Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel: Iris a Iris Pro jsou rychlejší než 80 % samostatných grafik

Stálo by za zmínku, že eDRAM nevyužívá jen iGPU, ale přináší boost i v některých programech a hrách.
Sám jeden PC s Iris Pro plánuji v budoucnu postavit.

Jinak hezký článek rozboru klasických bullshit PR hlášek :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"eDRAM přináší boost i v některých programech a hrách"

problém je v tom, že opravdu jenom v některých.
Teď zůstává otázkou, co přinese budoucnost: začnou vývojáři efektivněji využívat eDRAM a nebo budou nadále kašlat na efektivnější implementaci?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že oba dva uživatelé Iris Pro budou mít z toho boostu radost.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

pravda, placebo působí i když účinná látka nefunguje... (tím neříkám nic o eDRAM...) ;-)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

dobrý článek, hlavně závěr. souhlasím, že pokud se uvažuje cena výkon, tak CPU s integrovanou grafikou je pořád dražší, než samostaně. Pokud někdo řeší spotřebu, tak integrované GPU má smysl. Zajímavé je též řešení AMD, kde GPU v CPU může spolupracovat s externí grafikou.

Já bych uvítal řešení přepínání lowTDP/výkon, např tak, aby se externí grafika dala úplně hybernovat a zapnout ji jen na hry, např že by se využil video výstup na základní desce a na monitoru přepínat vstup integrovaná grafika/karta. Nebo lepší varianta, že by externí grafika používala přímo videovýstup na základovce.

Do budoucna to vidím na CPU+GPU+HBM paměti v jednom. Předpokládám, že takto bude řešena i další generace konzolí.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Docela si myslím, že jakmile bude v APU sideband s HBM, tak se prakticky stane cokoli slabší než grafický mainstream (včetně) zcela zbytečným.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Přesně toto mě napadlo, kdyby bylo možné provozovat v PC integrované GPU na úkoly, nenáročné na grafické výpočty a v případě potřeby zapnout dedikované GPU, které by jinak hibernovalo. Bylo by nutné nějak propojit konektory. Vzpomínám, že nějaký propojovací konektor mívaly přídavné akcelerátory 3Dfx Voodoo 1 a 2 v druhé půli devadesátých let. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U integrovaných grafik je vždy něco za něco. U i5 je to osekaná cache o třetinu. ☺

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejen i5. Co me vzdy mnohem vic stvalo, je jak davaji Iris Pro do nejvyssich modelu i7 - k cemu to je ? Kdyby si lidi co kupuji i7, mohli vybrat z kremiku s iris pro a druheho s vetsi L3 cache / vic jadry, kdo by bral ten prvni ? Typicka mentalita megakorporace, musi nacpat sve nejlepsi cpu a gpu do jednoho produktu, prestoze to nedava pro zakaznika absolutne smysl...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

jakmile bude typické DX12 a vývojáři budou myslet na možnost využití více různých GPU, pak integrovaná grafika smysl dává.

V současné době ji beru jako záložní, pokud by umřela dedikovaná grafika, tak než pořeším reklamaci/pořídím novou přehodím kabely na integrovanou a můžu počítač nadále používat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No, tento PR výrok jde přeformulovat: 80 % uživatelů nevidí důvod proč z integrovaných řešení kupovat zrovna Iris grafiky a pro zbytek není Iris dostatečně výkonný.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nikde jsem se teda nedočetl, jestli má být rychlejší než 80% grafik nebo jen samostatných. Protože těch 80% je rozhodně pravda pokud Intel zahrnul do své matematiky všechny ty nevýkonné IGP které nám všem vnutil v posledních pěti letech.

+1
+43
-1
Je komentář přínosný?

Co nebylo v clanku ale zmineno, je pro nekoho podstatne, jaka je spotreba systemu.. Jaky je rozdil mit CPU + externi grafickou kartu vs CPU s integrovanou grafikou. Dale jaka je hlucnost te externi grafiky atd.. Odobne si myslim a davam intelu za pravdu, ze pro kancelarsky stroj nebo nejaky pocitac na to domaci browseni a filmy, tak na to je integrovana grafika dostatecna i no-pro verze. A pokud nekdo chce pocitac na hry, a hry myslim AAA tituly, tak mu prece musi byt jasne ze i s iris pro si je poradne nezahraje a jde do externi grafiky a celkove stavba celeho pocitace je uplne jiny segment..

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

"A pokud nekdo chce pocitac na hry, a hry myslim AAA tituly, tak mu prece musi byt jasne ze i s iris pro si je poradne nezahraje a jde do externi grafiky a celkove stavba celeho pocitace je uplne jiny segment.."

