Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k iPhone 8 bude stát přes $1000

Apple, potažmo iPhone už dávno není tím produktem, kterým dříve býval, čili něčím speciálním a prestižním.
Kvalitativně spadnul do průměru a už není jenom výhradou manažerů a takové té "vyšší šlechty", ale má ho dneska každý puberťák, který vlastně ani neví proč, ale musí být přece cool a ukázat, že na to rodiče mají.
Prostě telefon pro ovečky, které budou vždycky tvrdit, že je to technologický a uživatelský vrchol.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Muj prvni produkt byl iPod Video 30GB, v ty dobe pecka, temer to nejlepsi na hudbu (mp3), ale ted uz je i ta zakladni aplikace Music totalni sh!t.
Jako lidi si ten novej iPhone koupej, i kdyby stal $1500, protoze v zemich, kde se vydelava vic nez v CR (skoro vsude :D ) to neni tak "drahy" a na smlouvu ani nemluve.
Jsem zvedavej, jestli iPhone 8 bude nejak revolucni. Zatim to vypada na ocni skener a oled display, revoluce se myslim nekona :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To myslíš vážně s tím "skoro všude"? Průměrný Čech je:

You’re in the top 4.28% richest people in the world by income.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je mozny, ja jsem treba ted v Australii, a tady ti staci jedna vyplata, a jeste ti zbyde (samozrejme po zaplaceni najmu/jidla atd.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je legrační, že oční skener (spolu s OLED displayem a bezdrátovým nabíjením) měly jako první Microsoft Lumie řady 950, a přitom propadly. Pak teprve s tím přišel Samsung a nakonec i Apple.

Tady je vidět, že velkou roli hraje marketing, a ten určitě Apple zase zvládne!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"čili něčím speciálním a prestižním."

Jestli byl prestižní, to neposoudím, ale že první iPhone měl rozumný procesor a paměť a přitom neuměl nic jiného než webové stránky a nativní aplikace nepodporoval, to skutečně bylo něco speciálního. ;)

(Samozřejmě dodnes mají tu "specialitku", že nepodporují žádné JITy kromě JS v Safari. Taky veselé.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takové vysmívání je popírání tehdejší reality a srovnávání jí se stavem o 10 let později. Věšina tehdejších telefonů neuměla ani ten browser (mobilní Opera byla dost úkrok stranou, vlastně spíše nepoužitelná)

Není to první iPhone co neumělo nativní aplikace, ale první OS (co se ještě nejmenoval iOS). Nejdřív vznikl telefon, pak jej Apple zkusil vypustit a když měl úspěch vypustil vývojové prostředí a umožnil tvořit externí nativní aplikace. Ty začaly být dostupné v navazujícím systému 2.0 na který ten první ajfoun pochopitelně šel upgradovat.

Třeba úplně první Androidí foun vypadal takto, což bylo půl roku po applím OS 2.0 : https://en.wikipedia.org/wiki/HTC_Dream

Nepoužívání JIT podle mě způsobuje to, že ty jablečné přístroje jsou velmi svižné i když běhají na papírově mnohem slabším HW než leckterá konkurence (týče se hlavně počtu jader a RAM).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Třeba Symbian neměl s aplikacemi problémy.

2) Podle vás jsou kompilátory tedy pomalejší než interprety. Skvělé... :-p

(Nemluvě o: 3) I kdyby byly neexistovaly soudobé příklady jiných zařízení, Apple udělal v polovině 00tých lech 21. století horší zařízení, než jaké vymysleli někteří jeho zaměstnanci jako Alan Kay celé desítky let předtím.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Já pořád nerozumím co to motáte páté přes deváté. Vadí vám, že první systém na iPhone neměl nativní aplikace od externích autorů. To opravdu neměl. Verze iOS 2 - 11+ je umí (resp. stojí to na nich). Měl první Symbian (EPOC OS) bohatou nabídku nativních aplikací? Nebo zase mnuvíte o jeho vrcholné fázi? Všechno musí/musleo projít vývojem. I Android, i Windows a cokoliv jiného.

2) nechápu. Na iOS jsou aplikace nativní, zkompilované do ARM binárky. Java ani jiná běhová prostředí se nepoužívají.

