Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pohled do zákulisí stereoskopického 3D LCD

Výše uvedené ale popisuje pouze jednu z v praxi používaných implementací 3D monitoru, konkrétně "závěrkový" (shutter glasses), u nás označovaný jako aktivní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je v pořádku. Pokud se nepletu, byla to první masově rozšířená a v počítačích nejspíše ještě stále je nejrozšířenější. Pokud budu mít tu čest si detailně osahat i jiné technologie, rád o nich také něco napíšu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Snad tu příležitost mít budete, rád si takové články přečtu.

PS: Bezpečně od sebe rozeznám 100 a 120 Hz blikání, takže tato technologie s 60-ti bliky za sekundu pro mě také není něčím, čím bych chtěl trápit oči a trávit čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Superman? Terminator?
A jinak...televizi, televizi mas? A trapis se s ni?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Úplně stačí blbé osvětlení, třeba zářivky. Pokud je blikání obrazovky ve fázi s blikáním zářivek (celé násobky 25Hz), tak to vidět je. Občas je vidět blikání obrazu i v obchodech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rozeznali by jste to nejspíš taky, jen o tom ještě nevíte. :) K osvětlení místností se zobrazovadly používám samozřejmě výhradně klasické žárovky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no, já televizi mám ... a trápím se s ní stejně jako se svým monitorem. Prostě blikají. Jsem schopen to ignorovat, ale byl bych raději, kdybych tu ignoraci mohl vynechat. Obě zařízení mají podsvícení CCFL. A na té televizi je to o něco patrnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A bohužel u LED je to ještě mnohem horší, PWM řízení jasu s nízkými frekvencemi je děs. Kdyby se to aspoň všude uvádělo, aby člověk věděl, které monitory jsou mu na nic (z novějších teda skoro všechny). Mám naštestí starší CCFL monitor (s rozumným jasem), kontrast na 0, jas na 75% a skoro to nebliká.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Wift, oprav si pocty fps.
grafika renderovala realne 60fps
30fps pre jedno + 30fps pre druhe oko

na "blikani" si oko po jednom dni zvykne.
proti "blikani" pomaha tmave pozadie za monitorom
resp. na svetlom pozadi blikani vynika

pri vecernom osvetleni sa odporuca 100hz alebo 110hz. podla el.sustavy

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Grafika renderovala možná 60 fps (protože musí renderovat prakticky dvě scény), ale pro koncového uživatele jde ve výsledku o 30 fps.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Pro koncového uživatele" pobavilo :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No to je ten na konci řetězce, tedy za brejlema ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BTW zvyknout si po jednom dni ... dost dlouhá doba na týrání sebe sama ;) Kromě toho mě nejde o to, že bych si na to nemohl zvyknout. Já to blikání vidím a jediná možnost, jak to nevidět, je zavřít oči (nebo oslepnout). Když jedu v autě za VW (Audi a další) s LEDkovýma zadníma světlometama, tak se ho snažím buďto předjet, nebo před sebe někoho pustit (nebo ho nechat se dostatečně vzdálit), abych na to blikání nemusel koukat. Mně to blikání prostě bytostně sere, i když, pravda, ještě ne natolik, abych se pídil po tom, jestli zadní (obrysová) světla musí být skutečně nepřerušovaná, abych to mohl na patřičných místech rozporovat, protože tahle světla jsou technicky vzato přerušovaná a tím pádem by vlastně na autech neměla co dělat ;).

Jinak proti blikání úplně nejlíp pomáhá si takový voloviny nepořizovat :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to mas orli zrak.
audi neblikaju vsetky, zalezi na konkretnom modeli.
stereo3d nie je iba zabava,
ma i pracovne vyuzitie v urcitych oboroch.

