním stálo spoustu manažerů a lidí z jeho vývoje. To byla po strategickym partnerství s Intelem další velká chyba top managementu Nokie. Měli prostě dát na stejný HW Symbian i MeeGo a lidi si koupí, co jim bude vyhovovat. Trh ukáže, kterým směrem jít...

Mimochodem není pravda to, co se v článku píše, že Nokia naskočila pozdě do smartfouního vlaku. Naopak ještě snad předloni to byl největší prodejce nejen telefonů ale i smartphonů. Symbian byl dlouho nejrozšířenější mobilní OS. S čím zaspali, byl přechod na dotykový displeje. Potom začali pro ně upravovat Symbian, což byla cesta do pekla. Aplikace na to nebyly připravený a spousta se jich bez tlačítek nedala ovládat. Podobný zvěrstvo měl MS u různých verzí Windows Mobile a CE. Kam to nevyhnutelně obě platformy přivedlo je už dneska zcela jasný.

Prostě Nokia měla nasadit hromadně Maemo a následně přejít na MeeGo a Symbian už jenom nechat dožít...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1.Dle anglické Wiki(N9) se Nokie N9 prodalo za daný čas 2x víc než Lumie 800/900 a potichu a ne po marketingové masáži.

2. CEO,CIO(100-200k měsíčně).. u nás ve firmě mají buď BB Bold nebo N900, bez vyjímky. WP7/8 mají pologramotné agenturní telefonistky s platem(15kměsíčně:)

3. N900 Maemo a N9 meeGo je NEJRYCHLEJŠÍ OS Nokie. Kolega má N500 Belle(stará Nokia C5 2MP/6603i to samé) scroluje, seká se, zamrzá a pod. Moje N9 vyjímečně v modu navigace nebo při logu na FB.

4. Nokia Mapy a Drive na WP7.5 vypadají stále o něco hůře než na S60rd3/Meego1.4. Na WP7 to byla hruza..horrifying :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nokia N9 nejen, že neměla žádný marketing, ale naopak byla ještě před prodejem marketingově popravena různými oficiálními vyhlášeními typu, že se jedná o posledního zástupce OS Maemo/MeeGo, že Nokia ruší vývoj tohoto systému a vývoj nových aplikací, že tento typ OS nemá budoucnost, apod.. Tohle určitě řadu potenciálních zájemců také odradilo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1. pro jiz zoufale zakazniky nokie, to bylo jedine svetlo na konci tunelu, ze se dockaj smartphonu od jedine znacky, kterou jsou ochotni koupit (zvyk je zelezna kosile ...)

2. velka skupina důležitých manazeru je silne mimo deni soucasneho HW/SW. V době existence smartphonu se holedbali novym BlackBerry ... to je silna ukázka toho, ze jejich gramotnost moc vysoko nesaha, ale za paskem chteji něco luxusního - v dane kategorii uznavane za luxusni. Paradoxne ony sekretářky a telefonistky, často mlade holky, zamrkají na svého nadšeného IT odborníka ci partnera ... a je jim opravdu vybiran telefon nekym, kdo se zabejva tim jestli to funguje nebo ne a jestli se to pro dane slecny bude hodit...

3. Mozna nejrychlejsi od Nokie, ale z doby kdy všichni majitele tehdejších nokii dostavali do drzky pomoci OVI nesmyslu a s ergonomii, která netusila jestli se chce zalíbit starym zakaznikum co zvladli jednourovnove menu s obrazkama, manazerum nebo zakaznikum s choutkama na smartphone. Pro bezne smrtelníky poněkud vrazedne.

WP mi na lumiich stále prijde rychlejsi / responsivnejsi ...

4. Nokia Mapy v CR jsou divne na WP. Nokia Drive na WP7 jsem nezazil, ale na WP7.5 jsou naprosto uzasne pouzitelne ... fakt sem jim neveril, ale pote co me protahli po evrope a zafungovali perfektne při hledani parkoviste třebas ve svycarskem Lucernu, musim konstatovat ze fakt "hodne dobry". Chybi snad jen nokii umyslne odpirana funkce "najit trasu prochazejicic skrze město XY"

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na temu Meegoo
http://taskumuro.com/artikkelit/the-story-of-nokia-meego

Mozno zaujime aj na temu Palmu
http://www.osnews.com/story/26838/Palm_I_m_ready_to_wallow_now

Kazdy kto ma rad n900 by mal byt v ocakavani svetla na konci tunelu. Osobne ocakavam vylepsenu aktualizovanu N950, alebo nieco na ten sposob.

sailfishos.org
jolla.com
jollatides.com
reddit.com/r/jolla

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chcete aby vase firma prosperovala ? vyhodte managery ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zruseni Maema si pravdepodobne vyzadal Microsoft za to, ze bude "podporovat" Nokii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když před léty jsem si správu že Nokia jde do Windows tak jsem se chytil za hlavu a řekl jsem si " a jsou v hajzlu ". Nemusím mít žádné extra ekonomické vzdělání abych nevěděl že firma velikosti Nokia musí mít diverzifikovanou nabídku. Klidně mohla dělat telefony s Windows, Androidem a třeba i s MeeGo a podle poptávky řídit výrobu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když před léty jsem si přečetl správu že Nokia jde do Windows. ZATRACENÁ NEMOŽNOST EDITOVAT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Beztak tam máš ještě jednu hrubku (2x opsanou) :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ikdyž on i ten slovosled je slušná pecka ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nepíše se i když...?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě velké písmenko na začátku a mohla to být věta jednoduchá :D

Podle pravidel asi ano. Občas si dokonce zahřeším a napíšu velké M před otazníkem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč je pro některé lidi tak těžké přečíst si to po sobě před odesláním? Chcete po druhých, aby to po vás četli, ale pro vás je to zatěžko?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nokie sa sa už takmer nekupujú.
Nokie C2 alebo 113 občas s paušálom zoberú dôchodcovia a raz za čas nejaký optimista vezme Lumiu 820. Inak len na ne v skladoch. padá prach.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych zachoval klid a počkal, až nám BTJ vysvětlí, proč je ten článek celý špatně. Produkt geniálního Microsoftu přece nemůžou být na vině. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu, proc by mela byt chyba WM, ze nokia neumi prodavat telefony nebo spis (stejne jako vetsina jinych vyrobcu) nedokaze pochopit, ze se nemuze porad srovnavat s nejprodavanejsim iphonem.
To si jako reknou: nokia 520, prodalo se jich min nez iphonu, takze propadak, zahodit ....... nokia 620, prodalo se jich min nez iphonu, takze propadak, zahodit ....... nokia 920, prodalo se jich min nez iphonu, takze propadak, zahodit ........
Nokia nedokaze zaujmout .... bud ma zaujmout cenou, agresivni reklamou nebo technickym pokrokem (ktery se donedavna primo vybizel tou HW klavesnici) .....
A WM jsi nikdy v rukou nedrzel, takze laskave ten system nesud .... ja drzel iphone, WM i android a musim rict, ze vyspelost a pouzitelnost WM je o dva parniky dal nez android. S iphonem, co se tyce stability a sviznosti systemu, jsou na tom asi stejne.
Mimochodem, s odkazem na clanek, od kdy neni 920ka top smartphonem?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta vyspělost, to je nutnost stahovat si jakousi sračku od bůhvíkoho/bůhví na co a dělat rádoby „cloud virtualizaci“ když chci stáhnout z telefonu tři fotky? To jste troll nebo vás jen v mládí pustili na hlavu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oboje se obavam ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A presne proto se prodava vice iPhone, nez cokoliv jiného ... protože lide jsou ignoranti k tomu co je co doopravdy. Dulezity je Cool faktor a vseobecne uznani společenského statutu.

