Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak na Panasonic DVD-RAM ovladače i bez mechaniky Matsushita

A nac mi je mit ovladace od panasonic, kdyz nemam smazku panasonic??
Nebo je v tom nejaka vyhoda???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jisty, jestli je i6comp az tak uplne legalni....preci jenom vzniknul velmi pravdepodobne reverznim inzenyrstvim.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TO BY MĚ TAKY ZAJÍMALO ??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RadekN, znedek> Já nevím, mě to připadá jako normální program na práci s .cab, který dokáže vybalit a zabalit soubor... A takových programů je celkem dost, takže co by na něm bylo nelegálního?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V případě W2k by se ještě měla připsat příslušná mechanika do souboru dvdram.inf, po vzoru ovladačů z BHA. (nezkoušel jsem, jen se domnívám že to asi bude třeba).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co to spravi ak je instalvany InCD driver?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou v Panasonicu, ale parchanti koupit si jejich DVD-RAM to muzu, ale pouzit pro jeho zapis ovladace Panasonic to uz ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ian: to nezkoušej, nedělá to dobrotu.
tom: nebo jsou spíš parchanti ostatní výrobci, že si nepíšou vlastní ovladače nebo nezaplatí Panasoniku za jeho. Nikdo jim nic nediktuje. A dá se volit i InCD

Já mám teda nějaké ovladače DVD-RAM, které jako by z oka vypadly Panasonikovým. Stáhnul jsem je na Googlu z prvního rychlého okazu. A použil jsem je zatím na dvou vypalovačkách NEC a myslím na jedné LG a nikdy to neprotestovalo. Je to už čas zpátky, co jsem to stáhnul, tak nevím jestli jsou to upravené drivery podle tohohle postupu. Ale je to exe s ikonou, které se pak někam rozbalí a následně se instaluje z toho adresáře. Kdyby měl někdo zájem...
P.S.: verze je to myslím někdy ze začátku léta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

knedlik: DVD RAM ovladace muzes pouzit i na jinou, nez Panasonic vypalovacku, ja je pouzivam pro LG. Pokud chces pouzivat DVD RAM disk a vypalovacka to umoznuje, pak bud InCD od Nero nebo DVD RAM od Panasonicu. O vice ovladacich nevim

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě nějak nejde do hlavy použití toho programu...Vždyť s CAB soubory umí pracovat i Total Commander. Nebo jste to psali obecně i pro ty, kteří PC zase tak moc dobře neovládají?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DELCOP: TotalCommander umi pracovat se standardnimi CAB jako jsou treba v instalackach windows, s temi co jsou vytvoreny InstallShieldem pracovat neumi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

co je lepší? InCD nebo DVDRAM od Panasoniku nebo DVDRam od BHA?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RadekN: a odkdy ze je reverzni inzenyrstvi ilegalni? Ma dokonce svou vlastni vyjimku i v DMCA, o normalnim autorskym zakonu a-la ten nas nemluve.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> DoomHammer:
DVD-RAM drivery od BHA jsou tytéž, co od Panasonicu, jen mají trošku upravený instalátor. Osobně preferuju drivery od Panasonicu/BHA (to je jedno, je to totéž), protože InCD mi přijde jako zbytečnej a místy i dost konfliktní moloch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

reverzni inzenyrstvi je zakazane pod hrozbou trestu v nejvetsim moznem rozsahu, alespon tak to stalo v kazde EULA co sem cetl, ale to samozrejme nemusi platit obecne (open source)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

afdsbadfb: Hehe, je mi to upřímně jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem problem rozchodit DVD-RAM drivery Panasonic/BHA pro LG 4166D (externi USB) pod W2k.
 
Asi jde spise o zalezitost W2k, nez typu vypalovacky. Postup, jak to rozchodit je na
http://netopyrek.wz.cz/dvd-ram-2k.htm
 
Vpodstate jde o pridani dalsiho ovladace (DVD-RAM) pro vypalovacku ve spravci zarizeni. 
 
