Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k iPhone 14 bude vybaven 48MPix snímačem a záznamem 8K videa

A bude zase dražší než předchozí modely, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč ne?

Apple má aktuálně 6 modelů v TOP 10 nejprodávanějších mobilech na světě a do té TOP10 se nedostala žádná drahá vlajka konkurence, naopak, levné Redmi 9, Samsung A51(52?).. V té topce jsou všechny iPhone 12 modely, je tam základní, pro ty co jsou spořiví iPhone 11 a pak je tam iPhone SE, což je entry level iPhone pro děti a hojně používaný jako levný firemní mobil.

Nejprodávanější celosvětově je iPhone 12, sekunduje mu iPhone 12 Pro Max. iPhone 12 Pro Max je navíc nejprodávanější mobil v USA, což je pro apple také největší, dokonce nadpoloviční trh.

Pokud Apple skvěle prodává své drahé mobily, je pořád prostor na navýšení jejich ceny a tedy i zisku Apple, který má v telefonech na klíčovém trhu majoritní podíl už nemá moc prostoru ten podíl zásadně navýšit a tím zvýšit své zisky. Má ale prostor zdražit a zachovat podíl. Přesně to dělá, zisky se zvyžují i bez navyšování tržního podílu

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

pokial viem, cenu maju rovnaku od uvedenia ip X, dokonca ip12 pro je lacnejsi nez ip11 pro aj napriek dokupenia nabijacky v pripade ip12 pro (kupoval som oba, viem)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ip11 začínal na 699, ip12 začínal na 799 skočilo to nahoru za základní model. Pročka se ale drží a je to myslím také cca strop co jsou lidi ochotni zaplatit.

Jinak tady jsou lanch ceny od prvního ip

iPhone (4GB): $499
iPhone 3G (8GB): $599
iPhone 3GS (16GB): $599
iPhone 4 (16GB): $599
iPhone 4S (16GB): $649
iPhone 5 (16GB): $649
iPhone 5s (16GB): $649
iPhone 6 (16GB): $649
iPhone 6 Plus (16GB): $749
iPhone 6s (16GB): $649
iPhone 6s Plus (16GB): $749
iPhone 7 (32GB): $649
iPhone 7 Plus (32GB): $769
iPhone 8 (64GB): $699
iPhone 8 Plus (64GB): $799
iPhone X (64GB): $999

Ceny iPhone prostě časem rostou, a je to právě to, že v US má iPhone majoritu a získat větší podíl, znamená snížit ceny, ale to bude znamenat větší propad zisku než ty prodané kusy navíc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dlouhodobá přesnost informací od Ming-Chi-Kua je 76.6% do kterých je započítáno 142 rumorů. Jeho přesnost je až 10. nejlepší z 18 hodnocených, to bych osobně považoval spíše za horšího leakera.

Nejspolehlivější leaker je Siri, ta se nikdy nemýlí, ale leaků vypouští málo, Za nejvěrohodnějšího leakera se ale dá jednoznačně označit Mark Gurman. Jeho leaky nejsou s 89.1% úspěšnosti nejpřesnější, ale má jich na kontě přes 400 což je 2-3x více než kdokoli jiný.

Informace o 8k videu a 48MPx snímači nejsou nějaký zásadní trhák. Aktuálních 12Mpx ale velký snímač a optika řadí iPhony mezi top fotomobily a video měl, alespoň v době vydání to nejlepší na trhu, sice jen 4k ale kolik mobilů dnes natáčí HDR Dolby Vision? Ostření pomocí Lidaru taky není zcela běžné a pomáhá zásadně hlavně v horších světelných podmínkách, Za dobrého světla dnes udělá skvělou fotku telefon za pár tisíc a člověk nepozná rozdíl

Když už se zmínila ta kamera, tak bylo taky dobré zmínit že další rumorovaná novinka pro 2022 iPhone je že přední kamera dostane auto focus.

Ming-Chi-Kuo uvolnil pro uživatele daleko důležitější info o iPhonech 2022. Jednak každé dva roky, očekává že iPhone ODSTRANÍ NOTCH minimálně Pro modely. To je ta nejvíc huge věc, kamery jaou proto tomu naprosto bezpředmětné, ty využije jen někdo, ale na notch kouká úplně každý uživatel.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

v podstatě jebat za obsah článku nejvýznamnějšího autora tohohle webu, hned po svém prvním článku, v diskusi před ostatními, to chce už hodně ega. Tvoje recenze na klávesnici nebyla špatná, ale osobnostně si takový kkt až to bolí.
nestačilo by napsat třeba něco ve stylu: "jenom doplním že blablabla?"

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Podle (málokdy se mýlícího analytika) Ming-Chi Kuo"

142 rumorů, 76.6% správných... 10. místo z 18 hodnocených.

Proti tomu jsou třeba
402, 89.1% správných - Mark Gruman
134, 97% správných - Kang

Kang se opravdu málokdy sekne, Mark Gruman se sice sekl na počet stejněkrát jako Ming-Chi Kuo, ale zvěstí vypublikoval 2,5x více.