3) ?? Alan Key byl především výzkumník a programátor, pokud vím (navrhl v Apple různé frameworky atp). Nevím, že by vymyslel nějaké zařízení. Ostatně co je lepší či horší je silně diskutabilní věc. O tom rozhoduje jen zákazník. Pro každého ne nejlepší něco jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až bude android tak stabilní systém jako ios tak se k němu mile rád zase vrátím.

Můžeš mít 4/6/8 jader, můžeš mít 2/3/4/6GB pamět a stejně ti ten telefon android degraduje tak, že ten rozdíl oproti iphonu poznáš.

Ceny jsou takové jaké jsou, ale já jsem koupil 5S za 5k dva roky zpátky, kde u nás stál 11k a teď 6 plus za 6k."Nový" stojí pořád min. 15k.Nikdo nikoho nenutí kupovat ty telenony nové.
Hlavně že ty androidí TOP modely jsou za hubičku :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je pekná demagogie. To podle čeho se dá (a taky se to tak dělá) hodnotit ona stabilita je jak často spadne nějaká aplikace. Systém sám mi osobně nespadl za x let snad nikdy. A je logické že čím víc aplikací od a větší šance na nekvalitní vývojáře, díky většímu rozšíření, je i logicky větší šance na blbě napsanou aplikaci. přitom se to dá redukovat prostě tím že budu používat tu část aplikací co stabilní je...
Navíc i tyhle statistiky mluví o rozdílu 2,6(android):2,1(ios), to mně fakt vytrhne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WOW to je moc dobře že to bude tak drahý, protože nám to zvedne o nějaké to promile ekonomiku :-) ... proč ? Pepča z noční má iP 7 tak já si koupim přece tu fruper iP 8 .... sakra auto na splátky, dovolená na splátky, hrnce na splátky, dárky na splátky .... no jasně vezmu i telefon na splátky ať se Pepa podělá ... Skvělý v bance mi "výhodně" sloučí všechny spotřebáky a ještě mi půjčí na ten mobil. Ekonomové jsou spokojeni, že se prachy točí, lidi utrácej za zboží více peněz a HDP nám roste, akorát ten Franta co to tomu Pepovi tak hustě natřel nemá v podstatě za co žrat.

Omlouvám se za výlev, ale když to kolem sebe vidim jak jsou někteří (bacha a že jich je) schopni fungovat, tak se vůbec nedivim tomu, že je tolik exekucí a osobních bankrotů. Lidi jako celek bohužel už nějaké to desetiletí hloupnou :(

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

no vidis, ja si vzivote zadnou splatku brat nemusel

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vystihl jsi to. Kromě toho, že iphone je nejrozšířenějším telefonem mezi sockama, tak já jen doplním zbývající skupiny: šlapky, hipsteři a korporátní pitomci (těm to zaplatila firma). Z těchto důvodů bych iphone mít nemohl, i kdyby byl skvělý telefon. Image, který jedny přitahuje, tak mne naopak silně odpuzuje

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Můj člověk! :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hele a jak bys definoval skupinu do které se cítiš patřit? :-) A co když nějaký hipster nebo šlapka bude mít telefon s Androidem, co po tom, proboha.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ten iphone klidně mít mohl, to na co to používám to umí, ale proč když stejně funkční mobil od číňanů mě vyjde na 1/5 té ceny??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to tak vážně funguje? Neironizuji, nepřu se, zaujalo mne to a protože takové lidi, tedy ty, co by si braly hromady půjček na spotřební věci neznám, ptám se. Je jich hodně? Co je to typicky za lidi? Já já kolem sebe nemám, ale to není nic divného, protože se pohybuji tam, kde jsou platy vcelku dobré a taky nepředpokládám, že by se půjčkami lidi chlubili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

viz včerejší díl Výměny manželek ...

