Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k iPhone 2020 přijde o Lightning konektor, stávající sluchátka budou na odpis

co to placas o tech problemech ? mam je od zacaatku a nikdy jsem problem nemel ani jesm o nem neslysel/necetl, pocitam ze jen chces vyvolat hate a klikacku pro prachy z reklamy

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ano velky GURU zadny uzivatel Apple produktu nikdy zadny problem nemel a nikdy mit nebude ...protoze tobe se to zrovna nestalo(aspon to tvrdis) ...realita je ovsem jina

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

kto by si preboha dnes kupoval ine ako earpods???? BT snad v 2020 nezrusia..

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

... a potvrzuje se nám další zpráva , Apple zásadně mění protokoly pro bezdrátový přenos zvuku přes BT a nově zavádí technologii Blacklight (BL) , kterou budou podporovat jen nově oznámené sluchátka Earpods 3.0
Toliko z Apple světa ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Diky letosni zime v CR v pohode, ale co treba chudaci Norove?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nórovia zase nakradli rodičom ich deti. Takže sú takisto v pohode...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Earpods nebo airpods?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

yo tie som myslel..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba proto ze Airpods jsou ne-hudebni sluchatka?
Treba proto, ze jsou lide, kteri nechteji BT sluchatka?
Uz jsi nekdy slysel taky o tom, ze nazoru muze byt vice a ona 'genialita" co se nam rodi v hlave, nemusi byt zase az tak genialni?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Třeba v roce 2021 zahodí USB-C a přijdou s revoluční novinkou. 30-pin 3,5mm jack :)))))))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A v roce 2023 si všimnou, že pro sluchátka je ten USB-C na nevhodném místě a udělají druhý port na opačné straně telefonu. V roce 2025 si uvědomí, že zvuk je ze své podstaty analogový a zavedou prémiový dvacetipinový analogový konektor s platinovým konektorem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak druhý port by byla jedna z mála užitečných věcí, kterou už dávno měly smartphony nasadit. Nemusel by člověk řešit z jaký strany to píchnout když má mobil v kapse a taky by se vyřešilo nabíjení, jak v případě sluchátek tak OTG...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když už tak bych nahoru hodil starý jack 3,5. Většina běžných sluchátek s tou digitální informací stejně nedělá nic jiného, než že ji převede na spojitý analogový signál (jen metr a půl dál). Vzhledem k trendu odstraňování konektorů (včetně napájení) to na druhý USB-C nahoře nevidím.

To je vlastně jeden z mých top-5 problémů s macbooky. Když zapojím nabiječku a použitelnou mechanickou klávesnici, zbytečně ztratím 2x480 MB/s (a víc už tam toho často není).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, ale předpokládám, že 3.5 jack se už, jak byl jednou odebrán, už nevrátí, je to v současnosti "case closed". Ale vzhledem k tomu, že existují i USB-C sluchátka a tenhle standard má díky univerzálnímu návrhu šanci vydržet pěkně dlouho, tak bych byl pro rozšíření aspoň na dva porty (větší tablety jich můžou mít víc, ideálně na každé straně jeden)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, stopro Apple vyrobi i originalni redukci, jez bude mozne jako jedinou moznou pouzivat, navic za pouhych 50 dolaru. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Redukce na redukci. To nevymyslíš!
:-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Klasickou hlášku "dongle hell" nahradí "dongleception".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Redmarx: to mi připomíná parodii na MacBook Pro:
https://www.youtube.com/watch?v=-XSC_UG5_kU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já z toho teda radost nemam protože USB-C je v podstatě Lighting otočený prdelí naruby takže je méně odolný :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš na to blbý pohled, ten konektor je v podstatě na jedné straně nepohyblivá destička na druhé straně a hromada pružinek dokola, které při zapojení obklopí tu destičku. Podobný přerod je z USB-A na USB-C, tam se taky pružinky přesunuly z konektoru v počítači do kabelu.

Podle mého laického názoru je teda mnohem jednodušší urvat jednu z těch tuším dvaceti pikopružinek, než ošoupat kontakty na destičce.