Aneb chci tim rict, ze na stazeni fotek fakt není zapotřebí zadna virtualizace cloudu. Ze se z nejakeho duvodu vyrobci opet odklani od Mass Storage pristupu je trosku divne sice ... ale software v PC fakt nikoho za tech 15 let co nam ho cpou nezabil. O vyspelosti samotného OS pro telefon to vsak nic nerika ...

A puvodce softwarových zrud typu "all in one center" hledejme v one modle ... v Apple iTunes ... když je tento uzavreny ekosystem adorovan trhem, okopirovavan manazery konkurence a původcem pohádkového jmeni - proc za nej dostavaj ostatní po tlame?

A ještě k tomu cloudu - propojeni s cloudem a okamzity pristupem na muj Skydrive (androidar si doplni picasu) je naprosto fantasticka věc! Nejsem totiž prase abych se pokousel delat pekne fotky z mobilu a spal je do pocitace, na to mam digitalni zrcadlovku ... takze když si ulozim novou varku zpracovanych fotek na cloud, jsem nadsen, ze je mohu okamzite ukazat kamaradum ze svého telefonu, na dva doteky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta srágora, Zune nebo jak se to jmenuje, se tváří jako cloud, proto jsem napsal *rádoby*. Je to čistě lokální věc a se skutečným cloudem to nic společného nemá.

„ale software v PC fakt nikoho za tech 15 let co nam ho cpou nezabil“

Chcete mě fakt rozčílit? Chci si stáhnout pár snímků měsíčně a budu kvůli tomu na disku sušit několikasetmegové omalovánky co startují dvě minuty? S tímhle běžte jinam, tady nejsme na Hovninkách ani LžiDnes aby vám spodina tleskala každé srágoře protože nějaká dutá hlava řekla, že to über.

Nicméně jak jsem napsal. Když to někdo chce, nechť si to pořídí a hraje si na cloud. Já chci jednoduché věci, mass storage. Ale to je přesně ono, vokna jsou moc nóbl aby se dokázala přepnout do slave módu a nechala se řídit jiným zařízením. Takže ano, UKAZUJE TO ZE 100% NA VYSPĚLOST SYSTÉMU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mam zune instalovany - netvari se jakou cloud, netusim odkud to mate ... tvari se jako další blbej "media manažer" ... prekvapive se ani nesnazi vynucovat Live ID/MS Account ... nenabizi mi ze by mi nejakou hudbu ci fotky automaticky nekam hrnul ... a v celem programu sem nezahledl slovo skydrive (prave kontrolne proklikano).

Rychlost startu ... bez pripojeneho zarizeni první start 11 vteřin, další starty 5 vteřin. Po připojeni zařízení 4 vteřiny inicializace po usb a pak 6 vteřin startu Zune.

Velikost instalace je opravdu zarážejících 280MB ... naprosto chápu výtku. Obdobně protivný je Samsung KIES. Ačkoliv na domací 120Mbps lince jsem to při instalaci nejak nevnimal .... vysvetleni velikosti instalace se vymlouva na ruzne doplňky, kodeky pro převod kdečeho na kdeco - zrejme Big Deal pro Emerickeho Frantu uživatele ....

Mass Storage bych bral všema deseti ... ale fakt me zune nikdy v realu neomezoval. Telefon sem proste prestal používat jako prenosnou flashku. Fotky a videa jedno za mesic usmolim v zune a jinak se je nesnazim v telefonu produkovat ... nikdy to pro me z mobilu nebylo pohodlne a prinosne a to co potrebuju nafotit obvykle protrebuju i na displeji telefonu zobrazit - ne v pocitaci.

Ad prepinani usb slave / host ... netusim proc by telefony s WP měli bezet v Host rezimu a prepinat se do slave rezimu. Realne jsem usb host ani otg u WP telefonu nevidel a pokud vim o těchto režimech se nikde nemluvilo. Pak je to jen o tom, zdali se v systemu prihlasi jako slozene usb zarizeni s Mass Storage funkci ... coz nedela (existuje jakejsi hack, který pristup skrze WP Device k Mass Storage vyžádá) a bohužel to prestavaji delat i nejnovejsi androidy ... neb amerikou zmítá představa jakéhosi nového "media share" protokolu (MTP)..

Muj paranoidní názor je, že si výrobci nepřejí aby zákazník měl přístup na disk telefonu... neb to je brana do vnitrnosti telefonu ...

Suma sumarum .... potřeba zune - který je neprehledny - mi taky vadi .... ale to co sem chtěl rict bylo, ze mi vadi jen myslenkove .... prakticky sem s nim vlastne nikdy nemel problém a narozdil od zrudneho Nokie PC Suite a Samsung Kies a Moto Tools mi vlastne nijak neotravuje život ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

@Behemot: Nechci vám dvěma skákat do vaší diskuse, ale Zune je záležitostí WP7.X a nikoliv WP8. U WP8 už nic takového netřeba, je tam podpora MTP - někdy také označováno jako "mass storage (MTP)".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím nemůžu sloužit, dostala se mi do ruky jen starší verze a *úplně* mi to stačilo, děkuji pěkně…

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to není problém nokie, ale samotného WP. De facto každý mobil s WP je po softwarové stránce pro uživatele absolutně stejný jako jiný WP mobil, takže jaký má smysl kupovat nokii s WP, když to samé v jiném designu má Samsung nebo HTC? Čím jako má nokia nebo kterýkoli jiný výrobce zaujmout? Pár exklusivními aplikacemi v systému s největšími omezeními, kde si neuprdneš bez dovolení?

A upřímně, není dál než android. pouze se jim podařilo udělat jednoduché blbuvzdorné UI. ve všem ostatním WP dohání rozjetý vlak, který stejně nikdy nechytí...

K poslední větě, čistě můj názor, od té doby co do ní cpou WP....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"jednoduché blbuvzdorné UI" - to zní spíše jako pochvala :)

Nokia má nyní 80% WP trhu, pokud by WP opustila myslím, že by to byl její konec. Na Androidu se už nebohatne, tam už jsou karty rozdány (o jeho kvalitě raději mluvit nebudu).