Tak nevim, ale podle me si hraci rozhodne nekupuji PC s "externi" grafikou. .-) A na takove to domaci brouzdani clovek uz vubec nepotrebuje predrazeny insmel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezka hra na marketing (od Intelu) :-))
..mozna by stalo za to jeste dodat, kolik problemu Intelovske ovladace stale maji s nekteryma hrama. To muze byt dulezitejsi faktor, nez spotreba nebo vykon jako takovy.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Co je platne tvrzeni, ze je rychlejsi nez 80% grafik (ikdyby to nahodou tak bylo), kdyz mne zajimaji jen grafiky na kterych se da solidne hrat s minimem omezovani v 1920x1200. Tomu nyni, z meho ciste subjektivniho pohledu, odpovida alespon ta cca rok stara a trochu zkriplena GTX 970. Takze pro mne by od Intelu byla zajimava informace zda a o kolik procent to bude rychlejsi nez zkriplena GTX 970 ? Pokud rychlejsi nebude, tak je mi jedno, zda v CPU grafika integrovana je, nebo ne, protoze dedikovanou stejne potrebuju a v CPU to jen zbytecne zvysuje cenu... ;-) Marketingove plky at si nechaji, to filtruju velmi snadno, staci si stanovit spodni mez pozadovaneho vykonu. :D

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

to bude tím že patříte do těch 20%... byť si nemyslím že na GTX970 se dá na FullHD s minimem omezování vyžít... 980Ti, tam se člověk skutečně nemusí moc omezovat a ještě nějakou dobu mu to vydrží

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

jj, bral jsem to jako tu spodni hranici do doby, nez bude dalsi generace :-)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Integrované grafiky ve výkonných procesorech, kde se dá předpokládat, že si majitel koupí i klasickou výkonnou grafiku, je největší zlo a nesmysl, se kterým výrobci procesorů přišli. Pochopil bych to u procesorů pro servery nebo u procesorů do málo výkonných PC alá kancelářská mašina, nicméně ani zde to nedává smysl, jelikož na to jsou ty grafiky pro změnu zase výkonné zbytečně moc a stojí zbytečně mnoho peněz. Tedy ať už člověk staví jakýkoliv PC, určený na jakékoliv použití, je integrovaná grafika v procesoru, v tom pojetí jak nyní je, nesmysl.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že když už chcete počítač na hry, tak vám procesor vydrží řadu let, ale grafická karta zastará mnohem dříve.
Svázat tedy v desktopu tyto dvě komponenty dohromady je výhledově prostě neekonomické. (něco jiného jsou nemodulární řešení, kde se v každém případě ugraduje všechno nebo nic)

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel i bezne kancelarske PC potrebuje rozumny graficky vykon aby utahlo "cool" desktop a reklamy na internetu. To samozrejme nevysvetluje, proc se cpou do vykonnych procesoru nebo proc jsou tak drahe. Faktem je, ze integrovane grafiky maji smysl pouze pro lowend a jako s takovymi by se s nimi melo zachazet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no ved prave, ale zase do kancla staci GF 210

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Největší zlo a nesmysl je mít tak omezený rozhled a myslet si, že výkonné procesory si kupují lidi jenom na hraní her :-O

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Osobne si myslim, ze to brali tak jak zni nadpis clanku ... proste 80% PC ma pomalejsi grafiku nez je iris, tecka. Michat do toho herni steam je naprosty nesmysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...článek se mimo jiné snažil dobrat k tomu, kde asi Intel vzal pro podobné tvrzení podklady (Steam je otevřená databáze užívaného HW a osobně netuším o jiné)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze o tom prilis premyslis. Jde o PR vyjadreni ... PR !!! chapes?:o)
Kdyz se veme, ze jeste pulka lidi pouziva XPcka nebo mozna jeste starsi hruznosti a pak jsou dalsi stamiliony firemnich pocitacu, co bud nemaji zadnou nebo jenom nejakou uplne lowendovou grafiku, pak ty tuny beznych domacich kancelarskych PC, kde maji jeste nejake rivy tnt atd .... hracskych PC zas tolik neni ..... osobne si myslim, ze obycejna iris bude rychlejsi nez grafika na 90% vsech pocitacu. Na tech 80% podle me prisli nejaky "edukovanym" PR odhadem:o) Neni treba to dale rozebirat:)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Já si to moc neberu, já tě jen laskavě upozornil, že jsi nepostřehl, o čem článek je.

Možná pro tebe "není třeba rozebírat", ale téma článku je: "jak na to číslo asi mohli přijít?"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.