Celé to podle mě vede k dražším / křehčím kabelům, ale toto je bohatě vyváženo fortelnějším / jednodušším konektorem v zařízení bez mechanicky pohyblivých součástí, což je (aspoň teda pro mě) správná cesta. Raději měním kabel, než desku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to počkejte, až Apple zjistí, že by si mohl udělat vlastní bezdrátový protokol, třeba violet nose nebo red hair.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladám, že to USB-C bude kompatibilné rovnako ako bluetooth v ich prevedení :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cim je Appli Bluetooth nekompatibilni/specificke?
Jestli byl nekdy nekdo v tomhle nekompatibilni, tak leda tak Nokia (i kdyz jejich BT bylo porad jeste slusny oproti tomu co provadeli s infraportem).

Jako to ze nejaky zarizeni neumi nejaky BT profil, to neni nic zvlastniho, to je normalni (BTW. na svete neexistuje zarizeni, ktere umi vsechny BT profily). Nastesti v tomhle pripade je potreba jen A2DP profil, a pro HF jeste HFP, a ty umi i jabko.
Nektery profily jsou (vicemene) zastupitelne, t.j. kdyz umi profil PAN, tak je vcelku zbytecny podporovat DUN a podobne.

Vic bych byl nervozni z toho USB-C konektoru jako takovyho - oproti Lightning konektoru to nic nevydrzi , hlavne samec (na kabelu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je ze i kvalitni sluchatka klidne nakrmi SBC kodekem :) ale apple je na tohle expert v nepodpore okollniho sveta ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno a kolik jinych telefonu umi AptX HD nebo aspon AptX? Presneji kolik vyrobcu si zaplatilo u Qualcommu licenci na tyhle kodeky?
U LDACu mam zase otazku ze strany sluchatek (t.j. kdo jiny nez Sony, komu LDAC patri).
Jako historicky se nedivim ze jabko slo cestou posilani primo AAC bez prekodovavani (ale doufam ze se casem pochlapi skrz LDAC - u AptX si nedelam moc nadeji). Fallback na SBC maji uplne vsichni, Apple bez vyjimky.

Kazdopadne tohle se netyka implementace Bluetooth, to je o pouzitem kodeku ve (standardnim) A2DP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mun telefon za zlomek ceny to umi mimo LDAC ale na trhu pribyva plno ruznych znacek i s LDAC...jde o to ze za premiovou cenu nenabizi Apple premiove funkce a v mnoha vecech je ve skluzu mnoho let ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jo.
Ale moje puvodni otazka smerovala na tu vetu "...USB-C bude kompatibilné rovnako ako bluetooth v ich prevedení" coz s tim nema zadnou souvislost.

BTW. "Plno znacek" porad v realu znamena ze vsechny zarizeni spocitas na prstech.

Kazdopadne ted je to o tom jestli to vyhraje AptX HD nebo LDAC. V soucasny dobe bych tipoval ze pokud se Apple hne, tak to bude smerem k LDAC(Sony) nez AptX HD(Qualcomm). Pokud se hne, zakladnu s AAC ma oproti LDACu (zatim) solidni a posilani audia bez prekodovani ma velky vliv na spotrebu.

Ne ze bych Apple ve vsem obhajoval (a navic ta ochota postupem casu klesa), ale rekneme ze chapu nektery kroky a tenhle je jeden z nich (byt bych samozrejme byl rad kdyby umel AptX :-) ).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zname znacky ano zarizeni urcite ne tolik prstu nema snad zadny clovek ;) vzhledem k pristupu Sony ktery se kupodivu vice otevrel to nejspis vyhraje LDAC ...ale zalezi na Applu ..
Ja naopak apple nechapu jako "leadr" mel prinest pridanou hodnotu ale naopak to degradoval a az na par vyjimek jen dotahuje konkurenci...ale za premiovou cenu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ma nekdo AirPods, je to, jak by mu sperma teklo z usi. No jeste ze nejsem na technologiich apple zavisly.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak už bylo na čase...