Uvidíme, jak si povede Lumia 520/1 jako entry level. Pokud ne, bude to pro MS a Nokii dost špatné. Ale po popravdě, který masochista by dal přednost v této cenové relaci nějakému číňanovi s Adroidem před Nokií s "jednoduchým a blbuvzdorným UI" :) ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1. Který masochysta chce tahat v kapse panel 165g(Lumia 520/820/N808) místo 96-113g(Asha 311/N500/ HTC Wildfire S, iPhone5/HTC WP8X).

A který masochista se vzdá LogMeIn, TeamViewer, PassKing,, Ultra VNC, VeriSign kalkulačky do IS Kapsch/HP/...) a dalších produktivních aplikací

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že ve snaze odpovědět za každou cenu se ti tam pletou jablka s hruškami. Smart nesmart, váha neváha, OS neOS, šup a máš odpověď :)
Sice nevím proč by ses měl s Lumia 520 vzdávat produktivních aplikací, nicméně krásným příkladem čirého zoufalství ve tvém příspěvku je uvedení právě Wildfire - jo, to byl opravdu rychlík :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky to je, spolu s relativně stabilním během, jediná pochvala kterou si ten systém zaslouží. Ve všem ostatním je to bída s nouzí, pokud tedy mám být slušný.
Ten systém má omezení jako prase....
-jediná možnost jak do toho krámu nacpat mp3/video/obrázky je přes zune u WP7.x/cosi trochu jiného u WP8. žádný mass storage, nic takového.
-jediné co to vůbec dovolí do toho krámu nahrát, je vlastně jen MP3. žádný další formát, ogg/flac..... NIC.
-jediné čemu jde měnit vyzváněčka na jinou než některou ze základních jsou hovory. U všeho ostatního si člověk musí vystačit se základem. Tohle šlo měnit i na mém předchozím Siemensu S75... heh, ze kterého to je roku, 2005?
-jediné co to bere za vyzváněčku na hovory je MP3, max 40 sekund, max 1MB, žánr ringtone. No to poslední by nevadilo, ten zbytek, to je výsměch.
-přeposílání sms? to bych asi chtěl moc, že? vlastně jakákoli náročnější práce s sms chybí. jo mazat vlákno, to by šlo, poslat, taky. Ale co třeba uložit koncept a vrátit se někdy za pár dní? Tohle zase uměl zmíněný siemens, a to samozřejmě jen přebíral schopnosti od předchozích modelů.
-změna velikosti písma byla kdysi dávno taky normální. no asi se u moderních systémů na zrakově hůře vybavené jedince nemyslí.

A to se vsadím že bych našel další na hlavu padlé blbosti, kdybych využíval kalendář, foťák a podobně...

No ale k dalším odstavcům -ne, já nepsal aby WP opustili. Já říkám že orientovat se pouze na WP je sebevražda - však se taky stačí podívat jak na tom nokia je. Co na tom že má 80% WP, když jde stejně do sraček? A upřímně, aby taky neměla 80% WP, ostatní výrobci jak je vidět nejsou tak blbí aby se drželi jen toho systému...

Levnému čínskému androidu dá přednost každý normální člověk, kterého by sralo co za vlastnosti (to už ani nejsou chyby, poslat něco z toho do bugreportu by ignorovali) WP má. Ano, je to systém jednoduchý jak pro blba, ale pokud od mobilu chce člověk víc, aspoň co se nastavení a personalizace týče, tak WP prostě není volba....

Upřímně, znám lidi co nad WP mobilem přemýšleli. Jenže (osobně) neznám nikoho tak blbého jak já, aby si ho i koupil.

P.S. pro majitele WP: Jakýkoli majitel ať se necítí uražen, to je prostě můj názor na tento systém po více než půl roku utrpení....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WP8 disponuje mass storage (někdo by maximálně mohl říct, že omezeným), ringtone nelze měnit pouze u SMS (ale klidně bych se vsadil, kdyby se jeden snažil, tak by to šlo), Flac si můžeš přehrávat pomocí Flac playeru atd, atd atd.
Pro mě za mě, ať si každý kupuje co je mu libo. Má-li náladu na neustále čekání na odezvu systému, tak klidně i toho levného čínského Androida. Jediné co mě irituje je, že tu WP8 kritizují lidé, kteří ho ani nemají a jejich zkušenosti s tímto OS se opírají pouze z doslechu od dalších takovýchto trolíků :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přečti si znova P.S.ko, potom teprv něco piš o tolících, megatrolle....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Do telefonu lze narvat jakykoliv soubor! Klasicky se při nahravani souboru dostanete k dotazu "Tento soubor si neprehrajete, chcete ho prevest nebo nakopírovat jak je".
Flacy v telefonu mam a prehravam...

Primo "Mass storage" to uplne není, ale stejny pristup driver WP Device obsahuje ... z exploreru rozkliknout a nahrat soubory. Trosku zadrhel je, ze driver se snazi tuto schopnost trosku schovávat a dava předost rizeni prez Zune ...

Omezeni vyzváněcích tonu - důvodem je rychlost a spolehlivost - uznavam, ze to zni divne ale logika se v tom najit da ac je to trosku otravne ... aplikace v telefonu však nedostatek vyresi snadno, mp3 převede na ringtone mp3 a je to za pet vterin hotove....

tony k oznamenim .... ani sem si za rok nevsiml, ze nejdou tak snadno zmenit ?! :-D asi sem nikdy nebyl fanda prdicich a pokřikujících tonu ...

preposilani SMS v telefonu vidim "predat dal"

velikost pisma - citelnost pisma na WP je velice dobra a věnovalo se tomu znacne usili, nicmene mají lehce prednost typograficka pravidla UI Metro ... nasel sem asi dve mista, kde by text mohl byt hure citelny ... ale to bude tim ze mam Lumii 900. Hure vidici clovek si ani s konkurenci neškrtne a skonci s aligátorem (a bude moct delat blbe vtipy v opilosti) ...
Nicmene velikost bezneho pisma je stále vetsi nez u onoho proklamovaného Siemensu (který sem s velkou chuti zahodil a nahradil genialni americkou Motorolou)

Kalendar a fotak a podobne jsou docela ok. Originalni fotak aplikace by mohla mit prepinani na makro vice po ruce ... alternativni fotak aplikace to resi a to vcetne rapid shooting ...

Levnému cinskemu androidu da prednost sebevrah, protože to co cinani dokážou na androidu zprasit je do nebe volajici. Každý model se chova totalne jinak u poloviny něco nefunguje, chybi nejake menu, chybi nejaka kriticka vlastnost ... hruza a des. Obvykle je to pak vykonove poddimenzovane, ma to priserne displeje s plastovou resistivni vrstvou a polovina aplikaci vam nakasle, protože zrovinka "nejak" nejede na vasem telefonu. Sorry ... levne androidy jsou horsi nez byl OS Bada na Samsung Wave.

Znam par lidi co nad WP premysleli a nesli do toho, znam par opravdu stastnych majitelu a majitelek ... a taky znam par lidi co si koupili skvely Galaxy S2 a v soucasnosti od nich posloucham obvykle něco jako "sakra ono to prestalo delat tohle, ... nee ta blba aktualizace mi to zničila ... kde je to tlacitko? ... proc to sezere baterku za hodinu a pul?!? ... aaa, prestalo mi fungovat Mass Storage ..." - vse bylo obvykle spojeno s nejakou skvělou novou google aktualizaci ....