S tvrzením autora nesohlasím.

Také netuším, proč vybral právě tenhle rumor když ten samý zdroj predikuje daleko zásadnější inovaci a tou je právě odstranění notche. IP13 ho má zmenšit a i to je bráno jako posun k lepšímu, byť si všichni přejí aby zmizel úplně. Takto zásadní informaci o IP pro rok 2022 nechá ležet.

kdyby tady byly články o iPhonech pravidelné a přinášely všechny rumory tak mi to přijde obsahově ok, ale tím že se tu tento typ zpráv objevuje vyjímečně, tak bych čekal, že bude obsahovat buď více informací, nebo alespoň podstatnější informace.

Můj článek nebo status autora s tím nemá nic do činění.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A 76.6% účinnost je dle tebe co? Slovo „málokdy" na těch 24% sedí. Řešíš naprostý píčoviny. Ještě nám napiš nějaké další důležité informace, jako co měl k večeři ředitel Applu a jak ho to dle tebe ovlivnilo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je hodnocený jako leaker který se často trefí, nikoli však že se málokdy mýlí. Apple track hodnotí úspěšnost 76% 3 z 5, prostě průměrný.

Pořád ale nerozumím výběru, pro majitele a fandy iPhone, poměrně nezajímavé vlastnosti, když ten samý zdroj oznamuje "senzaci".

Koukni na recenze iPhone 12, a počítej kolik recenzentů si postěžuje že by měl podporovat 8k video a pak spočítej kolik z nich by si přílo iPhone bez notche. To první jsem v žádné rencezi nikdy nepotkal, to druhé potkáš snad v každé recenzi.

Stejně tak si představ fiktivní iPhone který bude identický s IP12 a jeden bude navíc umět 8k a druhý nebude mít notch. Kolik lidí bude ochotno přejít na ten s 8k videem a kolik lidí bude ochotno přejít na ten bez noteche... garantuji že verze bez noteche bude bestseller a bude velkou motivací k upgradu kdežto 8k přiláká minimum lidí

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„Je hodnocený jako leaker který se často trefí, nikoli však že se málokdy mýlí."
JirkaK
„Podle (málokdy se mýlícího analytika) Ming-Chi Kuo"
JirkaK cituje článek chvíli před tím

Často trefí = Málokdy mýlí.

Objednej se k psychiatrovi a pak na lekce češtiny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Se obavam, ze pri jeho stekajicim charakteru mu nepomuze ani psychiatr
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkám je z 18 trackovaných leakerů až 10. v pořadí úspěšnosti. Málokdy se mýlí Kang se 134 rumory má úspěšnost 97%, 4x se netrefil, 2x z toho šlo o termín Apple eventu, jednou o datum představení a jednou se seknul ve featuře, to je málokdy.
Mark Gurman je největší leaker, 402 kousků, 44 netrefil, Ming-Chi Kuo ze 142 netrefil 33.

Nejhorší trackovaný leaker je Economic Daily News kde se domnívají že hádají než že by měli zdroje, protože jejich 36% je hluboko pod ostatními. 17. místo má už 54% úspěšnost a to je v komunitě považováno za nespolehlivé

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepočítal jsem to, ale pokud je 48Mpx při pro mobily obvyklém poměru stran +- 4:3, tak pro 8K (16:9) už se moc velký ořez po stranách dělat nebude. Popravdě bych spíš řekl, že to tam ani nevejde.

Ale mohli by tam dát anamorfní optiku a širokoúhlý snímač - to by bylo zajímavé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, taky jsem předpokládal, že při 4:3 by se tam 8K nevejde (a proto jsem tak nějak automaticky očekával poměr stran volený primárně podle videa), ale ono se to tam vejde. 48 (MPix) je prostě 6 (k) × 8 (k).

Stejně mi ale jedna věc není jasná. U současného iPhone 12 uvádí Apple, že ať se fotí ve standardním nebo širokoúhlém poměru stran, je výstup 12 MPix. Což by indikovalo poměr stran snímače řekněme kolem 3:2. Jenže podle fotky snímače od Applu (pokud není ilustrační) má mít snímač poměr 4:3. Což by znamenalo, že při focení do formátu 4:3 na snímači o poměru stran 4:3 není využita celá plocha.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"taky jsem předpokládal, že při 4:3 by se tam 8K nevejde" ale vejde, auu, no vidíš :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že každý režim má svůj vlastní snímač (i vlastní optiku), takže se z toho nedá vyvozovat nic o využití plochy sensoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba jo, podobně to má například Panasonic LX-100 - při focení (filmování) v 16:9 využívá pixely "víc do stran", než při focení 4:3, kde to roztahuje zase nahoru a dolů, aby se "vyhnul" rožkům snímače, kde to optika už nedává.

