Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Italský Turín přechází z Windows XP na Ubuntu, očekává úsporu 6 miliónů euro

Pekne pekne :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tohle začít všude na světě tak microsoft má příjmy jen z xbox.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Tohle zacit vsude ve svete tak se IT vraci o 15 let dozadu, protoze Linux zrovna prochazi vyvojovym stadiem kterym prosly Windows pred rokem 2000. U MIcrosoftu to bylo jeste zjednodusene tim, ze Windows jsou jen jedny.

Takhle bude mit kazde mesto a kazda firma vzajemne nekompatibilni reseni - bravo! Smysl by to melo, kdyby v ramci EU existovala jedina linuxova distribuce urcena pro statni organizace s jednim standardizovanym rozhranim a API, ktera by se nemenila kazdy pul rok.

Presne takhle to bylo na konci 90tych let, nez zkrachovaly projekty jako je Ami Pro, Word Perfect a dalsi nekompatibilni Office nastroje a zustal jen jeden.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, linux je jen jeden, takze vsechno samozrejme kompatibilni bude. Je jenom tvuj problem, ze o linuxu nic nevis a nechapes, ze distribuce jsou jen o ruzne okenni (graficke) nadstavbe.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Zkus si predstavit, jak bude urednik pracovat v systemu bez graficke nadstavby. Z cehoz plyne, ze ta graficka nadstavba a jeji kompatibilita napric aplikacemi statni spravy bude dost dulezita. Ale to je jen nepatrna cast problemu, ktery salonni internetovi obranci linuxu nevidi, protoze v zivote nesahli na praci v normalni firme o stovkach a tisicich zamestnancu. Mame tu bezpecnostni systemy, hw certifikaty, propojeni s databazemi registru, interni databaze, corporate ucetnictvi, groupware tiskarny a skenery, registracni systemy, voip - tohle vsechno musi s linuxem fungovat. Good luck. Mnichov uz zjistil to co integratori vedi davno, a to ze nejvetsi lez o linuxu zni, ze je zadarmo.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"graficka nadstavba", at se jedna o cokoliv, nemuze by kompatibilni napric aplikacemi. Prave naopak. Aplikace muzou byt, a prakticky vzdy jsou, kompatibilni napric desktopovymi prostredimi. Cili v tomto problem neni.

"Mame tu bezpecnostni systemy, hw certifikaty, propojeni s databazemi registru, interni databaze, corporate ucetnictvi, groupware tiskarny a skenery, registracni systemy, voip - tohle vsechno musi s linuxem fungovat."
- Nemusi. Zdaleka ne vsichni, spise velmi male procento koncovych stanic, potrebuji disponovat uvedenymi schopnostmi. Na prvnim miste jsou vzdy pozadavky a nasledne se zjistuje, jake programove vybaveni jim vyhovuje.

"Mnichov uz zjistil to co integratori vedi davno, a to ze nejvetsi lez o linuxu zni, ze je zadarmo."
- V Mnichove byl hlavni duvod k migraci v nezavislosti na korporacich a potlaceni situace, ktere se rika Vendor Lock-in. Zdrojove kody linuxu jsou samozrejme poskytovany vsem zdarma. Naklady za implementaci jsou samozrejme vzdy nenulove at se jedna o SW vybaveni na bazi Windows nebo linuxu. Rozhoduje, ktera vyjde levneji, v jakem casovem horizontu, jaka bude flexibilita pro pripadne zmeny, naklady na udrzbu, rizika uniku dat atp. Situace v Mnichove byla pekne popsana zde http://www.techrepublic.com/article/how-munich-rejected-steve-ballmer-an...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ještě bych doplnil:
- interni databaze, corporate ucetnictvi: obojí je vhodnější mít v platformově a aplikačně nezávislém formátu
- groupware tiskarny a skenery: pokud není pod novou verzí Woken ovladač, pak máte s funkční starší tiskárnou, plotrem, skenerem prostě smůlu. Bohužel se to týká i střední business třídy a někdy i hi-end periferií s velmi vysokými pořizovacími náklady.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To se pak ale muze docela prodrazit, zeano. Predelavat systemy bezici na winserver do platform independent stavu muze stat desitky milionu, nebo to nemusi jit vubec, stejne jako nutnost vymeny hw notabene s nutnosti podpory linuxu. Podpora se samozrejme nemysli, ze to tam nejak funguje, ale ze to je vyrobcem aktivne podporovano a vyvijeno.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

