Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak je to s cenou GeForce RTX 4070 aneb spor Nvidie a výrobců o $599 / $749

Spolupracovat s Jensenom je proste radost. Prikazy, zakazy, podrazy a ak nedas 50% cipov pod cenu na launch tak dalsie cipy uz nedostanes. :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Odkud je info, že se RTX 4070 nedá se ziskem vyrábět za 599 dolarů?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To nikto nepovedal. MLID mal na youtube, ze jeden z AIB povedal, ze na launch pripravili vyssie modely za 749$, ale Nvidia chce cenu 599$ a preto ich budu musiet predavat so stratou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, nejspíš už si Nvidia taky všimla toho, že výrobci v posledních generacích poslali po uvedení do prodeje jen Strixy, Tufy, Gamingy, Suprimy a Aorusy s cenou napálenou o dva až pět tisíc a všechny ty Ventusy, Dualy a Eagly za MSRP do obchodů pustili až po dvou měsících.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to vskutku zvláštní, že se každý výrobce snaží nejdříve vydat ty dražší kousky s vyšší marží, aby se mu co nejdříve vrátily náklady spojené s vývojem platformy ...
Edited: Zvlášť když trh s PC padá ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, potom tedy nechápu to věčné kňourání, že Nvidia uvádí grafiku za 599 doláčů, ale žádné karty se za ty prachy nedají koupit, když je tak strašně pochopitelné, že výrobci nejprve prodávají jen ty dražší. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mozna, kdyz by jsi sam mene knoural a misto casu, co tady chodis spamovat, pouzival hlavu, tak by jsi za ty roky zjistil, ze NV rostou neustale marze a AIB se snizuji. Ale to by clovek od nekoho, kdo dela roky testy grafickych karet a mel mit trochu prehled o tom, co se na tom trhu deje, asi chtel prilis..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Směl bych poprosit o zdroj informace o soustavně rostoucích maržích Nvidie na úkor klesajících maržích AIB?

S výjimkou tohoto, který vznikl po návštěvě JPR u EVGA při příležitosti jejich skoncování s grafikama a data v něm končí v roce 2020 a dál je to jen odhad?

https://www.jonpeddie.com/news/evga-wont-offer-nvidia-next-gen-series/

Já nacházím jen samé divné grafy jako tento:

https://www.macrotrends.net/stocks/charts/NVDA/nvidia/profit-margins

A předem se omlouvám za neznalost a neschopnost, ale zdráhám se uvěřit tomu, že v době, kdy se GTX 1660 Ti prodávala za třináct tisíc, RTX 3060 za dvaadvacet a RTX 3080 za pětačtyřicet tisíc, měli výrobci grafik marži pět procent.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jeden je k videni napriklad na tvem sesterskem webu
http://www.ddworld.cz/aktuality/graficke-karty-gpu/nvidia-rika-ze-krypto...

neznalost te neomlouva, kdyz mas cas otravovat tady spamovanim, muzes si zkusit i neco sam zjistit. U STanka tyhle infa asi ale nedostanes. Idealne ze zdroju via youtube...ale tam jsou preci jen idioti, jak jsi sam nekdy pravil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je tentýž graf. Jediný svého druhu na celém internetu.

Znovu se zopakuju, FAKT, ale FAKT nevěřím tomu, že výrobci grafik měli v roce 2021 na grafikách marži šest procent, když se ty karty prodávaly za dvojnásobek doporučených cen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no a?
ty jsi spinkal, kdyz byla kazua EVGA? Zadny z tech youtube idiotu ti nestoji za to, aby jsi si ho poslechlo? Ty nemas vlastni kontakty na vyrobce karet, aby jsi si to mohl overit? Stanek ti nedava info o tom, jaky vyvar nechava NV AIBckam?

Tady mas odpoved JO na otazku, proc neodchazeji AIB od NV. Zkus si v te odpovedi vsimnout treba toho, jakym zpusobem se k tomu JO stavi narozdil od tebe..co je odpoved redaktora, ktery se snazi nejak chapat co se deje a co je pristup idiota, ktery vi vzdy vse nejlepe..
Jan Olšan 11.4.2023 at 22:32

Ty marže tam asi opravdu nejsou velké (ve srovnání s maržema Nvidie na GPU), ale ty firmy většinou mají větší linii komponent, takže to můžou brát tak, že v tom trhu chtějí být proto, že to posiluje jejich další byznys. A pustit ten trh bez náhrady jako Evga není asi pro většinu atraktivní, protože najít rychle příležitost, kam ty výrobní a další kapacity přeorientovat, asi není tak snadné.

