Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jádro GA106 z GeForce RTX 3060 vyfoceno

Kam sme to dopracovali? Mainstream za $329. Vždy som chápal mainstream ako bežne dostupný a používaný. Možno to bude mainstream pre hráčov, ale rozhodne nie pre všetkých, čo potrebujú nejakú grafiku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

329$? Pocitaj minimalne s 450€ ak nie rovno 500€...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si, ze se grafiky budou zlevnovat. Chvili to ale potrva.
Momentalne je pokriveny trh, protoze grafiky proste nejsou. AMD se na ne vykaslala a dala prednost procesorum, kde ma vetsi zisk a NVidia jich neni schopna vyrobit dostatecny pocet kvuli provoznim problemum Samsungu, u ktereho to vyrabi.

Jenze na problemy vyrobcu se hraci vykaslou. I ja, velky odpurce konzoli a zastance hrani her na pocitaci, realne zvazuju, zda se na novou grafiku nakonec nevykaslat a nezakoupit bud Playstationa nebo Xbox. A v tomhle nejsem zdaleka sam, spis naopak. Vysledek soucasne krize grafik muze byt a podle meho nazoru i bude, krize hernich pocitacu, jak procesoru, tak grafickych karet, kdy o ne nebude zajem a vyrobci budou muset jit s cenou dolu.

Naopak pro Microsoft a Sony je soucasna situace doslova darem z nebes. Nakonec vidime to i na konzolich, ze i ty jsou na predobjednavky, ale jsou a hraci vi, ze kdyz objednaji, ze konzoli do dvou mesicu budou mit doma a to je podstatne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

hlavně si konzoli normálně předobjednám za normální cenu a až bude skladem tak ji normálně dostanu a ne to zm**ství co se děje v grafikách a ještě za 13 000,- dostaneš hotové železo a ne jenom mainstream grafiku pokud neberu v potaz že to dneska prodávaj i za dvojnásobek https://www.alfa.cz/product.php?eid=10514007K0BVGTK5WDH

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

329 dolarů... to je třída levných mobilů - u nás třeba nejprodávanější třída = mainstream.

Chápu že někomu to přijde příliš peněz, ale reálně je to slušná, nízká cena dostupná i našinci s průměrným platem.

Ano je to grafika pro hráče, když potřebuju zobrazit plochu nekoupím grafiku za 300 dolarů ale koupím procesor který má grafiku integrovanou, v nejhorším koupím za 40 dolarů nějakou základní grafiku jako třeba GT710.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, proc si kupovat za 329 pouhou grafiku, kdyz za 399 mam cele herni zarizeni (PS5 Digital). Ty ceny grafik proste nedavaji smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

329 dolarů... kdysi stála GTX 970, asi to byl taky mainstream.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždy jsem kupoval grafiky do cca 5000 a nikdy jsem s hraním neměl problém. To byly grafiky s 60 v názvu, tedy právě mainstream. A teď dávat ceníkově dvojnásobek, a reálně skoro trojnásobek? Dost nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(-> teso) To je ještě láce když uvážíš, že Ryzen 7 4750G s plochou 156 mm2 stojí 300$

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim ze tahle fotka GPU bude po dlouhe tydny to jedine za cim se budou zajemci oblizovat, kuli skurvene tezbe krytpomen a scalperum ktery skupuji vsechno ze vsech a obchody jim v tom vubec nebrani, naopak jeste je navic podporuji i samotne stranky bazaru kde nechutne vydelavaj na dementech, se to vsechno ale ze ukazkove posralo, k tomu samotna NVIDIA jeste dvihla svou cenovou latku jeste vys cili si mame rovnou myslet(zakaznici) ze mainstream za 450/500€ a niz to nebude cili mame byt spokojeny, a kdyz vidim naceneni RDNAII Radeon-u inu RX 6800 bez XT za 900/1000€ s tim ze vyssi model 6800 XT pak za 1200 a 6900 XT rovnou za 1500€, muzu se jim na to krasne vyjebat, nejsem kokot platit 2x tolik vic a tem co zaplatili odkazuju ze sou ukazkovy kokoti ktery tenhle system na-dale podporuji cili drzi nad vodou, nechapu, nechapu proc obchod dovoli nekomu s-koupit 10 procesoru kdyz to neni prave firma a navic kdyz uz firma tak alespon se zabyvajici hardware kde bych to pochopil, dale koupit naraz 20 grafik ale systemem ze ten chcipak pak preda svou rezervaci jinemu dementovi za penize navic, tudle!, rezervaci bych jako obchod plne anuloval a necht se scalper pojebe!, naopak nejmin problemu je s next-gen hernimi konzolemi kde se jednak musi dodrzovat cena tak postupne priplouvaji k zakaznikum, jako skutecne je dnes lepsi poridit si herni konzoli nez hardware do pc-čka, tez by me zajimala jedna konkretni vec a to: lidi stonaji do televizi jak na to a tamto nemaji penize a pak vidim ze se prodava hromada procesoru s cenou nad 550€, graficke karty za vic jak 1200€ a zakladni desky nad 300€, kupuji to jak jednotlivci tak firmy, ptam se pak kde sehnali tyhle lidi penize kdyz je pry nemaji kuli korone, odpovedi sou dle meho nazoru nakupy zcela bez rozumu, hromadne pujcky a rozebrani zeleznych rezerv, pak ale co? zit uz jenom zcela ve virtualnym svete s tim ze budu prosit o pomoc nezname lidi? tez ta debilni coin tezebni manie, kdyz tahle pyramidova hra padne a ze ona padne pak za to budou nest vinu vsichni okolo ale ne ja? lidi dnes nepouzivaj rozum a nehledi na vubec na ekologii, jenom surovy konzumni svet... kazdy chce vydelat velke prachy, lidi se dnes za manualni praci proste stydej...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ti co přeplatili za nové a bazarové 3-4 roky staré GPU budou taky jednou upgradovat.
Dopadne to stejně jako tehdy s ramkama, 2x4GB DDR4 za 3000,-Kč, akorát s GPU to bude větší peněžní průpal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo nemá kvůli koroně peníze. Korona se fakticky dotkla jen malé skupiny lidí a to často těch kteří z vlastního rozhodnutí benefitovali z šedé ekonomiky (typicky lidi z gastra), na druhou stranu znám gastro podniky které musely v době korony najmout nové lidi protože spousta restaurací zavřela (některým se kompenzace vyplatí víc než normální provoz natož omezený provoz), takže ty co zůstaly otevřené pro rozvoz často nestíhají rozvážet a i s novými lidmi co na to najali nestíhají a dodací lhůty se prodlužují.