aplikace: je to na nich, pro co se rozhodnou a přez jaké rozhraní budou do databazí a spol. přistupovat. Může to taky být webové rozhraní běžící na čemkoliv do Winserveru
hw: pořád lepší, "když to tam nějak běží", než situace "nejde to vůbec rozchodit" s novou verzí Win a musí se měnit funkční hw, protože je pár let starší a výrobce ukončil podporu a ukázal uživatelům .l..

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, treba posledni enterprise Kyocera podporuje aktivne jeste Windows XP a 2003 a s generic PCL drivery funguji na win95 a NT. Brothery z roku 2000 funguji na win8... A kdyz se dobre zeptas MS supportu, daj se vymyslet jinaci kouzla. Ono to s tema woknama neni tak spatny, jak si linuxaci mysli :) Akorat je problem v tom, ze dobrejch win systemaku je min nez dobrejch linux nerdu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

... a proto se musí těch vynikajících woken udržovat vedle sebe několik verzí, aby se pokryl i starší hw nebo pořídit nový. A to se vyplatí! ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, podobnych mytu je plnej net - od lidi kteri v zivote nesahli na jinej system, nez ten jejich DaBest. Po letech praxe clovek prijde na to, ze OS neni nikdy ten problem. Jen blbec za klavesnici znamena vzdycky problem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Sorry mýtomane, nejsem linuxák, ale aplikačně závislý widlák. Už 22 let.
OS není problém, problém jsou zastaralé periferie a zpátečníci co je nechtějí vyhodit a nakoupit nové. Úžasná podnětná myšlénka. Podobných namustrovaných rychlokvašek je plný internet.
Sežeň mi chytrolíne pro w7 64bit např. ovladače pro Canon BJ-W3000, stand alone ovladače HP bij 2800, ... pořizovací cena >1k USD, ale výrobce šetří náklady na podporu a potřebuje dělat obrat, tak staré zařízení nemá podporu pro nové OS, který má zase jinou komunikaci s periferiemi. Fakt SUPER!
Jmenovitě státní správa by měla být investičně konzervativní a hw měnit jen při fyzickém odejití nebo nahrazení za výkonější a úpornější, nebo ergonomičtější apod., ... a sw např. při novelizaci administrativy nebo agendy, ale ne podle cyklu vydávání nějakých OS, Office, etc.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"
"Mame tu bezpecnostni systemy, hw certifikaty, propojeni s databazemi registru, interni databaze, corporate ucetnictvi, groupware tiskarny a skenery, registracni systemy, voip - tohle vsechno musi s linuxem fungovat."
- Nemusi. Zdaleka ne vsichni, spise velmi male procento koncovych stanic, potrebuji disponovat uvedenymi schopnostmi. Na prvnim miste jsou vzdy pozadavky a nasledne se zjistuje, jake programove vybaveni jim vyhovuje."

Toto byl popis prumerne pracovno stanice na jednom MU hl.m. Prahy. Z 51ti pocitacu bylo mozne prevest na linux 4. Vymena jakehokoliv hw nebo sw neprichazela z financnich duvodu v uvahu, na novy hw nejsou prachy a sw jsou vetsinou statni IS.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

aha takze budes prevadzkovat dvojite mnoztvo adminov kedze budes mat dvojity system ?