Pár takových znám a je docela sranda, že do dluhové pasti se chytí i docela rozumní lidé se slušným příjmem (tam ale jde spíše o souhru několika faktorů). Nejhorší to je u lidí s podprůměrným příjmem a na tyto lidi jsou cíleny právě ty "výhodné" půjčky, sice máte příjem, ale nemůžete si dovolit co soused no a pokud jsem mentálně slabší jedinec tak si tu "závist" nějak kompenzuju a jelikož na to nemám tak si půjčím - půjčí vám všude ochotně. Pak už se to nabaluje a průšvih je na světě. Nejsem psycholog, ale takhle nějak to vnímám u lidí co znám já.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple uz hodne dlouho jde mimo me / ochotu koupit /....
asi jsen nak divnej....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

$1000 ? Tak to už asi bude vyrábané v továrni v Amerike ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, to bude až ten další za 2000$ V továrně pochopitelně budou pracovat pouze hispánci a černoši za nějaké to minimum. WASPové (bílý anglosaský protestant) budou jen na vedoucích pozicích. Tak bude uchována "stará dobrá amerika"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"stará dobrá amerika"

Myslíte tu s Indiány a kovboji? Nebo dokonce tu původní jenom s Indiány? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Původním obyvatelům se říkalo "savages". Nebyli to křesťané a v očích křesťanů tím hrozně trpěli. Proto měli křesťanští přistěhovalci "morální právo" s nimi zacházet jako se zvířaty. Tím, že jim nutili svůj způsob života, jim vlastně prokazovali službu. Dnes žijí natives v rezervacích a mají se v nich "skvěle" (typicky největší nezaměstnanost v USA). Jediná "stará dobrá amerika" je pochopitelně ta, o které rozhodují WASPové. Donald zavede "staré dobré časy" jako za Raegana, Nixona a dalších "skvělých" republikánů. Nejlepší by bylo, kdyby zase mohl začít i s otroctvím a udělat tak ameriku "great again"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hloupá ironie. Myslím že DT má na mysli období před úpadkem - 50-70léta. Pak to šlo s USA jen dolů.
Co se týče indiánů je to jejich volba. Mohou se opíjet, ale i pracovat a vybírají co jim je milejší. Stejně jako našim snědším spoluobčanům cikánského etnika. Hodně lidí si původní obyvatele idealizuje ale faktem je že šlo o kočovníky pro které byl alfou a omegou žívota lov a pak boj se sousedy. A po objevení "ohnivé vody" její pití rychle převzali mezi své nejoblíbenější činnosti. Ale tak to bylo všude na světě že zemědělci postupně kočovníky zpacifikovali. Viz třeba ruské ujařmení chanátů a hord.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odkdy byl evropský způsob života lepší než kočování? hloupá arogance evropana

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koncova cena s tim moc nema. Veci budou opet vyrabene v USA tehdy, az Donald poskytne tem firmam takove "vyhody", ze naklady budou nizsi nez jinde. Jinak receno, rozdil mezi naklady v USA a jinde zaplati te firme danovi poplatnici, z kterych si nemala cast ten produkt nikdy nekoupi, ale zato bude existovat dalsi produkt s nalepkou "made in USA" a vsichni budou happy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

iPhone 8 muze klidne doprovazet samostatny Apple VR kit, a cena 999 dolaru za najvyssi? vzdyt dnes 256GB iPhone 7 Plus stoji mezi 1050 - 1100€, nic mimoradne, zadna mi to novinka, prodrazene jak prase.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vies co stoji taka UFO budova ? A tie dane v Irsku...bude treba trochu viac skasnut ludi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že už přes rok vlastním iPad Pro 12,9" a neustále potkávám jen softwarové problémy, zasekávání a vadnou regulaci sluchátkového zesilovače, tak opravdu nechápu, jak chce Apple u normálních uživatelů (ne oveček) uhájit další nárůst ceny.
Na iPhone 8 jsem zvědav, ale pokud to bude zase jen refresh iPhonu 6 s HD Amoled displejem a do doby vydání neopraví tu tunu chyb v iOS, tak si ho s klidem můžou nechat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsi mel smolika na kus, ikdyz teda ipad je sracka. Ale treba na iphone lidi kolem nedaji dopustit a na nejake SW bugy si neztezujou. To ja treba jako fanousek WM musim rict, ze tam je tech bugu hromada, takze to nemuzes moc porovnavat a rikat, ze v iOSu je jich tuna ... kdyz se bavime o poli mobilnich OS, tak je jich tam IMHO min nez ve WM, cili jich neni tuna, ale da se rict, ze nejmin:o) Ale ta cena je samozrejme nesmysl, rozmyslim jestli 950xl za 7500 nebo dualsim za 9200 (nechapu, ze apple nema dualsim), oboje spickovy fotak (coz je u me podminka) oproti applu (treba jediny trochu dostupny SE stoji daleko vic). Je fakt smutne, ze apple nemysli na lidi, co maji firemni a soukrome cislo, kterych rozhodne neni zanedbatelne. Jestli si mysli, ze si nekdo koupi dva iphony, fakt nevim .... spis z toho, nosit dva telefony, nekomu hrabne a koupi nejaky OSless shit z ciny misto iphonu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Smolík na kus se může týkat zvukového výstupu, smolík na kus se netýká příšerného stavu softwaru na iPadu Pro. Už 5x jsem i s podporou Apple řešil refundaci aplikací, které vyloženě odmítaly na iPadu jet bez pádu. Naštěstí musím podporu Apple fakt pochválit, peníze jsem měl bleskově zpět.