Holt každý systém ma něco ... kdo se chce citit jako Power User, mit svůj pocitac v kapse a vse si postelovat, vezme a odemkne si nejakou nadupanou androidi bestii ... kdo chce rychly, pohodlny a stylovy telefon udela třeba s WP vetsi stesti ... a pokud chce byt super cool mezi plebejci, vezme iPhone

Btw: s jakym telefonem jste ten pulrok prozil? Nokie? HTC?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nokia 610, za levno k tarifu jinak bych to na 100% nevzal...

jo tak to by mě zajímalo jak to tam dostanu, protože teda nebudu překopávat registry abych byl schopný do mobilu něco nacpat... jinak se mi nijak kromě kecu "nainstaluj si zune vole" v systému nehlásí... teda teď se neozve nijak, když tam "jen tak z hecu" to zune je...
kec typu tento soubor nepřehrajete jsem nikdy neviděl, že by si to vymysleli s WP8?
ad vyzváněcí tóny, ať už v tom máš jakoukoli logiku, podle mě je logika jediná, BUZERACE.

sms a předat dál, nevím co máš za verzi WP ale tenhle šmejd to vůbec neumí. nebo mi chceš říct že bych to jako neviděl a jen tak pro prdel to psal jo?

k velikosti písma, je mi úplně u prdele kdo tomu věnoval jaké úsilí. Já nepsal o tom že by ta velikost byla běžně špatná, mě vcelku vyhovuje. Já psal, že nevím kterej kretén vymyslel že NEJDE ZMĚNIT. což u toho siemensu šlo, jen tak mimochodem.

kalendář jsem psal že nepoužívám, takže pro ten jsem žádný zápor nezmínil, foťák jednou za uherský rok - taky nemá smysl cokoli psát, kromě kvality co z toho leze, ale to bych si nepomohl nikde.

jo, jasné, levný čínský android je nahovno protože oni cokoli zprasí, no to je hukot, takže nokia nic nezprasí když na 900 jde přeposlat zprávu (sms!)a na 610 nikoli? A teď jsem si vzpoměl, WP má bezproblému ze základu číst QR/EAN kody, opět, 610 neví bez doinstalované aplikace co to je...

No a já neznám nikoho kdo by WP měl, kromě mě, a nějak mi přijde že to co tady vy popisujete je kategorie lidi "nevim co dělám tak nadávám na ten mobil co na tom že to je moje vina" protože světe div se, pokud nepočítám šéfovu rodinku (iSheep) tak každej koho znám jede na androidu. Galaxy S2 nebo S3? ani prd, +-cenová kategorie té nokie 610... A nějak si nevybavuju že bych některý z těch nářků někdy slyšel....

k poslednímu odstavci, co napsat? snad jen že kupovat androidi bestii, drahe modely WP nebo jabkofoun (což je ve všech třech případech zbytečné), to dělaj ti co maj na rozhazování....

takže co k tomu říct? Fakt skvělý to systém to WP, každý mobil unikát, na jednom nějaká funkce je na jiném ne, co mi to připomíná? joooo to povídání o levných čínských androidech ;-))) ahá, já mluvil o nokii... hmm... už i fini dělaj sračky...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pominu-li tvůj slovník inteligenta tak musím říct, že začínám obdivovat tvou drzost tady poučovat ostatní lidi ohledně WP, se kterým asi velký kamarád nebudeš :)
Samozřejmě, že tvoje N610 s WP7.X přeposílat SMS umí - pouze ty nevíš jak (Tap and hold).
Takže ještě jednou - přestaň rozdávat svoje "zkušenosti" pod články o WP a věnuj se třeba článkům o Androidu, který znáš jistě mnohem lépe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

za slovník se er.nestovi omlouvám :) tobě však ne, za trolíka bez řádného vysvětlení o kus výše :-P
sms - ok, moje chyba, uznávám. Zbytek toho co jsem původně psal ale z mého pohledu stále platí - teď jsem jen tak pro srandu ten tydlifon připojil na pc kde zune vůbec není, jediné co ho zaregistrovalo je dialog bezpečně odebrat ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Věř, že o omluvy ani nestojím :)
A samozřejmě, že to u Win7.X nejde, protože podpora MTP je až ve WP8. Pro tvůj mobil s WP7 je Zune nutností. Neříkám, že WP8 je dokonalý OS, ale který vlastně je?
Zune pro WP7 také není žádné velké terno, nicméně pro obyčejné usery je to naprosto pohodová plug-and-sync aplikace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, er.nest psal že s L. 900 nahrává i přehrává flacy... to byl WP7.x mobil ne? Jinak - takže zune hadra, no to jsem to vyhrál ;-))

A dokonalý OS ;-) jooo dokonalost, to je ta věc ze snu :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No na to se musíš zeptat ernesta jak to dělá, že umí Flacy nahrát u WP7 do izolovaného úložiště (nebo sám hledat na netu). Evidentně tomu rozumí lépe, jak my všichni dohromady :)
Jinak Flac player přehrává u WP7 ze Skydrive bez problémů.

PS: WP7 už neřeš, nyní je tady WP8, které je o něčem jiném. Pokud si odpustíš ty své sarkastické poznámky, není problém diskutovat dále.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

á sakra, oni mi chtěj zakázat sarkasmus... se nějak lidi množíte (nejsi první ;-) )

No ale WP8, nemám jak srovnat s L. 610, na ten tydlifon to nenacpu a v okolí maj všichni robota....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh, dělej jak myslíš, nic ti nezakazuji, je to jen věc slušnosti a podmínka kooperace :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano prosim ... flacky opravdu hraju ... na storu je dohledatelna i puvodni Flac player aplikace. A dostavam je do mobilu skrze driver Windows Phone Device ... který vytvari krom jiného i "prenosne zarizeni" dost pravdepodobne asi po MTP (to nemam overene ale na Mass Storage ve slozenem zarizeni to asi není ... včera sem to trosku zkoumal).

Nicmene predpokladam, ze puvodni myslenka byla ... ve Windows 7 to nejde protože teprve za pritomnosti zune lze aktivovat onen (MTP) pristup a samotna Windows 7 automatickou podporu pro tato zarizeni nemaji .... pripadne .... nemaji spravny driver pro WP MTP zarizeni. A zda se ze W8 tohle jiz zvladaji obecne s cimkoliv ...

Trosku se nabízí ze teprve s instalaci Zune se do systemu nainstaluje prislusny driver ...

Dokonalost OS ... ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já jsem tady právě taky koukal, hlásí se to pod nějakým základním mrkvosoftím driverem, se zune se cosi instalovalo... no, uvidím potom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vužiji situace a zeptám se. Není WPDM funkční pouze pro unlock zařízení?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady sem se uz zapletl ve zkratce ... nicmene muj telefon nemá zadnou formu unlocku ani chevron.