Vies kolko stoji podpora canonycal pre ubuntu na jedno PC ? Nemas ani sajn.
Ver mi ze je to drahsie ako MS a o hodne.
Vo vacsich korporaciach existuju minimalne 3-4 prepojene systemy ktore ma 90% uzivatelov. toto proste na linuxe nerozbehas ani keby si bol sam linus. Kedze 1-2 z nich su proprietarne vyvynute pre Win platformu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mozna ze by jim MS navrhnul a dal special cenu, ale treba by to bylo na O365. MS posledni dobou tlaci na velke firemni zakazniky a nabizi jim vyhodne O365 licence jako naradu za koncici Enterprise Agreements.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já si teda nedovedu představit proč by měla být teď kancelářská práce náročnější na výkon počítače než byla před pěti lety. Pokud jde o starší hardware viděl bych spíš problém s ovladači.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

... a pride novy starosta a bude Windows 10 ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Njn, klasika. Usetri se xy penez, a obratem se nacpe 2x tolik do vývoje aplikaci a podobne.
Ale před volicema se prezentujeme, jak jsme usetrili xy penez a oni nas zase priste zvoli :-))

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Opakovani je matka moudrosti "Propočítaná úspora pro prvních pět let projektu je 6 miliónů euro."

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A propočítával to kdo? Ten, kdo se o tu případnou zakázku uchází? Popř. vykukové ze státní správy, kteří mají konexe na IT firmy (nenalhávejme si, byrokracie a korupce jsou všude stejné)? To se ani nedivím, že "je to výhodné". Osobně si myslím, že to finančně bude plichta, protože tu nejdražší položku, tj. správu, si stejně někdo nechá zaplatit a cena za licenci Woken je v takovýchto případech zcela zanedbatelná. Mimoto, když tak mě někdo opraví, není náhodou hodně free SW k používání zdarma pouze pro nekomerční účely, ostatní (firmy, státní správa) stejně musí platit? A když si představím, že do SW a HW se nalejou takové prachy a na zaškolení tradičně nebude chtít nikdo pustit ani floka, tak potom potěš koště, biti na tom budou zas a pouze daňoví poplatníci, kteří přijdou za úředníkem, který "z těch nových ikonek" bude nervózní a nerudný, páč mu to nejde a on přece končí v 15:00!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

vies co je toto za sumu ?
Za rok platia Ms za enterpirese agreement typujem milion eur.
Takze uspora akoze bude 6 milionov. jedna z najvacsich bullshitov okolo celeho linuxu ze je zadara.

Podpora jedneho PC od canonycal stoji okolo 40$ tak si to spocitajme
40*8500*12 = 4m eur rocne :D :D tak a mame to tu...
Ked sa im podari dohodnut na 10$ rocne stale su v strate :D :D :D
Linux zadarmo :D :D :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mně zaujalo tvrzení, že by Ubuntu mělo být náročné jako Win8. Provozuji klasickou Ubuntu distribuci 14.04 na prehistorickém Sony Vaio NTB jako věc na psaní na cestu a není to sice kdovíjak rychlé, nicméně na stejném "stroji" jely Win Visty o poznání pomaleji. Ano, má to málo ram, pomalý disk... ale že by prostředí Ubuntu mělo nároky jako Win8, to si prostě nemyslím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Visty isli pomaly na akomkolvek stroji. Win7 a 8 su na tom citelne lepsie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Blýská se na lepší časy. I pro nás hráče, protože se snad začnou hry více zaměřovat na Linux, když se bude stále rozšiřovat. Jinak co se týče ovladačů, tak větší komfort po čisté instalaci jsem neměl, než-li s Linuxovými distribucemi. Vždy všechno šlapalo bez nutnosti stahování ovladačů dodatečně. Nevím, jak jsou na tom náročnější uživatelé, ale mě všechen HW (i I/O HW) šlapal bez problémů hned jak na starém, tak novějším PC.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Funguje vse, co podporuje jadro. Tudiz to nesmi byt ani prilis stare, ani cca posledni pul rok az rok.

Co nepodporuje je bastlirina z roku 1970, kdy si uzivatel musel kompilovat nebo dokonce programovat vlastni ovladace.........

