Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k iPhony mohou v tichosti nahrávat vše před kamerou

Takže aplikace:
1. musí být schválena v appstore
2. musíte ji dát práva k foťáku
3. musí být spuštěna a běžet na popředí
A bezpečnostní chyba spočívá v tom, že projdete body 1-3 a opravdu může aplikace používat kameru? To je ale překvapení...
Teď vážně - jak byste si to jinak představovali? Ne každá aplikace, která naprosto legitimně využívá foťák požaduje "spoušť" nebo i přímé zobrazování výstupu na displeji (viz animoji).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jak se to chovalo dřív? Je tam nějaká změna?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Schvalovaci proces neni vsemocny. Respektive, to ze nejaka appka dovoluje nahravani videi/fotek na nejaky server je bezna funkcionalita spousty aplikaci. Takze zalezi, jestli senilove v AppStore kontroluji radek po radku kodu. S mnozstvim aplikaci to muze byt dost povrchni kontrola.

2. Prava k vyuzivani prostredku jsou dost vagni. Normalne se stava, ze aplikace vyzaduje i veci, ktere nedavaji smysl. A hodne casto lidi odklikavaji ten seznam automaticky, jako EULA, aniz by ho cetli nebo nad tim premysleli.

3. Kde jste prisel na to, ze musi bezet na popredi? Messanger od FB take bezi na pozadi a schopen vam cinknout, kdyz vam prijde zprava.

Napriklad by mohl Apple vynutit, ze pouzivani API na download/upload dat a API na zaznam videa/zvuku nemuze byt jednoduse propojene v jedne aplikaci. Takove aplikace se dostanou pod specialni schvalovaci proces, ktery muze trvat veky. Messanger, Twitter, atp. to dostanou, hackery co budou chtit nejak plevelit appstore to muze odradit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. Proto jsou tu další dva body. Schvalovací proces ale nekončí uvedením a vždy se může po objevení chyby appka stáhnout. A proto je proces dost mocný.
2. Není nic vágního na tom, že dáte práva appce používat foťák. Toto není skryté někde v eule, toto je výrazný popup, kterým povolujete přístup.
3. Je to v popisu té "chyby".

A to "například" by znamenalo spoustu problémů.Vymýšlet speciální proces pro reálně neexistující problém (a k tomu ještě velmi specifický)...Takových kombinací "uživatelská data+net" je nespočet a pro každý chcete speciální proces schválování, který potrvá věky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad 2. na iOS vyskakuje popup hláška při prvním pokusu přístupu k prostředu (v tomto případě kameře), což je u kamerového softu OK, u předpovědi počasí asi ne. Dát každé aplikaci "ANO" je, no, hloupé.

Ad 3. aplikace musí běžet na popředí nebo mít zatržidlem povovolený běh na pozadí. Zprávy to je jiná věc, ty se posílají přes push službu (systém se stará o zprávy na pozadí), aplikace vůbec nemusí běžet a zprávy přesto budou chodit. Pokud vím, kamera tímto způsobem používat nejde - ale musel bych si o tom přečíst více, pokud bych měl být přesný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ju tridni tajtrdlik obevil ameriku opet vydava clanek co byl vsude pred mesicem :-D

btw je uzasny ze kdyz date souhlas aplikaci k pristupu ke kamere tak ma skutecne pristup ke kamere :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A ani ho nenapadlo se podívat, jestli třeba na Androidech není to samé chování zcela normální
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kimcy929.secretvideore...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

co bys od toho mistniho saska taky cekal ze :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co kdyby jste hosi trosku zpomalili. Tady neni ani zive and pcintel tuning a spol. Pokud se Vam zda 'cool' urazet autora, zkuste nejrve sami vyprodukovat vic nez jen urazky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenze maji pravdu. At se teda k tomu Jezek vyjadri, protoze podle me je bud uplne mimo (nenapada me slusnejsi vyraz) a snad by sem radeji nemel psat vubec, nebo to proste dela naschval, aby tu vytocil lidi a ted sedi nekde u pocitace a hrozne se smeje tomu, jak zase jednou hejtoval Apple a vytocil jeho uzivatele.