Pro většinu výrobců je výroba těch karet asi taková poměrně snadná příležitost jak využít kalapcity, které beztak musí mít (nákup, testování komponent, stavbu PCB, distribuci po světě, sales, marketing a servis), takže tímhle si o něco zvětší rozsah a zlepší si economies of scale. A taky asi když staví víc druhů komponent, tak je byznys odolnější proti výkyvům v poptávce v jednom z nich.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na to jsem se neptal. Ptal jsem se na nějaký důkaz pro tvrzení, že Nvidii neustále rostou marže na úkor AIB s výjimkou grafu od JPR, který vznikl po jejich návštěvě u EVGA na základě tvrzení EVGA, data v něm končí v roce 2020 a poslední dva roky jsou jen „odhad“.

Já z kontaktů na výrobce naopak vím, že na svých doporučených cenách počítají i s marží 11 % pro prodejce, a prodejci ty ceny pak stejně většinou nasolí ještě o další tisícovku nebo dvě. A dost pochybuju o tom, že výrobce grafik nechá 65 % Nvidii, 11 % prodejcům, a sám se spokojí s pěti procenty marže, jak to prezentuje ten graf.

A taky vím, že Palit/Gainward prodává minimálně patnáct let převážně karty za MSRP, a kupodivu stále nebankrotuje navzdory tomu, že by se to za ty prachy nemělo dát vyrábět se ziskem.

A taky vím, že navzdory tomu, jak nesrovnatelně férověji by se mělo podle některých představ k výrobcům grafik chovat AMD a jak by měla být jejich výroba výhodnější, ti výrobci, kteří mají v portfoliu karty Nvidie, nějak nejeví velký zájem propagovat Radeony.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"A taky vím, že navzdory tomu, jak nesrovnatelně férověji by se mělo podle některých představ k výrobcům grafik chovat AMD a jak by měla být jejich výroba výhodnější, ti výrobci, kteří mají v portfoliu karty Nvidie, nějak nejeví velký zájem propagovat Radeony."
.. tak na to nepotrebujes byt vedma, ze..NV ovlada treba 75-80% celkoveho PC grafickeho trh s dedikovanymi grafikami, v noteboocich bres 90%, takze pri tech poctech i na minimalnich marzich, ti to ten bussines nejak uzivi. Na to ti staci 'ekonomicka' zakladka. Zbytek je v principu v komentari od JO, ktery si tradicne bud nepobral a nebo vynechal.
Zbytek toho, co ty vis necham bez komentare, protoze stejne jako ty zpochybnujes graf EVGA, jak zpochybnuji to, co ty vis, vzhledem k tomu, kolik hoveziho si tady uz napsal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahm, takže ty máš produkt, na kterém vyděláváš dvakrát tolik, máš od dodavatele nesrovnatelně lepší podmínky, ale nemáš zájem ho propagovat, abys ho prodával víc, a radši budeš dál tlačit něco, na čem nic nevyděláváš, protože toho prodáš hodně. Jo, to dává smysl.

Na zbytek stačilo napsat žádný jiný doklad o tom, že by to bylo tak, jak tvrdilo EVGA, neexistuje. :D

Už jste se zamýšleli nad tím, proč teda v EVGA nezačali místo GeForce dělat grafiky AMD nebo Intelu, když primární příčinou měly být nesnesitelné podmínky ze strany Nvidie?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

bla, bla, bla..klasika
opet ztrata casu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Došly argumenty, co?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U tebe argumenty? :D Ty ten vyznam toho slova ani nechapes.Jedine co chapes je to ze mas neustalou potrebu mit nejvetsiho pindoura. A to je cele.
Vzdyt ty jsi vetsi mental s prominutim, nez DD