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ale prosim te nemel, linuxove jadro je zname tim, ze podporu starych veci hned tak neodebira, takze dneska jeste podporuje HW z doby prvnich Pentii.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Sem tam sa niečo vyhodí ale väčšinou sú to riadne exotické veci.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ten starší počítač byl sestaven na Windows 95 - takže docela děda a s distribucí Linuxu na to ovladače hned jsou

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě třeba nešel USB Wi-Fi modul (a pozor, žádná x let stará vykopávka, datum výroby 2012). A jelikož jsem Linux (Mint, ten se mi líbí) jen tak zkoušel a jelikož výrobce modulu Linuxové ovladače nemá, tak jsem byl nahraný. Omlouvám se všem Linuxákům, ale ač Linux prošel dost velkým vývojem ve smyslu user friendly, tak dokud to nebude alespoň tak "primitivní" a s podporou jako Wokna, tak pro spoustu lidí bude Linux stále nepoužitelný, protože prostě nemají čas zkoumat "proč to kur.a nefachčí?". Ale držím palce, protože MS je tlačený upravovat ceny dolů, takže jako výdělečně činný už si mohu jeho OS dovolit a nedá se nijak říci, že bych při tom krvácel (jo, jako student, to bývalo horší :-) ).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zdaleka ne kazdy pouziva ty patvary typu Bubuntu. Proste mam Ubuntu s nainstalovanym Unity, KDE, Gnome, Cinnamonem, tak mam asi nejaky KCGUbuntu. Ne, pro me je to porad Ubuntu, na starsi pocitace treba daji LXDE, na novejsi Unity, to je detail. Nejdulezitejsi jsou aplikace, kancelar nahradi LibreOffice, v tom problem nebude, ale co dalsi programy, evidence, sklad, ucetnictvi, atd. Tam asi bude prechod bolestnejsi, teda za predpokladu, ze im to vsechno nebeha na Jave, coz je dneska klidne mozne, pak by to meli vyrazne ulehcene.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

LibreOffice nahradi MS Office ve chvili, kdy dokaze zpracovat VBS skripty a makra.

Coz znamena v podstate nikdy. Takze dokud v tom neotevru vetsinu Excel souboru, nelze to pouzit.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Ale oni nemaji potrebu otevirat excel soubory s VBS skripty. Ono i u nas VBS skripty nejsou nijak siroce rozsirene, ale tim netvrdim, ze LibreOffice je vhodny prave pro tebe, ktery je pouzivas. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Copak většina souborů posílaných na úřad má skripty a makra? Rozhodně ne, to je první věc, kterou je potřeba při příjmu souborů od neznámého zdroje zakázat, navíc to pro úřad nemá žádný význam.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To nepoznáš bez makier to predsa nejde.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je to samý jak naše politikounský paka. Taky se oháněj kolik vytvořili pracovních míst, a že jich zaniklo 1,2× tolik už zapomenou.