Doma, vyjma iPadu, mám 3 Androidí tablety, měl jsem i Windows tablet než jsem ho dal tchýni, ale ani s jedním nikdy nebylo tolik problémů jako s iPadem. Opravdu mě fascinují lidé, jak dokážou tvrdit, že je iOS něco extra, leda že by byli vyloženě casual useři, jinak si to nedokážu vysvětlit.

Jinak Apple nemyslí na lidi? Lol tak to je opravdu zjištění hodné Nobelovy ceny za investigativní novinařinu, u Applu jde stejně jako u každé jiné společnosti v první řadě o prachy, zákazníci nikdy nejsou na prvním místě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fuj windows tablet, ty sis koupil tu nokiu? To byl tusim jediny, za silene prachy, OMG! Jako ten RT tablet byl tragedie, ale teda zasvinit si domacnost androidem .... ikdyz asi je to prast jak uhod. A jestli si crapdroidy dostal zadaco, tak proc ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

HP ElitePad 1000 G2 - tzv. to "nejlepší" co v té době nabízely Windows tablety. Měl jsem k němu dokoupený i dock a stylus. Stylus teda stál za prdlačku, ale dock byl super.

Zasvinit si domácnost Androidem může napsat jen velmi omezený člověk. Sám používám mnoho OS, vyjma primárního Macovského a Windows Mobile snad všechny "ty známé". Tablety jsou Lenovo Yoga Tablet 2 Pro, nVidia Shield Tablet a Samsung Galaxy Note 10.1 2014 ed.. Sám jsem si je za vlastní koupil a ani v jednom případě jsem investice nelitoval.

Windows RT ... to byl ale dobrej vtip :-D To už by dokázal korunovat snad jen ten Blackberry tablet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, ja myslel, ze s tema windows mas na mysli detsky tablet jako neco s lagroidem nebo ipad ...... takze tchyni jsi dal to nejlepsi, protoze elitepad je proste spickovy tabletPC (=skutecny tablet) a nechal sis jen hracky s androidem, ktere teda i jen na ty multimedia nebo web jsou uplne na hovno .... ten galaxy note, neni to takovy ten za 15 tisic? OMG ..... a ja si rikal, kdo si muze koupit android tablet za vic jak litr .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak ten "nejlepší" a vyjma nVidia Shieldu i nejlevnější, protože jsem ho sehnal za 10tis, 128GB verze, šel z domu :)
Teprve teď se Windows tablety dostávají do formy, umí dockovat přes USB-C, umí 4K výstup, umí často Wacomy, mají ucházející obrazovky, i Windows 10 jde konečně jakš takš ovládat prstem, tablet mód stojí ve Windows za prdlačku, ale pracují na tom ... a updaty by to měly vylepšit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak iPad pro je hodně minoritní přístroj, tak problémy s aplikacemi bych hledal zde. Autoři to na tomto drahém a ne příliš rozšířeném přístroji netestují. Zarážející spíše je, že to neodhalí Apple při schvalování do Appstoru, ale je to uvěřitelné. Nemám nemohu soudit. Co se týče problémů se zvukovým výstupem, to mělo jít na reklamaci si myslím, viděl bych v tom výrobní vadu.