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ad hominem taky není tak uplně argument. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale to je jedine, co se da cloveku s nulovym chapanim, trolim stylem odpovedi a neustalym presvedcenim, ze on to vi lepe, napsat.
Dalsi moznost je pak , ze s nim ani nezacne. Protze to nema zadny smysl. Coz ve vysledku znamena, ze jsem taky vul, protoze, kdyz se neustale snazis s jinym volem bavit, tak uz se bavi potom dva volove...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ale vždyť já se ptám na vaše zdroje informací, když to víte lépe než já a máte lepší informace než já. Nikdy z vás nevypadne nic lepšího než jedna paní povídala.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a z tebe neco vypadlo krome vetsiho pindoura?
Vzdyt mas nulove chapani toho, co ti kdo napsal. Tvoje vedomosti jsou "Ja vim ze.."..a to je jako co? To je nejaky dukaz neceho? Kdyz vezmu zpatky nase diskuse, tak si tady daval odkazy treba na "Inteli mega narust grafik na trhu" a ani jsi netusil, ze ta cisla jsou kompletne postavena na vode. Hazis tady ruzne grafy neceho, viz treba diskuse o RT a pod a kdyz jsem ti napsal, jestli jsi to aspon hral, protoze ja ano, tak zase uhnes.. vzsdyt ty mas level normalniho trola, ktery si nic neoveruje a jen placa.
Placal jsi tu o tom, jak AMD ma spatne tady to, tam to, atd. NV svata krava, kde vsechno pry funguje a podobne. Nulova sebereflexe.
Vzdyt ty nemas ani chapani toho, co ti kdo pises. Dal jsem ti priklad jineho redaktora, zase nic. Nic, nula. Troll s nulovym chapanim a presvedcenim, ze jeho pindour je jediny spravny.
Stejny material jako DD, jen misto na jine strane barikady, ktery tady akorat chodi prudit a zasirat diskuse.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy se nehádejte s blbem.
Abyste vůbec mohli začít, musíte se snížit na jeho úroveň ... a pak vás umlátí léty praxe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D
bohuzel smutna pravda :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nič v zlom ale za celú debatu si nedal jeden argument čo by Adamovo tvrdenie vyvrátilo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

aha.. a kde teda mas nejaky jeho "argument"?
Myslis treba to jak se odkazoval v jinych diskusich na podil Intelu v grafickych kartach a vysmival se tady, jak Intel dohnal za rok AMD? Aby nasledne zjistil, ze ta cisla maji nulovou hodnotu? Nebo jak je RT dulezity, protoze AMD RT je na kulove pak, zjistis, ze u 2lete NV karty, ktera stala 20k, si pak to RT ani nezapnes, protoze ti spadne vykon te karty k vuli nedostatku pameti, ale neni to problem, protoze si preci muzes snizit detaily nebo zapnout DLSS? Nebo jak neustale micha 5 lete karty s tema 2 letyma a snazi se dokazovat, ze problem NV po dvou letech je to stejne jako problem AMD po peti? Nebo co mas konkretne na mysli, jako kdyz rekne, ze "on to vi"? Tohle jsem cetl na nejmenovanem webu porad dokola, ze dotycny vi... Nebo jak tady odkazoval na Hogwards legacy, ze je to spatne napsane a problem jsou vyvojari, protoze to pada na NV, kdyz to nema dostatek pameti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsme se asi tak uplně nepochopili. Nvidia má po dvou letech s pamětí problém v pěti a půl hrách, a to tak hrozný, že stačí snížit úroveň nastavení detailů či použít DLSS a dá se to normálně hrát. Na těch Radeonech za tři roky nepůjde bez výrazného snižování úrovně detailů hrát půlka nových her bez ohledu na to, jestli mají nebo nemají 16 GB paměti. Už dnes, po dvou letech, taktéž najdu více než pět her, které se na nich na maximálních detailech v 1080p nedají hrát navzdory tomu, že mají 16 GB paměti. :D