Pokud se neprovedlo pridani druheho ovladace, tak DVD-RAM disk nesel formatovat, ani na nej neslo zapisovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

afdsbadfb: to ale jeste neznamena ze to plati :o)
Casto je v eule neco jako ze "ty polozky ktere jsou neslucitelne se zakonem, neplati".
Ono pokud nekdo da do eula veticku typu "Instalaci tohoto programu se zavazujete do 7 dnu zavrazdit politika XY" tak by se mu ji asi nepovedlo vymahat i kdyby nekdo tu eulu odsouhlasil ... pac je v rozporu se zakonem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 afdsbadfb:
Reverzni inzenyrstvi je v urcitych pripadech povolene autorskym zakonem, nebo alespon bylo v dobe, kdy jsem to sledoval.
Proto kdyz je dle EULA trestne v nejvyssim moznem rozsahu (daneho statu), tak vlastne trestne neni (pri splneni zakonnych podminek), protoze je primo povolene zakonem.
Zneni EULA ma v beznem uzivateli vytvorit dojem, ze to je trestne vzdy a vsude.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reverzní ínženýrství je zakázané pod hrozbou trestu smrti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chcem len upozornit vsetkych majitelov vypalovacky Pioneer DVR-110D, (ktory nenavstevuju fora na cdr.cz alebo tvfreak.cz, kde som to uz spominal minuly tyzden,) ze ju ide preflashovat na 110/A10XL a pridat tak moznost palenia na DVD-RAM disky. Najdete tam aj odkaz  na originalne vlakno na cdfreaks.com, z ktoreho pravdepodobne cerpal tento clanok...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heh, som ten clanok len tak prebehol a nevsimol si, ze pisete, ze je to z cdfreaks ;)
a nie je zaco... :)
Kazdopadne, pokial to este niekto s tym Pioneerom skusi a ma Lite-on a moznost otestovat kvalitu vypalenia pred a po preflashovani, bolo by zaujimave, kevy sa podelil o vysledky vo fore. dik...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám palírnu NEC 4550A a ty drivery na Panasonica, jak tady popisujete tu pracnou extrakci, dou úplně v pohodě nainstalovat, žádný hlášky to nevede a čumím, jaký složitosti s tím máte. Mám základku MSI K7N2 Delta Platinum, takže soc.A, CPU Athlon2600XP Barton.už sem to aplikoval i na NEC 3520 a bylo to samý, žádnej problem, normálně to přijalo a formátuji s ním jak DVD-ROM, tak DVD-RAM a věřte či nevěřte, i stolní rekorder od Panďpoura s číselným označením 95 to chápal a uměl takto naformátovanou RAMku smazat...No nevím, zda-li mluvit o štěstí, či náhodě, ale chodí to...ps: Na mech.od LG, co maj Panasonic švába v sobě, to nešlo ani omylem, tak sem z toho sám jelen, ale předávám jen to, co jsem sám viděl a zkusil...Jo, abych nezapoměl, nemá to rádo InCD od Nera!!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Theseus:
A jsou to určitě ty drivery stažené z odkazu v tomto článku? Jinak pokud ti to funguje (čemuž s prominutím nemohu uvěřit, ale už jsem prostě takovej),tak je to jen dobře. Mnohým to nefunguje a tak je třeba úprava, proto tu ten článek je a já jsem docela rád, že nám (mi) tomek61 ukázal cestu. Protože už mě nebavilo neustále instalovat driver původní z orig. CD k LG GSA-4040B a pak to přemlasknout tím od BHA. což zatím šlo vždycky (akorát anglické drivery bývají oproti japonským dost zpožděné a u těch japonských mi vadí japonské zástupce a japonská položka v přidat/odebrat programy ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, jestli bych se neměl stydět, ale prostě nějak nechápu k čemu jsou ty ovladače dobré? Mám LG 4165B a zápis na DVD-RAM mi normálně funguje jaksi "od přírody". Může mi někdo vysvětlit co s těmito ovladači bude chodit lépe? Díky R.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Romario:
Pokud máš Windows XP, tak zápis na DVD-RAM opravdu funguje už od přírody, nevyžaduje driver. Problém je v tom, že funguje jen zápis ve formátu FAT32, na jakýkoli jiný způsob už potřebuješ buďto zmíněný ovladač nebo nějaký jiný soft (neberu v úvahu nedomrlou podporu vypalování ve WinXP). Práce s UDF formátem na DVD-RAM je výrazně svižnější, zejména při větším počtu menších souborů, ale osobně mám tu zkušenost, že i s velkými soubory je to svižnější (hlavně při zápisu, méně se seekuje). A v neposlední řadě může pak nastat problém třeba i v XPčkách v DVD-ROM mechanice, že systém nepochopí v DVD-ROM mechanice placku ve formátu FAT32 a to médium se tam bude jevit jako nečitelné (ačkoli mám od některých lidí zprávy, že jim to chodí a systém proti FAT32 na DVD-ROM neprotestuje, čemuž se těžko věří, když mám opačnou zkušenost).
Zkrátka ten ovladač je hlavně na to, aby fungoval zápis na DVD-RAM ve formátu UDF (pro WinXP). Pod Windows 2000/9x/NT to dělá jiné psí kusy - rozdělí to mechaniku virtuálně na dvě zařízení - jedno je původní mechanika, ale bez DVD-RAM funkcí (nečte ani nepálí, a to jakýmkoli softem), druhé je jednotka pro výměnné médium výhradně na práci s DVD-RAM jako s velkou disketou (lze používat ve Windows jako disketa, ale nelze pálit vypalovacími softy). Pod WinXP to zůstává jako jedna jednotka, se kterou jde dělat úplně všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi ovladači od Panasonicu a ovladačem, který jsem si stáhnul tuším od LG. Ten taky podporuje formátování UDF nebo FAT32 a chodí to s ní normálně. děkuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> martinb:
Jsou to obojí ovladače od Panasonicu. To, co bývalo kdysi dávno u LG, je jen krapet jiná instalace driverů Panasonic. To bylo v dobách, kdy LG ke svým mechanikám dávala soft od BHA a BHA k tomu dávala (a dodnes na svých stránkách má ke stažení) Panasonic DVD-RAM ovladače. Pak zřejmě u LG přišli na to, že Nero je lepší a od té doby se k mechanikám LG nedává soft od BHA, ale Nero, a nikoli Panasonic DVD-RAM ovladače, ale jen InCD od Nera.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nainstaloval jsem driver podle tohoto navodu. Mam W2000 SP4 a vypalovacku LG 4166D (USB). Po instalaci driveru se nic nezmenilo. Musel jsem rucne ve spravci zarizeni pridelit vypalovacce druhy driver (DVD-RAM). Postup je na http://netopyrek.wz.cz/flash/dvd-ram.htm. Pak se mi objevilo druhe zarizeni 'vymenny disk', tak jak nize pise WIFT (7. prosince 2005, 00:48).  Az potud je vse OK.
Jenze pokud disk zformatuji na UDF, tak na nej nelze zapisovat... Na FAT32 zapisovat mohu. Vypalovacka se chova divne take, pokud na DVD-RAM disku nastavim zakaz zapisu. Na disku sice data nezmenim, ale MS Pruzkumnik se tvari, ze na nem mohu mazat a nahravat na nej, podobne Total Comander... Obcas, ale ne vzdy se po delsi dobe objevi hlaska, ze neco selhalo pri diskove operaci.
V cem delam chybu? Muze to byt vadna vypalovacka (to se mi moc nezda, InCD mi fungovalo)? 
V Event Logu mam pri kazdem spusteni W2k hlasku (Removable Storage Event ID 17 - RSM cannot manage library PhysicalDrive2. It encountered an unspecified error. This can be caused by a number of problems including, but not limited to, database corruption, failure communicating with the library, or insufficient system resources.) 
Physical Drive 2 odpovida vypalovacce.
Nevite nekdo, co s tim? Uz jsem se smiril s tim ze budu na DVD-RAM pouzivat jen FAT32, ale jsem trochu nervozni, ze to cole funguje nejak podivne.
Co mi pripada divne je, ze instalovany driver na 'vymennem disku' je podle spravce zarizeni disk.sys od Microsoftu...
 