Ja teda uzivatel iOS nejsem, ale dokazal me Jezek vytocit taky, protoze samozrejme to Android dela taky a to uz Jezek nenapise.

Ikdyz teda jestli je pravda, ze s tim prisel Felix Krause, vyvojar z Googlu, tak jeste teda zlatej Jezek, protoze v tom Googlu to jsou uplny idioti, to snad ani neni mozny, ze jim to funguje uplne stejne a budou kritizovat Apple!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jsem to dobře pochopil, tak člověk co s tím přišel pracuje v Googlu, ale tu informaci vydal jako soukromá osoba, tj. Google jako společnost se v tom neangažovala, vydal to sám za sebe. Samozřejmě jak to je ví jen on sám, klidně mohl být nastrčen, ale to už spekuluju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ty asi toho autora moc dobre neznas co

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mne jde o to, at z toho nedelate zumpu typu PCT. Kdyz budu chtit cist tyhle vylevy, tak rovnou muzu chodit tam. Tady chodim proto, ze se tady schazeji inteligentni lidi.
Kazdy autor ma svoje boty a zadny clanek neni perfektni. Prijde mi korektni a slusne, kritizovat vecne obsah clanku a ne rikat ze autor je "x....x", protoze je to o iphonech a podobna chyba je treba na androidu (pokud to tak je).
Nedelej te z toho Zumpu, to je vsechno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V poslednich Androidech je toho smirovani skutecne pozehnane, skrz pouzivani telefonu, kontaktu a osobnich dat, musim blejt velebnosti, smiruje iOS, smiruje Android, smiruje Windows 10 a pry k nam po 17. listopadu prisla ta skutecna svoboda, tudle! jeste horsi nez za komunisticke ŠTB, vivat posahana demokracie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, bez toho 17. listopadu byste mohl mobilně nosit IQ151 :-)
Vždycky se najde nějaký idiot, který spojí naprosto nesouvisející věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vis proc nemel Lenin sanci na uspech, protoze si to nemohl spocitat na Pentiu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tys asi taky komouše nezažil, což?

Já měl sice jenom kolem první třídy, ale nikdy nezapomenu, jak byla ta doba šedivá (i když jste měli luxusní barevnou televizi nebo aspoň kamarádi měli :)), všechno bylo hnusný (školy, baráky, autobusy, šaty, boty ...), ty krámy byly fakt prázdný (a taky škaredý). No a počítače a podobný serepetičky, no to bylo spíš pípající sci-fi občas v televizi :D A ty pindy se svobodou to ani nekomentuju, to je doufám jen taková ta přiblblá populární ironie (na což by se fakt nemělo zapomínat).

Rodina je z jižních čech a tátu tehdy s kamarádama sebrali pohraničníci, když šli na výlet kousek do novohradek. Nějak sráč v hospodě s k nim přitočil, vyzvídal kam jdou a tak a za chvíli už je sebrali ti parchanti s vlčákama a drátama, co se dnes s tím sovětským revivalem vylejzaj z pod šutrů jako zmije a tvářej se jako ukřivděný hrdinové (fujtajbl). Možná měl kliku, že zase jeho táta byl docela důležitej, takže se z toho dostal bez velkejch následků, někdo jinej by možná dopadl o dost hůř.

A to nebylo někde u hranic, jenom tam, kde furt ještě normálně bydleli lidi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale prosim te, nejsem asi o tolik starsi a pamatuju se z detstvi, jak jsme sli na vylet na Dobrou Vodu a museli jsme to tam obratit, protoze tam byl pohranicnik a normalne rikal, ze bohuzel, dal uz to nejde. Zadny problemy z toho nikdo nemel.
Samozrejme Novohradske hory jsou na pomezi hranic s Rakouskem a kazdej tehdy vedel, ze se tam nemuze, bylo to i vsude vyznaceny. Takze pokud tam tatik s kamosema i presto lezl, tak jako sorry, ale absolutne se nemuze divit, ze byli automaticky podezreli, ze chteji vzit roha a sebrali je.

