Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

INVEX - jet, či nejet?

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Každým rokem si kladu Hamletovskou otázku, jet na Invex, nebo nejet? Už loni jsem úspěšně veletrh vynechal a ani letos mezi šťastnými návštěvníky nejspíše nebudu. Ptáte se na důvod? Tím je Internet! Mohu bez nadsázky tvrdit, že vše potřebné se vždy dozvím z webů a většinou ještě dříve než samotní místní prodejci. Přední světoví výrobci již tento veletrh také začínají ignorovat a nemyslím si, že v Brně najdete nějaké převratné novinky.

Každým rokem si kladu Hamletovskou otázku, jet na Invex, nebo nejet? Už loni jsem úspěšně veletrh vynechal a ani letos mezi šťastnými návštěvníky nejspíše nebudu. Ptáte se na důvod? Tím je Internet! Mohu bez nadsázky tvrdit, že vše potřebné se vždy dozvím z webů a většinou ještě dříve než samotní místní prodejci. Přední světoví výrobci již tento veletrh také začínají ignorovat a nemyslím si, že v Brně najdete nějaké převratné novinky. Stačí se podívat na seznam firem, které v Brně určitě nenajdete: Aimtec, SSA, Expandia, soft-tronik, Microsoft, Intel, 3Com, Motorola, I.C.C.C., CHS Czechia, Levi, Cisco, Compaq, Dell, ICL, Oracle, SAP, Sun, 100Mega, Expert & Partner, Fincom, APP Group, debis, Deltax, Infinity, PC-DIR, Logica, Neos Computer, Alwil, Seznam, Software602, Visual Connection. Seznam není určitě kompletní a berte ho jako orientační a bez záruky. Je dokonce možné, že BVV na poslední chvíli, některou z firem o účasti přesvědčí.

Vyvstává tady otázka, proč tolik firem výstavu opouští. Odpovědí bude asi více. Již zmíněná síla Internetu, recese hospodářství ale jistě také přístup BVV k vystavovatelům. Já sám, jako bývalý aktivní vystavovatel nejmenované firmy mám opravdu bohaté zkušenosti. První překážkou pro vystavovatele je vysoká cena plochy. Tuším, že dnes je již minimální poplatek 3 500Kč/m2, možná 2 500,-. To máte na 30 metrů výstavní plochy cca 100 000,- Pak si připočtěte dalších minimálně 100 000,- za expozici (stánek) a vyjde vám, že průměrná "investice" pro vystavovatele se vyšplhá na čtvrt milionu Kč. Uvážíte-li, průměrnou obchodní marži prodejce asi 15% zjistíte, že musí mít roční obrat alespoň 17 milionů Kč (to je samozřejmě blbost, nějak mě ujel jeden řád a za chybu se velmi omlouvám. Tenhle odhad jsem si už jednou počítal a tady jsem to podstatně zjednodušil. Správně by mělo být:) Při průměrném rabatu 12-15%, který díky silné konkurenci stále klesá a třeba u PC se mnohdy již pohybuje kolem 5%, a nejnutnějším výdajům firem, který může být někde kolem 10% (mzdy, nájem, elektřina, teplo, režie, ...), vychází, že firma musí mít obrat někde kolem 15-20 milionů. A to by veškerý zisk investovala pouze do výstavy! Přidáte-li ještě mzdy a nezbytnou režii zjistíte, že ten, kdo ročně neotočí více jak 30 milionů, nemá na vystavování prostě nárok! Malé české firmy, které vyvíjejí svoje samostatná řešení různých problémů (docházkové systémy, zabezpečení PC, různé softwarové utility, ...) tak nemají nárok. Samozřejmě souhlasím s názorem, že nemá význam, aby veletrh plevelily různé garážové firmy, které žijí pouze z toho, že jsou nejlevnější a jejich zboží vydrží často pouze do konce záruky. Ale ona finanční nedostupnost, ale i finanční návratnost neplatí jen pro malé, ale stále více se i velcí ditributoři musí velmi zamyslet nad smyslem své účasti. Proto asi také na INVEXu letos neuvidíte několik velkých distributorů. A tak se ptám, nestálo by za to, aby se nad touto jednoduchou matematikou nazamysleli v BVV, nebo přímo naše vláda (to jsem asi přehnal, důležitejší je jistě otázka 14 platů nebo mobilů zadara, že)? Taková firma musí také oželet jeden týden obchodování, protože většinou všichni obskakují návštěvníky a firma proto týden často vůbec neobchoduje. Každý si proto velmi zváží svojí účast. Vložený 1/4 milion (a to je opravdu velmi utažený odhad, většinou to je cifra blížící se milionu) se totiž musí vystavovateli vrátit, o čemž se dá úspěšně pochybovat.

Velmi jsem se vždy pobavil při čtení informačního buletinu, kde se píše za kolik milionů (i miliard!) bylo na veletrhu učiněno kontraktů. Čtenáři, nenechte si věšet bulíky na nos! Na výstavě se žádné kontrakty neuzavítají. Jednak takový kontrakt není otázkou jednoho posezení u kávy ve stánku, jednak na takové jednání není nikdy na výstavě potřebný klid.