A nejsem si uplně jistý, jestli je to ten správný argument do debaty výše. :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Který hry nejedou dobře na Radeonu 16 GB a na NVidii 8 GB jo?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dost velky viral sa robi okolo VRAM, ale ked si spocitas kolko je hier, ktorym nestaci 8GB vo FHD a 2K, tak ich je napriklad ovela menej ako tych, kto pouzivaju RT. Ten RT, kvoli ktoremu sa zevraj neoplati kupovat GPU, ktore v nom maju lepsi vykon, ale kvoli 5tim hram uz treba kupovat iba GPU s viac VRAM? Par z tychto hier vzniklo pod taktovkou AMD, ktore sa zrejme postaralo o to, aby hry vyuzili ich vyhodu vo vacsej VRAM. Robia to iste ako NV. Len u NV je to niektorymi ludmi brane ako marketing.
Ja inak pouzivam RTX 3070 Ti Mobile v rozliseni 3440x1440 a v ziadnej hre co som hral mi nedosiel vykon kvoli VRAM. Mavam normalne viac ako 80 FPS. Nezaznamenavam ziadne problemy. Sem tam sa najdu vynimky ako Resident Evil hry, kde si nemozem nastavit textury na maximum, ale takych je fakt minimum.
Tym ale nehovorim, ze je viac VRAM zbytocnych. Urcite je to vyhoda a pre niekoho dovod k vyberu urcitych GPU. Asi tak isto ako pre inych je to vacsi vykon v RT ci moznost vyuzivat DLSS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Dost velky viral sa robi okolo VRAM, ale ked si spocitas kolko je hier, ktorym nestaci 8GB vo FHD a 2K, tak ich je napriklad ovela menej ako tych, kto pouzivaju RT"
.. a viral by to mel byt jeste vetsi. 3070, 3070Ti nejsou FullHD karty a aby karte po 2 letech dosel jen k vuli pameti dech, je spatne. Doufam, ze se to rozmazne daleko vic, aby si NV uvedomila, ze setri na spatnych mistech.
"Par z tychto hier vzniklo pod taktovkou AMD, ktore sa zrejme postaralo o to, aby hry vyuzili ich vyhodu vo vacsej VRAM"
.. a ktere konkretne?
K tomu zbytku...kartu si nekupujes preci na 1 rok, potazmo na stare hry, ale kupujes si to s nejakym vyhledem. Pokud v poslednich nekolika mesicich vyslo "5 her", ktere presahuji naroky VRAM, ktere NV tem kartam dala, tak je to preci indikator, ze v dalsich 2-3 letech se ten problem bude opakovat. Jsou rozhovory s vyvojari pracujicim treba na UE5, ktery tam natvrdo rika, ze optimalizace u 1440p, tak aby se to vlezlo do 8GB je tak casove narocna, ze to jednoduse delat nebudou a novy standard je 12GB. 4K je 16GB.
Ja nevim, ale tady proste neni co resit. Sposta her budou i porty her z konzoli, ktere uz byli vyvijene jako next gen, to znamena, da se opet ocekavat, ze ty naroky na VRAM uz budou vyssi.
Case closed :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude se to opakovat, dokud budou mít konzole víc RAM* než (násobně dražší) PC GPU.

*) ne všechna je pro grafiku, ale zas funguje velmi rychle načítání z NVMe bez zatížení CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli maji konzole opravdu vyhodu v tom, ze jsou schopni streamovat vic dat na primo do VRAM bez nacteni do RAM, tak by takovych 12-14GB (2GB pro system atd.) mohlo stat opravdu standardem pro vyssi rozliseni nez FUllHD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RTX 3070 vysla v roku 2020 a RTX 3070 Ti v roku 2021. Tymto kartam ani dnes nedochadza dych ani v 2K a uz vobec nie vo FHD. Nie kvoli VRAM. Po 2-3 rokoch sa da ocakavat, ze GPU zacne postupne stracat v novych hrach hlavne vykonovo. Celkovo by bol pruser ak by aj 4070tka mala stale 8GB VRAM. 12GB je ale v pohode aj ked vidis, ze ludia ofrflu aj to lebo 16 je vyssie cislo. A ked uz sa tu nadava na 8GB u 4060tky, som zvedavy kolko pamate budu mat 7800vky a 7700vky od AMD. Aby pre sucasnych kritikov nebolo tych 8GB nakoniec dobrych. Tymi hrami v spolupraci s AMD som myslel napriklad Far Cry 6.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"RTX 3070 vysla v roku 2020 a RTX 3070 Ti v roku 2021. Tymto kartam ani dnes nedochadza dych ani v 2K a uz vobec nie vo FHD"
.. o FUll HD se asi nikdo nebavi, krome toho to ani nebyly "fullHD" karty.
"Po 2-3 rokoch sa da ocakavat, ze GPU zacne postupne stracat v novych hrach hlavne vykonovo"
.. nikoliv Marku, opakujes jen fraze tady zeleneho dd z pct. Ty karty maji problem k vuli nedostatku VRAM, vykon maji stale dost v klidu na 1440p, v nekterych pripadech i 4k Dokonce RDNA2 karty, ktere jsou technicky slabsi v RT jsou ve vysledku u novych titulu narocnych na VRAM podstatne rychlejsi, pri zapnuti RT Coz je docela legracni, nemyslis?
https://www.youtube.com/watch?v=Rh7kFgHe21k

U 4060 bude zalezet na celkovem vykonu. Pokud bude mit 4060 vyon 3070 a 8GB VRAM tak to bude v principu stejna zbytecna limitace, jako dnesni 3070.