Apropos BT sluchátka, ty vyráběly různé značky přece už dávno před těmi od Aplíka, takže si je mohli lidi pořídit a na nic nečekat. Anebo tam dává Aplík nějaký lock, že snad jiná než ty bílý náušnice nejdou spárovat ? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyslovene lock ne. Ale pokud sluchatka neumi AAC kodek anebo pokud zdroj neni AAC, pak to ajfoun posle v BT pres zakladni SBC kodek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"V době vydání iPhone 7 zkrátka ještě nebyla dostupná. Pokud uživatel potřeboval sluchátka, musel si koupit drátová s Lightning konektorem."
Nemusel, dratova sluchatka byla vzdy soucasti baleni s iPhone.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel tvar applich sluchatek nevyhovuje kazdemu a pro nektere je delsi noseni vylozene utrpeni takze ani dodavane earpody nejsou vsespasne :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O tom ja ale vubec nepsal...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Krásná ukázka toho jak Apple umí podojit všechny iOvce. Nejdřív jim vzali 3,5mm jack aby si lidi koupili nové sluchátka - někteří nejdřív bezdrátové, ale potom s lightening konekotrem, protože bezdrát je nepoužitelný. No a teď aby si všichni koupili úplně nové sluchátka. A aby to pojistili změní protokol i pro ty bezdrátové. No paráda. Asi plánují na rok 2025 modernizaci/upgrade svého sídla.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Me pripadas jako tupa ovce spis ty...uz sis nekdy koupil mobil, u ktereho nebyly pribaleny sluchatka? Takze proc by si nekdo mel kupovat sluchatka, kdyz ty spravne dostane v baleni s mobilem? Jo a taky si poradne zjisti, jak se to rozhrani spravne pise, nebudes pak za vola.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Takze proc by si nekdo mel kupovat sluchatka, kdyz ty spravne dostane v baleni s mobilem?"
..treba proto ze hraji srackove? A to clovek nemusi byt nejaky extra audiofil.
..Lepsi sluchatka nejsou zrovna spotrebak, jako ta pribalena (jedno jestli Apple, Samsung, atd.)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale v tomto pointa nebyla.
Tohle: "Nejdřív jim vzali 3,5mm jack aby si lidi koupili nové sluchátka - někteří nejdřív bezdrátové, ale potom s lightening konekotrem, protože bezdrát je nepoužitelný. No a teď aby si všichni koupili úplně nové sluchátka." - proste neni pravda, stejne tak jako nepravdive info v clanku. A prekrucovani to na to, ze se pribalena vlastne nedaji pouzit, opravdu nepomuze.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja nemam potrebu prekrucovat a odpoved na vetu "Takze proc by si nekdo mel kupovat sluchatka, kdyz ty spravne dostane v baleni s mobilem? " prekrucovanim nebyla. Rovnez netvrdim, ze se pribalene nedaji pouzit vzhledem k tomu, ze je vidam cas od casu v MHD. Takze evidentne je skupina lidi, kterym to staci. Nicmene je druha skupina, kterym ta pribalena nevyhovuji, nebo BT nechteji pouzivat. Pokud byla veta, na kterou jsem odpovidal minena v jinem kontextu, to nemohu vedet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě to připadá, že to mermocí stavíte na hlavu. Pokud je někdo nenáročný, dostal sluchátka s telefonem (ad věta, že nutně potřeboval sluchátka). Pokud je někdo náročný, tak určitě kvalitní sluchátka má a pokud jsou s 3,5" jackem, tak si holt koupil redukci (vlastně jí dostal s telefonem), ze které sice jeden nehýká radostí, ale že by to bylo něco kolem čeho se svět točí, to také ne. Kvalitní sluchátka s lightningem jsem nikdy neviděl, ale možná existují, nevím. Každému muselo být jasné, že Apple jednou bude chtít lightning opustit (bo je jen USB 2.0) a že to pouze oddaluje jak jen to jde, což nebude dělat věčně. Jako Androidy končí s USBmicro, jabko skončí s Lightningem kvůli protokolu, ne ze srandy králíků (ostatně si pohorší, protože Lighning je opravdu překvapivě robustní věcička).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak psal tombomino a jeste navic jsou nepohodlna jini vyrobci maji pribalene pohodlnejsi sluchatka ..airpody se bohuzel v tomhle smeru neposunuli...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi proto, že ne každému ty přibalené křápy vyhovují .nehledě na to, že ani ty dodávané nevydrží věčně (ale ano iOvce si myslí že ano, však ... ), a díky proprietárnímu rozhraní máš zúžený výběr (o ceně už nemluvím).
Jo a ty si se nikdy nepřeklepnul ? Aaaaa promiň, iOvce jsou neomylné, že ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy je omylny, ale jen hnup komentuje kvalitu neceho, s cim nema zadnou vlastni zkusenost. Ale v pohode, klikaci clanek je na svete, diskuse jede, hate clanky se evidentne vyplaci, co na tom, ze jsou v nich uvedene kraviny. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A ty odkud víš že s tím nemám zkušenost ? iPhone 7, Mac Book Pro není dostatečná zkušenost ? Já nikde netvrdím, že je od Applu všechno špatně, ale pokud člověk není ochoten se podřídit jejich ekosystému, má těžký život s jejich produkty. A to pořádně předraženými produkty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mas zkusenost s iP7, tak proc pises takove kraviny, ze si lide musi kupovat nova sluchatka? Nebo ty jsi v baleni tu redukci jack-lightning nenasel? :-) Takze, pokud jsi mel kvalitni analogova sluchatka, mohl jsi je v pohode pouzivat dal. Ale to by nebyl ten spravny hate a kopanec, ze?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako, souhlasím, že kde co nutí Apple je předražené, ale naklapnout si na svá oblíbená sluchátka redukci a tu redukci píchat do telefonu místo jacka napřímo zase až takový rozdíl v nákladech a v používání není (když je ta redukce v balení). Za problém považuji spíše to, že to komplikuje současné nabíjení, ale že by byl problém používat sluchátka, to mi přijde přitažené za vlasy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Noxi, k IP7 boli pribalené lightning earbuds a(!) redukcia na 3,5 jack. Nikto si nic nove kupovat nemusel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, to jim tady radeji nepis, slitnou se na tebe jako srsni...to, ze se v clanku pise vylozene nepravda je netrapi, preklopi to na to, ze jsou pribalene sluchatka nepouzitelne. :-) Takze vlastne kazdy si musi kupovat nova sluchatka, a to, ze to 95% lidi neudela, protoze je to naprosto zbytecne, nikoho ze zdejsich odborniku netrapi. :-) Jinak tu redukci z iP7 pouzivam taky, a nijak se omezene fakt necitim, ale treba se pletu a urcite mi to vadi, kdyz to rikaji jini.... Nehlede na to, ze kompatibilni jak jack-lightning, tak jack-usb-c, a tak samo lightning-usb-c jdou koupit uz dnes.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