Jinak samozrejme co napsal je blbost, horsi lepsi to je nesmysl, komancove se te snazili k necemu donutit represema, dneska ti to vysvetlej marketingove v televizi tak, ze jses jeste rad, ze to muzes udelat. :-D Kazda doba ma svy problemy a mezicasove srovnavani je nesmyslne.

Pokud teda znas jizni Cechy, tak to mas jako kdybys chtel srovnavat, jestli se mas lip ted nebo v 16. stoleti. Pokud si byl tenkrat Krcin a stavel jsi rybniky, tak to zas tak spatny nebylo ani tehdy, pokud jsi byl nevolnik, kterej ty rybniky kopal, tak ta umrtnost byla hodne velka a asi bys to zrovna dvakrat nebral. Mezicasove srovnavani je proste nesmysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bylo v Malontech, pokud si dobře pamatuju, jestli víš. Takže ne, žádná závora a slušnej nápomocnej policajt. Tam se normálně ještě žilo, ale pod těžkým dohledem. A když šli skrz kluci s batohem z Kaplice (to je hned vedle), tak je slušnej nápomocnej občan běžel udat a zabásli je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na debila narazis v kazde dobe.

Z Malont je soused a podle vseho jsme si nerozumeli, tam se nemohlo v hluboky totalite, postupne se i za komancu situace uvolnovala. I dneska musi policie nejak reagovat na udani. A podle toho co pises, tak se z toho dostali, jen chvili trvalo nez narazili na nekoho normalniho a jak pisu blbci jsou furt ti nevymizi a skodit mohou i dnes.

Doba proste neprala cestovani, nejlepsi bylo sedet doma. Dnes sice cestovat muzes, ale zase doba nepreje lidem, kteri se zadluzi a prijdou o ten domov, za komancu by se zase nemohlo stat tohle. Jak pisu, kazda doba ma svy problemy a vzdy se najde clovek, ktereho to postihne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sedět doma, držet hubu a nekomentovat veřejně politiku, nátlak pokud ses nezapsal do nejlepčejší strany (nemožnost studovat, nemožnost bydlet, nemožnost postoupit v práci) atd atd. Ta doba přála jen hajzlům co dělali politiku (ale jen tu bolševickou), bavilo je buzerovat nebo dělat policajta, politruka nebo gumu. Ostatní to museli přetrpět (nebo riskovat zastřelení při pokusu o útěk z ráje - což už samo o sobě je ukazatel, držet své obyvatele doma pomocí plotu a vlastní armády a SNB).

Myslím, že toho moc srovnatelného není. Už jen to že můžete zřízení veřejně kritizovat, tenkrát na to byly paragrafy v trestním zákonníku. Pobuřování, Poškozování státu světové socialistické soustavy, Hanobení státu světové socialistické soustavy a jeho představitele... atd atd

§ 109
Opuštění republiky
(1) Kdo bez povolení opustí území republiky, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo nápravným opatřením.
(2) Stejně bude potrestán československý občan, který bez povolení zůstane v cizině.
(3) Kdo čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 zorganizuje, nebo kdo přes hranice převede skupinu osob nebo opětovně převádí osoby, které bez povolení opouštějí území republiky, bude potrestán odnětím svobody na tři léta až deset let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v podstate souhlasim ale nesnazim takove generalizovani :)
ad1) vetsine lidi to bylo sumak stejne jako dnes ac maji teoreticky vetsi svobodu stejne na ni nedosahnou /nevyuziji ....nebo si myslite ze ti lide co delaji v montovnach den/noc 24/7 za 14-20k hrubeho maji nejake realne svobody ....prakticky maji drzet hubu a krok nebo skonci na ulici ;)(verte nebo ne vic svobody meli za minuleho rezimu ac svobodne cestovat bylo velmi obtizne)
dnes jsou lide jen cisla a nahraditelny zdroj ktery pohani zajmy elit a prospecharu/zlocincu apod. ac nenapadne vracime se do stredoveku a svoboda a demokracie jsou jen prazdna slova ....
ad2) vsechno je a vzdy bude o konkretnich lidech ne o nejake nalepce demokracie/socialismu/kapitalismu/komunismu atd. atd. jako se konkretni lide schovavaji za nazvy korporaci tak se konkretni lide schovavaji za ruzne rezimy/vlady/politicke strany apod.
ad3) nikdo z rodiny nebyl ve strane stryc utekl do rakouska a nebyli jsme persekuovani >>> rikam je to ciste o lidech (meli jsme stesti na dobre "komunisty" kolem nas >>> to jen k tomu nesmyslnemu generalizovani ) ...dodnes si pamatuji jak se me roky pokouseli odnaucit rikat pane/pani a vsichni chytali nazelenaly nadech kdyz jsem to pouzival verejne :) ...samozrejme casem jsem se naucil rikat i soudruhu soudruzko ale po prevratu zase spatne pritom jsou to tak pekna slova :D kde je potom ta demokracie clovek si nemuze dovolit ani projevit svuj nazor ....obzvlast kdyz rekne ze je nekdo neprizpusobivy a nebo ze si zde nepreji urcitou skupinu lidi neevropskeho vzhledu atd. :)