Mám teda normální 10" iPad a s tím nejsou žádné problémy, ve smyslu dlouhodobých a zásadních - to že něco Apple nebo tvůrce aplikace podělá při update/upgrade systému se stává, ale to za pár dní opraví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo kéž by se to týkalo jen u aplikacích "třetích" stran, ale bugy v Safari, které s radostí otevírá prázdné záložky, zasekává se, update iPadu, který se do nekonečně smyčky "vyhledává" a pomůže jen restart, nebo při odemčení na férovku na 10 vteřin, natrvdo vytuhne iPad, protože teprve až po odemčení začně stahovat / aktualizovat aplikace, sežere všechny systemové prostředky a odmítá reagovat na jakýkoliv uživatelský vstup ... tomu říkám inteligentní řešení, jo na Androidu se během instalace / aktualizace aplikací zařízení zpomalý, ale nevytuhne + třeba stupidní záloha na iCloud, která několik verzí iOS odmítala pochopit, že odmítám přikupovat 15GB místa, abych si zazálohoval komixy, které mám iPadu a to, že vyberu, aby se složka nezálohovala znamená, že ji nechci zálohovat ...

Jinak je moc pěkné, jak má Apple dobrou softwarovou podporu, ale když náhodou něco nefunguje, tak je to najednou "minoritní" zařízení. Minoritní zařízení, které pokrývá dva ze čtyř aktuálně prodávaných modelů iPadů - iPad Air 2, iPad Mini 4, iPad Pro 8,9 a iPad Pro 12,9.
Takže bomba u Apple máme šanci 50%, že bude něco spolehlivě fungovat. Tomu říkám podpora.

Jinak ony problémy se zvukem, to je u každého iPadu Pro. Byl to jeden z problémů, který řešili "softwarovou" úpravou v iOS 9.2. V podstatě to stejný, čím trpěl nVidia Shield tablet, než to taky opatchovali.
Ale jak tradice u zvuku bývá, softwarové řešení má k dokonalosti fakt daleko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jde o 12,9" iPad pro, ne? Ten hodně vybočil z řady iPadů, má úplně jinak řešený zvuk, tuším se psalo i proměnnou frekvenci displeje a co já vím co ještě za fičury a je to opravdu silně minoritní zařízení. Už jen ta cena více než dvojnásobná oproti běžným iPadům. Rozlišení je též hodně odlišné, což musí aplikace korektně reflektovat. Vlastně udělali i verzi 8.9 iPad pro, ale o tom nic moc nevím a je stále relativně nový a displejem zapadá do dlouhé řady předchůdců.

iCloud zásadně nepoužívám, nemohu hodnotit, ale z ostatních symptomů se fakt na iPadu Air neprojevuje ani jeden. Safari tedy příliš nepoužívám, mám Firefox, ale že by vytuhnul celý OS nebo se sekly aktualizace. Nic z toho. Uptime v řádu měsíců není problém, vlastně restartuji jen při updatech/upgradech iOS.

Obávám se ale že to co popisujete není obecná vlastnost iOS, ale zřejmě nepodarky v implementaci HW novinek toho iPadu případně v kombinaci s nepodařeným kusem. To není omluva Apple, spíše asi varování. Ne že by nějaké bugy v iOS nebyly, ale takto nespolupracující zařízení, to není normální. Koukal jsem teď po netu na zmínky na bugy velkého iPadu pro a něco se skutečně píše po internetech. Vlastní zkušenost nemám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umět pracovat s jiným rozlišením?
Jinak řešený zvuk? O to se stará hardware spolu s motion coprocesorem.
Proměnná frekvence displeje je jen při použití stylusu.
iPad Pro 8.9 má stejný displej jako iPad Pro 12.9, jen má nižší rozlišení.
Jinak s tím podporovaným rozlišením, to je taky jeden z problémů, kdy hromada aplikací neumí s nativním rozlišením iPadu Pro 12.9 korektně pracovat. - Což musí aplikace reflektovat? :D Asi fakt blbý zvyk z androidu, kde prostě aplikace běží na snad libovolném rozlišení.
Velký iPad Pro stojí dvojnásobek? iPad Pro 8.9 - 16,5 tis, iPad Pro 12.9 - 23tis.