Ono odblokovani pristupu k "prenosnemu zarizeni" je vesmes jen zakazani driveru aby skryl pritomnost zarizeni v Shellu (Shell Windows je samozrejme Explorer). A ano, je to zasah do registru a změna parametru driveru. Paradoxne tam ale ona schopnost je celou dobu pritomna ... proste nam to jen neukazuje ikonku

Existuje mnoho lidi, kteří se dusuji ze nic nemenili a ikonku mají taktéž ... dost mozna, se funkce muze lisit u ruznych vyrobcu ale i dle regionu (v danem regionu ne zcela otestovane funkce se radeji schovají) .... ale to je takova spekulace ...

V systemu pak existuje zarizeni Windows Phone USB (device) a odkazuje na winusb.sys... a druhé "prenosne zarizeni" (v mem pripade nazvane Nokia Lumia 900) a v tom uz je mnoho zajímavého, neb ho ridi primo ZuneDriver s WinUsb a potom hromada dalších knihoven pro transport souboru, sitovou komunikaci, aktualizace .... proste to je to ono fakticke slozene zarizeni a driver, který zajistuje všechny potrebne funkce ... od uploadu firmwaru po nahravani mp3 souboru

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Popisu vlasntni zkušenost ... mam Lumii 900 a chtěl sem ji kvůli hardwaru (stala spokojenost po roce a něco). Kupoval sem bohužel tyden po oznameni ze nepujde upgradovat na WP8. Nyní jsem posilhaval po HTC 8S... protože za tu cenu to vypadalo opravdu uzasne - jaksi zabavne a vybízelo to k jiste rozmarilosti. Odolal sem obrnen myslenkou ze racionalni bude koupit si něco lepe vybaveného ... prestoze, za tu cenu bych slabou vybavu HTC snadno odpustil.
Po WP8 pošilhávám dále ... avšak opravdu se mi zalíbilo polykarbonatove unibody, opravdu se mi libi amoled a chci i nejake to uloziste ... a LTE a NFC mi taky není uplne lhostejne (nekde mezi prefesnim zajmem a hravosti).
Tedy je videt ... ze není uplne jedno zdali vyberu levnou Lumii 520, HTC 8X ci Lumii 920. Vim, ze všechny se budou chovat ... narozdil od mnohých "sragor" s androidem ... velice podobne, rychle, responsivní, atd.... presto si chci vybrat to konkretni provedeni.

Ad dal nez android. Řekl bych, ze technologických myslenek je v WP znacne vice nez v andoidu. Pro oboji sem programoval a android je uvnitř trosku ubohy. U WP clovek musí ocenit ten trosek elegance, se kterou je systém navrzen tak, aby se vyvojar mohl věnovat tomu opravdu podstatnému ... jak dodat uzivateli co nejelepsi "zkušenost" s uzivanim aplikace. Ja vim, ze to zni strasne nadnesene ... ale ono to ma opravdovy technologicky zaklad... a hned v zavesu je programator nucen se zabývat myslenkou, ze mobil nemá neomezenou baterii. Pekne UI je uz jen pak jen část toho zajímavého.

Ad chytani vlaku ... o tom bohužel nerozhoduje takova ci makova kvalita HW, ci genialita SW... rozhoduje cena v pomeru k jistému cool/wow faktoru. Drtiva vetsina uzivatelu Androidu rozhodne netusi, zdali jejich telefon ma linuxove geny ... nikdy to nezjisti ... nikdy to neoceni. Presto ta platforma dostala jistej cool faktor ... bez jmenovani konkretnich kvalit.

Když porovnáme iPhone, Galaxy Sx, Lumii 9xx ... budou podobne, podobne schopne, chvilku si bude iPhone hodne podobny s Lumii, hardwarove zase tvary Galaxy pripomenou drahy iPhone a jistou otevrenost eko-systemu bude mit WP podobne s Androidem proti pedantnímu iOSu a appstoru .... presto poradi prodejnosti bude iPhone s masivnim americkym trhem, Galaxy v Asii a evrope a pak v zavesu Lumia velice rovnomerne po celem svete s nejnizsim prodejem.
Proste prekladat si to tak, ze iPhone je tudíž nejlepší telefon ... je při nejmensim nesmysl. Nejelepe se prodava. tecka

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

k prvnímu odstavci, můj uživatelský názor na ten systém je v odpovědi na webwalkera o kousek výše.

k druhému, to jsou ale věci které vidíte tak nějak pod povrchem Vy jako vývojář, a stejně jako ve třetím odstavci většina uživatelů neocení linuxové geny androidu, tak to co má pod kapotou WP taky žádného uživatele nezajímá. Že je ten systém "uvnitř" elegantnější a já nevim co je uživateli na dvě věci, pokud je jinak ten systém na pikaču.

k chytání vlaku, to už asi bude úhel pohledu. můj je ten, že pokud mě nějak mobilní OS omezuje a nový mobil umí méně než 10 let starý, tak je prostě něco špatně...

A že by iphone byl nejlepší telefon? jo, pro někoho možná..... ale já to teda nikde netvrdil ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda ... pohled dovnitř je trosku jiny. Ale myslim, ze třeba ten systém pro UI se projevuje docela dost navenek ... usporadani se projevuje v one vseobecne zname plynulosti ... to myslim, ze uživatel proste pociti.

S tim porovnanim 10let starého mobilu a dnešního je to taky docela zajimave .. vlastne me to ani takhle primo nenapadlo porovnat, nejak clovek prijima novinky (online služby) a nepremysli nad tim co ztraci... a přitom v dobach slavy Siemensu byl boj o kazdou featuru, kterou clovek v telefonu "ukoristil".. uz aby to mělo barvy, uz aby to mělo hejbaci obrazky a ty polyfonni melodie .. ne mp3!
Skoro mam pocit, ze to dneska povazuju za tak samozrejme ... ze jsem to nejen ze nemel potrebu zkouset, ale ani sem si nevsiml, ze to a to tam není.

Tedy poněkud filosoficky premyslim ... potrebuju ty funkce, když se po nich neshanim? ... nebo je to proste otázka principu - nove by nemelo byt hloupejsi nez stare!?

Asi jsem se dostal do zenového splynuti s WP a ten zbytek se pro me nejak rozplynul

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uplně stejně, ale HP odepsalo akvizici Palmu
Palm Pre3, HP Veer. 4 měsíce od akvizice zavřeli a rozprodali vše a poslali to k ledu. Hlásil jsem se do divize Palmu(HP)hned po akvizici na pozici a než ukončila výběrová řízení divize ukončila činnost.