na nvidii ALT+F1 ulozi stereo3d screenshot

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tomu bych i věřil, že to má i smysluplnější využití než jen hraní her ;). V takovém oboru já ale nedělám a asi hned tak nebudu ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No vyuzitie je v medicine - hlavne pozeranie 3d scanov a tiez napriklad v strojarenstve - zasa kontrola materialov napriklad. Co sa tyka zraku tak podla mna tam dochadza k obcasnej synchronizacii, povedzm Vas zrak stiha povedzme 25fps co prave pri nasobkoch sa moze vzdy po par snimkoch dostat do fazy a potom vnimate blikanie, inak si to neviem vysvetlit. Tiez sa mi to obcas stava. Mna este stvu transformatory. Cakal som ze v lcd to bude lepsie, ale v proste pocujem ako monitori piskaju. Nie vsetky ale teraz mam dell a tam pocujem hlavne v noci led je ticho ako piska a aj meni frekvenciu piskotu na zaklade toho co je zobrazene (asi podla toho kolko toho podsvedcuje sa meni odber).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsi někdy vědecky zkoumat, jak vysokou frekvenci ještě vidíš? Jednoduchý zbastlený generátor, osciloskop, LED a koukat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tož to by mohlo být zajímavé :). Najde se nějaký vědec, který by to byl schopný se mnou zkusit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to není potřeba ani vědec. Mělo by stačit píchnout LEDku přes nějaký spínací tranzistor na výstup zvukové karty. Pak by měla blikat podle vygenerované frekvence v jakémkoliv wav editoru :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Si pamatuju, ze na VUT v labinach 10 let nazpatek jsme meli nejaky stroboskop. Ale byl to nejaky profi (jak jinak za statni penize ve VS:), takze skutecne ON-OFF, no a mam pocit, ze i pri nekolika kHz to bylo videt, ze to fakt blika. Jinak 100Hz CRT jsem uz povazoval za koukatelne, ale obcas jsem videl, ze to blika. V tom anglickem clanku bylo neco o tom, ze ty nektere LED blikaji kolem dokonce 100Hz? Tak to musi byt peklo, kdyz se LEDka tak rychle vypne (ne jak CCFL nebo CRT). Jinak mam klasicke LCD (U2311H) a v noci se mi obcas stane, ze taky vidim, ze to blika, tak fakt uz nevim. Melo by mit kolem 200Hz pri mem podsviceni (i jsem to meril kamerou), ale proste to obcas blika, ale tak jako 60Hz CRT (nebo zkratka jakekoliv CRT pripojene na ATI smejd - musel jsem si rypnout) to neblika:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Heh, tak to mam uplne stejny problem. To jsou proste auta uplne na hovno. Nejenomze to ve dne nesviti koncovyma svetlama (ikdyz ve vyhlasce je jasne napsane, ze maji svitit obrysove svetla po cely den, zajimalo by me, kdy to zacnou policajti kasirovat, uz by bylo na case), ale ono to proste blika a opravdu nehorazne. Fakt tu neni nekdo, kdo by dokazal vysvetlit nebo ospravedlnit pouziti 100Hz PWM misto 10kHz? Co si tak matne vzpominam, tak tam bude jenom rozdil v nejake civce nebo kondenzatoru:o)
Jinak s tema svetlama je to fakt bida, hodne to otravuje. No a ted si predstav, ze uz delaji i LED predni hlavni svetlomety ...... no a vzhledem k tomu, ze uz i O2 ma SW volitelny jas prednich svetel, tak tyhle kramy budou taky volitelne ...... no a kdyz to pak bude 50Hz blikat pri jizde .... V prodejne mu to predvedou za svetla, clovek uvali dva mice za karu a vecer zjisti, ze muze jezdit leda tak do psich pochev:o) To pak vazne nasere!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, http://www.youtube.com/watch?v=O0rMdjqNxMI&feature=related
4:15 ..... to vypada opravdu hrozive!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ja ale myslel ty blikajici predni svetla .......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blikající světla jsou dané jak frekvencí ledek tak frekvencí snímání kamery...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OMG, o cem je tu asi rec??!!
BTW, ledky zadnou frekvenci nemaji a snimani kamery na to nema zadny vliv. Mam tu ledku a baterku a vsadim se, ze to nema zadnou frekvenci a urcite to nijak neblika:) To, ze nejaka ledka blika je jen neschopnost nebo spise totalni ignoranstvi vyrobcu, rozdilna cena o korunu v aute za dva mice v tom urcite roli nehraje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jj, jsou tzv. „světla na denní svícení“ z LEDek, která blikají, a taková, která neblikají, Viděl jsem už obojí.

Jinak ono nejde jen o BMW, mají to i jiné značky (mám dojem, že jsem to snad viděl už i na Fiatu).