Psal jsem to uz jinde, kdyz vezmu treba 4070 a stala by 13k a ne 16+k, tak bych ji tech 12GB i odpustil a smiril bych se s tim, ze za ty prachy to nebude ideal a nemel bych problem si ji jako kartu poridit, protoze je to jinak pekna karta, super spotreba, atd. Pri cene 16+ ale pockam, s cim prijde AMD v lete a pokud nabidne 16GB za stejne penize nebo min, pri stejnem rastr vykonu, tak pujdu zase do AMD. Osobne jsem rad, ze jsem nekoupil 3060Ti 8GB ale 6700 10GB, prave k vuli tech +2GB VRAM navic a tim padem jsem schopny hrat treba relativne bezproblemove HL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja vo vacsine suhlasim s tym co pises. Len hovorim, ze pri drvivej vacsine hier problem nie je. Ako som pisal aj inde, mam notebookovu 3070 Ti a na rozlisenie 3440x1440 je super. Problemy s VRAM som pocitil iba ak som ju chcel pouzit na 4K a aj ma to stvalo, pretoze tato karta na viacerych hrach vykon mala aj pre toto rozlisenie, ale VRAM ju nepustila dalej. Na UWQHD sa mi to stane malokedy. A to desktopova 3070 aj 3070 Ti maju vykon este o stupen vyssie.
Ale inak test od HWU velkom pekne ukazal, ako si v niektorych pripadoch NVIDIA podpilila konar pod nohami resp. tym ludom, ktory si tieto karty kupili. Je zbytocne ze maju jej GPU lepsi RT vykon, ked ho zrazi malo VRAM. A to nehovorim o stuttringu a nedocitanych texturach. Aj ked tu sa daju z casti vinit vyvojari tej hry.
Co sa tyka novych kariet od AMD, osobne si myslim, ze 7800 bude mat 12GB a 7700 zasa 8 GB. Budu mysliet aj na vyrobne naklady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No o náklady bych se v případě GDDR6 už si fakt nebál... RX 7800 XT má mít 16... AMD by udělalo celkem blbost, kdyby je nedalo, když na větší VRAM už staví i marketing, oni moc dobře ví, že lidi co na ni čekají čekají i kvůli tomuto, je jim jasné, že někteří si uvědomují, co je může jen s 12GB u 4070 pravděpodobně znovu potkat a že to je její úzké hrdlo, jak už u jejich grafik bývá dobrým zvykem, pořád ten samý problém, takže že se toho rači chtějí vyvarovat.

On nemusí být problém nutně všude, ale jak pak je zrovna někde, co chceš hrát, tak to i tak asi poměrně naštve, zvlášť když ty hry pak vypadají jak z PS3 éry, když musíš lézt s texturama dolů, aby ses do té kapacity vlezl a můžeš být rád, když to aspoň potom nějak
rozumně pojede... to už pak nezachrání ani ten jejich slavnej ray tracing, když ho pak vlastně stejně ani nemůžeš zapnout... ano, protože samo to je dost náročné na VRAM... toto je fakt legrační, když se propagují lepší schopnosti v RT a pak to celé ztroskotá na takové cípovině.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže když napíšu jen:

„Palit/Gainward prodává minimálně patnáct let převážně karty za MSRP, a kupodivu stále nebankrotuje navzdory tomu, že by se to za ty prachy nemělo dát vyrábět se ziskem.“, tak už se to dá pokládat za ověřitelné a pravdivé tvrzení?

Jako příklad jiného redaktora jsem dostal vyjádření typu „já si myslím, že je to tak a tak“. Na to můžu odpovědět jenom „a já si zase nemyslím, že to tak je.“ Fakt si nemyslím, že důvodem, proč výrobci vlastně pořád ještě dělají grafiky, je to, že mají kapacity, které by neměli jak využít, a dělají to vlastně jen proto, že na těch linkách můžou začít dělat něco jinýho, když se jim to hodí.

Marže výrobců grafik opravdu nejsou velké ve srovnání s tím, jaké hrubé marže má Nvidia. Ale taky dostávají v podstatě hotové řešení a mají poněkud menší náklady na všechno kolem od vývoje přes sotfwarovou podporu až po marketing. Teda pokud to zrovna nepřepálí tak jako EVGA.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak říkej si tomu třeba kňourání. Nicméně tady je pointa trochu jiná.
NV - Mějte klidně slušnou marži, ale ať to stojí max. 749
AIB - Super. Vydáme dražší modely.
NV - ...
NV - My jsme na trhu řekli, že karty budou s cenovkou do 599. Půlku z toho, co jste možná udělali a možná neudělali, prodáte za tuhle cenu.

Jinými slovy - Udělejte super grafiky do 749 s marží třeba 100. Pak je prodejte za 599 s marží jakou chcete. Nám to udělá dobré jméno.