A našlapaný hardware specielně WebOS tablet to byl a jak. Konkurovat něčemu jinému než Applu a mohli být trojka na trhu.
Cvoci

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, BTJ, vysvětli mi ještě jednu věc: top smatphone 920 se prodává o třetinu levněji, než top smartphony ostatních značek - nepočítaje Apple, který je ještě úplně jinde - má suprovní foťák, nejrychlejší systém na trhu a nikde jinde v hardwaru taky nezaostává. A přesto se nedokáže prodat ani milion za kvartál. Kde je teda chyba?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Paradoxne bude problem v tom, ze narozdil od Androidu, ktery je nanazrany a potrebujes vykonny HW aby se hybal, tak u WP telefonu ti vykonostne na vse staci prakticky to nejlevnejsi co na trhu je :D . Je to vyhoda pro uzivatele a kupujici, ale problem pro vyrobce, protoze nemaji moc moznosti jak udelat Top modely :-) .Navic sem nepochopil proc Nokia u 920 nema podporu karet, takhle plno lidi sahne po levnejsim 820, ktery tak vychazi lepe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K čemu to, když jsem pořád v jednom pokoji a nemám moc možností si jej zkrášlit? Obal prostě prodává a chodím tam kde se cítím dobře, nebo ne? Proto se Nokie s WP tolik neprodávají.

Často se mluví o tom jak je WP rychlejší. S tak hnusnou grafikou s mnoha typografickými nedostatky, jedním plovoucím efektem a kolikrát nízkou hustotou informací se ani nedivím. Nemluvě o omezené "customizaci", navíc většina předvoleb je zadrátovaná v kódu a stejně si to sežere 2GB na paměťovce, prostě nechápu.

Celé slavné WP mi připomíná drátové modelování na začátku vývoje (wireframe develpment), obrázek napoví http://www.experiencesolutions.co.uk/images/wireframe_example_large.jpg

Jednobarevné dlaždice spíš odvádí pozornost a jsou samoúčelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co je hnusneho na dlazdicich a konzistentnim schematu?:o) Jake typograficke nedostatky?
"Nemluvě o omezené "customizaci", navíc většina předvoleb je zadrátovaná v kódu" ...... ano to je presne brutalni vyhoda WM, jdou pak aktualizovat a kazdy vyrobce si nezasere system vlastnim balastem. Navic ta customizace u androidu v extremne pomale jave, kdy ani zakladni funkce nejsou natvrdo systemove a nebezi nativne, tak to je megabrutaldesignfail .....

"Jednobarevné dlaždice spíš odvádí pozornost a jsou samoúčelné." ...... tak a z tohoto oxymoronu je mi jasne, ze si jen delas srandu .....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, jak to jde dobře aktualizovat už nám MS loni ukázal. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Az na to ze prave typograficky je WP nejcisci ... no je to Vas nazor.

Stejne tak jednobarevne dlazdice odvadejici pozornost (nevsiml jsem si ze by bylo zakazano mit ruznobarevne) - evidentne jste WP vubec v realu nevidel.

Kazdopadne pokud jste cetl co jsem napsal, tak by jse chapal ze vetsina uzivatelu WP nema duvod kupovat lepsi telefony pac pro vetsinu je to narozdil od Androidu nic neprinasejici. On totiz WP bezi stejne na 1 jadru jako na 4 jadru, protoze okamzita reakce byt uz rychlejsi nemuze :D .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WP specific typo:
h1, h2 {white-space:nowrap; font-wight:normal; font-size:3em}
+ standard pro 72dpi via 1024x768 :)

Add jednojádro:
Symbian v 5800 XM na 416 Hhz funguje v pohodě, viď milá Nokia. Jenže pár kvantově uvolněných chechtáků FEDem via Barnes & Noble zlomilo vaz kdekomu. Win.Trojan/Elop je jen shnilou třešnička na pomyslném umíračkovém dortu výrobců v EU, toť neradostné to RIP :( A tolik trumfů tu bylo (N9(.*)+, Maemo, QT5).

add dlaždice)
Vidno kde smrdí pudl ( http://cdn3.sbnation.com/products/large/6082/1200-nokia-lumia-920-yellow... ) - pro nechápavé: oko je nejcitlvější na žlutou... To prostě neucáte.

PS: WP jsou jako eunuch, jinak by prodeje...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Také vidím za určitým _ne zrovna úspěchem_ Lumií tu barevnou nerozumnost, leč je třeba to vnímat v kontextu severské kultury, která tu odpornou žlutou (a jasné barvy obecně) miluje. Zbytek světa však ne a tak měli do reklamních materiálů dávat střídmější varianty - černou, šedou, stříbrnou, bílou... a dlaždice spíše pastelové.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S vama je zbytecne diskutovat, Vy vidite jen svoji pravdu a argumenty si upravujete tak aby Vam to hralo do karet. Realitu neberete v potaz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oko je nejcitlivejsi na zelenou ... rozezna nejvíce odstinu. Nejmene pak na modrou ... ta naopak ma znacne dopady na nektera nervova centra (vnitrni hodiny) ... nejvíce oslnuje a kazi nocni videni.
Zeny pak mají ještě vyssi citlivost k odstinum cervene a oranzove ... pravdepodobne adaptace pro lepsi rozpoznani zralych a poživatelných plodu ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jednobarevne dlazdice naopak lepe koncentruji člověka na obsah ... zadne barevne hejblave widgety na hejbaci plose plne ruznych barevnych fleku a ikonek.

Dlazdice je dostatecne plosna pro snadnou dotykovou manipulaci ... je dobře vymezena .. lepe se ovlada.

Dlazdice je kontextova ... prezentuje aplikaci vyrazne lepsim zpusobem nez pouhy obrazek ikony, ... ukazuje obsah aniz by aplikace musela bezet (narozdil od widgetu) ... je to vice konzistentni nez slepenec ruznych nestejných ovladacich prvku na virtualni plose (ostatne proc se snazit na displeji telefonu napodobovat koncept desktop ... desku pracovního stolu ... pro mobil je ta myslenka naprosto irelevantni)

Typograficke nedostatky o kterých se tu placa vychazi z dlouholetého vyzkumu sjednoceného mestskeho znaceni. Spolecny zaklad ma v 50 a 60 letech minulého stoleti ... kdy byl vyzkouman a sjednocen způsob jak upravit dopravni i mistni znaceni, vsemozne cedule a pouzivane piktogramy. Ostatne od toho i puvodni nazev METRO, coz je odkaz na puvodni designove studie (pro metropolitní užití) na nich stavime dodnes! Pismo bylo taktéž nove odvozeno - ms zahodil sva dlouha leta pouzivana pisma. Velikosti pisma jsou odvozeny z nekohlika zdroju, z casti pak od sto let starého a ověřeného zpusobu sazby novin ... a prosazuje se myslenka, ze nikoliv struktura textu urcuje velikost pisma ale obsah. Nejvystiznejsi a nejrychleji zpracovatelne informace dostavaji vetsi font. Doplnkove informace mají fonty male. Kapitalky pak mají opet puvod v onom "civilizacnim" znaceni.