Kámoš má iPad 3 a vyjma ukončení podpory od výrobce má velmi podobné zkušenosti s iOS a jeho "spolehlivostí".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejde o rozlišení jako takové tedy "počet pixelů" ale o škálování. Tedy aby prvky měly správnou velikost a byly na správném místě. Zvětšit malý obraz na velkou plochu umí i Windows, správně škálovat není žádná sranda a zřejmě ta sranda na velkém "pro" není zvládnutá.

O zvuk se stará jak HW tak software resp drivery a frameworky (nejak se ten zvuk musí přemíchat na 4 kanály) v čemž může být řada chyb (což je špatně, ale být tam mohou).

iPand Mini cca 8000 kč, iPad Air2 cca od 12 000 kč, iPad pro 9,7" cca 23 000 kč, iPad pro 12,9" od 25 000 kč. Rozhodně dvojnásobek, oproti mini až trojnásobek.

Žena měla ještě iPad2 ten stále slouží a jediný prblém co tam je, že když je nějaká stránka příliš nafedrovaná fotkama či embedded youtube videi, tak Safari vysosá dostupnou RAM (má to jen 512 MB) a OS prohlížeč odstřelí. A je už pomalejší na dnešní poměry, ale jinak funguje též bez problémů přestože už za těch 5 - 6 let procestoval kus světa v batohu.

Možná jen nepoužívám ty správné aplikace nevím, ostatně hry nehraji a to co používám mám celkem stabilně a dlouho. :-) Ani neumím ohodnotit iOS v plné šíři, jen sděluji své zkušenosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nevi jak bude vypadat, nikdo nevi jake budou rozmery, nikdo nevi jak se bude jmenovat nebo kolik bude stat ....... ale uz se zacinaji varit z vody i takove veci jakoze nerezova ocel bude levnejsi nez hlinik nebo ze kvuli OLED displeji bude telefon s 90% marzi, muset byt nejdrazsi v historii:o)))
Nechcete na CDR mrknout na 10 let stare clanky, kde ikdyz se nic nedelo, daly se psat daleko zajimavejsi a kvalitni clanky??? Posledni roky a hlavne posledni mesice mi to prijde jako takove novinkarske kvotaceni, kdy jde o to napsat jeden clanek za den, i kdyby se melo psat o babe pod korenem jak na tv hovna .....
Jezek ten uz uplne rezignoval, ten uz tu akorat pise bullshitoidni blogy a sbira prokliky na hype nazvy clanku, uz ani tema ultrazajimavyma zpravama, ze vysla verze 1.2.4.556.446.884564 nejakeho zcela neznameho, ale o to vice open sourcoveho nesmyslu, nas tu "neobohacuje" .... uz i to zive.cz je zajimavejsi. Fakt by me zajimalo, kdy to tu zabalite ..... 3/4 clanku jsou tu s tydennim zpozdenim oproti rootu, pct nebo tabletnetu ... o zive snad ani nemluve:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skoro to připomíná spekulace o Surface Phone, než ho tedy M$ zabil, se zbytky jeho mobilní platformy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi, jak obecně cena čehokoli šla postupem času dolů, než se ty velké nenažrané firmy probraly a vedení si řeklo, že začne dojit.

Když si to vezmu chronologicky hodně dozadu, tak první GSM telefony byly drahé, protože jejich vývoj prostě byl drahý. Integrace čehokoli bezdrátového byla nulová, taktéž myšlenka o existenci SoC by v době těchto telefonů byla těžká fantazie. Cena telefonů šla dolů, když se tu objevila firma Alcatel s levnými telefony onetouch 300. Ty telefony stávaly kolem 5k mimochodem (ano, byl to "low-end", ale bavíme se o době před 20 lety, kdy to prostě drahé bylo všechno). Postupem času se cena stlačila na takovou úroveň, že dokonce i rodiče chudších rodin klidně koupili telefon své ratolesti, který byl tehdy i barevný a nebylo to zcela běžné. Vždy byly ty telefony levnější než průměrný počítač (pokud člověk nekoupil těžce hi-tech srandu ala PDA).