Takže se ušetří 6 a bude to stát navíc co, 15 ročně? Oh…

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim si, 6 se usetri a klidne se muze stat, ze to bude stat 6 nez se aplikace prekonvertujou na pouziti na linuxu, ale potom to opravdu penize zacne setrit. Pouzivat linux je dlouhodobe vyhodne, jen tam jsou vzdy nejake pocatecni naklady, takze souhlas, ze je divny, aby hned usetrili a nic nemuseli vlozit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Povedzme si narovinu, Taliansko je co do korupcie +/- na urovni SR. Takze si nemyslim, ze cielom je setrit, ale len dat zakazku inej firme co to bude spravovat. V Mnichove setreniu verim, ale ty nam ani netvrdili, ze usetria v prvych mesiacoch.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Oni neusetri hned. Oni usetri za 5 roku 6 mega.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A tomu někdo věří? Náhrada HW. Náhrada SW. Přeškolení zaměstnanců. Zvýšené nároky na podporu, neb uživatelé budou nutně tápat. Atd., to mě jen tak jako laika napadlo pár do očí bijících věcí. A v tom chaosu, který to způsobí na pár let, ušetří? Soráč, ale tomu snad nemůže věřit vůbec nikdo. :/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Máš nejaké lepšie informácie alebo zase si sa len tľapol po bruchu a niečo si vypotil. Migroval si niekedy nejaké systémy, že to vieš fundovane odhadnúť koľko to bude stáť.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Čo Vám na tom vadí že sa Turín rozhodol nepoužívať win ale ubuntu, sú to ich peniaze nie Vaše. Či ušetria alebo nie sa uvidí neskôr. Support sa platí všade či už win alebo linux. Kľudne sa môže stať že budú spolupracovať s Mníchovom kde už skúsenosti majú s prechodom.
Podľa mňa správa by mala byť na opensource a doma alebo do firmy nech si každý kúpi a používa čo chce a čo sa mu páči.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:) kedze idu prechadzat z XP na "hocico" na rovnakych PC, tak usetra bacovu cicinu, lebo na tych starych PC uz maju legalny sw. Vsetko naviac bude za dalsie prachy, takze prerobia. Keby chceli na vsetkych novych pc pouzit "hocico" mohli by sme sa bavit o usetreni.
Vo vseobecnosti prenasat desktopy, ktore pouzivaju bezni ludia na linux je kontraproduktivne, zistili to uz aj v Mnichove.

a inak len tak btw. XP sa nepredava tak od 2007, takze tie PC treba vymenit nezavisle na pouzitom OS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na starých PC sice mají legální SW, tomu ale skončila podpora. Takže by museli upgradovat, proto ta vaše řeč o tom, že nemůžou nic ušetřit, je nesmysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nic nemusia, kym dany PC vymenia bude fungovat skvelo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vymene PC se chteji vyhnout a usetrit tim.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A ta výměna bude určitě ještě levnější než cena licence :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas s roobem a naopak nesouhlas s vámi podporovanou hysterií "skončila podpora, MUSÍME nakoupit nové licence, jinak nastane apokalypsa". Strašný, Y2K hadr.

Oběma diskutujícím výše bych velmi doporučil se snažit pochopit psaný text předtím, než se rozhodnete reagovat svými moudry. Chápu,text je ve slovenštině, ale holt se asi budete muset snažit, zapojit více mozkových závitů a důvtipnosti, namísto mechanického trolení. Nápověda: kým = než.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4core intel J1900, 2GB ram, 500GB HDD, win8 with bing 215€. Nainstaluje ti to tvoj admin v kancelarii (snad maju svojho admina, kazdy ma) spravovat a servisovat ti to bude tiez on. Ak chces prejst na Linux => nepotrebujes MS Office => mozes pouzit Libre aj na win. Dostavame sa k tomu, ze vymena 8000 starych PC by stala 1.720.000€ a 5 rokov mas pokoj. Kde je tych usetrenych 6M ???? Ziadne sa nekonaju, to je len oyeb na neznalych.

edit: by bolo dobre zverejnit, ze ked si na to zavolaju firmu, za kolko $$$ im nainstlauju linux na 8000PC a kolko budu platit za skolenia atd...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