Pokud ma nejake zkusenosti s USB DVD-RAM vypalovackou pod Win2000, tak bych  byl za jakoukoliv radu moc vdecny.
Mono

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Mono:
A nepomohlo by před instalací těch driverů jen řádně zastrkat tu mechaniku přímo do souboru DVDRAM.INF?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zeby zachrana pre NEC ND-4550A ? Ano funguje to a mozem mat sucasne nainstalovane InCD!!!
Flashol som vsak aj najnovsi fw. 1.06b.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 WIFT:
Diky moc, to bude asi ono. Zminil to tady i Zerryk (5. prosince 2005) , ale nejak mi to bohuzel uniklo. :-((
Mozna by bylo dobre, to pripsat do tohoto clanku. Treba alespon jako poznamku na konec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A neslo by zverejnit misto toho pracneho postupu hned ocisteny a funkcni program? :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

valdez: Nešlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za návod, provedl jsem a DVD-RAM jede v LG 4120B bezhlučně a rychleji, než s InCD/NERO. Stojí to za to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzete mi vysvetlit, jak zprovoznit DVD-RAM na LG 4166B(k mechanice jsem nedostal zadna CD->nic jsem neinstaloval)? Mam Win2000 SP4.  Bude u me fungovat ten samy postup, jako u Mona? Neexistuje jine reseni (mechanika je osazena chipem primo od Panasonicu)?Co znamena "zastrkat mechaniku do souboru DVDRAM.INF? Kde ten soubor najdu? Diky za odpovedi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Petr22:
Mne se to bohuzel nepodarilo uplne rozchodit. Zkousel jsem pridavat do inf souboru ruzne texty, ale vysledek byl vzdy stejny. DVD-RAM se nenainstalovalo pod W2kSP4 korektne. Vzdy jsem pri instalaci musel pomoci spravce zarizeni pridat druhy driver (DVD-RAM) pro DVD mechaniku. Ta se pak tvari jako dve zarizeni. DVD mechanika pro formaty + a - a jako vymenitelny disk (DVD-RAM).  Pokud disk DVD-RAM zformatuji na FAT32, tak vse funguje, jak ma (alespon tedy doufam!!!). Pokud vsak pouziji UDF, tak na disk nemohu zapisovat.
Doufal jsem, ze je treba chyba nekde v instalaci mych Win, ale zkusil jsem to na jinem PC s pomerne cerstve nainstalovanymi W2k a vysledek byl stejny. :-(((
Kdybyste nekdo vedel, jak plne zprovoznit  LG GSA 2166D pod W2KSP4, tak mi dejte prosim vedet.
Urcite by to zajimalo i jine uzivatele.
Diky Mono

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Načo používať k mechanike LG ovladače od Panasonicu?Ja mám LG 4167B a ovládač od LG a funguje to v pohode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nosac: to by mě zajímalo, kde jsi nabral ovladače od LG, pokud vím, tak LG nic nedodává (ani na CD u retail, ani na webu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To som zistil aj ja.Potom som oslovil support na ich strankach a poslali mi ho mailom.Niekedy je lepsie zacat najjednoduchsim sposobom a zbytocne neprehladavat cely web.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam lg gsa 4167B op. sys. xp s.pack2 no nedarí sa mi naformátovat dvd-ram ani na fat32. Poradí mi niekto co mám robiť.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2sosac - můžeš mi poslat prosím ten LG ovladač? Pokud funguje s GSA 4167.

2LK - mám starší typ GSA 4081 retail a u ní jsem dostal BHA software, kde je i ten ovladač (ale u GSA 4167 nefunguje)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nosac - omlouvám se za zkomolení nicku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

11AA O.K. poslem Ti to. Avsak, nepoznam Tvoju e-mailovu adresu.Mne driver pod 98 funguje v pohode.Je to zozipovany subor pre Win 9x + 2k + XP

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na mechanice LG GSA-4163 používám ovladače DVD-RAM. Pro přenos na jiné mechaniky, které DVD-RAM neumějí, bych rád použil DVD-RW a InCd. Dá se nějak nastavit systém, aby bylo možné používat DVD-RAM nebo
InCd ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám vapalovačku LG 4163B a nevím jak přepisovat dvd-ram, nevím jestli potřebuji nějaký ovladač. Budu rád pokud se mi někdo ozve na ICQ 307362159. Díky mip1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mip1: Páčto nepíšeš co máš za OS tedy takto: Jestli to nejde tak nějak samo (zkoušel jsi to? používá se jako disketa), pak opravdu ovladače potřebuješ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nosac: Dík už nebude třeba, upravil jsem ty od Panasonic-u.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prosim o radu,nainstaloval som driver podla navodu vse ok,ale disk Memorex DVD RAM pri formatovani vypise hlasku "Cannot format this disc. Check disc and try again. [0060-02053005]" kde moze byt problem, v memorex? NEC 4551A preflasovani z NEC 3550A firmware 1-8L.  vdaka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

szatyi: Já bych to odhadl na palírnu. Mrkni na recenzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