Takže levnější řady grafik nebudou dostupnější, AIB bude mít neplánovaný zásek do marže, takže "pár týdnu" po uvedení místo aby cena klesala, tak poroste, aby si AIB dohnali marže. A to i u levnějších řad. Krátkodobě na tom nVidia vydělá stoprocentně. Dlouhodobě si mysím, že spíš ne. Ale co, o tenhle segment už dávno nejde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doporučoval bych vzít si telefon, pustit google lens a namířit to na ten screenshot, nechat si ho přeložit do češtiny, pochopit, co ten text říká, a pak to zkusit znovu.

Nikdo jim neřekl, že doporučená cena bude 750 dolarů, a nikdo jim neřekl, že za 599 dolarů musejí prodávat karty navržené na 750 dolarů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to bylo za výrobce NV karet, který s tím loni kvůli Jensenovi sekl? Jak se jim teď daří?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To byl nejvetsi partner a vyhradni vyrobce nVidia karet firma EVGA, ktery spolupracoval s nVidii od jejiho vzniku. Za podminek, do kterych je tlacila nVidia pry byla vyroba karet temer bez zisku a taky meli dost toho, jakym zpusobem s nimi nVidia jednala, tak se na vyrobu grafickych karet vykaslali a delaji uz jen zdroje a jine zelezo.

https://diit.cz/clanek/evga-konci-s-grafickymi-kartami-nevyhovuje-ji-jed...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Můžete někdo, prosím, přeložit výraz „to be profitable below $750“ lépe než „ aby byl jejich prodej za $749 výdělečný.“?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to "za $749", ale "pod $749".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak si prečítaj čo napísal Adam a čo si napísal ty. Malá nápoveda 749 je pod 750

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zákazníci by měli dát Nvidii jasně najevo, že se jim takové praktiky nelíbí a RTX 4070 za necelých šestnáct tisíc prostě nekupovat a brát jen karty za devatenáct tisíc a víc.

Ať ty levné zůstanou výrobcům ležet na skladech, aby se to víckrát neopakovalo!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Levne, za "necelých šestnáct tisíc". Tak ten bol dobry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslete si o DD Stachovi co chcete, ale chování Nvidie ve svých článcích popisuje dosti přesně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli si výrobce při doporučené ceně 799 dolarů za RTX 4070 Ti vyloží doporučení, aby byly jeho návrhy RTX 4070 ziskové při ceně pod 750 dolarů, tak, že bude za 750 dolarů prodávat ty nejlevnější modely, tak je to idiot, který si nezaslouží soucit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady se nabízí několik otázek.
Proč by NVidia měla diktovat cenu karet?
Jedno vysvětlení je, že to není diktát, ale odhad NVidie, v jaké cenové relaci je prodejné vzhledem k výkonu (který výrobce při návrhu nezná)
Proč by výrobci nemohli prodávat za cenu, kterou si sami určí?
Asi protože by pak hodnocení karet mohlo špatně vyznít.

Pokud tedy NVIDIA sama musí tlačit na to aby cena byla nízká, tak se zdá více než prvděpodomé, že pro výrobce nebude zajímavá, a z hlediska trhu je to víceméně diktát monopolu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. NVidia tlačí, aby prodávali pod cenou, než se napíšou kladné recenze. Ovce pak nepřemýšlejí a kupují, i když už NVidia povolí výrobcům ceny, za které se jim to vyplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako vietie, ze NV naozaj niekoho do niecoho nuti? Pretoze to Stach povedal?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja byt nvidii,tak ho za nektere vyroky zaluji. A to na ferovku. Jedna vec je byt fanda amd,coz on nepochybne je. Druha vec je mluvit o okradani,cilenych manipulacich a o kupujicich jako o debilech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ak povies, ze nvidia zakaznici su debili, je to nezalovatelne, ak povies, ze Majklos je debil, lebo si kupil nvidiu, mas moznost ho zazalovat.
a cielene manipulacie boli velakrat. grafy co nezacinali na 0, grafy, ktore v sebe skryvali v jednom stlpci viac premennych...
len to okradanie tam nevidim, ludia im tie peniaze davaju sami

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V případě tvrzení "Majklos je debil, lebo si kupil nvidiu" je žalující strana Majklos
V případě tvrzení "nvidia zakaznici su debili" je žalující strana Nvidia a nebo všichni kupující nvidie