ad4) i dnes jsou zakony dle kterych muzete byt potrestan to neni domenou jen predesleho rezimu jinak zakony na ochranu statu i hranic a dodrzovani urcitych pravidel jsou bezne po celem svete i dnes :) ani dnes nemuzete jen tak cestovat a pobyvat v shengenskem prostoru i na to jsou presne dana pravidla ac jsou vyrazne benevoletnejsi od dob predeslych :)

ad5) ok uznavam ze kriminalni zivly/spekulanti a jine individua nemeli za minuleho rezimu ustlano jako v soucasnosti >> smutne bylo ze byli stihani i schopni a slusni lide jen na zaklade udani nebo prohresku pribuznych apod. >>> jeste smutnejsi je ze o takovych pripadech se moc nemluvi a nejvic jsou vyzdvihovani/rehabilitovani a staveni na pedastal zlocinci i amoralni jedinci a na ty slusne a poctive co trpeli se zapomina (preci jen neumeli tak kricet aby byli videt ani netouzili po moci a penezich ...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mnoo, máte to páté přes deváté pomíchané. Svoboda projevu, demokracie, osobní práva, to vše tam volně mícháte ač jsou to úplně odlišné věci co se často střetávají. Tenkrát vám generalizace vadí a pro tuto dobu je OK?

Abych to rozebral, potřeboval bych půl hodiny sepisovat, takže bohužel, na to teď nemám čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"prijdou o ten domov, za komancu by se zase nemohlo stat tohle"

To se klidně stát mohlo. Stačilo se znelíbit, nebo být vylosován jako nedobrovelnej účastník do nějaké propagandistické akce. Tam se ti mohly stát i horší věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

minuly rezim byl pro vetsinu lepsi pro mensinu horsi tim bych to asi uzavrel :) k uplnemu konci 70 a cele 80 leta uz to bylo o necem jinem a dochazelo k docela vyznamnym zmenam v pristupu i smysleni ...to ze byl prevrat planovany cele roky pred 89 jen proto ze mistni "elitari" uz nevedeli jak nalozit s tim co ziskali a pomeracne i banany s jejich nemovistostmi a penezi co si nahrabali jim nestacili ...pak stacilo nabudit ty spravne nalady mezi lidmi ...z Havla udelat modlu/loutku znicit nebo ochromit mistni produkci + rehabilitovat skutecne kriminalni zivly a jeste z toho meli baksis :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konspirační teorie, černý sanitky, země je placatá... počkat ne, to je překonaný. Je kulatá, ale dutá a pořád se zvětšuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyz neco nevis/neznas neznamena ze to neexistuje nebo ze to je konspiracni teorie ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to si říkají vyznavači i u těch největších blbin. Feynman se nad tím pozastavoval v takové té knížce česky krásně nazvané "Snad tě nezajímají cizí názory" (pozor, je to trošku zavádějící)... vyznavači ufo a podobných věcí většinou říkají že "nemůžete dokázat, že neexistuje", místo aby si uvědomili, že sami pro tu hypotézu nemají důkazy.

