Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k iRiver PMP-140 (multimediální přehrávač)

Opravdu peknej clanek, mozna by se stacilo podivat na stranky vyrobce a udelat ctrl+c a potom tady ctrl+v. Efekt by byl naprosto stejnej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo ne, kecam, nestacilo by to :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak by ma zaujimalo aku verziu BSPlayeru autor pouziva... nielenze dokaze titulky bezproblemovo zalamovat, bez prekryvania, ale dokaze aj dynamicky resizovat velkost fontu... hm...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Ziko: Souhlas! BSPlayer už tuto funkci s titulky dávno umí!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Ziko a Wolf:
No jasně. On snad používá nějakou verzi 0.001 Alfa nebo co. BSPlayer umí automaticky přizpůsobovat velikost titulků už snad několik let. :)

Jinak celkem hezký přístroj až na tu cenu. Za to by se dal pomalu pořídit notebook nebo slušné PDA, které by asi bylo univerzálnější. Já ale čekám na tohle www.gpx2.com Sice nemá harddisk, ale já myslím že s flashkou si vystačím a mělo by to stát do $200, tzn. 5000Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nekoho dotkla ta neaktualni poznamka o BSplayeru, tak se omlouvam, byl to jen jako priklad, neni to recenze na BSplayer. Na filmy na pocitaci uz moc nekoukam, takhle jsem si to pamatoval z drivejska, novejsi verze to opravdu umi. Ale popravde, cekal jsem diskusi spis k iRiveru, ne k BSplayeru :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi chybí ve specifikacích něco o čipech které jsou uvnitř.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se přimlouval, za lépe zvládnoutou část o videu. Chtělo by to možná něco nastudovat, takhle z toho zase bude mí plno lidí ještě větší zmatek než v tom mají. Například, co to je MPEG? MPEG je kontejner ve kterém může být video s kompresí MPEG-1 nebo MPEG-2 a audio s kompresí MP2, AC3, DTS nebo PCM (nekomprimované). Co te je DivX a XviD? To je MPEG-4 typicky v AVI kontejneru, ale také může být v MKV, MP4 nebo OGM. Žádný přehrávač neumí pořádně MPEG-4, bylo by dobrý napsat, co umí iRiver (GMC, Q-PEL, B-frames, N-VOPs, PackedBitstream atd.)
Když už je zmíněný rozlišení a bitrate, mělo by být taky řečeno, kolik to je. Maximální snímková frekvence bude asi 30 fps, ale i tahle informace chybí. Z podpory zvuku ve videu je potom vhodný otestovat MP3 VBR. Podporu AAC, AC3, DTS ani neočekávam a je to zmíněný, za což chválim.

JeCh

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Eso Rimmer: použitý chipset ve výrobce neuvádí a ani jinde jsem o něm nic nenašel. Rozebírat přístroj, abych se mu podíval na střeva, jsem si z pochopitelných důvodů netroufnul.
JeCh: Díky za poznámky, vím, že s typy videa je to složitější, ale o tom jsou i na CD-R serveru samostatné články (a daleko lepší a hlavně rozsáhlejší) a tahle recenze je myslím i takhle dlouhá až až. Příště se na to zkusím když tak víc zaměřit, pokud to bude zajímat víc lidí. Podporované rozlišení, bitrate i maximální framerate jsou uvedeny v tabulce na první straně. MP3 VBR ve videu se mi přehrát povedlo, ale jen u některých souborů, proto bych mu to nepřisuzoval jako vlastnost (a specifikace to také výslovně neuvádí). Samozřejmě oproti běžnému počítači je škála podporovaných souborů podstatně omezená, ale právě proto je tam Media Converter, který tento nedostatek účinně napravuje (samozřejmě za cenu času stráveného konverzí). Já osobně jsem musel konvertovat víc jak polovinu svých aviček a většinu mpg.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jT> Myslím si, že přehrávání videa si prostě zasloužilo víc prostoru, možná i celou stránku, protože to je hlavní funkce toho pžehrávače. Těch parametrů v tabulce jsem si nevšimnul, takže za to se omlouvám.
Co jsem ale hlavně kritizoval je stejná chyba, která se objevuje pořád dokola u všech recenzí přístrojů s podporou MPEG-4. Podpora tohoto formátu se většinou omezí na na vyjmenování verzí různých MPEG-4 kodeků. Píše se snad u DVD přehrávače, že přehraje video zkomprimované CCE, ProCoderem, HC, MainConceptem a ještě ve všech možných verzí? Přístroj podporuje MPEG-2 a konkrétní implementace je nesmyslné vyjmenovávat. U MPEG-4 to ale asi patří k dobrým mravům, bohužel.
S MPEG-4 kodeky se to má tak, že DivX 3.x není vůbec kompatibilní s MPEG-4, ale lze jej bezztrátově překonvertovat na video kompatibilní s MPEG-4 SP (Simple Profile). DivX 4 je jediný další kodek kompatibilní s MPEG-4 SP. Ostatní (DivX 5 a 6, XviD, FFMPEG, 3ivX, Nero atd.) využívají volitelně některé funkce ASP (Advanced Simple Profile), čímž se stávají nekompatibilní s MPEG-4 SP. Jsou to v podstatě 3 důležité funkce - GMC, Q-PEL a B-frames, většina novějších videí na netu používá 2 B-frames a Q-PEL. Obvykle je pro kompresi použit kodek XviD, ale to nehraje vůbec žádnou roli. U přehrávání videa tedy vidím jako primární věc otestovat podporu těchto 3 ASP funkcí. Navíc by se měla ověřit podpora packed bitstream (způsob uložení b-frames v AVI) a N-VOP (pro podobnost s předchozím vypuštěný snímek, také se vyskytuje kvůli packed bitstream).
Představoval bych se tedy recenzi takto: "iRiver přehrává AVI s kompresí zvuku MP3 CBR a kompresí videa MPEG-4 SP. Z ASP profilu umí Q-PEL a 1 B-frame, neumí packed bitstream a N-VOPs." Je mi jasné, že většině lidí to moc neřekne. Ale pokud napíšete, že iRiver přehrává DivX 3, 4, 5 a XviD, je to informace sice více srozumitelná, ale zavádějící ba přímo nepravdivá. Je lepší psát méně srozumitelnou pravu nebo srozumitlné nesmysly?
Myslím, že je vhodné čitatele také něčemu přiučit. CDR-server většinou čtou lidé, kteří se v počítačích orientují. Takže trochu techničtější popis by neměl být na škodu. Zkuste mé připomínky do další recenze zapracovat. Pokud máte ve formátech videa zmatek, zkuste se podívat na moji stránku http://jech.webz.cz/formaty.php, kde jsou základní typy kompresí shrunté. Je to již trochu neaktuální a některé věci již nejsou pravda. Ale jako základ to je myslím použitelné.
Jinak pro další recenzi bych se zamlouval za nějaký přehrávač od firmy i-Station. Je to momentálně absolutní špička mezi PMP.

S pozdravem,
JeCh

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JeCh: nastastie len malo videi z netu pouziva Qpel (prisiel som na to, lebo mam doma DVD player Orava, ktory Qpel nepodporuje).
ale suhlasim, ze je treba vediet podporu vsetkych uvedenych moznosti, aby nikto nezazil to co ja: ciernu obrazovku a napis "not supported" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.