Takze az se budeme zase chtit holedbat jak moc nefunkcni a odvadejici pozornost Metro UI je ... zkusme se nejdříve zamyslet, ze naprosto stejne pravidla utvorili dopravni znaceni, které je leta povazovano za vysoce efektivni, sdilne a proverene.... ano?!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vaše příspěvky je radost číst.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle pozde v noci ... za oba mozne vyznamy dekuji...
Pokousim se aby mi při psani moc nesla pena od ust ... tik praveho oka se uz ale nesnazim kontrolovat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:))) Bylo to myšleno v dobrém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Horsi je, ze při znovuprecteni mam pocit ... ze naprosto nevystihuju sve puvodni nadseni po barcelonske přednášce designeru ... kdy sem byl vysovene ohromeny inteligenci celého konceptu ... a ještě vic inteligenci lidi, kteri nam dnes zcela samozrejme věci jako znaceni vymysleli - před temi desitkami let ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jednoducha odpověď .... iracionalni nedůvěra zapadniho trhu ... nebo taky jista konzervativnost trhu.
Trebas cela zasilka lumii 920 do ciny byla rozprodana během ctyr hodin ... americky ekonomicky komentatori na tom nasledne demonstrovali naprosto jinou mentalitu cinskeho trhu - kupuje se tam vetsi množství elektroniky a tamni zakaznik jiz vykazuje typicke asijske technologicke choutky.

Neznama platforma se pokousi prorazit s cenou stejnou jako ma TOP androidi a apple smartphone. Zakaznik za tyto peníze nechce experimentovat ... ale plastacka lumii 520 si na test tez nekoupi, protože vi, ze levne plastacky musí byt automaticky spatne (vychova zakazniku androidu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To bych tak netvrdil - oni jsou lidi s těmi levnými androidy asi spokojení, jinak by si android už víc nekupovali. Kdybych měl systém, se kterým nejsem spokojený, tak už si to znovu nekoupím, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A znas nekoho, kdo si koupil druhy android? Ja teda ne:o) Levne androidy lidi kupujou, ze maji za 3 litry (rekneme) smartphone, kde je hromada her, jede tam skype, voip, takze staci internet a clovek ma i zdarma nebo velmi levne volani ....... atd ..... na to jedine je android dobry, ze je levny ...... proto nechapu lidi, co si koupi android (nebo telefon obecne) za 15 litru ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To já zase nechápu lidi, co si koupí 920ku. Kromě lepšího foťáku má úplně stejnou funkčnost a rychlost, jako 520ka za 4000. U drahého androidu máš aspoň na rozdíl od těch levných velký a dobrý display a jede ti všechno rychle, u WP máš tak leda stabilizovaný foťák.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A sak o tom to je:o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja ten stabilizovany fotak chci - na nocni videni a pureview se fakt tesim ... a chci taky NFC .. a chci poradny pekny displej .. a chci unibody ... a chci tu vetsi baterku .. a to vetsi uloziste .. a poradny ledkovy blesk, kterou stejne většinu casu pouzivam jako dost slusnou baterku ...

Drahy android musíš koupit abys spustil to co chces... na WP je ti jedno který mas, vicemene pustis vždy vse (ok, tusim ze skype byl lehce problém při uvodni integraci do první generace nejlevnějších WP7)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi dávno, když jsem četl o Elopovi a Nokii a Woknech v Nokiích, tak Elop vydal zprávu pro zaměstnance ve smyslu, že Nokia (Symbian) je jako hořící ropná plošina a musí se rozhodnout mezi tím zůstat a uhořet, nebo skočit do oceánu a doufat, že se zachrání. Já tvrdím, že Nokia byla hořící ropná plošina, ale Elop místo snahy o záchranu, k té plošině přijel s tankerem plným ropy a ještě na tu plošinu lije tu ropu z tankeru, aby to měla Nokie dřív za sebou. Tvrdil jsem to tenkrát a tvrdím to stále.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Uspech a ziskovost Nokie tkvel v jednoduchosti, rychlosti a prinosnosti modelu ktere uvadela, Symbian byl u ni kral a zarizeni jako N95 8GB, 3310, N8 a pod. byli oblibene natolik ze i kdyby dnes vydala inovativni modely/gen. techto zarizeni na novem Symbianu urcite by uspela, hlavne ta navigace ktera je bezplatna a jede i bez internetu, to jednoduche ovladani a vydrz baterie na to se proste neda zapomenout. Ono vyrobci vidi jenom smartphone a levny trh a medzi tym je skupina uzivatelu ktere staci rychly telefon s velikou vydrzi a jednochosti a tu by inovovane N95 a pod. jiste i dnes kralovali, nac. mi je SIII kdyz ji musim nabijet kazdy den a do kapsy se nevejde a navic i dnes dost lidi hleda vykonny telefon ne dotykovy ale tlacitkovi a nebo treba vysuvny typ prijimani hovoru ktery ma neocenitelne tlacidla, ty dotykace proste nejsou plnohodnotni nahrada. Nokia opust Microsoft, zapracuj na nove generacii Symbian-u i pouvazuj nad Androidem, uved modely jako predtym pro uzivani ne zabavu a si tam kdes byla pred par lety.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesně tak. Souhlasím.
Je dost uživatelů, hledajících nedotykové, lépe hw i sw (symbian) vybavené telefony. A sáhli by po Nokii, ale ta už jim nic nenabízí a v podstatě s tímto segmentem ani nepočítá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tím nemůžu souhlasit. Měl jsem před pár lety mobil se Symbianem (5800). Až na mizerný GPS přijímač (ostatní mobily té doby nebyly o moc lepší) to byl velice slušný mobil, ale ten Symbian to zabíjel. Byl to příšerný zastaralý OS a vůbec se neměl na dotykovém telefonu objevit, protože na to nebyl očividně vůbec stavěný. Navíc aplikace pro synchronizaci s PC musel navrhnout nějaký sadistický šílenec, protože i golfová hůl zaražená v prdeli je více user-friendly.
Dnes mám Samsung s WP a nemůžu si to vynachválit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jakou verzi Symbianu ste mel vy ale ja s verzi Belle(FP1) nemam sebemensi problem. Rychla reakce systemu, vysoka vydrz baterie a prvky ktere sice uz nejsou gen. nejmodernejsi ale delaji to co delat maji. Ano sem majitelem N8 a ac sem ji chtel nahradit 808 PW chteji za ni i dnes vic jak 500€ a to ja jednoduse nedam. Co sa tyka synchronizace s PC ja s ni nemam sebemensi problem, program Nokia Suite dela to co delat ma, aktualizuje prvky v Symbianu, zalohuje data, obnovuje mapove podklady a pod. bez problemu. Jinak ta N8 skutecne dela dobre fotky a je mi lito ze takovy Xenonovy blesk neni pritomen i u Samsung S4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5800 XM stále používám s posledním FW a nevím co je na tom sadistického, už roky funguje jak má (většinou poslech mp3 při sportu). S GPS přijímačem souhlasím, než naskočí tak si můžu dát hopsinkovou šťavu v nejbližším občerstvení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ve kterych regionech ma nokia s WP podobne podily jako iOS a Android?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Asi tři regiony. WP7/8 je napřed před Androidem 1-4 ve Skandinávii(lidé zoufale podporují Nokii) a Holandsko(?). Je to jen o pár procent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..."ale ani nemá plán B"

Mali, davno, ale vyhodili ho do kanalu, zrusili a vsetko odpredali.