U těchhle věcí je vždycky třeba vždycky si uvědomit, jestli je ta hypotéza/teorie/tvrzení z toho druhu, které potřebuje explicitní důkaz ve svůj prospěch, než stojí za to ho vzít v potaz (příklad: UFO, chemtrails, země je dutá, vakcíny způsobují autismus), a která je toho druhu, že bych naopak potřeboval mít nejdřív nějaký hmatatelný důkaz v ruce, než ji můžu zpochybňovat (klasické fyzikální zákony v době před objevením relativity/kvantové mechaniky, země je kulatá, američani přistáli na měsíci, kouření škodí zdraví).

Mohli bychom se vyhnout většině nejhorších ptákovin, které lidi šíří/věří jim, kdyby lidi dokázali líp usuzovat, do které z těchhle dvou kategorií konkrétní tvrzení/historka/informace patří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad1) zmanipulovat jde uplne vse obzvlast kdyz lide veri vsemu co se jim predhodi vc. wikipedie ;)

ad2) s tim mohu i souhlasit a uvedomuji si ze verit v neci osobni zkusenost prezentovanou v internetove diskuzi je velice blahove obzvlast kdyz se nam dnes a denne vymyvaji mozky a jsme programovani k urcitemu vzorku chovani ... :)

uz jsem se mnohokrat na vlastni kuzi presvedcil ze veskerym medialnim zdrojum (konkretnim lidem) se neda verit a proto je lepsi zazit to osobne na vlastni kuzi a pak je clovek hned mene skepticky vuci vyjadrenim ktere narusuji platnost ziskanych informaci behem jeho zivota (je schopen myslet vice kriticky s nalezitym odstupem) :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty vole to je zase zprava:

Jakmile dáte nějaké aplikaci v Androidu souhlas s používáním fotoaparátu, může nahrávat vše, co se před ním děje, aniž by o tom uživatele jakkoli informoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam to chapat tak, ze existuji na iphonech aplikace pouzivajici fotak? Priznam se, ze uz mam nekolik let pouze windows, kde je takovych aplikaci hromada, takze tohle me teda neprekvapuje:) Neni to spis jen nejaky autoruv zkrat? Treba na windows se me kazda aplikace explicitne zepta, zda ji chci povolit GPS, fotak, mikrofon, kontakty atd pri prvnim pristupu .... ne jak jista nejmenovana parodie na operacni system, ktera se pri instalaci zepta na vycet 50ti nejakych opravneni (kde zcela pochopitelne kazdy odklikne OK), kde jsou treba veci jako zpoplatnene volani a posilani SMS, nastavovani zarizeni atd., coz je na windows (a co vim i na iOS), naproste tabu. Stejne tak, jako aby kazda aplikace mohla bezet libovolne na pozadi, to je opet vysadou jen toho tretiho deraveho ubozacka, co se krci nekde v rohu. Abych rekl pravdu, tak absolutne nechapu jake ma clanek sdeleni. Kdyz aplikaci povolim (a treba ve windows a hadam, ze i iOS, muzu kdykoliv odebrat) pristup k fotaku, tak ma pristup fotaku, it's not that weird;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máte zastaralé informace. Moje z dnešního pohledu archaická S6ka tohle všechno taky umí. Zrovna nedávno jsem si hrál s Background Video Recorderem, při prvním spuštění se zeptal, jestli mu povolím přístup ke kameře a k uložišti. V nastavení je přehled všech aplikací s daným oprávněním, které jedním klikem můžu odebrat ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problémem (Android, iOS, Windows, ... ) ani tak není to, že aplikacím je možné povolit používat mikrofon, kameru, atd. Na to tam ty věci jsou, stejně tak jako na to máme různé aplikace aby s těmito prostředky mohli pracovat.
Problém je, že aplikace mohou využívat tyto prostředky skrytě, bez asistence a vědomí majitele. Pokud by na úrovni jádra OS nebo ještě lépe HW existovala nezávislá detekce aktivace zařízení s nezávislou signalizací, byla by aspoň malá možnost identifikace nežádoucího používání.
Na druhé straně, pokud chceme (opravdu ?) využívat např. funkce ovládání hlasem, odemykání telefonu/počítače podle ksichtu a jiné, tak potom nemáme šanci šmírování odhalit. Sami otevíráme dveře dokořán.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.