Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak bude vypadat bezzrcadlovka od Nikonu?

Tomu nevěřím, spíš bych nahoře očekával 2 kolečka - pro režim a pro ISO. Přece z nás nebudou takto dělat blbce, aspoň teda ne v této kategorii. Nikon teď pomocí P7000 a P300 ukazuje, kam míří, pochybuju, že by si to takto pokazili. (A to nejsem fanda Nikonu.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skoda ze nepouzili Micro 4/3 bajonet.. ten ma 11 pinu, na obrazku vidim 12?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jako že by si Nikon licencoval bajonet od Panasoniku nebo Olympusu? nepředstavitelné

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

použitím m4/3 bajonetu by zcela znegovali výhody plynoucí z menšího čipu, tzn. menší, lehčí nebo světelnější objektivy

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, k 1" čipu je ten bajonet moc velkej. Canon, ten chystá čip s úhlopříčkou 4/3", ten by mohl a potěšil by tím spoustu lidí. Ani by si nemusel bajonet licencovat, stačilo by přistoupit ke konsorciu. Ale vsadím obuv, že to neudělá, přece dobrovolně neumožní na své foťáky nasazovat objektivy od konkurence.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neznegovaly, normálně by to fungovalo. 4/3 objektivy by šly použít na Nikonu normálně a navíc by byly speciální 1" objektivy (říkejme tomu tak, než ten formát dostane nějaké jméno), ty by ale na 4/3 buď vinětovaly, nebo by to foťák sám poznal a obraz by oříznul. Stejně je to řešené u FF vs APS-C. Celé je to jenom snaha o vytvoření vlastního "standardu", jeho licencování, prodávání vlastních předražených objektivů a šikanování ostatních výrobců, kteří by chtěli nějaký ten objektiv dodat. Navíc ty čipy jsou dost podobně velké, takže by se to možná ani řešit nemuselo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud má objektiv splňovat m4/3 standard, musí být schopný vykreslit úhlopříčku 4/3 snímače, to je bez diskuse. Pokud bychom se dostali do situace, kdy si fotograf koupí k m4/3 tělu m4/3 objektiv, který nebude schopný vykreslit plochu systému, pro který je určený, je něco špatně ;-) Navíc pro m4/3 zatím neexistují žádné tak výhodné objektivy, že by se po nich uživatelé utloukli, takže pokud Nikon přijde alespoň s průměrnou optikou, nebude důvod litovat nekompatibility s m4/3 systémem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Situaci s m4/3 objektivy jsi popsal přesně, souhlas. :-) Nicméně zavedení nového formátu situaci opravdu ani neřeší, ani jí nepomáhá.

Vem si třeba Nikon DX (APS-C) / FX (FF). Na FX tělo můžeš klidně nasadit DX objektiv, foťák to sám detekuje a při focení udělá ořez z čipu z plochy DX, takže fotka je pak "stejná" (crop), jako z DX těla, ale má nižší (cca poloviční) rozlišení. A k čemu je to asi tak dobré? Mám třeba "pracovní" FF padesátku na focení v ateliéru, ale ve volném čase se rád vydám do přírody na focení jelenů. Můžu si na své FX tělo sehant malý a lehký (a levný!) DX telezoom a hotovo.

Teď si můžu trochu rýpnout, takže to udělám - je to v podstatě to, po čem tady všichni tak bečí - snímací čip s nízkým rozlišením a tedy velmi nízkým šumem. Je teda fakt, že hlad po tomto řešení je spíš u kompaktů, než APS-C, ale stejně máte, co jste chtěli. :-)

Canon to dělá podobně s EF / EF-S, ale nedělá ořez a fotky nechává vinětovat. Tady jsem našel pěkný příklad:

http://photo.net/canon-eos-digital-camera-forum/00DGEq

Teď můžeš říct, že je to "nic moc" a že to za to nestojí, ale u FF / APS-C se bavíme o velmi rozdílných velikostech senzoru, u toho 1" a 4/3" by sis možná ani nevšiml, že tam nějaká vinětace nastává.

PS: Některé objektivy takto nejde použít, protože jsou postavené i "za" bajonet a FF tělo by si o ně rozflákalo zrcátko, ale tady se bavíme o m4/3, kde tento problém neexistuje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tady mám ještě asi o chlup lepší příklad:

http://bwuphoto.com/blog/?p=112

Nikon DX / FX bez ořezu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy by me nenapadlo, ze vyvoj produktu zacina nesmelymi zmrzacenymi krucky v Paintbrush-i, pak ma ten pokrok za neco stat ...
:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"(například ze světelných základních objektivů vykouzlí vcelku zajímavých cca 135mm / f1.4 a podobně"

Prosim redakci o objasneni teto vety, nejak mi nedava smysl. Z jakeho objektivu ze to vykouzli 135mm/f1.4? Jestli jste mysleli klasickou 50/f1.4, tak ta prece zustne porad 50tkou. Jen z obrazoveho pole bude mensi vyrez, objekty blizsi NEBUDOU. Meni/prepocitava se uhel zaberu, ne ohniskova vzdalenost!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale budou :-) Efektivní ohnisková vzdálenost oproti kinofilmu odpovídá násobku převrácené hodnoty cropu. Jinak řečeno, pokud mám například na kompaktu se snímačem 1/2.3” zoom, který končí na 50 mm, je výsledkem stejné "přiblížení", jako s kinofilmem na 300 mm. Jediné, co se posouvá, je hloubka ostrosti a difrakce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.