Boze jak ja drzim Jolla-e palce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nokia áno, windows nie. A teraz babo raď. Hľadám náhradu za N8, nechcem IOS ani windows (toho mám dosť v robote).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nahradou N8 je 808 Pureview jenom ta cena je silena, jo co se da delat je to exkluzivni telefon pro ktery se jeste pocita s min. jednou dalsi generaci Symbianu(Carla).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sám čekám co předvedou Jolla, Mozilla a Canonical na konci tohoto roku. Android sice ovládat umím a nevadí mi tolik, ale chci co nejvíc otevřenou platformu (uzpůsobitelnou k obrazu svému).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No Mozilla ani Canonical nic zasadneho nepredviedu. Mozilla html ako platformu na aplikacie, snad nic horise uz ani neexistuje a Ubuntu na telefone vyzera docela super ale nie zrovna na telefonovanie. Linux je beztak docela rozbity a clovek nema cas riesit problemy jadra a ovladacov ked chce telefonovat. Ostatne uz Android tym docela "trpi".
Ja osobne nepotrebujem otvorenu platformu (ostatne pod tym sa predstavit hoci co. Ani android neni otvoreny). Mne staci ked bude dany OS stabilny, rychly, podporovany (pravidelne updaty aj na 1-2 generacie starich mobilov) a bude sa pre neho dobre programovat (podpora rozsirenych jazykov).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě ta otevřenost je určitou zárukou pro pravidelné updaty i 2 generací starých mobilů. Všechny zmíněné platformy se opírají o Qt5 a Html 5 (+ OpenGL + javascript) -> pro mne jednoznačné +.

Při telefonování opravdu neřešíte problémy jádra, to je zas nějaká urban legend, ne? Ještě tu nejsou koupitelné telefony a už máte jasno :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jako vyvojar znam jen dva typy lidi kteří dokazi prohlásit ze davaji plus kombinaci "QT5 a HTML5 s Ajaxem a OpenGL" .... první skupina jsou lidi, kteří fakt nemaji paru která bije .... a druha skupina jsou jini opravdu sadomasochysticti vyvojari ....

Sic sem prijal trojlistek HTML5 + CSS3 + Ajax za nutne ale silne prakticke zlo pro web ... tak i tak jsou vyse jmenovane technologie něco jako pomsta racionálnímu mysleni programátora (web developer není programator). Tomu ale jen tesne v zavesu konkuruje prasecina zmixovana z linuxu a vykastrovane javy (kdo uhodne platformu vyhrava) ... a přitom by to mohlo byt tak krasne ....

Ad reseni jader ... jakmile clovek dostane do ruky asijsky pristroj s androidem, ke kteremu je par opravnych updatu, které hlasi jadro Ubuntu Kernel XYZ ... a zoufale se snazi dva tydny oživit nejakou neinvasivni cestou auto-mount SD karty a jeji filesystem... a potom ještě zjistit který update zavinil to, ze v kernelu je pro usb najednou defaultni modul pro protokol MTP a nikoliv Mass Storage jako ve verzi předtím ....... tak to opravdu od původního tvrzeni, ze budem resit jadra pro telefonovani není tak daleko ... zejména z dilny canonicle

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V prvom rade je naivne si mysliet ze existuje nieco ako nekonecny rast.Kazdy trh sa dokaze nasytit a Nokii sa darilo hlavne vdaka lacnym a jednoduchym telefonom. Vdaka tomu sa presadila a mala moznost tlacit symbian ktory zasa nebol az take terno. A tak isto po hw stranke symbianovske nokie boli dost zabugovane. Kazdeho pol roka vydavali novy model co povecsinou bol starsi model prezleceny do noveho obalu, povysena verzia symbianu kde sice niektore stare bugy boli vychytane ale kvantum novych bolo pridanych. Nokia hlavne nezvladla prechod na dotykove telefony a nebola pripravena ze v oblasti smartfonov sa zrazu vyroji tolko azijskych vyrobcov ktory budu silne tlacit na cenu. A uz vobec nechapem v ktorej hlave skrsla myslienka ze nokia sa moze dopracovat na poziciu applu. Jednak historicky nokia nemala nikdy taky kredit, alebo meno a hlavne nemala zakaznikov ako apple - oddanych a platiacich vyssie ceny. WP neni zly smer, treba si ho vyskusat. Je to fakt svizny a vyborny system, v mnohych ohladoch daleko za androidom ktory oproti nemu vyzera ako nejaky skolsky projekt. Problem je ze nokia sa snazi na jednej strane konkurovat Applu ktory proste ma zvlastne postavenie na trhu a na druhej strane armade azijskej produkcie ktora silne tlaci na cenu a vyraba telefony na tony.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nokie se nesnaží někomu konkurovat. Nokie si jede vlastní lajnu!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem to rikal ;-) MeeGoo byl mnohem lepsi, QT je mnohem lepsi volba nez Androidi Java (Dalvik) a hlavne, na QT bezely dal Symbian aplikace ;-))

Nokia mohla prodavat stejny mobil s MeeGoo, Androidem i win a bylo by vse v cajku, proste by ty s win jen preflashla a bylo by ...

Pro pana krale, kdo by chtel v mobilu jeste windows, ty uz zde byly a skoncilo to katastrofou ... vazne by byl nekdo tak blby, aby to zkousel znova ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jinde se píše, že plán B existuje:
Nokia představila plán B: nový operační systém Asha a telefon Asha 501 za 99 dolarů
http://tech.ihned.cz/testy/c1-59847190-nokia-asha-501

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používám iPhone tak i telefon s Androidem i Badou. Telefon s Badou byl velký omyl, je to cca měsíc co jsem koupil svůj první androidní telefon a jen co se vrátí ze servisu, tak putuje na Aukro. Netušil jsem, že Android je tak pomalý OS. Telefon Samsung Galaxy Advance S mě nijak nenadchl a Android tím méně. Po přeflašování německou oficiální verzí JB, se z telefonu stal totálně líný lempl, reakční doba okolo 4-5 s - bída. Ani oficální ROM nebyla žádný rychlík, ale byla svižnější. Protože telefon mám převážně na telefonování a na cestách na internet, email a čtení knížek, tedy jsem nijak nepronikl do všech vymožeností Androidu. Občas si v obchodě vyzkouším telefon s Win 8 a líbí se mi jejich rychlost. Aplikace co používám jsou dostupné i pro Win. Jen co k nám dorazí Nokia Lumia 520, tak ji kupuji. Osobně se domnívám, že už to bude jiné kafe, než časy, kdy jsem se na HTC Diamond trápil s tehdy oblíbenou ROM Eržika. Já osobně bych
Win 8 nezatracoval, jen protože to jsou Win. Pokud budou rychlé a telefon bude telefonovat, budu spokojený. Možná to bude i tím, že na fotky mám foťák, na navigování mám navigaci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.