215€ je 6k .... J1900+2GB+128GB SSD+case+klavesnice+mys = cca 5k s DPH! a je v tom i SSD! Nevim, kde jsi na tech 215€ prisel:) 6k to bude komplet i s nejakym LCD, protoze jiste budou kupovat za velkoobchodni ceny a navic bez DPH. Mozna i klasicke nePRO W8 za petikilo by se do toho vesly:)
Musis pochopit, ze o penize jde az na prvnim miste a ve statni sprave nejde o usetrene penize, ale penize do spravnych kapes:) Za panem radnim prisel pan a rekl, ze ma plan jak panovi zajistit svezeni jeho prdele v mercedesu a navic bude vypadat, ze usetril (nevideli jste nikdo serial Jiste pane ministre?:o). Rekne se, ze pri prechodu z XP na linux se nemusi updatovat 20 let stary a zravy HW (o tom, ze to pojede jak posrane prece nikoho nemusi zajimat - W8 maji minimalni papirove HW naroky vyssi nez jsou jejich stare plecky, takove, aby se to dalo pohodlne pouzivat, coz neni stezejni, proste ty stroje nebudou vypinat, aby nemusely hodinu bootovat kazde rano .... miliony za elektriku taky nejsou stezejni, proste se nebudou uvadet:o). Rekne se, ze linux je zadarmo a vztahne se na serverovou licenci W8 s office ultimate plus koupene predrazene v alze. Uz ty cisla sedi pane ministre? Jeste ne? OK, tak vememe usporu na HW. Ted nebudem muset kupovat nic, chudery urednice sice budou sedet u plecky s blikajici kristalovou kouli, ale koho to zajima. Vztahnem to ke koupi i7cek s 16GB ram, opet nakoupime za maloobchodni ceny v alze. Uz se to rysuje?:) Preskoleni zamestnancu na linux se zapocita do rozpoctu zvysovani kvalifikace zamestnancu a naklady na prechod a administraci linuxu se daji do technologickeho rozvoje. Pripadne se penize linuxovych adminu vztahnou k platum reditelu IBM nebo British Petrol:) Tak a takhle to uz dela tech 6M€:)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Popis metod je to pěkný, v mnohém i reálný. Jen mě zaráží ta vaše víra, že se tyto metody uplatňují jen při zavádění Linuxu, zatímco při nákupu PC s Windows je vše jistě křišťálově čisté :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To ne, ale v tomhle pripade jen tezko muzou napsat ... koupili jsme nove a brutalne uspornejsi a rychlejsi PC z tohoto tisicileti, ktere 10 let v klidu vydrzi a upgradovali 14let stary system a usetrili:) To by proste neco stalo, mozna by se jim to zaplatilo jenom na elektrice, ale to neni tak bombasticke prohlaseni, jako kdyz presli na "free" system a zanesli do porovnani jen to, co chteli a usetrili 6 megaeur:o) Pravda, naklady u linuxu tam budou nemale a v prumeru to vychazi pres 20k za pocitac uspora, coz JE proste naprosta kravina .... pokud teda nevztahnou ceny na ty nejvyssi na trhu za nesmyslne komponenty, pak to samozrejme tyhle cisla da .... a wowowotomtoje .... jinak je samozrejme nutne podotknout, ze nejde o usporu 6M€, ale minimalne 10M€ .... zainteresovani urednici a firmy nedelaji tuhle usporu prece z krasy sve duse, ty mercedesy a jachty nejsou zadarmo:o)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

suhlasim... a ten PC som samozrejme nasiel na slovenskej Alze, len uz tam nieje, lebo to bola cisto uzasna konfiguraciaa na kancel PC. 215€ bol bez monitora, neskutocna cena. Na slovensku napr. zaplatili za MS SA (upgrade licencii pocas 3 rokov) 52M € co je priemer na jeden PC 1200€ pocas 3 rokov. Zato kazde 3 roky kupis slusnu I7 vratane win licencie, niekto by za to mal visiet...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

citace: "Celý proces přechodu na Linux by měl trvat 1 a půl roku. V Turíně jej diskutovali již před dvěma lety, nicméně byl tehdy odložen z ekonomických důvodů."

komentář: "Pánové, můžeme ušetřit spoustu peněz, ale z ekonomických důvodů to musíme odložit..."
komentář č.2: (:-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě se jedná o chybu překladu. Koncept přechodu je rozumnější ten, že dokud pracoviště s XP funguje, tak na něj nešahat. Až vznikne potřeba vyměnit hardware, tak se místo W8 dodá úředníkovi stroj s Ubuntu, kterého rozhraní je přece jen bližší XP a pro úředníka stravitelnější. Pokud mají aplikace řešené webovým rozhraním, tak si rozdíl ani nevšimnou. Servery (asi) mají stejně na linuxu už teď.
A ještě k tomu skoku IT o 15 let zpět: Opravdu došlo za 15 let k tak zásadním změnám v IT, že úřady bez nich nemohou žít? Které to jsou? Takové, co nejsou v Ubuntu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jediné, co mě nahání hrůzu, je kompatibilita zobrazení mezi MS Office a Libre/OpenOffice. Už jsem to tu jednou psal a byl jsem vymínusován, ale to je celkem zásadní problém.