To že se to u nás toleruje, protože to za to nikomu nestojí, tak to prostě je davem na internetu. Ale pokud by třeba vystoupil někdo veřejně známý a řekl totéž, tak ta žaloba padne. Ne proto, že to je nadčlověk, ale protože by to za to té firmě stálo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naozaj? Pretoze jedine co vidim je len prekrucanie a neustale nenavisti voci tejto firme. Zatialco inde vychadzaju recenzie novych kariet od NV, tak u neho clanky preco jej nove karty nekupovat. Tym jeho "zakulisnym informaciam" typu jedna baba povedala este fakt niekto veri?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeee. Dalsi dil o chudacich vyrobcich,kteri nemaji sanci vydelavat na vyrobe karet. A lidi tyhle clanky pokazde s vydanim nove karty stale zerou. A vyrobci karet mezi tim vyplaci dividendy... :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ti i věřil, ale nesměla by s tím seknout EVGA. Takový krok od takové firmy není jen tak něco.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EVGA měla pravděpodobně prostě špatně nastavený bussiness model. Nebyla konkurence schopná, nevím je mi to fuk, její kartu jsem neměl. Ale projel jsem MSI, Asus Gigabyte, Gainward a ty vyplácejí.

Nedohledal jsem powercolor a palit, ale tuším že je to kvůli vlastnické struktuře

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

EVGA mala 40% trhu s grafikami v USA, ale aby taky objem stihali, tak grafiky len dizajnovali a na vyrobu pouzivali tretiu stranu. Tym padom mali mensie marze nez ostatni. Az im Nvidia marze priskrtila, tak uz to bolo neudrzatelne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to možné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť já bych jim za to nedal ani těch 599$, vždyť to je přepálené jak hovado... kolik to tu bude stát u nás, 15+?... a to už se nechci raději ani pokoušet dopočítávat té horní hranice... za 15 8GB grafiku v roce 23, to se už asi někdo fakt posral, ne... vždyť to je výsměch všem
hráčům, 8GB by už měl být standard tak někde v low endu a ne... v „mainstreamu“, jestli se tento xx70 segment dá tak ještě vůbec nazývat za takové ceny.

Už viděli, jak se některé hry musí s 8GB hrát...? na jakou kvalitu textur, ať nemáš hromadu stutteringu? Není to pěkný pohled, rozhodně ne, když je to hra z roku 23, ale pak vypadá, jakdyby vyšla spíš tak 10 let nazpátek.

To jsem zvědav, jestli jim i toto někdo bude furt žrát... a pak zas budou za chvilu zaplavená plná fóra brečících uzivatelů těchto děl, proč jim hry nejedou na ultra, když mají tuto předraženou, kulervoucí grafiku, tak jak to nemůže fungovat... lidi si už musí uvědomit, že je čas tyto grafiky pohřbít, vývojáři už odmítají na toto optimalizovat své hry, je to ztráta času, stejně jak se už nedá hrát jen s 8GB RAM, každý to už pochopil, že prostě musí upgradovat na 16, abysme se někam pohli, stejně tak se nedá do nekonečna hrát jen s 8GB VRAM a logicky i tuto paměť je třeba postupně zvětšovat a výrobce je k tomu třeba donutit tím, že mu ty jeho 8GB krámy zůstanou ležet na pultech, protože v grafice si paměť tak jednodše nepřidáš, to prostě musíš většinou koupit novou a tyto grafiky jsou na odpis ještě dřív než vůbec vyjdou, protože se tady někdo očividně zaseknul v čase a z nějakého důvodu jsme uvízli na magických 8GB, přes kterých jakoby se nešlo přehoupnout.

Nechápu, jaký má smysl lynčovat vývojáře za to, že si dovolí na to neoptimalizovst své hry, když přitom stačí, aby někdo za pakatel přidal grafice víc VRAM a rázem by nebylo co řešit a ne se snažit vývojáře mermomocí tlačit do toho, aby jejich hry byly pořád hratelné i na šibeničních 8GB... jen ať ty hry tak „náročné“ schválně dělají, ať je takových co nejvíc... třeba se pak někomu po čase konečně rozsvítí, že je tady asi něco špatně, jak uvidí, že hry u konkurence běhají za stejnou... nebo dokonce ještě za nižší cenu bez problému, jen tady na tomto se všechno škube, protože málo paměti... proč by to měl být tady problém, když jinde s tím problém není.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

MLID to vysvětluje taky. NVIDIA má strategii monolitů, kde rozšíření sběrnice stojí příliš prostředků navíc na daném výrobním procesu a nemohou tedy osadit více VRAM, dokud nepřijde GDDR7. Na druhou stranu nemusí řešit bugy v komunikaci mezi chiplety a mohou uvádět produkty včas a na výkonu, který cílili. End game je stejně obsadit trh se servery, AI atd., kde je nejvyšší marže.