Muj monitor (HP LP2475w) bliká 200 hertzama (CCFL, takže se skřípěním zubů snesitelné), jas mám na 20 ze 100).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To snižování jasu na pětinu má svá negativa. Ono je pro oko příjemnější:
svííítíííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííím-teďne-svííítíííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííím
než:
BLIK-tmaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa-BLIK-tmaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
přesto, že se to v obou případech rozsvěcí 200x za sekundu. Jsme citlivější na objevivší se světlo než na objevivší se tmu (stejně krátkou) a proto je to tak nepříjemné. Jas nastavit na max (nebo alespoň na 80 a doufat v dlouhý dosvit luminoforu) a mít v místnosti v noci rožnuto nebo aspoň žhnout 20W za monitorem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ledky samy o sobě frekvenci nemají, ale v tomhle případě se s určitou frekvencí rozsvěcí a zhasínají (PWM), jinak by asi těžko mohly ty světla v autech blikat :). A snímková frekvence kamery s tím taky souvisí, neříkej, že jsi niky např. neviděl v TV záběr na CRT, a jak tam hezky blikalo, resp. lítaly přes něj čáry. Tady to je víceméně to samý.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Za jeden den mě celé 3D přestalo bavit a to jsem nehrál debilárnu jako je Dirt, natož pak abych jí hrál z pohledu "vidím autíčko". Možná jste měli zkusit Gran Turismo - třeba by se vám Dirt zhnusil jako každému ROZUMNÉMU člověku. Ano, tvrdím, že Dirt je pitchovina, na kterou slyší leda tak ATI fans.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, jak bylo napsano v prvni vete:) ..... takze ne, pro 99.9% nebyl:o))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dik ze clanek, vyvztava me otazka jak je to u LCD 3D televizi, dneska sou dostupny 400hz, tedy 200hz na kazdy oko. Coz by tedy melo bejt koukatelny. Ma nekdo zkusenosti ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je leda tak rychlost blikání. Vůbec nikde neexistuje důkaz, že ty ultrarychlý televize dopočítávají obraz a pokud jej dopočítávají tak nikdo nikdy neviděl schéma, podle kterého ta televize rozezná co má a co nemá rozpohybovat. V zásadě stačí jakýkoliv algoritmus pro kompenzaci pohybu a obyčejná 60Hz televize...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

LG má 3D TV na pasivní brejle, kde liché řádky jsou pro jedno oko a sudé pro druhé oko. Bliká to nanejvýš tak, jako klasický LCD (tzn. bliká podsvícení, není-li jas na maximu, pokud tedy používají PWM). Nemá to tedy to „nutné 60Hz blikání“ jako s aktivními brýlemi.

Má to zase jednu nevýhodu - a budu opět mluvit raději jen o sobě, ať je jasné, že je to můj subjektivní názor - nemám rád dlouhodobé koukání na tenké čárky, ať už vodorovné, nebo svislé. Pak se mi z toho dělaj brutální mžitky před očima. Abych ty čárky (tedy jednotlivé řádky) neviděl, tak vlastně musím být od té TV tak daleko, že je z ní tak trochu „retina na druhou“, případně si sundat brejle, kterýma na TV běžně koukám. Jinými slovy HD efekt jde zcela do háje (pominu-li fakt, že ten obraz má principielně rozlišení 1920×540 pro každý oko).

Nicméně musím říci, že je mi pořád tenhle způsob zobrazení 3D příjemnější než přeblikávání s aktivníma brejlema, právě proto, že ten negativní jev, který tam vzniká, se dá potlačit rozmazáním pohledu. 60Hz blikání se dá potlačit pouze nekoukáním se na TV, což pak ztrácí smysl ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, možná mám i tu samou LG protože to jejich pseudo 3D je napikaču. Stačí připojit pc, zapnout "3D", otevřít třeba nabídku start a hned je jasno :( Podobně to dělají některé 3D notebooky od Toshiby - pokud aktivuji 3D tak klesne rozlišení. Ale vůbec to nesouvisí s blikáním. Co tu mám třeba starý Asus G51J3D tak tomu se vydržím dívat na displej až do vybití, to samé 23" Alienware, který rozhodně nebliká. Ale nejsou to holt televize...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dakujem za pekny clanok, takto "na papieri" sa to tazko vysvetluje ale toto sa podarilo, pekne a zrozumitelne. Urcite pouzijem ako referenciu ked budem niekomu vysvetlovat ze ako to funguje :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pekné aj keď viacej by ma zaujímalo ako pracuje 3d monitor bez 3D brýlí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by ma zaujimalo ako funguje pasivne 3d ale bez okuliarov - nintendo 3ds

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.