Jenže od jisté doby se to pomalu vracelo na ceny z doby, kdy nic nebylo integrované a vše se velmi náročně vyvíjelo a prosazovalo. Určitě se to nedalo tak krásně sériově vyrábět jako dnes. Chápu například cenu oné Lumie, která měla výjímečný fotoaparát a zkrátka nabízela něco, co bylo vyjímečné a ta cena se dala nějakým způsobem obhájit. Jenže současné telefony kromě "hovadin" ala zahnutý display a ultratenká tenkost ala kreditka neobsahují žádný megadrahý HW. Klidně mohou obsahovat hi-end SoC, ale pořád je ten kus pidiaturního křemíku (vždyť jako první do výroby na novém procesoru jdou tyhle mobilní SoC), který zákonitě nemůže být megadrahý (při tom šíleném počtu kusů, v jakém se to dneska otáčí). To samé zbytek HW, ono se tam toho ani moc nevejde, vzhledem k tomu kolik prostoru dneska věnují baterii, velikosti DPS a rozměrům telefonu. Takže marže rostou a kdysi nějak vyjímečná a zajímavá zařízení se stávají, jak tu jednou david vytvořil blogový příspěvek, velké powerbanky s podružnou vlastností - býti "chytrým" telefonem.

Místo nějak užitečných vlastností se přídávají a vymýšlí velmi podružné zbytečnosti (i když občas to vytvoří podhoubí pro něco mnohem zajímavějšího), cena roste a praktičnost klesá. Místo toho aby se vymýšlel úsporný SW, který na rychlejším HW i rychleji pojede, uspoří víc energie a nebo zvýší odolnost telefonu proti pádu, tak tu máme řadu skleněných (superodolných) telefonů, které vydrží stejně, rychlejší CPU zabije náročnější SW nabalený okolo a zbytek jsou jen šperky, kterými může PR oddělení doslova zahltit prodejní leták... a cena roste a roste (kdybych to zapoměl znovu připomenout). Přijde mi docela úlet zaplatit za telefon tolik a né-li víc, než stojí průměrný (a často i nadprůměrný) počítač.

Pokud se dá do 25k postavit celkem obstojný stroj s minimem kompromisů na takové to domácí hraní... a nějaký telefon tu stojí dokonce víc než to, tak je si myslím něco špatně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi prostě berou mobil skoro jako šperk, něco jako hodinky. Nehodnotí ho jen podle funkce..
Jen ty hodinky naštěstí morálně nezastarávají každým rokem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Šetří jako na šperk, ale po čase se k tomu chovají jako k šutru.
- Gravitace je mrcha a tak dříve nebo později každý foun končí na zemi... a čím častěji se potkává se zemí, tím častěji praská sklo. A pak už je to jen ten šutr ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje uprimne LMAOF, co viac dodat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zacina jit do tuheho, kdyby to zabalil microsoft, tak uz brzo smartphone do tricitky nekoupis ..... teda pokud nejsi duchodce, zabezpeceni neresis a jdes do nejaho crapdroidu za litr, ikdyz pro ty je asi lepsi nokia 101 za 3 kila ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Potom, co se Jobs vrátil do Apple silně zredukoval portfolio, dělal se převážně vždy jen jeden model z odvětví.
Potom, co zemřel, přibyla Plus verze následovaná lowend modelem a docela se divím tomu, že iPhone 8 nebudou už 4 varianty.
Stejně tak je smutné, jak po jeho smrti začaly prosakovat informace o nových modelech čím dál tím víc, čímž se ztrácí takový ten wow efekt. Ale chápu, že čím novější doba, tím hůře se dají informace udržet.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je spis moderni vypoustet informace ..... nebo treba dezinformace, kdo vi.
Pamatuju nedavno na hololens, revolucni vec (narozdil od 14teho iphonu v poradi) pul roku predem byly predvadecky pro redakce, dokonce i z CR! A neprovalilo se nic, absolutne nic. Osobne mi to prijde neuveritelne. Asi zacnu verit na konspiracni teorie, ze ikdyz to vi tisice lidi, tak to jde ututlat:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marže klesají, takže je potřeba zdražit :-)

Cena určuje luxus a dnes už má iPhone kdejaký kdokoliv. Čili zdražit se musí taky proto aby Apple zůtal snob-end.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.