já byl loni třeba na home office 6 celých měsíců a mezi tím jsem míval HO 1-3x týdně. Už jen to neježdění do kanceláře ušetřilo desítky tisíc korun a jako bonus mi zůstalo 1,5-2h času denně co bych trávil za volantem nebo v hromadné dopravě. Takže čas navíc, peníze navíc, tak proč si nedopřát něco extras... Holt víc pracuju doma, tak došlo na domácí pracoviště....

Starý 120x120cm rohový stůl s komodou vedle něj šel pryč, nahradil ho 249x186cm velký stůl kde má dostatek prostoru i manželka která svůj pracovní prostor do té doby neměla, k tomu celkově vylepšení designu, monitory šly přichytit ke zdi, veškerá kabeláž řešená tak aby nebyla vidět, k tomu jsem vylepšil svůj mikrofon, misto levného USB se koupil XLR mic a k němu GoXLR, nová bezdrátová myš s 5+ tlačítky dostupnými levákovi, bezdrátová podsvícená low profile mechanická klávesnice, ambientní osvětlení stolu, nová sluchátka a iPad abych mohl část agendy mohl v pohodičce řešit třeba natažený na gauči...

To co jsem ušetřil nedojížděním do kanceláře jsem si mohl dovolit utratit aniž by to bylo vidět v mé peněžence, mohl jsem upgradovat počítač, ale ta 3 roky stará i7 a 1,5 roku stará RTX grafika mi zdá se vystačí ještě na několik let. Nejspíše než to nebude stačit výkonem tak dřív umře nějaká klíčová komponenta. Kdybych ale toužil po více výkonném HW, mohl jsem si ho pořídit místo věcí kolem stolu a iPadu a pořád by mi v rozpočtu zůstávaly peníze na "zábavu" jako bych nic nekoupil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jsi typickej volič rudý úderky ANO,ČSSD nebo KSČM.
Prostě normální lůza.
Neboj tvého guru Andreje zavřou, až vyhraje volby jiná parta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Andreje nezavřou, to jediný je (skoro) jisté.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K prvnímu odstavci. Vždy se snažte vžít do role toho, komu to nevyhovuje - třeba kadeřnice. Teď jste v postavení (a já naštěstí také), že Vás to ovlivnilo minimálně. Zítra to ale může být jinak. Nějakého chytráka může napadnout jiné omezení, daň nebo cokoliv jiného, co bude likvidační pro Vás. Jak chcete, aby v té situaci reagovala ta kadeřnice. Má Vás podpořit, nebo říct "patří mu to, nahrabal si během Covidu, když ostatní neměli do huby"?
Přehlížet bezpráví konané na ostatních znamená spoluvytvářet svět, kde později budeme trpět sami.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jiříček má zaměstnání stálé, popeláři jezdí i v době korony.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nepiš nesamysly, když o něčem nic nevíš. Ano, hospody, které přešly na rozvážku, mají mnohem více práce v kuchyni, ale mají za to o dost nižší obrat, a ještě nižší zisky. Je to tak na přežití. Ovšem co s číšníky apod?
A i jinde se to projevuje, my jsme IT firma, takže nás to nezasáhlko naplno, ale naše zákazníky dost, takže i my jsme celkově klesli, i když prodej šel nahoru, tak se šetřilo na servisu apod.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

off topic: dostala se mi do pracek NV gtx1060 s odpadlyma SMD soucastkama kolem chipu, netusite nekdo o jake SMD soucastky se jedna?
resp. naky odkaz
diky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.