+1 :)
Co moze byt vacsi clickbajt, nez ucelovy hejt? Predsa hejt z neznalosti.
Jak je na tom nox?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ona je to docela prdel jak se iovecky chytnou kdyz se nekdo otira o jejich modlu :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak nabijis kdyz poslouchas hudbu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiz stavajici uvedene iPhony generace XR a XS meli mit jednoznacne USB-C konektor, za tim si stojim!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten článek je pěkná ukázka totálně nafouklé bubliny.
V reálu totiž jen nepatrné procento uživatelů kupovalo lepší sluchátka s Lightning (ono je jich ostatně minimum). Uživatelů buď stačí přibalené Earpods, nebo použili redukci na 3,5mm jack anebo šli do bluetooth sluchátek (spousta dobrých variant nejen od Applu).
Jsem se ochoten vsadit, že tyto tři varianty zahrnují dobrých 90% uživatelů iPhonů bez jacku... A když ještě uvážíme běžnou životnost sluchátek, tak to procento uživatelů něco "odepisujících" bude v malých jednotkách.
Takže ano - jistě se to pár lidí dotkne, ale stojí to v tomto konkrétním případě vůbec za řeč?

Mimochodem pokud by někdo chtěl za každou cenu "hate na Apple", tak daleko většího procenta lidí se dotkne ta změna Lightningu na USB-C sama o sobě. Ono je naprosto běžné, že uživatel má Lightning kabelů více - jeden se trvale válel doma u nabíječky, druhý zůstával v autě, třetí v práci... A přirozeně každý podobný uživatel bude muset minimálně jeden další USB-C kabel přikupovat, tady už věřím, že se to dotkne několika desítek procent uživatelů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.