Stejně se (můj tip) nesnímá z čipu obdélníček jako u filmu, ale nějaký šišoid jak z rybího oka, který se softwarově upraví, takže je nakonec jedno, na jaké rozlišení se to interpoluje, protože zarovnání "na pixel" tam nebylo už předtím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Schválně, kdy překonají mobily 100 MPix? Za další 3 roky? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preferuješ Xiaomi, Realme, Samsung nebo Motorolu?

https://www.huramobil.cz/mobilni-telefony/rozliseni-hlavniho-zadniho-fot...

Pokud se nepletu tak Oppo, OnePlus taky mají modely se 108MPix a navíc odkaz výše uvádí jen to co se prodává, ne starší modely, které už neprodávají.

Mám za to že všechny používají ten samý snímač od Sony, ale krk na to nedám

Ty 108MPx dělají standardně 12MPix fotky, používají 9 bodů snímače na jeden pixel.

64MPx snímače dělají 16MPx fotky, používají čtyři body na jeden pixel, 48MPx dělají 12MPx fotky opět 4 body na pixel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si děláš srandu, no fakt, 108 MP. Ještě řekni že ty mobily mají i 32GB DDR5 a už se fakt naseru, protože můj herní Ryzen začíná vypadat jako vykopávka když má lepší parametry kdejakej čínskej mobil. Tohle není normální doprčic :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.alza.cz/asus-rog-phone-5-16gb-256gb-cerna-d6369344.htm

kdybys chtěl 16GB...vzhledem k procesoru to jsou LPDDR5. S tím procesorem můžeš mít UFS 3.1 úložiště - 2.1GB/s sekvenční čtení 1.2GB/s sekvenční zápis, 100k IOPs při čtení, 70k při zápisu.

Nicméně i už dlouho používané úložiště v mobilech - UFS 2.1 má 860MB/s sekvenční čteni a cca 255MB/s sekvenčí zápis

Jinak LPDDR5 měly mobily už před rokem

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi sa naseres, moj S21U ma 16GB RAM a 108Mpx snimac. :) Ako pisal No-X, v zakladnom rezime cvaka fotky 4000x3000 v docela slusnej kvalite (zdruzuje fyzicke pixely do 1 digitalneho). Ak si clovek ale nastavi plne roslisenie, 3:4@108Mpx, tak to cvaka 12000x9000, fotky maju okolo 12-20MB. Osobne pouzivam iba ked potrebujem zachytit co najviac detailov. Obecne ale fotaky fotia dost luxusne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám už nějaký pátek S20 Ultra. Těch 100Mpx je takové pozlátko, pořádně detailní fotky z toho člověk opravdu nedostane kvůli zmiňované masce sub-pixelů. Nicméně, interpolace z velkého zoomu z toho leze překvapivě obstojná*: https://photos.app.goo.gl/Y3XXJhpvuTiU6owN6

Samozřejmě na pořádný foťák s pořádnou optikou se to hrabat zdaleka nemůže:
https://photos.app.goo.gl/rasvsv1XFKMF53sb6

Nicméně, na to, že je to jen blbá kapesní krabička to už není vůbec špatné. Hold za chvíli ty zrcadlovky budou stejně out jako analog (a to říkám jako čerstvý majitel Sony A1).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstate ano. Ale s tym pozlatkom by som bol opatrny. Tu je vyrez z rovnakej fotky pre porovnanie. ;)

Výřez, vlevo Xiaomi Mi Note 10 (první produkt se 108MPix snímačem Samsungu), vpravo iPhone 11:
https://diit.cz/sites/default/files/108mpix.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to mne napada snad jen hlaska Donutila z Pelisku..
"„A komu tím prospějete, co? Druhé straně?”
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyby raději udělali něco s tím s.ačkovým bluetooth audio kodekem. Umí to jen SBC a AAC, přičemž to AAC zase neumí některé příslušenství jako sluchátka, audio v autech atp. Takže se to switchne na ten základní SBC. Hnus. A i to AAC stojí za starou bačkoru.
Kua, já chci aptx HD, nebo lépe aptX adaptive. A úplné porno by bylo LDAC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedobře se na to díváš. Oni dělají telefony pro uživatele iPhone, takže takovéto priority mají úplně v p...aži.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LDAC mi davala Xperia XZ Premium, Mate 10 Pro, Mate 20 Pro, S21U.. Bezna vec, len si musis kupit normalny telefon a nie iPhone. :P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"48Mpix snímačem"
A není to málo Antone Pavloviči?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomínejte na to podstatné: určitě to zase bude best iPhone EVER MADE!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nezapomínejte na to podstatné: určitě to zase bude best iPhone EVER MADE!"
Akorát tam ještě chybí dvě slova na konci "in China".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak panička na štyklích cosi vyfotí tímto revolučním 48Mpix foťákem a pošle to přes WApp zmenšené na 0.8Mpix - a to se vyplatí. To musíš mít

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To uz ale nie je tvoj problem. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to ma mit 48MPx, tak to je 8000x6000 (4:3) format.
Takze kde snilek vycucal 9.24K rozliseni ??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.