Málem bych zapoměl na ještě jeden, velmi závažný důvod, proč tam nejet. Počet odborníků (myslím vystavovatelů), se kterými byste si mohli popovídat na úrovni, je nepřímo úměrný počtu hostesek, a těch bývá na veletrhu hodně ;-). Zatímco na CEBITu často objevíte lidi, kteří se na vývoji technologií přímo podíleli (vzpomínám na rozhovor s panem Fabriziem Caffarellim o programu Easy CD Pro MM někdy před pěti lety), Invex je přehlídkou "pouhých" prodejců a velmi často pojatý jako příjemná party. Nečekejte proto tedy, že vám na otázku, zda vypalovačka umí CD-Text, případně overburn odpoví jinak než: "Co to je?". Musím však okamžitě dodat, že i na INVEXu se najdou výjimky, aby nebyli poškozeni ti, co si své odborníky na výstavu vozí.

Ale abych jen nežehral. Pro vás, kteří se přece jen na výstavu vydáte, jsem připravil malý itinerář po výstavišti, abyste toho nachodili co nejméně. Vezmete-li to podle níže uvedená tabulky, neměli byste nic významného minout. Co tedy stojí za návštěvu? Určitě se podívejte k TN Trade, tam by měli ukazovat externí USB boxy pro IDE zařízení, tedy i vypalovačky. Další zastávku si udělejte v Servodatech, budou tam mít (pravda zatím nefunční) sample nového rekordéru Plextor. V úterý si navíc budete moci popovídat přímo se zástupci firmy Plextor. U Elapu vám možná povědí něco o první připravované přepisovačce TEAC. HP Czechia by měla mít na stánku nejnověší rekordéry HP, ale co to bude, bohužel neinformovali. ProCa možná představí Mitsumi 4804. Určitě se stavte u Kobe, uvidíte nejmenší přepisovačku na PCMCIA Freecom 4x4x20. Terra vám představí CD duplikátor a v TPC se můžete podívat na CD-ROM server a changery na 5 CD. Nakonec se v pavilonu A podivejte v Impromatu na Ricoha 7060. Cestu pak ukončete v DVD Hall, i když na DVD rekordéry tam asi nenarazíte, ale třeba vás alespoň pobaví Mr. Bean.

Zdá-li se vám seznam poněkud krátký, máte pravdu. Vězte, že z prodejců se nám ozvali pouze TN Trade, Elap, Libra a Kobe. Alespoň vidíte, jak se prodejci snaží. I to je jeden z důvodů proč se Invexu tak nedaří. Špatná informovanost a inzerce. Mimochodem když se podíváte na WEB Invexu, zjistíte, že je celkem slušně udělaný (jsou tam dokonce i nějaké informace), ale je tak neuvěřitelně pomalý, že si musím myslet, že ho mají někde na výstavišti připojený na modem 14.4. Ale ozkoušete si ho sami. Také informovanost o tom, co prodejci na veletrhu ukáží je naprosto nulová. Když už na svých stránkách něco mají, je to číslo stánku. Nikde jsem neobjevil alespoň krátké info o tom, proč právě jejich stánek navštívit.

Na závěr si dovolím malý pohled do budoucna. Myslím si, že vlivem setrvačnosti bude INVEX ještě tak dva, tři roky existovat a pak sám na oubytě zajde. Bude si za to moci částečně sám, částečně tomu pomůže i očekávaný rozvoj Internetu u nás, po zrušení monopolu Telecomu (už aby to bylo!). Aby existoval dále, museli by se pánové (a dámy) v čele BVV velmi zamyslet a přijít s něčím opravdu převratným, co by vystavovatele přilákalo. Co třeba plochu do 30m zadarmo? Vždyť i na vstupném BVV vydělá nemalé peníze. A to se raději ani nezmiňuji o službách, které jsou vystavovatelům poskytovány. Tam by muselo výstaviště přidat asi tak o 1000%.

Značka pavilón Stánek Vystavovatel
externí boxy D 010 TN Trade s.r.o.
Plextor, Yamaha D 011 Hayward s.r.o.
Traxdata, Yamaha, média D 018 Euromedia s.r.o.
Plextor D 019 Servodata s.r.o.
Teac, média B 113 Elap s.r.o.
Samsung B 37 Libra s.r.o.
HP B 23 HP Czechia s.r.o.
Mitsumi B1 B1 ProCa s.r.o.
Yamaha B1 122a Zero s.r.o.
duplikátory, média EI C/122 Hope Group s.r.o.
Freecom EI B/108 Kobe s.r.o.
duplikátory EI B/128 Terra s.r.o.
CD-ROM server EI B/130 TPC s.r.o.
Actima, HP, média E B/002 ABI s.r.o.
Yamaha, média E C/001 Diskus s.r.o.
Ricoh, média A2 84 Impromat s.r.o.

Plánek INVEXu BVV výstaviště

Diskuse ke článku INVEX - jet, či nejet?

Žádné komentáře.