Představte si, že jste sekretářka ve firmě XY jedoucí na MS Office a pošlete dokument úřednici na magistrátě, která jede na LibreOffice. Ona ho neotevře, resp. v něm uvidí naprostý bordel :). Myslíte, že obě ženy (jejich PC skills nechám na představivosti každého), nějak domluví co s tím?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

co se kompatibilty týče, tak stejné vzrůšo může být i mezi verzemi (a v závislosti na typu instalace) jednotlivých verzí MS Office. Otřesným případem jsou například flashové animace "dovedně" vložené do Excelu či Wordu. Můžete mi někdo polopaticky vysvětlit k čemu to může být užitečné? Díky. :-)
Další průser - fonty. Pokud nemají obě strany k dispozici stejné portfolio fontů, tak je dost pravděpodobné že to každá strana uvidí jinak. Myslíte že sekretářka bude chápat něco o fontech? a další bolest ve firemním prostředí - podnikový standard praví že pro dokumenty se požívá font XY (má na něj licenci). Pokud se to tiskne je vše OK. Leč ouha .. pošle tento dokument někomu jinému za účelem doplnění údajů - a který tento font nepoužívá (proč taky?) - a bude koukat jak vyoraná myš- ačkoli obě strany "přeci používají ten MS Office XY" tak výsledek bude paskvil pro oba. Ale může to mít i veselejší pokračování - firma XY změní vlastníka a ten "o jaká hrůza" nebude font XY mít právo (a nebo ani chtít) používat. Vzhledem k počtu instalací je to docela balík peněz. A tak administrátor IS dostane pokyn "ostraň font XY abychom ho neměli nelegálně nainstalovaný". On tak učiní .. a za chvíli má na stole spoustu telefonátů na téma "otevřel jsem si dokument XY, hlásí to nějakou chybu a je to celé rozházené. Do včerejška to fungovalo...." ... takže pokud se bavíme o použití MS vs Open/Libre office, měli by hlavně úředníci projít tvrdou školou že se světem mají komunikovat dokumenty, které obsahují absolutní minimum podobných ficurek typu "makro", "fonty XY","vložené objekty" apod. Nebo snad jen kvůli tomu že nějaký "yntelykent" nechápe že to co u něj "hezky vypadá" a dá se přeci snadno spustit druhé straně vubec nemusí dojít, protože firemní IT politika tyhle věci například zakazuje? Jde například o prezentace v PowerPointu. :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

.. a neni to proste jen tim, ze ty zakl desky nemaji UEFI ? coz je nutnost k W8 (?) .. verim tomu ze nejaky to C2D ci dual pentium na bazi c2d je dostacujici i pro toho dnesniho tuxe ... a nakonec je to vesmes vetsinou jen otazka dostatku RAM

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne sedmičky? Srát na efi humus…

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

davam bolsevikovi pol roka maximalne rok a zacne kupovat Windows.
Neni mozne aby sa na Linuxe usetrilo. Administratory Linuxov su drahsi ako Win admini, a to neravim o podpore. Ubuntu chce 40$ za jedno PC na mesiac !!!!!!
takze ak spravne pocitam 40*8500*12 = 4m$ rocne .... (je mozne ze sa ta cena zmenila)
Viem co hovorim pracujem v banke ktora sa o toto pokusala.
najkrajsie na tom je ze sa usetria sice prachy za entreprise dohodu ale ked sa budete chciet vratit , co sa vratite, lebo kompatibilita, a X dalsich faktorov tak vam to MS pekne osoli .
Takze linuxacikovia prosim dohonte si a zmierte sa s tym ze tento system proste neni pre velke korporacie.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.