AMD chiplety tlačí na cenu, ale výsledkem je pak zpoždění RDNA3 a omezení jejího výkonu. Uvidíme, jak to dopadne s RDNA4, kde mají podle zdrojů MLID dobře našlápnuto, pokud je nepotká nějaký last minute big problem jako u trojky...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi jejich volba no, každopádně kupovat 8GB grafiku za tolik peněz mi přijde jako bláznovství, ať je to čím chce.

https://youtu.be/YmIoFH4XFME

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A veškerým produktem toho netlačit mermomocí vývojáře lépe optimalizovat, když stačí udělat lepší hardware, je to, že máme padesátkrát rychlejší počítače než před dvaceti lety se 64krát větší pamětí, ale aplikace jsou na tom pořád stejně zdechlé jako před těmi dvaceti lety, prohlížeč místo dvaceti mega na stránku sežere dnes půl giga paměti a ovládací software k herní myši má dva gigabajty. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zase je fakt, že programátoři si to pochvalují, dřív museli optimalizovat, aby se ten junk vůbec vešel do paměti, dneska to řešit nemusejí, každá plečka ze supermarketu má 8GB RAM, takže i zběsilosti v Pythonu na tom jedou jako z praku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nadávat, že něco není optimalizované můžeš furt... zběsile ladit bys mohl furt, ať to je čím dál míň náročné, jenže to bys pak nemusel dělat nic jinýho a proč vynakládat plno práce, abys ušetřil pár GB a běželo to, když už není problém osadit prostě víc paměti a to sice tolik, že ti ještě plno GB nakonec zbyde a nebudeš ani vědět co s tím... jenže to by se na tom nesměl někdo chtít neuvěřitelně napakovat tak, že bude schválně dávat málo, aby tě donutil neustále upgradovat a kupovat nové a nové celé grafiky, jen kvůli tomu, že ti na staré došla paměť......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to jo, jen se zrovna učím Python a na školení si lektoři chválí, jaká je to dneska pohoda, když je všech prostředků dost, že před 15 lety to byl sakra problém, když měly počítače v lepším případě 4-8 GB RAM a v polovině případů ani to ne. A zrovna tyhle interpretované jazyky jsou nechutně náročné na paměť.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Automatická správa paměti je obvykle 3x větší spotřeba pro optimální výkon/spotřeba RAM. Často, např. webové prohlížeče honící si brka v benchmarcích, upřednostní výkon i za cenu větší spotřeby RAM. Tj. maj horší poměr něž 1:3.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hra se odladí pro aktuální konzole a pro PC se přidá pár šoupátek, aby se pokryl slabší i výkonnější PC HW. Není chyba konzolí, že za zlomek ceny highend dGPU maj víc RAM (navíc konzole do své RAM mohou rychle streamovat data přímo z NVMe, takže RAM je spíš jen takový vyrovnávací buffer).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ta RAM na konzolích taky není jenom pro grafiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nicméně i 75 % odpovídá 12 GB kartě. Navíc v nových konzolích je RAM jen vyrovnávací buffer pro data na NVMe, z které načítání obchází CPU a jde přímo do VRAM. Vývojář jedné hry např. řekl, že úplně kašlou na streamování dat - projdete dveřmi z hradu ven a načisto všechna data exteriéru nahrajou v mžiku sekundy. DirectSorage bude na PC použitelný až za dlouho, takže je to jako když byly AGP a PCI karty, kde PCI neuměly AGP texturing ,takže museli mít větší VRAM, aby se tam vše vešlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Mike123 - Však táto 4070 bez ti má tiež 12GB tak prečo píšeš o 8GB ? Tu máš GPU-Z spec 4070 bez ti - https://cdn.videocardz.com/1/2023/04/RTX4070-GPUZ.jpg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, z nějakého důvodu jsem měl za to, že má mít jen 8GB, asi kvůli tomu, protože RTX 3060 Ti a 3070 měli předtím stejně, takže jelikož 4060 Ti má mít 8GB, už mě to zmátlo a bral jsem to už tak, že 4070 má taky jen 8... moje chyba, tím pádem to není zas tak špatné, 12 je ještě celkem ok, nicméně těch 8GB mi i v případě 4060 připadá už dost málo a slušelo by jí teda víc, ale to by pak už musela mít rovnou 16 a to už se jim zas dávat nechce...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4070 podle testu na HWU vypada zatim nejlip z cele 4xxx rady. Super spotreba, skvely vykon na UWQHD. Skoda toho omezeni jen na 12GB. Kdyby to melo 16GB a byla nejaka kratsi 2 vetrakova edice, tak bych se asi nechal zlomit :)) Takhle nejspis pockam, s cim prijde jeste AMD..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.