 
Co myslis tym ze palirnu. Prerobila sa ND 3550A na ND 4551A podla navodu - LabelFlash je ok, tak si myslim ze by malo fungovat aj DVD RAM palenie. Co presne myslis v recenzi? vdaka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

szatyi: Myslím tím problémy s DVD-RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím Wifte,
dobrá práce - ostatně jako vždy. Jen případné zájemce o tento postup bych chtěl upozornit, že v původním odkazu na stránky Panasonicu už jsou pouze "Update" verze driverů - s těmi to pochopitelně nelze provést. Pro potřebné verze driverů zkuste navštívit např. stránky serveru Optical Storage Service. Při té příležitosti bych chtěl připomenout Sezobovu poučku - ...stahujte dnes, zítra to tam být nemusí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..anebo též zde, ŽE? : http://www.cdr.cz/a/15577 Ach jo, omlouvám se za "přehnanou aktivitu" :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na http://www.bhacorp.com/download/utilities/dvdram.html#
je update driverov. Vcera som do takto modifikovanej verzii aktualizoval jeden subor s nazvom "layout.bin" a cuduj sa svete rozbehol som to najhorsie medium http://www.cdr.cz/a/hardware/media/dvd/209
a slo znovu naformatovat a je funkncne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak na ovladače od BHA ? , Layout.bin jsem sice našel ale co jsi přesně upravil ???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jedno, hlavne si ich stiahni, budu fungovat na rozdiel od tych panasonackych. Modifkoval som tie najnovsie ( http://www.cdr.cz/a/20632 ) a DVD-RAM zapis zlyhava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady jsou původní ovladače na které funguje návod v článku:
http://www.optical-storage-service.com/download.php?sekce=4
Drivery z webů Panasonicu, nebo BHA (pro mechaniky LG) jsou pouze aktualizace tento návod na ně nefunguje! Takže zálohujte, dokud to tam visí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upozornění pro zatvrzelé uživatele Win98: Nástroj WPtool pro uzamčení proti zápisu na DVD-RAM může být pod Win98 nebezpečný. Verze DVD-RAM Driveru pro Win98 je starší než DVD-RAM (BD) Driveru pro WinXP, Win2K a Vista, protože podpora Win98 skončila i u Panasonicu. Disk se pod Win98 podaří uzamknout, ale tentýž program při pokusu o odemčení padá.
Takto uzamčený disk se podařilo odemknout až v instalaci pro WinXP na jiném počítači s jinou mechanikou.
Jinak ovšem i starší verze pro Win98 pracuje i s úplně novou mechanikou (Samsung - Toshiba TSSTcorp CDDVDW SH-S202H) bezvadně.
Instalační sady pro všechny verze Windows lze "patchnout" podle článku na stránce http://www.cdr.cz/a/16059 proti kontrole na mechaniky Panasonic např. i pod Win98, protože počáteční rozpakování funguje "všude", jen se liší obsah chybové hlášky a umístění dočasného adresáře s instalační sadou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ke starším příspěvkům o tom, že se už nedají nové ovladače z webu Panasonicu upravit pro instalaci na stroj s jinou mechanikou a že to jsou jenom updaty: není to pravda - jsou to plné verze a upravit je lze. Odkazy na samostatné stránky pro Win98, XP, 2k a Vista jsou na http://panasonic.co.jp/pcc/products/en/drive/internal/extra/index.html&n... upravit je lze dokonce i pod Win98 (viz můj předchozí příspěvek).
Pokud to na nějaké mechanice nechodí, není to proto, že by to tak u Panasonicu chtěli, ale prostě proto, že se daná mechanika příliš liší od těch od Panasonicu (to je také asi důvod, proč tam ona kontrola při instalaci na mechaniky Panasonic původně je). Pak není od věci shánět nějaké jiné nebo upravené drivery. Ověřeně to chodí pod Win98 na Toshiba TSSTcorp CDDVDW SH-S202H v Biostar M7VKQ-N KL133A (Duron 1.2GHz) a pro WinXP na LG HL-DT-ST DVDRAM GMA-4082N v NB Lenovo 3000 N100 0768-BYG (T2450 2GHz).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zdravim,
podle navodu se mi povedlo nainstalovat ovladace DVD-Ram. Notebook Lenovo 3000 N100 (Vista). Mam ted jeste jeden problem. Mechanika se mi nezobrazuje v nabidce "Tento pocitac". Jelikoz se mi podarilo nainstalovat ovladace od Panasonicu, rad bych je pouzil, ale pri odinstalovani starych ovladacu a naslednym restartu pocitace dojde opet k instalaci starych ovladacu, pod kterymi mechanika nechodi. V nabidce "Podrobnosti ovladace" mam na vyber ze tri moznosti, ale nevim jak donutit pocitac aby si vybral zrovna ty od panasonicu.
poradi mi nekdo prosim!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.